ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইবস ইন্দিয়া ‘আদি মাহোৎসব’ মায় পাক্না লোইশিনখ্রে
16 FEB 2021 12:55PM by PIB Imphal
নই দিল্লীগী, আই.এন.এ.দা দিল্লি হাত্তা ২০২১গী ফেব্রুৱারী ১দগী- ১৫ ফাওবা পাংথোকখিবা ত্রাইব ইন্দিয়া ‘আদি মাহোৎসব’ ঙরাং নুমিদাৱাইমদা মায় পাক্না লোইশিনখ্রে। লোইশিনবগী থৌরম অসিদা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গী চেয়রমেন, শ্রী রামে চান্দ মীনাগা লোয়ননা ত্রীপুরা মার্কফেদকী চেয়রমেন শ্রী কৃষ্ণধন দাস অমসুং তি.আর.আই.এফ.ই.দি.কী মেনেজিং দাইরেক্তর শ্রী প্রাবির কৃষ্ণ য়াওনা ফমফম্লাংদা ঙেংশিনখি। শ্রী কৃষ্ণনা মহাক্না ৱা ঙাংবদা দিগ্নতরিশিং অসিনা থৌরম অসিদা শরুক য়াবা অমসুং দিল্লীদা লৈরিবা মীওইশিংনা থৌরম অসিবু মপুং ফাহনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না থাজবা থম্বগা লোয়ননা হায় মদুদি মীয়াম অমা মফম অসিদা লাক্লিবা অমসুং হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিদা পোৎ-চৈ লৈরিব অসিনা ত্রাইবেল আর্তিসানশিংদা য়াম্না শাংনা মতেং পীরগনি।
অতেন্বা থৌরম অসিদা মকোক্তা লৈবা ত্রাইবেল আর্তিসান অহুম্না কেতগরী খায়দোক্লি মদুদি তেক্সতাইল, খুদোলপোৎশিং, ওর্গানিক ওইবা পোত্থোক, লী অমসু ৱা, লিক-খুজি, মেতাল, অয়েকপা লাই, চফু অমসুং ত্রাইবেলগী মথেল-লুকোই অসিনা মীয়াম্না পাম্নবা ওইখি। আর্তিসান অমসুং ওর্গানাইজেসনশিং অসি মেমেন্তো পীখি।
চয়োল অনি শাংবা নেস্নেল ত্রাইবেল ফেস্তিবেল অসিদা লৈবাক শিনবা থুংবা অসিগী স্তেত ২৫দগী ত্রাইবেল আর্তিসানশিং, চেফ, আর্তিস্ত অমসুং কলচরেলগী ত্রুপশিং লিশিং কয়ানা শরুক য়াখি। মমল য়াম্লবা ত্রাইবেলগী চৎনবি অসিনা অতাংবা ত্রাইবেল হেন্দিক্রাফ, হেন্দলুম অমসুং মহৌশাগী ওইবা পোত্থোক, ত্রাইবেলগী মথেল-লুকোই অসি স্তোল ২০০মুক্তা উৎখি। আদি মাহোৎসব অসিনা দিল্লীদা লৈরিবা মীয়ামশিংদা মায় পাক্না পুক্নিং শুমহৎখি।
ত্রাইবেল আর্তিসানশিংগী চফুশিং, য়াম্না ফজরবা পত্তচিত্রা অয়েকপা লাই, নত্ত্রগা আসামগী মুগা নত্ত্রগা ওরিশাগী ত্রাইবেলগী লিক-খুজি অমসুং অৱাং নোংপোক্কী পরেং লেংবা লিকশিং অসি য়াম্না পাম্নখি। মখা তানা ত্রাইবেলগী মথেল-লুকোই মদুদি সিক্কিমগী মোমোদগী হৌরগা ছত্তিসগরদী মহুৱা লদ্দু; ঝরখন্দদগী ধুস্কা অমসুং লিত্তি চোখা দগী ওরিশাগী থাপ্রি রোতি অমসুং ছত্তিসগরদগী চাপ্রা চত্নি অসিশু য়াম্না পাম্নখি।
তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না রিপোর্ত পীরকপগী মতুং ইন্না, লোকদাউন্দনা মরম ওইদুনা রেজিস্তর তৌবশিং মাংলবসু, আদি মাহোৎসবনা চয়োল অনি অসিদা ত্রাইবেল আর্তিসানশিং অসিনা চাওরাক্না লুপা করোর ৪ লোম হকথেংননা য়োনবগী রেজিস্তর তৌরি। মসিদা নত্তনা, তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না লুপা করোর ৮গী পোৎ লৈবগী ওর্দর লৌরি; মসিনা মরম ওইদুনা ফেস্তিবেল অসিদা শরুক য়ারিবা ত্রাইবেলশিংনা চাওরাক্না লুপা করোর ১২গী ব্যুজিনেস তৌখি। আদি মাহোৎসব শেংনা ত্রাইবেলগী পুন্সিগী থম্মোয়নুংগী ওইবা পাংথোকপা থৌরম অমনি- ক্রাফ, কলচর অমসুং কুইজিন।

Ministry of Tribal Affairs
Tribes India ‘Aadi Mahotsav’ Comes to a Successful Close
16 FEB 2021 12:55PM by PIB Delhi
The Tribes India ‘Aadi Mahotsav’ held from 1-15 February, 2021 at Dilli Haat, INA, New Delhi came to a successful close last evening. The closing ceremony was presided by Shri Ramesh Chand Meena, Chairman, TRIFED in the presence of Shri Krishnadhan Das, Chairman, Tripura MARKFED and Shri Pravir Krishna, Managing Director, TRIFED. The closing programme began with the visit of dignitaries to the stalls of the festival. In his welcome address, Shri Krishna thanked the dignitaries for their visit and the residents of Delhi for making this event a grand success. He was confident that the heavy footfall and the phenomenal sales registered despite the times we live in, would definitely go a long way in helping the tribal artisans and dwellers overcome the setback that they faced during the lockdown.
The short ceremony which also saw the felicitation of the top three tribal artisans categorized in different groups such as textiles, gifts and assortments, organic products, cane and bamboo, jewellery, metal, paintings, pottery, and tribal cuisine based on their sales and popularity with the audiences. The artisans/ organisations felicitated were given a memento.
The fortnight-long National Tribal Festival saw the participation of thousands of tribal artisans, chefs, artists and cultural troupes from 25 states across the country. The rich tribal culture as evident in the form of raretribal handicrafts, handloom and natural products, tribal cuisines were on display in about 200 stalls. The Aadi Mahotsav succeeded in winning the hearts of the residents of Delhi as witnessed by the heavy footfall over the past 15 days and the sales registered.
The wares of the tribal artisans, be it the fine Pattachitra paintings, or the lovely silks from Assam, or the exquisite tribal jewellery from Odisha and the beaded necklaces from the North-east have, have been very liked. Add to it the earthy, exotic cuisine of the tribals, ranging from momos from Sikkim to mahua laddoos from Chhattisgarh; from Dhuska and litti chokha from Jharkhand to thapdi roti of Odisha and chapda chutney of Chhattisgarh. The feasts available to one’s senses in the festival have been many.
As reported by TRIFED , perhaps making up from the losses registered due to the lockdown, the Aadi Mahotsav has seen the tribal artisans register approximately Rs 4 crore in direct sales over the past fortnight. Moreover, a purchase order worth Rs 8 crores has been placed by TRIFED; leading to a total of approximately Rs 12 crores in business transactions for the tribals participating in this festival. The Aadi Mahotsav has truly been a celebration of the spirit of tribal life – crafts, culture and cuisine.