স্তীল মন্ত্রালয়
আইরন অমসুং স্তিল সেক্তরদা রিছর্স অমসুং দিবলপমেন্ত ফগৎহনবা
10 FEB 2021 12:52PM by PIB Imphal
হৌখিবা চহি অনিদা আইরন অমসুং স্তিল সেক্তরদা রিছর্স অমসুং দিবলপমেন্ত ফগৎহন্নবা স্কিমগী স্তিল মিনিস্ত্রিনা কাইথোকখিবা ফন্দশিং মখাদা লৈরে:
শেনবা চহি
কাইথোকখিবা শেনফম(লুপা কোতি)
২০১৮-১৯
১৫.০০
২০১৯-২০
১৫.০০
তেক্নোলোজি ফগৎনবা প্রোজেকশিংগী মখাদা ইনর্জি য়াম্না চঙদবা অমসুং অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা স্তিল ইন্দস্ত্রিনা শীজিন্নরিবা তেক্নোলোজিশিং মখাদা পীরি:-
• কোক দ্রাই ক্বেনচিং(সি দি ক্বিউ)-সি.দি.ক্বিউদগী ফংবা মৈশাদগী ইলেকত্রিক পুথোকপা
• সিন্তর প্লান্ত হিত রিকভরি(সিন্তর কুলর ৱেস্ত হিত্তগী মৈ পুথোকপা)
• ব্লাস্ত ফর্নেসতা বেল লেস তোপ ইকুইপমেন্ত(বি এল তি)
• ব্লাস্ত ফর্নেসতা তোপ প্রেসর রিকভরি তর্বাইন(তি আর তি)
• ব্লাস্ত ফর্নেসতা পুলবরাইজ কোএল ইনজেক্সন(পি সি আই) সিস্তেম
• ব্লাস্ত ফর্নেসতা হোত স্তোভ ৱেস্ত হিত রিকভরি
• ব্লাস্ত ফর্নেসতা দ্রাই তাইপ গ্যাস ক্লিনিং প্লান্ত(জি সি পি)
• কাস্ত হাওস/স্তোক হাওস দিবুস্তিং সিস্তেম
• বি.ও.এফতা কনভরতর গ্যাস রিকভরি
• ইনর্জি মোনিতরিং অমসুং মেনেজমেন্ত সিস্তেম
• স্তিল মেল্তিং সোপতা সেকেন্দরি ফুম এক্সত্রেক্সন সিস্তেম
• রোল্লিং মিলশিংগী রি-হিত্তিং ফর্নেসতা রিজেনেরেতিপ বরনরশিং
• রোল্লিং মিলশিংদা হোত চার্জিংগী থবকশিংনা অৱাংবা মৈশাদা পোৎথোকশিং কাস্ত তৌবা
• রি-হিত্তিং ফর্নেসশিংদা দাইরেক্ত রোল্লিংগী থবকশিং য়াওহন্দবা
• হোত স্ত্রিপ মিলগীদমক ইনর্জি চঙদবা তেক্নোলোজি: ফ্লেকসিবল থিন স্লেব কাস্তিং অমসুং রোল্লিং
• নিয়র নেত সেপ কাস্তিং: ব্লুম কম বিম ব্লেঙ্ক কাস্তর, ব্লুম কম রাউন্দ কাস্তর
• হায় কেপাসিতি ইলেকত্রিক মোতোরশিংগী ভেরিএবল ভোলতেচ ভেরিএবল ফ্রিক্বেন্সি(ভি ভি ভি এফ) শীজিন্নবা
স্তিল প্লান্তশিংদগী পুথোরকপা অমোৎপশিং অমুক হন্না রিসাইকল তৌরে। ব্লাস্ত ফর্নেস স্লেকগুম্বা মপং ওইবা অমোৎপশিং অদু সিমেন্ত ইন্দস্ত্রিদা য়োল্লে। গ্যাস ওইনা থোরকপা অমোৎপশিংনা প্লান্তগী অতৈ মখা তাবা থবকশিং হায়বদি ফর্নেসশিং অমুক শাহনবা অমসুং মৈ পুথোকপদা শীজিন্নরে। লম্বী শেম্বা, য়ুম শাবা অমসুং লৌউ-শিংউগী থবকশিংদা স্তিল স্লেকশিং শীজিন্নবগী মতাংদা রিছর্স অমসুং দিবলপমেন্তগী প্রোজেকশিংশু পায়খৎলে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা য়ুনিয়ন স্তিল মিনিস্তর শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান্না ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Steel
Promotion of Research and Development in Iron and Steel Sector
10 FEB 2021 12:52PM by PIB Delhi
The Ministry of Steel sanctioned funds for the scheme “Promotion of Research & Development in Iron & Steel Sector” for the last two years are given below:-
Financial Year
Fund Sanctioned (in Rs crore)
2018-19
15.00
2019-20
15.00
The energy efficient and environment friendly technologies adopted by steel industry as part of technological up-gradation/ modernisation/ expansion programme/ projects include the following:-
• Coke Dry Quenching (CDQ) - Power generation from the waste heat from CDQ.
• Sinter Plant Heat Recovery (Power generation from Sinter Cooler Waste Heat).
• Bell Less Top Equipment (BLT) in Blast Furnace.
• Top Pressure Recovery Turbine (TRT) in Blast Furnace.
• Pulverized Coal Injection (PCI) system in Blast Furnace.
• Hot stove waste heat recovery in Blast Furnace.
• Dry type Gas Cleaning Plant (GCP) in Blast Furnace.
• Cast House/ Stock House Dedusting system.
• Converter Gas Recovery in BOF.
• Energy Monitoring & Management System.
• Secondary Fume Extraction System in Steel Melting Shop.
• Regenerative Burners in Re-heating Furnaces of Rolling Mills.
• Hot charging process of continuously cast products at higher temperature directly to Rolling Mills.
• Direct Rolling Process eliminating the need for Re-heating furnaces.
• Energy efficient technology for Hot Strip Mill: Flexible Thin Slab casting & Rolling.
• Near Net Shape casting: Bloom cum Beam Blank caster, Bloom cum Round caster etc.
• Adoption of Variable Voltage Variable Frequency (VVVF) Drives for high capacity electric motors.
The wastes generated are recycled back within the steel plants. Solid wastes such as Blast Furnace slag is granulated within the steel plant and sold to cement industry. Gaseous wastes generated from the processes are further used in downstream processes in the plant such as in the reheating furnaces and power generation. Further, Research & Development projects have also been undertaken for utilization of steel slag in road making, construction, agriculture etc.
This Information was given by the Union Minister for Steel Shri Dharmendra Pradhan in a written reply in the Rajya Sabha today.