শেল-থুম মন্ত্রালয়
পঞ্জাবনা ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ সিস্তেম রিফোর্ম মপুং ফানা পুরকপা ১৩ শুবা রাজ্য ওইরে; লুপা করোর ১,৫১৬গী অহেনবা শেন্ফম পুবগী অয়াবা পঞ্জাবদা পীখ্রে
হৌজিক ফাওবদা স্তেত ১৩দা ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ সিস্তেম রিফোর্ম পুরকপগী অহেনবা শেন্ফম লুপা করোর ৩৪,৯৫৬ পুবগী অয়াবা পীখ্রে
13 FEB 2021 10:16AM by PIB Imphal
শেন-থুমগী মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচরনা থোকখিবা ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ সিস্তেম” রিফোর্ম মাই পাক্না পাঙথোকখিবা লৈবাক অসিগী ১৩শুবা রাজ্য পঞ্জাবনা ওইরে। অসুম্না রাজ্য অসিনা ওপন মার্কেৎ বোরোৱিংগী খুত্থাংদা লুপা করোর ১,৫১৬কী অহেনবা ফাইনান্সিএল রিসোর্সশিং শীজিন্নবগী ইলিজিবল ওইখ্রে। হায়রিবা অসিগী অয়াবা অসি দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচরনা পীখি।
হৌজিক পঞ্জাবনা হায়রিবা অহোংবা অসি পুরক্লবা অতোপ্পা রাজ্য ১২ মমিং ওইনা পল্লবদা অন্ধ্র প্রদেশ, গোৱা, গুজরাত, হরিয়ানা, কর্নাতকা, কেরলা, মধ্য প্রদেশ, তেলঙ্গনা, তামিল নাদু, ত্রিপুরা অমসুং উত্তর প্রদেশকী মরক্তা চল্লে‍। ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ সিস্তেমগী অহোংবা পুরক্লবা মতুংদা হায়রিবা স্তেত ১৩ অসিদা লুপা করোর ৩৪,৯৫৬কী অহেনবা শেন্ফম পুবগী অয়াবা দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচরনা পীখ্রে‍। রাজ্য রাজ্যগী অহেনবা শেন্ফম পুবগী অয়াবা পীখ্রবা শেম্ফম মখাদা পীরি‍:
মশিং
রাজ্য
শেনম (লুপা করোরগী খুজিংদা)
১.
অন্ধ্র প্রদেশ
২,৫২৫
২.
গোৱা
২২৩
৩.
গুজরাত
৪,৩৫২
৪.
হরিয়ানা
২,১৪৬
৫.
কর্নাতকা
৪,৫০৯
৬.
কেরেলা
২,২৬১
৭.
মধ্য প্রদেশ
২,৩৭৩
৮.
পঞ্জাব
১,৫১৬
৯.
রাজস্থান
২,৭৩১
১০.
তামিল নাদু
৪,৮১৩
১১.
তেলঙ্গনা
২,৫০৮
১২.
ত্রিপুরা
১৪৮
১৩.
উত্তর প্রদেশ
৪,৮৫১
ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ সিস্তেম অসি লৈবাক মীয়ামগী য়াইফনবা পায়খৎপা মরুওইবা রিফোর্ম অমনি‍। মসি পায়খৎপনা নেসনেল ফুদ সিক্যুরিতী এক্ত (এন.এফ.এস.এ.) অমসুং অতৈ য়াইফ থৌরাংশিংগী মখাদা খুদোংচাবা ফংলিবা মীওইশিং, মরুওইনা লংফৈ চত্তুনা থবক শুরিবা শিন্মীশিং অমদি মখোয়গী ইমুং মনুংশিংদা লৈবাক্কী মফম অমা হেক্তদা লৈবা ফেয়র প্রাইস সোপ অমা হেক্তদগী চেং হৱাই ফংহল্লি‍।
অহোংবা পুরক্লিবা অসিনা মরুওইনা লংফৈ চৎপা মীওইশিং অয়াম্বনা শিন্মী, নুংতিগী চরা তানবা মী, সহরগী মফমশিংদা ফত্ত হৌদি খুনবা মী, ময়ুম মকৈ লৈতবা মীওইশিং, ওর্গনাইজ অমসুং অনওর্গনাইজ সেক্তরদা মতম খরগী নেকপা শিন্মীশিং, য়ুমগী থবক ইন্খাঙ শুবা মীওইনচিংবা লৈফম তোয়না হোংবা মীওইশিংবু চাননবা চীঞ্জাক্তা মীপান তাংহন্দে‍। তেক্নোলোজীনা থৌবা অহোংবা অসিনা লংফৈবা লৈবা কান্নবা ফংলিবা মীওইশিংদা লৈবাক্ক মফম অমা হেক্তদা লৈবা মখোয়না পামবা ইলেক্ত্রোনিক পোইন্ত ওফ সেল (ই-পি.ও.এস.)কী খুদোংচাবা লৈবা ফেয়র প্রাইস সোপশিংদগী মখোয়গী ফংফম থোকপা চীঞ্জাক ফংহল্লি‍।
অহোংবা পুরক্লিবা অসিনা স্তেতশিংবুসু কান্নবা ফংলিবা মীওইশিং মওং তানা তার্গেত তৌবদা, শাজিন্নবা/হঞ্জিনবা/ফংফম থোক্তবা কার্দ হোল্দরশিং খন্দোক্পা ঙমহন্দুনা হেন্না নীংথিবা চাকথুং ফংহল্লি অমদি মাঙবা হন্থহল্লি‍। মখা তানা অপনবা লৈতনা রেসন কার্দ স্তেতশিংগী মরক্তা হোংদোক হোংজিন তৌবা য়াননবা রেসন কার্দ খুদিংমক আধার সীদিং তৌবগা লোয়ননা ফেয়র প্রাইস সোপশিংদা ইলেক্ত্রোনিক পোইন্ত ওফ সেল (ই-পি.ও.এস.) থমদুনা ওতোমেসন তৌরগা কান্নবা ফংগদৌরিবা মীওইশিংগী বাইওমেত্রিক ওথেন্তিফিকেসন তৌবা মথৌ তাই‍। মরম অসিনা স্তেতশিংগী গ্রোস স্তেত দোমেস্তিক প্রদক্ত (জি.এস.দি.পি.)গী চাদা ০.২৫কী অহেনবা শেন্ফম পুবগী অয়াবা মখাদা পীরিবা থবকশিং অসি পায়খৎলবা মতমদতা পী:
(১) স্তেত অদুদা লৈরিবা রেসন কার্দ অমসুং কান্নবা ফংলিবা মীওই খুদিংমক্কী আধার সীদিং তৌবা
(২) স্তেত অদুদা লৈরিবা এফ.পি.এস. খুদিংমক ওতোমেসন তৌবা
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা পীরিবা শীংনবশিং অসি থেংননবা রিসোর্সকী তঙাই ফদবা মখল কয়া অসি য়েংলগা ভারত সরকারনা মে ১৭, ২০২০দা রাজ্যশিংগী বোরোৱিং লিমিৎ অসি মখোয়গী গ্রোস স্তেৎস দোমেস্তিক প্রদক্ত (জি.এস.দি.পি.)কী চাদা ২দা হেনগৎহনখি। অখন্নবা কাইথোকপা অসিগী তঙ্খাইদি হায়বদি জি.এস.দি.পি.গী চাদা ১দি রাজ্যশিংনা প্রজাগী য়াইফনবা রিফোর্মশিং পাইখৎপগা লিঙ্ক তৌগনি। প্রজাগী য়াইফনবা রিফোর্মশিং পুরক্নবা খঙদোকখিবা লম মরি অদুদি (১) ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ সিস্তেম ইমপ্লিমেন্ত তৌবা, (২) ‌ইজ ওফ দুইং বিজিনেজ রিফোর্ম, (৩) অর্বান লোকেল বোদী/ য়ুতিলিতী রোফোর্মশিং ,অমসুং (৪) পাৱর সেক্তর রিফোর্মশিং।
হৌজিক ফাওবদা রাজ্য ১৭তা পীরিবা রিফোর্ম মরি অসিগী মনুংদা য়ামদ্রবদা অমদি পাঙথোকখএ অমসুং রিফোর্মগা লিঙ্ক তৌবা বোরোৱিংগী অয়াবশিং পীখ্রে। মসিগী মনুংদা রাজ্য ১৩না ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ সিস্তেম ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে, রাজ্য ১২না ‌ইজ ওফ দুইং বিজিনেজ রিফোর্মশিং চৎনহনখ্রে, অমসুং রাজ্য ৬না লোকেল বোদী রিফোর্মশিং পাঙথোকখ্রে অমসুং রাজ্য ২না পাৱর সেক্তরগী রিফোর্মশিং পাঙথোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা রিফোর্মশিং পাঙথোকখ্রবা রাজ্যশিংদা অহেনবা বোরোৱিংগী অয়াবা পীখ্রবা শেনফম অসি পুন্না লুপা করোর ৭৬,৫১২ শুখ্রে।

Ministry of Finance
Punjab becomes the 13th State to complete One Nation One Ration Card system reform ; Gets additional borrowing permission of Rs.1,516 crore
Additional borrowing permission of Rs.34,956 crore granted to 13 States so far, for implementation of One Nation One Ration Card system reform
13 FEB 2021 10:16AM by PIB Delhi
Punjab has become the 13th State in the country to successfully undertake “One Nation One Ration Card system” reform stipulated by the Department of Expenditure, Ministry of Finance. Thus, the State has become eligible to mobilise additional financial resources of Rs.1,516 crore through Open Market Borrowings. Permission for the same was issued by the Department of Expenditure.
Punjab has now joined 12 other States namely, Andhra Pradesh, Goa, Gujarat, Haryana, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Rajasthan, Telangana, Tamil Nadu, Tripura and Uttar Pradesh, who have completed this reform. On completion of One Nation One Ration Card system reform, these 13 States have been granted additional borrowing permission of Rs.34,956 crore by the Department of Expenditure. State wise amount of the additional borrowing permitted is as under:
Sl.No.
State
Amount (Rs in crore)
1.
Andhra Pradesh
2,525
2.
Goa
223
3.
Gujarat
4,352
4.
Haryana
2,146
5.
Karnataka
4,509
6.
Kerala
2,261
7.
Madhya Pradesh
2,373
8.
Punjab
1,516
9.
Rajasthan
2,731
10.
Tamil Nadu
4,813
11.
Telangana
2,508
12.
Tripura
148
13.
Uttar Pradesh
4,851
One Nation One Ration Card System is an important citizen centric reform. Its implementation ensures availability of ration to beneficiaries under National Food Security Act (NFSA) and other welfare schemes, especially the migrant workers and their families, at any Fair Price Shop (FPS) across the country.
The reform especially empowers the mirgatory population mostly labourers, daily wagers, urban poor like rag picker, street dwellers, temporary workers in organised and unorganised sectors, domestic workers etc, who frequently change their place of dwelling to be self reliant in food security. This technology driven reform enables the migrant beneficiaries to get their entitled quota of food grains from any electronic point of sale (e-PoS) enabled fair Price Shops of their choice anywhere in the country.
The reform also enables the States in better targeting of beneficiaries, elimination of bogus/ duplicate/ineligible card holders resulting in enhanced welfare and reduced leakage. Further, to ensure seamless inter-state portability of a ration card, Aadhar seeding of all ration cards as well as biometric authentication of beneficiaries through automation of all Fair Price Shops (FPSs) with installation of electronic point of sale (e-PoS) devices are essential. Therefore, additional borrowing limit of 0.25 percent of the Gross State Domestic Product (GSDP) is allowed to the States only on completion of both of the following actions:
(i) Aadhar Seeding of all the ration cards and beneficiaries in the State
(ii) Automation of all the FPSs in the State.
In view of the resource requirement to meet multiple challenges posed by the COVID-19 pandemic, the Government of India had on 17th May, 2020 enhanced the borrowing limit of the States by 2 percent of their GSDP. Half of this special dispensation i.e. 1 percent of GSDP was linked to undertaking citizen centric reforms by the States. The four citizen centric areas for reforms identified by the Department of Expenditure were (a) Implementation of One Nation One Ration Card System, (b) Ease of doing business reform, (c) Urban Local body/ utility reforms and (d) Power Sector reforms.
Till now, 17 States have carried out at least one of the four stipulated reforms and have been granted reform linked borrowing permissions. Out of these, 13 States have implemented the one nation one ration card system, 12 States have done ease of doing business reforms, 6 States have done local body reforms and 2 States have undertaken power sector reforms. Total reform linked additional borrowing permission issued so far to the States stands at Rs.­­­76,512 crore.