উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত পৰ্যটন খণ্ডৰ বিকাশৰ বাবে ২০২০-২১ চনত উত্তৰ পূৱ পৰিষদে ১৩২ কোটি টকাৰ ৬ টা প্ৰকল্প লাভ কৰিছে: ড০জিতেন্দ্ৰ সিং
10 FEB 2021 4:21PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব), পিএমঅ'ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী, কৰ্মচাৰী, ৰাজহুৱা অভিযোগ, পেঞ্চন, পাৰমাণৱিক শক্তি আৰু মহাকাশ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে ২০২০-২১ চনত উত্তৰ পূৱ পৰিষদে পৰ্যটন খণ্ডৰ অধীনত অসম চৰকাৰৰ পৰা আনুমানিক ১৩২.৪৩ কোটি টকা ব্যয়েৰে ৬ টা প্ৰকল্পৰ প্ৰস্তাৱ লাভ কৰিছে। আজি লোকসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত তেওঁ কয় যে যোৱা পাঁচ বছৰত ভৌতিক আন্তঃগাঁথনিৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ অধীনত ৭৬৯.৫১ কোটি টকা মুকলি কৰা হৈছে; উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত পৰ্যটন ক্ষেত্ৰৰ বিকাশৰ বাবে সংযোগ আৰু পানীযোগানো ইয়াত সন্নিৱিষ্ট হৈছে। উত্তৰ পূৱ পৰিষদে যোৱা পাঁচ বছৰত উত্তৰ পূৱৰ ৰাজ্যসমূহক বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ অধীনত ১৯৫.৬৩ কোটি টকা মুকলি কৰি দিছে। পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে উত্তৰ পূৱৰ ৮ খন ৰাজ্যক স্বদেশ দৰ্শন আঁচনিৰ অধীনত ৯৮০.১৫ কোটি টকা, অসম, নাগালেণ্ড আৰু মেঘালয়লৈ প্ৰশদ আঁচনিৰ অধীনত ৩৮.৬৩ কোটি টকা আৰু ৮ খন উত্তৰ পূৱৰ ৰাজ্যক আতিথ্যতা (ডিপিপিএইচ) সহ ঘৰুৱা প্ৰচাৰ আৰু প্ৰচাৰৰ অধীনত মেলা আৰু উৎসৱৰ অধীনত ১২২১.২২ কোটি টকা মুকলি কৰি দিছে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে ইয়াৰ উত্তৰ-পূৱ বিশেষ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনিৰ (এনইএছআইডিএছ) অধীনত পৰ্যটন বৃদ্ধিৰ বাবে পানী যোগান, বিদ্যুৎ, সংযোগ সম্পৰ্কীয় কায়িক আন্তঃগাঁথনিৰ বিভিন্ন প্ৰকল্প গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে অসমকে ধৰি উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহক ১০০% বিত্তীয় সহায়ৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। উত্তৰ-পূৱ পৰিষদৰ (উত্তৰ পূৱ পৰিষদ) বাবে, আঞ্চলিক পৰ্যটন হৈছে উত্তৰ-পূৱৰ (এনই) ৰাজ্যসমূহৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ড। অঞ্চলটোত পৰ্যটনৰ প্ৰচাৰৰ বাবে প্ৰকল্পবোৰ উত্তৰ পূৱ পৰিষদৰ দ্বাৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আঠখন ৰাজ্য আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰি অনুমোদন কৰা হয়। পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে উত্তৰ পূৱৰ ৰাজ্যসমূহৰ বাবে পৰ্যটনৰ বিকাশ আৰু প্ৰচাৰৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰে আৰু ই উত্তৰ পূৱত আতিথ্যতা (ডিপিপিএইচ) আঁচনিকে ধৰি ঘৰুৱা প্ৰচাৰ আৰু প্ৰচাৰৰ অধীনত স্বদেশ দৰ্শন আঁচনি, তীৰ্থযাত্ৰা পুনৰুজ্জীৱিত আৰু আধ্যাত্মিকতা বৃদ্ধি অভিযান (প্ৰশদ) আৰু মেলা আৰু উৎসৱ ৰূপায়ণ কৰি আহিছে।

Ministry of Development of North-East Region
NEC has received 6 proposals worth Rs 132 crore during 2020-21 for development of Tourism sector in North-Eastern Region: DrJitendra Singh
10 FEB 2021 4:21PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singh said that during 2020-21, NEC has received 6 project proposals with an estimated cost of Rs. 132.43 crore from State Government of Assam under Tourism Sector. In a written reply to a question in the Lok Sabha today, he said in the last five years, Rs. 769.51 crore has been released under various projects of physical infrastructure viz. power; connectivity and watersupply to enhance tourism in NER. NEC has also released Rs. 195.63 crore under various projects to the NE States during last five years. Ministry of Tourism has released Rs. 980.15 crore under Swadesh Darshan Scheme to 8 NE States, Rs. 38.63 crore under PRASHAD Scheme to Assam, Nagaland and Meghalaya and Rs. 1221.22 crore under Fairs & Festivals under Domestic Promotion and Publicity including Hospitality (DPPH) to 8 NE States.
Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER), under itsNorth East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) provides for 100% financial assistance to North Eastern States including Assam for taking up various projects of physical infrastructure relating to water supply, power, connectivity to enhance tourism. For the North Eastern Council (NEC), regional tourism is one of the focussed sectors for North Eastern (NE) States. Projects for promotion of tourism in the region are sanctioned by NEC in consultation with eight North Eastern States and other stakeholders. Ministry of Tourism provides special emphasis on the development and promotion of tourism for NE States and it implements Swadesh Darshan Scheme, Pilgrimage Rejuvenation and Spirituality Augmentation Drive (PRASHAD) and Fairs & Festival under Domestic Promotion and Publicity including Hospitality (DPPH) Scheme in the NE region.