কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
কোর সেক্তর আউতপুত্তা হন্থরকপা
12 FEB 2021 3:01PM by PIB Imphal
এপ্রিল ২০২০দা শাথৎনা হন্থখিবা মতুংদগী কোর ইন্দস্ত্রী নিপানগী ইন্দস্ত্রিএল পোত্থোক পুথোকপগী চাং ফগৎলকপগী খুদমশিং উবা হৌরক্লি‍। মার্চ ২০২০দগী সেক্তর-সেক্তরগী ওইনা অমদি থা-থাগী ওইনা কোর ইন্দস্ত্রী নিপানসিদা ফীভম খগৎলকপগী চাং হাপ্লি‍। কোবিদ-১৯ খঙহৌদনা শন্দোরকপনা য়ু.এস.এ. য়ুরোবিয়ন য়ুনিয়ন, য়ু.কে. অমসুং জাপাননচিংবা মালেমগী অচৌবা শেন্মিৎলোনশিংদা শাথিনা ফীভম শোকহনখি‍। ভারত্তসু লৈবাক পুম্বগী ওইবা লোকদাউন্না তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা শোকহনখি‍। অদুম ওইনমক লোকদাউন কোমথোক্লবা মতুংদা শেন্মিৎলোনগী সেক্তর কয়াদা ফগৎলকপগী ফীভম উবা ফংলি‍।
ইন্দস্ত্রিএল পোত্থোক পুথোকপদা ইনোৎ হাপ্নবা অমসুং জি.দি.পি. ফগৎলক্নবা লৈঙাক্না হৌখিবা চহী খরদা অতৌবা রিফোর্ম কয়া পায়খৎখি‍। লৈঙাক্না ইন্সোল্ভেন্সী এন্দ বেঙ্করপ্তসী কোদ (আই.বি.সি.) চৎনহনখি অমদি বেঙ্কশিং রিকেপিতেলাইজ তৌখি‍। অতোপ্পা মশক থোকপা থৌরাংশিংগী মনুংদা ইন্দাইরেক্ত তেক্স রেজিম লায়থোকহন্নবা গুদ্স এন্দ সর্ভিস তেক্স (জি.এস.তি.), লমদমসিগী মেনুফেকচরিং কেপাসিতী ফগৎহন্নবা মেক-ইন-ইন্দিয়া প্রোগ্রাম, ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত মনীং তমহনবা অমসুং হেন্না লৌথুপ লৌকোই লৈতবা, ইফিসিএন্সী অমসুং ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন পুরক্নবা জন ধন-আধশর-মোবাইল (জে.এ.এম.) অসিনচিংবশিং য়াওরি‍। সেপ্তেম্বর, ২০১৯দা লমদমসিগী মেনুফেকচরিং কম্পেনীশিংগী কোর্পোরেত তেক্স রেত চাদা ১৫দা হন্থহন্দুনা মালেমগী খ্বাইদগী নেম্বশিংগী মরক্তা থমখি‍। দিসেম্বর ২০১৯দা, ইনফ্রাস্ত্রকচর নীংথিনা ফগৎহনগদবা অমসুং শেন্মিৎলোন্দা চাউখৎপা ফীভম পুরক্কপদা লুপা করোর লাখ ১০৩গী নেসনেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইন লৈঙাক্না লাউথোকখি‍। কেন্দ্রগী বদজেত ২০২১-২২দা মেক ইন ইন্দিয়াদা কান্নহন্নবা কস্তম দ্যুতী হেনগৎহনবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর, ইনোভেসন অমসুং আর. এন্দ দি.দা ইনোৎ হাপ্নবা মরুওইবা থৌরাংশিং, অমসুং “মিনিমম গভর্নমেন্ত অমসুং মেক্সিমম গভর্নেন্স” অসিনচিংবা চাউখৎপদা ঙাক্লৌ ওইগদবা থৌরাং কয়া লাউথোকখি‍।
ভারত্তা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা শোকহনবা থেংননবগীদমক লৈঙাক্না লুপা করোর লাখ ২৭.১গী ভারতকী জি.দি.পি.গী চাদা ১৩গা মান্নবা অখন্নবা ইকনমিক অমসুং কম্প্রিহেন্সিব পেকেজ লাউথোকখি‍। পেকেজ অসিদা য়ুমথোঙশিংদা ইন-কাইন্দ অমসুং কেস ত্রান্সফর রিলিফকী থৌরাং, প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্য়ান রোজগার অভিয়ানগী মখাদা থবক পীননবগী থৌরাং অমসুং এম.জি.এন.আর.জি.এস.কী মখাদা এলোকেসন হেনগৎহনবা, এম.এস.এম.ই.শিং অমসুং এন.বি.এফ.সি.শিংগী ক্রেদিত গরেন্তী অমসুং ইকুইতী ইনফ্যুজন্দা য়ুম্ফম ওইবা তেংবাং থৌরাং অমসুং তেক্স-ফাইলিংগা মরী লৈনবা রিগুলেতরী অমদি কম্প্লাইএন্স থৌরাংশিং, আই.বি.সি. অমসুং প্রোকরমেন্তনচিংবা থৌরাংশিং য়াওরি‍। আত্মনিরভর ভারত পেকেজকী শরুক অমা ওইনা স্ত্রকচরেল রিফোর্মশিং লাউথোকখি অমদি মসিদা লৌউ-শিংউ সেক্তর দিরিগুলেত তৌবা, এম.এস.এম.ই.শিংগী মশক হোংদোকপা, অনৌবা পি.এস.য়ু. পোলিসী, কোইলা পেকপা কম্মর্সিএলাজ তৌবা, দিফেন্স অমসুং স্পেস সেক্তরদা এফ.দি.আই. লিমিত হেনগৎহনবা, ইন্দস্ত্রিএল লেন্দ/লেন্দ বেঙ্ক শেমগৎপা অমদি ইন্দস্ত্রিএল ইনফোর্মেসন সিস্তেম, সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ভাইএবিলিতী গেপ ফন্দিং স্কিম, অনৌবা পৱার তারিফ পোলিসী অমসুং সেক্তর রিফোর্মশিং পায়খৎনবা স্তেতশিংদা ইন্সেন্তিভাইজ তৌবনচিংবা য়াওরি‍। পেকেজ অসি পায়খৎপগী ফীভম চাং নাইনা নৈনদুনা য়েংশিল্লি‍।
হন্দক্তা, ভারত লৈঙাক্না প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (পি.এল.আই.) স্কিমগী মখাদা ইন্সেন্তিব পীননবা তোঙান তোঙানবা পোত্থোক কাঙলুপ মরি য়াওরগা ‘স্পিসিএল্তী স্তীল’ হাপচিনবা; দি.জি.এফ.তি.গী দ্যুতী দ্রো বেক স্কিমগী মখাদা ইঞ্জিনিয়রিং এক্সপোর্ত প্রমোসন কাউন্সিলগী মেম্বর ওইবা এম.এস.এম.ই.শিংদা এক্সপোর্ত পেরিতী মমলদা স্তীল ফংহনবা; য়োৎ অমসুং স্তীলগী এগ্রিগেত এস্তিমেত লুপা করোর ২৫দগী হেনবা লৈঙাক্কী প্রোকরমেন্ততা লমদমসিদা পুথোকপা য়োৎ অমসুং স্তীলদা প্রিফরেন্স পীনবা থৌরাং; অতোপ্পা লৈবাকশিংনা অনফেয়র ত্রেদ প্রাক্তিস তৌবা পোত্থোকশিংদা এন্তি-দম্পিং দ্যুতী অমসুং কাউন্তরভেলিং দ্যুতী লৈহনবা য়াওনা মতি চাবা রিমিদিএল থৌরাংশিংগী খুত্থাঙদা ইন্দস্ত্রীশিংবু অনফেয়র ত্রেদতগী ঙাকথোকপনচিংবা অসিনচিংবা য়াওনা লমদমসিদা স্তীল পুথোকপা হেনগৎহন্নবা আত্মনিরভর অভিয়ানগী মখাতা তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিং পায়খৎলে‍।
শেন্মিৎলোন মনীং তমহনবগী থৌরাং মখাদা সিমেন্ত ইন্দস্ত্রী ১৯৮৯দা দি-কন্ত্রোল্দ অমসুং ১৯৯১দা দি-লাইসেন্স তৌখি‍। সিমেন্ত (ক্বালিতী কন্ত্রোল) ওর্দর, ২০০৩না ভারত্তা পুথোকপা অমদি য়োল্লিবা সিমেন্তশিংগী ক্বালিতী অকক্নবা সিমেন্ত মখলশিংগী বি.আই.এস.না পীরিবা স্তেন্দর্দকা চুনহন্নবা ৱাফম থম্লি‍। নেসনেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইন, মেক ইন ইন্দিয়া, প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা, প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা – গ্রামিন, পি.এম. অৱাস য়োজনা (অর্বান), স্বচ্চ ভারত মিসন, ‘হর ঘর জল’ পীননবা জল জীবন মিসন, অতৈ ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং হাউজিং স্কিম্না সিমেন্ত, স্তীল অমসুং অতৌ কন্সত্রক্সন মচাকশিং পুথোকপা অমদি য়োনবগী ফীভম ফগৎহন্দুনা শেন্মিৎলোন্দা মল্তিপ্লাইয়র ইফেক্ত পুরক্কনি‍।
এনেক্সচর
কোর ইন্দস্ত্রী নিপানগী (চহী চহীগী বেসিস্তা) পোত্থোক পুথোকপদা হেনগৎলকপগী চাং (চাদা)
থা/চহী
অপুনবা গ্রোথ রেত
কোইলা
শুংদোক্ত্রিবা থাউ
নেচরেল গ্যাস
পেত্রোলিয়ম রিফাইনরি পোত্থোকশিং
হার
স্তীল
সিমেন্ত
মৈ
ৱেত (%)
১০.৩৩
.৯৮
.৮৮
২৮.০৪
.৬৩
১৭.৯২
.৩৭
১৯.৮৫
মার্চ-২০
-৮.৬
৪.০
-৫.৫
-১৫.১
-০.৫
-১১.৯
-২১.৯
-২৫.১
-৮.২
এপ্রিল-২০
-৩৭.৯
-১৫.৫
-৬.৪
-১৯.৯
-২৪.২
-৪.৫
-৮২.৮
-৮৫.২
-২২.৯
মে-২০
-২১.৪
-১৪.০
-৭.১
-১৬.৮
-২১.৩
৭.৫
-৪০.৪
-২১.৪
-১৪.৮
জুন-২০
-১২.৪
-১৫.৫
-৬.০
-১২.০
-৮.৯
৪.২
-২৩.২
-৬.৮
-১০.০
জুলাই-২০
-৭.৬
-৫.৭
-৪.৯
-১০.২
-১৩.৯
৬.৯
-৬.৫
-১৩.৫
-২.৪
ওগস্ত-২০
-৬.৯
৩.৬
-৬.৩
-৯.৫
-১৯.১
৭.৩
০.৫
-১৪.৫
-১.৮
সেপ্তেম্বর-২০
০.৬
২১.০
-৬.০
-১০.৬
-৯.৫
-০.৩
৬.২
-৩.৪
৪.৮
ওক্তোবর-২০*
-০.৯
১১.৭
-৬.২
-৮.৬
-১৭.০
৬.৩
৪.০
৩.২
১১.২
নবেম্বর-২০*
-১.৪
৩.৩
-৪.৯
-৯.৩
-৪.৮
১.৬
-০.৫
-৭.৩
৩.৫
দিসেম্বর-২০*
-১.৩
২.২
-৩.৬
-৭.২
-২.৮
-২.৯
-২.৭
-৯.৭
৪.২
২০২০-২১ (এপ্রিল-দিসেম্বর) *
-১০.১
-১.৯
-৫.৭
-১১.৬
-১৩.৫
৩.০
-১৬.৭
-১৮.৩
-৩.৭
* প্রোভিজনেল
কোর ইন্দস্ত্রী নিপান্দা কোইলা, শুংদোক্ত্রিপা থাউ, নেচরেল গ্যাস, পেত্রোলিয়ম রিফাইনরী, হার, স্তীল, সিমেন্ত অমসুং মৈ য়াওরি‍।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সোম প্রকাসনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি‍।

Ministry of Commerce & Industry
Decline in core sector output
12 FEB 2021 12:34PM by PIB Delhi
After a steep decline in April 2020, the overall growth rate of industrial production of eight core industries started showing signs of recovery, thereafter. The sector-wise and month-wise details of growth rate in the eight core industries since March 2020 are at Annex. The sudden outbreak of COVID-19 has severely impacted some of the major economies of the world, viz. USA, European Union, UK and Japan. In India too, various sectors were affected due to the nation-wide lockdown. However, after the lockdown was relaxed, improvement has been witnessed in several sectors of the economy.
The Government has implemented several major reforms in recent years to boost industrial production and GDP growth. It has enacted the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) and recapitalized banks. The other prominent measures include Goods and Services Tax (GST) to simplify the indirect taxation regime, Make-in-India programme to boost domestic manufacturing capacity, liberalization of Foreign Direct Investment (FDI) and Jan Dhan-Aadhaar-Mobile (JAM) Trinity towards greater transparency, efficiency and financial inclusion. In September, 2019 the corporate tax rate was reduced to 15 per cent for new domestic manufacturing companies, which is amongst the lowest in the world. In December 2019, the government announced the Rs.103 lakh crore National Infrastructure Pipeline which would significantly boost infrastructure and spur growth impulses in the economy. The Union Budget 2021-22 has announced a number of growth supporting measures which, inter-alia, include hike in custom duty to benefit make in India, critical measures to boost infrastructure, innovation and R&D, and “Minimum Government and Maximum Governance”.
Government has announced a special economic and comprehensive package of Rs. 27.1 lakh crores - equivalent to 13 per cent of India’s GDP– to combat the impact of the COVID-19 pandemic in India. The package includes, among others, in-kind and cash transfer relief measures for households, employment provision measures under Pradhan Mantri Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan and increased allocation under MGNREGS, credit guarantee and equity infusion-based relief measures for MSMEs and NBFCs and regulatory and compliance measures related to tax-filing, IBC and procurement. Structural reforms have also been announced as part of the Atmanirbhar Bharat Package which, inter alia, include deregulation of the agricultural sector, change in definition of MSMEs, new PSU policy, commercialization of coal mining, higher FDI limits in defence and space sector, development of Industrial Land/ Land Bank and Industrial Information System, revamp of Viability Gap Funding scheme for social infrastructure, new power tariff policy and incentivizing States to undertake sector reforms. The implementation of the package is reviewed and monitored regularly.
Recently, the GoI has taken various initiatives under the Atmanirbhar Abhiyan to enhance the domestic production of Steel such as inclusion of ‘Speciality Steel’ incorporating four different product categories for incentives under the Production Linked Incentive (PLI) scheme; offering steel to MSMEs that are members of Engineering Export Promotion Council at export parity price under the Duty Draw Back scheme of DGFT; measures to provide preference to domestically produced iron and steel in government procurement, where aggregates estimate of iron and steel products exceeds Rs 25 crores; protecting the industry from unfair trade through appropriate remedial measures including imposition of anti-dumping duty and countervailing duty on the products in which unfair trade practices were adopted by other countries.
Cement Industry was de-controlled in 1989 and de-licensed in 1991 under the policy of economic liberalization. Cement (Quality Control) Order, 2003 mandates the quality of cement manufactured and sold in India to be compliant with the BIS standards laid down for particular type of cement. National Infrastructure Pipeline, Make in India, Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin, PM Awaas Yojana (Urban), Swachh Bharat Mission, Jal Jeevan Mission to provide ‘Har Ghar Jal’, other infrastructure and housing schemes will stimulate the production and sale of cement, steel, and other construction materials resulting in multiplier effect on the economy.
Annexure
Growth rate (in %) of production of Eight Core Industries (Year on Year basis)
Months/Years
Overall Growth rate
Coal
Crude Oil
Natural Gas
Petroleum Refinery Products
Fertilizers
Steel
Cement
Electricity
Weight (%)
10.33
8.98
6.88
28.04
2.63
17.92
5.37
19.85
Mar-20
-8.6
4.0
-5.5
-15.1
-0.5
-11.9
-21.9
-25.1
-8.2
Apr-20
-37.9
-15.5
-6.4
-19.9
-24.2
-4.5
-82.8
-85.2
-22.9
May-20
-21.4
-14.0
-7.1
-16.8
-21.3
7.5
-40.4
-21.4
-14.8
Jun-20
-12.4
-15.5
-6.0
-12.0
-8.9
4.2
-23.2
-6.8
-10.0
Jul-20
-7.6
-5.7
-4.9
-10.2
-13.9
6.9
-6.5
-13.5
-2.4
Aug-20
-6.9
3.6
-6.3
-9.5
-19.1
7.3
0.5
-14.5
-1.8
Sep-20
0.6
21.0
-6.0
-10.6
-9.5
-0.3
6.2
-3.4
4.8
Oct-20*
-0.9
11.7
-6.2
-8.6
-17.0
6.3
4.0
3.2
11.2
Nov-20*
-1.4
3.3
-4.9
-9.3
-4.8
1.6
-0.5
-7.3
3.5
Dec-20*
-1.3
2.2
-3.6
-7.2
-2.8
-2.9
-2.7
-9.7
4.2
2020-21(Apr-Dec)*
-10.1
-1.9
-5.7
-11.6
-13.5
3.0
-16.7
-18.3
-3.7
* Provisional
Eight Core Industries includes Coal, Crude Oil, Natural Gas, Petroleum Refinery, Fertilizers, Steel, Cement & Electricity.
This information was given by the Minister of State in the Ministry of Commerce and Industry, Shri Som Parkash, in a written reply in the Rajya Sabha today.