সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ইচাওনা চৈথেং ফংলবা গোরাখপুরগী লৌমীশিংদা আশাগী মঙাল
13 FEB 2021 11:16AM by PIB Imphal
উত্তর প্রদেশতা লৈবা গোরাকপুর দিস্ত্রীক্তকী পিক্লবা খুঙ্গং অমদা লৈবা অহল ওইরবি লৌমী শ্রীমতি কোইলানা আশা কয়াগা লোয়ননা মহাক্কী লৌদগী পুথোকরকপা পোত্থোক্তগী পুন্সি মহিং তাল্লি।
উত্তর প্রদেশ অমসুং বিহারগী অৱাং-নোংপোক থংবদা লৈরিবা লৌমীগুম, চহি খুদিংগী থা অহুম-মরি মহাক্কী লৌদা ইচাও অমসুং ঈশিংগী অৱবা চৈথেং নংলি। মসিদা নত্তনা চহি খুদিংগী মরু-মরাং, হার অমসুং তিলহাৎ হিহাক্কী মমল ৱাংখৎলকপা মরম্না মহাক্কী ইনকম হন্থরক্লি। ভারত সরকারগী, দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি (দি.এস.তি.), তি.এ.আর.এ. স্কীমগী মখাদা লৈবা কাংবু অমা, গোরাকপুরদা লৈবা, গোরাকপুর এনভাইরোন্তমেন্তেল এক্সন গ্রুপ (জি.ই.এ.জি.)গী মতেং লাকপদগী মহাক্না ইনকমগী অতোপ্পা পাম্বৈ অমা য়েংলি।
জি.ই.এ.জি.না মহাক্কী ওইনা তেক্নিকেলগী মতেং পীদুনা য়াম্না পোত্থোক লৈবা লৌউ অমা হায়বদি গ্রেদিএন্ত ওইবা পোৎ থাবা, মতম অমসুং মফম কন্নবা লৌউ, চান্নবা লৌউ, অইং-অশাগী চান্নবা য়েংদুনা পীরি। অসিগুম্বা লৌউ অসিনা গোরাকপুর দিস্ত্রীক্তগী কৌদিয়া ব্লোক্কী রাখুখোর খুঙ্গংগী চহি ৬৪ শুরবী অহল ওইরবী অসিনা চহি অমদা মহৈ-মরোং মখল ২০ উবা ঙম্লি অমসুং চহিগী ওইনা ইনকম চাদা ৩০ হেনগৎলি।
য়ুমদা মহাক্না শেমজবা ওর্গানিক ওইবা হার, বাইওপেস্তিসাইত অমসুং তেক্নিনেল মেকানিজম শিজিন্নদুনা, মহাক্না স্কার মিতর ২৬৬কী (৮২.৫২ ক্যুন্তল/হেক্তর) লমদা গেহু কে.জি. ২২০ থাখি, হায়রিবা অসিনা উত্তর প্রদেশতা দি.বি.দবল্যু. ১৮৭ য়েংনবা মরু পীবগী মরক্তা খ্বায়দগী পোত্থোক লৈবনি। মসিগী এস. অমসুং তি. বেজ তৌরিবা ইন্তরবেন্সন অসিনা মহাক্কী লৌউ-শিংউবগীদমক তঙাইফদবা হায়বদি মরু-মরাং, হার অমসুং তিলহাৎ হিহাক্তা কান্নহল্লি।
শ্রীমতি কৌইলা দেবী অসি দি.এস.তি.গী তি.এ.আর.এ. স্কীমগী প্রোজেক্তকী মখাদা ইচাওগী চৈথেংদা মায়োক্নরিবা লৌমীশিংগী খুদম অমনি, হায়রিবা অসিদা য়ু.পি.গী গোরাকপুরদা জি.ই.এ.জি.না শক্তি পিরিবা অমনি।
জি.ই.এ.জি.না পিবা প্রোজেক্তকী মখাদা অপুনবা লৌমী মোদেল ৩৬ অমসুং অপিকপা অমসুং অতৈ অতোপ্পা লৌমী ২২০০ ইচাও অসিগী অচেৎপা তেক্নিক অমা চহি অনি অসিদা লৌরি। মসিনা ইচাও কন্না থোকপা মফমশিংদা পুন্সি মহিংগী অনৌবা মাইওন অমা পুরক্লি অমসুং ইচাও থোকপা অসিনা সোসিও-ইকোনোমিক ফংনবা খুদোংচাবা অমা ওইরি। প্রোজেক্তশিং অসি ২০১৮দগী লিংখৎলকপদগী, অসিগুম্বা লৌউ-শিংউবগী তেক্নিক্কী পেক্কেজ অসি মফম চানা পীরি অমসুং লৌমী মচাশিং অসিগী ইনকম অসি চাদা ৩৭.৫ হেনগৎলি।
জি.ই.এ.জি., মতেং পীরিবা কাংবু অমা ওইরিবা, অসিনা আর.অমসুং দি. অমসুং পান্দম থম্লিবা বেনিফিসরিশিং অসিগা খেন্নবা লৈতনবা অমসুং লৌমীশিং অসিদা হেন্না পোত্থোক লৈনবা মফম অদুগী মীওইশিংদা সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা কস্তামাইজেসন, দেমোন্সত্রেসনশিং অসি লৌমীশিংদা পীরি।
অসিগুম্বা এস. অমসুং তি-বেজ ওইবা অকাইবা পিরিবা হায়বদি ইচাও ঙাকথোকপা লৌউ অমসুং মরি লৈনবা তেক্নোলোজি অসিনা লৌমীগী কাংবু অসিবু অওনবা অমা লোকেলগী থাক্তা পীরি অমসুং লোকেলশিং হায়বদি শ্রীমতি কোইলা দেবীনা ইচাও থোকফম মফমদা মিল্লেৎকী প্রোসেসিং তৌবগী থৌওং অসি উৎলি।
পুন্সি মহিং তান্নবা ইচাও থোকপা মফমদা কাংবুশিংদা শক্তি পীবা: পোত্থোক লৈনা লৌউনবা তেক্নোলোজিকেল ইন্তর্বেন্সন হায়বদি গ্রেদিএন্ত-বেজ ক্রোপ্পিং সিস্তেম, মতম অমসুং মফম কন্নবা মল্তি-লা.র ওইবা ফ্রেমিং, চান্নবা মহৈ-মরোং থাবা, বেদ লো তন্নেল পোলি হাউস শাগৎপা অমসুং অইং অশাগা চান্নবা পাউতাক শিজিন্নবা

Ministry of Science & Technology
Hopes shine among the flood-hit farmers of Gorakhpur
13 FEB 2021 11:16AM by PIB Delhi
Smt Koila Devi, an elderly marginal farmer of a tiny village in Gorakhpur district of Uttar Pradesh, had given up hopes of earning a decent living from the produce of her agricultural land.
Like many farmers’ in northeastern Uttar Pradesh and Bihar, floods and associated water logging for more than three to four months affected her agricultural produce severely each year. Apart from this, the rising cost of seed, fertilizer, and pesticides reduced her income over the years. She had been scouting for alternative income options when help came in the form of Gorakhpur Environmental Action Group (GEAG), Gorakhpur, UP, a core support group under the TARA Scheme, the Science for Equity, Empowerment, and Development (SEED) Division, Department of Science & Technology (DST), Government of India.
GEAG provided her with technical support on effective farming planning like gradient-based cropping system, multi-layered farming with time and space management, appropriate crop combination, raised bed low tunnel poly house, and appropriate utilization of weather advisory. Such support at the systemic level has helped and empowered the 64 years old from the village Rakhukhor of Jungle Kaudiya block of Gorakhpur district to cultivate 20 crops in a single year, thereby raising her annual income by 30 percent.
Using her homemade organic compost, biopesticides, and other technical mechanisms, she has harvested 220 kg of wheat in 266 sq m of land (82.52 Quintal/Hectare), the highest yield amongst the farmers who were provided seeds of DBW 187 for demonstration in Uttar Pradesh. These S&T based interventions have helped her to reduce market dependency on agriculture inputs like seed, fertilizer, and pesticides.
Smt Koila Devi is one of the several model farmers of flood-affected areas under the Core support project, TARA scheme of DST, which empowers communities through scalable technologies and transformation at the rural level ensuring forward & backward linkages being facilitated by GEAG, Gorakhpur, UP.
A total of 36 model farmers and more than 2200 other small and marginal farmers have adopted flood resilient techniques of farming developed along with 9 community institutions on cluster level during the last two and half years with facilitation and handholding support under the Core support projet being implemented by GEAG. This has shown a new direction towards flood-resilient livelihoods and also transformed the flood-risks into an opportunity with socio-economic gain. Since the inception of the project in 2018, proper facilitation and handholding support for adopting these resilient farming technique packages compatible with local situations has increased the average income of small and marginal farmers by 37.5 per cent by lowering the input cost (30-35 percent) in the farming system.
GEAG, a Core Support Group, has acted as a bridge between nearby R&D institutions and target beneficiaries and helped build local capacities in effective farming planning in scientific way with customization, demonstration, and adoption of proven technologies at the scale by the farming community.
Such S&T-based interventions like flood resilient farming practices and related technologies are inspiring the farming community to bring about a transformational change at the local level and encouraging the locals like Smt. Koila Devis of the area to uptake additional activities like managing millet processing unit as a group enterprises in the flood-prone area.
Empowering Communities in Flood Affected Areas for Livelihoods Gain: Technological interventions on effective farming planning like gradient-based cropping system, multi-layered farming with time and space management, appropriate crop combination, raised bed low tunnel poly house, and appropriate utilization of weather advisory