AYUSH
Signing Ceremony of Letter of Exchange between Ministry of Ayush, Government of India and the who on Coopertaion in the field Traditional Medicine
15 FEB 2021 5:42PM by PIB Delhi
The Ministry of AYUSH, Government of India and the World Health Organization South East Regional Office (WHO SEARO) signed a Letter of Exchange (LoE) for the secondment/deputation of an AYUSH expert to WHO’s regional traditional medicine programme in New Delhi, India amidst a signing ceremony organized at WHO-SEARO, New Delhi today.
Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of AYUSH, Government of India and Dr Poonam Khetrapal Singh, Regional Director of WHO South-East Asia Region signed the Agreement.
The initiative has been taken to support the WHO SEAR implementing the regional traditional medicine action plan, with particular emphasis on the safe and effective use of traditional medicine service including Ayurveda and other Indian traditional systems of medicine and its appropriate integration into national health care systems. Efforts will also be made to strengthen capacities of SEAR countries in the area of traditional medicine.
This partnership will also be joint efforts of Ministry of AYUSH and WHO in helping countries in the South-East Asia Region to develop policies and to implement action plans to strengthen the role of traditional medicine.
At the ceremony to mark the start of this partnership, WHO South East Asia Regional Director, Dr Poonam Khetrapal Singh said, ‘The close collaboration of WHO and the Government of India goes back many decades, to the Basic Agreement both parties concluded on 16 July 1952, to fulfill mutual responsibilities in a spirit of friendly cooperation. Today’s agreement will formally extend this cooperation into the area of traditional medicine, which is a valuable tool in our shared quest to achieve universal health coverage.’
On this occasion, Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of AYUSH, Govt. of India said that M/o AYUSH has already had various interaction with the WHO in the field of Ayurveda, Yoga and other Indian Traditional system of Medicine (AYUSH) and these Indian systems are getting more popular & being accepted as Medicinal system in the South- East Asian countries, African countries, European countries, Latin America etc..
As a major outcome of this partnership, Ministry of AYUSH and WHO would be working to identify various challenges faced by the member states of SEAR (region) in regulating, integrating and further promoting of Traditional systems of Medicine in the respective countries. Further, Ministry of AYUSH and WHO will assist Member States to develop appropriate policy/regulation framework, exchange of information/activities performed for integration of TM in public health and dissemination of information about TM to the community, said Secretary, AYUSH.
On this occasion, the Ministry of AYUSH, Govt. of India and the WHO SEAR office also agreed to launch a public health research project on COVID. The project is jointly supported by WHO SEARO and Ministry of AYUSH.

আয়ুশ
ত্রেদিস্নেল মেছিনগী হিরমদা মতেং পাংননবা অয়ুশ মন্ত্রালয়, ভারত সরকার অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও.গী মরক্তা লেত্তর ওফ একচেঞ্জ শহি পীনবগী থৌরম পাংথোকখ্রে
15 FEB 2021 5:42PM by PIB Imphal
ঙসি ন্যু দিল্লীগী দবল্যু.ঐচ.ও.-এস.ই.এ.আর.ও.তা ভারতকা শহি পীনবগী থৌরম পাংথোকখ্রে অমসুং অয়ুশ এক্সপর্ত অমা দবল্যু.ঐচ.ও.গী রিজনেল ত্রেদিস্নেল মেদিসিন প্রোগ্রামদা থানবগীদমক ভারত সরকারগী অয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং ৱাল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন সাউথ ইস্ত রিজনেল ওফিস(দবল্যু.ঐচ.ও. এস.ই.এ.আর.ও.)কা লেত্তর ওফ একচেঞ্জ(এল.ও.ই) অমা ন্যু দিল্লীদা শহি পীনখ্রে৷
ভারত সরকারগী অয়ুশ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী বাইদ্য রাজেশ কোতিচা অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও. সাউথ-ইস্ত এসিয়াগী রিজনেল দাইরেক্তর দা. পূনন খেত্রিপাল সিংহনা য়ানা ৱারোল অদু শহি পীনখি৷
অয়ুর্বেদ য়াওনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিন সর্ভিস অসি সেফ ওইনা অমসুং ইফেক্তিব ওইনা শিজিন্ননবা অমসুং নেস্নেল হেল্থ কেয়র সিস্তেমশিং অসিদা মেদিসিনগী অতোপ্পা ইন্দিয়ন ত্রেদিস্নেল সিস্তেমশিং হাপচিন্নবা দবল্যু.ঐচ.ও. এস.ই.এ.আর.না চৎনরিবা রিজনেল ত্রেদিস্নেল মেদিসিন এক্সন প্লান অদু সপোর্ত তৌনবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে৷ হিদাক লাংথক্কী হিরমদা এস.ই.এ.আর. লৈবাকশিং অসিগী কেপাসিতী অসি হেনগৎনবা হোৎনরগনি৷
মসিগী পার্তনরশিপ অসি ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী থৌদাং অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবা পোলিসীশিং শেমগৎনবা অমসুং এক্সন প্লানশিং চৎননবা সাউথ-ইস্ত এসিয়া রিজনদা লৈরিবা লৈবাকশিং অসিদা মতেং পাংনবা দবল্যু.ঐচ.ও. অমসুং অয়ুশ মন্ত্রালয় অসিগী জোইন্ত ইফ্রতশিং ওইররগনি৷
পার্তনরশিপ অসি হৌদোকপগী থৌরম অসিদা দবল্যু.ঐচ.ও. সাউথ ইস্ত এসিয়া রিজনেলগী দাইরেক্তর দা. পুনম খেক্রিপাল সিংহনা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, ‘ফ্রেন্দলী কোওপরেসন অমদা মুচুয়েল রেস্পেন্সিবিলিতীশিং অসি মপুং ফাহন্নবা ১৯৫২গী জুলাই ১৬তা দবল্যু.ঐচ.ও. অমসুং ভারত সরকার অনি অসিগী মরক্তা য়ানখিবা বেসিক এগ্রিমেন্ত অদুদগী হৌদুনা চহী খুজিং কয়া অমা পার্তী অনি অসিগী মরক্তা অচেৎপা কোলাবোরেসন তৌদুনা লাক্লি৷ ঙসিগী য়ানা ৱারোল অসিনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী হিরমদালৈরিবা মসিগী কোওপরেসন অসি মখাতানা চৎথরগনি৷’
থৌরম অসিদা অয়ুর্বেদ, য়োগ অমসুং মেদিসিনগী অতোপ্পা ইন্দিয়ন ত্রেদিস্নেল সিস্তেম(অয়ুশ)গী ফিল্দদা অয়ুশ মন্ত্রালয়না মাংজৌননা দবল্যু.ঐচ.ও.গা তোঙান তোঙানবা মওংদা পুন্না চৎমিন্নখ্রে অমসুং হায়রিবা ইন্দিয়ন সিস্তেমশিং অসি সাউথ-ইস্ত এসিয়ন লৈবাকশিং, অফ্রিকান লৈবাকশিং, য়ুরোপিয়ন লৈবাকশিং, লেতিন অমেরিকাদা হেন্না হেন্না মমিং চৎলক্লি অমসুং মেদিসিনেল সিস্তেম ওইনা শিজিন্নরি হায়না ভারত সরকারগী অয়ুশ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী বাইদ্য রাজেশ কোতিচানা ফোংদোকখ্রে৷
পার্তনরশিপ অসিগী মেজর আউতকম অমা ওইনা মরী লৈনবা লৈবাকশিং অসিদা মেদিসিনগী ত্রেদিস্নেল সিস্তেমশিং অসি চৎনবদা, পুনশিনবদা অমসুং হেন্না য়োকখৎপদা এস.ই.এ.আর.(রিজন)গী মেম্বর স্তেতশিং অসিনা থেংনরিবা তোঙান তোঙানবা চেলেঞ্জশিং অসি খন্দোক্নবা দবল্যু.ঐচ.ও. অমসুং অয়ুশ মন্ত্রালয়না হোৎনরগনি৷ মখাতানা কম্ম্যুনিতী অসিদা তি.এম. অসিগী মতাংদা লৈরিবা ই-পাউ অসি খঙহন্নবা, পব্লিক হেল্থদা তি.এম. অসি হাপচিন্নবগীদমক পাংথোক্লিবা থবক থৌরমশিং/ই-পাউশিং এগচে়ঞ্জ তৌননবা, রিগুলেসন ফ্রেমৱার্ক/চান্নবা পোলিসী শেমগৎনবা অয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও.না মেম্বর স্তেতশিং অসিদা মতেং পাংলগনি হায়না অয়ুশ সেক্রেতরীনা ফোংদোকখ্রে৷
থৌরম অসিদা কোবিদকী মতাংদা পব্লিক হেল্থ রিসর্চ প্রোজেক্ত অমা লোঞ্চ তৌনবা ভারত সরকারগী অয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও. এস.ই.এ.আর. ওফিসনসু য়ানখ্রে৷ প্রোজেক্ত অসি অয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও. এস.ই.এ.আর.ওনা পু্ন্না সপোর্ত তৌই৷