জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জীবন মিসননা খুঙ্গংগী ইমুং কোতি ৩.৫দা তোতিগী ঈশিং ফংহন্দুনা অৱাংবা থাক অমা য়ৌবা ঙমখ্রে
২০২১গী জানুৱারি ১দগী তোতিগী ঈশিং লাখ ৫০ হেন্না শমখ্রে
17 FEB 2021 1:38PM by PIB Imphal
২০২৪ ফাওবগী মনুংদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতিগী ঈশিং ফংহন্নবা পান্দমগা লোইননা ২০১৯গী ওগস্ত ১৫দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লাওথোকখিবা জল জীবন মিসন অসিনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং কোতি ৩.৫৩দা তোতিগী ঈশিং ফংহন্দুনা অনৌবা থাক অমা য়ৌবা ঙমখ্রে৷ ২০১৯গী ওগস্ত ১৫ ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং কোতি ১৮.৯৩গী মনুংদা কোতি ৩.২৩ (১৭%) তোতিগী ঈশিং শমখ্রে৷ রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনবা অসিনা জল জীবন মিসননা তোতিগী ঈশিং কোতি ৩.৫৩ শমহনবদা মতেং পাংবা ঙম্লিবনি৷ মখাতানা জিলা ৫২ অমসুং খুঙ্গং লিশিং ৭৭তা লৈরিবা ইমুং খুদিংমক্না মখোয় মখোয়গী ময়ুমদা তোতিগী ঈশিং ফংলগনি৷ হৌজিক্তি কোতি ৬.৭৬ (৩৫.২৪%) হায়বদি খুঙ্গংদা লৈরিবা ইমুংশিং অসিগী ১/৩ হেন্না তোতিগী খুৎথাংদা অফবা থকপা য়াবা ঈশিং ফংলগনি৷ তেলঙ্গনানা মতুং ইন্দুনা গোৱা রাজ্য অসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা রাজ্যশিংগী মনুংদা ১০০% মপুং ফানা তোতিগী ঈশিং শমহনবা ঙম্বা অহানবা রাজ্য ওইরে৷ রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসি অমগা অমগা অথোই-অহেন তানদুনা চৎলি অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা য়ুমথোং খুদিংদা অফবা তোতিগী ঈশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি৷
অফবা থকপা য়াবা ঈশিং মরাং কাইনা, চাং নাইনা অমসুং মতম কুইবা মওং অমদা ফংহন্নবা পান্দমদা রাজ্যশিং অসিগা খুৎশম্নদুনা জল জীবন মিসন অসিনা হোৎনরি৷ ‘বত্তম-অপ এপ্রোচ’ অসি মতুং ইন্দুনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিনা এক্সতেন্সিব প্লানিং এক্সর্সাইজ পাংথোক্লি৷ মসিগী মতুং ইন্না খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতিগী ঈশিং ফংহন্নবা মখোয়না এক্সন প্লান লৌখৎখ্রে৷ এক্সন প্লান অসি চৎনরদুনা রাজ্যশিংনা ঈশিংগী ফিভম কা হেন্না শোক্লবা মফমশিং, ইকং য়াম্না তোইনা থোকপা মফমশিং অমসুং দেজার্তকী মফমশিং, সেদ্যুল কাস্ত/সেদ্যুল ত্রাইবনা হেন্না খুন্দারিবা মফমশিং, এস্পিরেস্নেল জিলাশিং অমসুং সন্সদ অদার্শ গ্রাম য়োজনা খুঙ্গংশিং অসিদনা হেন্না খুদোংচাবা পীরি৷
ঈশিংগী ফিভম কা হেন্না শোক্লবা মফমশিং অসিদা অফবা থকপা য়াবা ঈশিং ফংহনবা অসিনা জল জীবন মিসন অসিগী খ্বাইদগী ইহান হান্না তৌদ্রবা য়াদ্রবা থবক্নি৷ মরু ওইনা আর্সিনিক অমসুং ফ্লোরাইদনা শোকহল্লিবা খুঙ্গংগী মফমশিং অসিদা অফবা তেক্তা কাইদবা থকপা য়াবা ঈশিং ফংহন্নবা য়াম্না কন্না হোৎনরি৷ জে.জে.এম.না অফবা থকপা য়াবা ঈশিং ফংহনবদা হেন্না মীৎয়েং থম্লি অমসুং মসিনা ঈশিংদগী থোকপা লাইনাশিং হন্থহল্লগনি অমসুং মীয়ামশিং অসিগী হকশেলগী ফিভম অসি ফহল্লগনি৷ রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিনা ঈশিংগী ক্বালিতী তেস্ত তৌনবা লেবোরেতরীশিং অপগ্রেদ তৌরি অমসুং মখোয় মখোয়গী ঈশিং অদু নোমিনেল রেততা তেস্ত তৌহন্দুনা মীয়ামশিং অসিদা লেবোরেতরীশিং অদু হাংথোকই৷

Ministry of Jal Shakti
Jal Jeevan Mission reaches milestone of 3.5 Crore rural households tap water connections
Over 50 lakh connections provided since 1st January, 2021
17 FEB 2021 1:38PM by PIB Delhi
The Jal Jeevan Mission announced by Prime Minister Shri Narendra Modi on 15th August, 2019 with the aim to provide tap water connection to every rural household by 2024 has reached a new milestone by providing 3.53 Crore rural household tap water connections. As on 15th August 2019, out of 18.93 Crore rural households, 3.23 Crore (17%) had tap water connections. The untiring efforts of States/ UTs have helped Jal Jeevan Mission provide 3.53 Crore tap water connections. Further, every family living in 52 districts and 77 thousand villages are getting assured tap water supply in their homes. Now 6.76 Crore (35.24%) i.e. more than 1/3rd of rural households are getting potable water through taps. Goa has become the first State in the country to provide 100% tap water connection followed by Telangana. States/ UTs are now competing with each other and focusing on the target to ensure that every household in the country gets safe drinking water adhering to the core principle of 'equity & inclusiveness'.
Jal Jeevan Mission is working in partnership with the States with an aim to provide potable water in adequate quantity and of prescribed quality on regular and long-term basis. Extensive planning exercise was undertaken by the States/ UTs following ‘bottom-up approach’. Accordingly, they have firmed up the Action Plan to provide tap water connection to every rural household. While implementing, States are giving priority to water quality-affected areas, village in drought prone and desert areas, Scheduled Caste/ Scheduled Tribe majority villages, aspirational districts and Sansad Adarsh Gram Yojna villages.
Jal Jeevan Mission journey so far has been filled with challenges and disruptions as the entire world battled with CoVid-19 pandemic. All developmental and construction work has got badly affected during lockdown in most parts of the country. Hand washing has become the most important tool for safety of individuals to fight the pandemic. States/ UTs continued building water supply infrastructure following precautions like social distancing and using masks. Continuous work despite CoVid-19 proved to be a boon for the villages, which provided employment to the migrants who had returned to their villages. The labour force which returned to their hometown were skilled in construction work and had in the past worked as masons, plumbers, fitters, pump operators in the cities.
Potable water supply to water quality-affected habitations is a top priority under Jal Jeevan Mission. Efforts are made to ensure safe drinking water to all quality-affected villages especially Arsenic and Fluoride affected rural habitations. JJM gives highest priority to potability of drinking water, which will reduce water-borne diseases and improve health of people. States/ UTs are upgrading water quality testing laboratories and opening them to public enabling them to get their water samples tested at nominal rates.