হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
পব্লিক হেল্থ সিস্তেমগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহনবা
09 FEB 2021 12:34PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং অনা লায়েঙশঙ স্তেত সবজেক্ত ওইবা মরম্না পব্লিক হেল্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মরুওইবা থৌদাং স্তেত লৈঙাকশিংদা লৈ‍। অদুম ওইনমক মচাক লৈবগী মতুং ইন্না থাগৎলকপা প্রোপোজেলশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা হেল্থ কয়ের সিস্তেম ফগৎহন্নবগীদমক কেন্দ্র লৈঙাক্না তেক্নিকেল অমসুং ফাইনান্সিএল ওইবা ঙাক্লৌ স্তেতশিংদা নেসনেল হেল্থ মিসন (এন.ঐচ.এম.)গী মখাদা পী‍।
অয়ুস্মান ভারত থৌরাংগী মখাদা লৈঙাক অসিনা দিসেম্বর, ২০২২ ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংনা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর (ঐচ.দব্লিউ.সি.) লাখ ১.৫ লিংখৎনবা ফিরেপ লৈ‍। হায়রিবশিং অসি লিংখৎনবগীদমক স্তেতশিংদা মচাক মরাং কায়না পীরি অমদি মীয়ামদা মচং ওইবা হকশেলগী থৌগল পীদুনা ঐচ.দব্লিউ.সি. ৫৭,০১৭ হৌজিক ফাওবদা মথৌ তৌবা হৌখ্রে‍।
অনৌবা অমদি নৌনা থোক্লকপা লায়নাশিং খঙদোক্নবা অমদি লায়েংনবগী থবক তৌনবগীদমক প্রাইমারী, সেকেন্দরী অমসুং তর্সরী কেয়র হেল্থ সিস্তেমশিংগী মঙম শেমগৎনবা, হান্না লৈরবা নেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিং মপাঙ্গল কলহন্নবা, অমদি অনৌবা ইন্সতিত্যুসনশিং শেমগৎনবা পি.এম. আত্ম নিরভর স্বাস্থ ভারত য়োজনা লাউথোকখ্রে‍। মসি নেসনেল হেল্থ মিসনগী মথক্তা পায়খৎপা থৌরাংনি‍। স্কিম অসিনা মরুওইনা মীৎয়েঙ চঙগদবা লমশিংদি:
ক. খুঙ্গঙগী হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর ১৭,৭৮৮ অমসুং ময়োল্লমগী ১১,০২৪দা ঙাক্লৌ পীবা;
খ. স্তেত ১১গী দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক্তা অমদি ব্লোক পব্লিক হেল্থ য়ুনিত ৩৩৮২দা ইন্তিগ্রেতেদ পব্লিক হেল্থ লেবশিং লিংখৎপা;
গ. দিস্ত্রিক্ত ৬০২ অমসুং কেন্দ্রগী ইন্সতিত্যুসন ১২দা ক্রিতিকেল কেয়র হোস্পিতাল ব্লোকশিং শেমগৎপা;
ঘ. নেসনেল সেন্তর ফোর দিজীজ কন্ত্রোল (এন.সি.দি.সি.), মখোয়গী রিজনেল ব্রাঞ্চ ৫ অমসুং মোত্রোপোলিতান হেল্থ সর্ভিলেন্স য়ুনিত ২০ মপাঙ্গল কনখৎহনবা;
ঙ. পব্লিক হেল্থ লেবশিং শম্নহন্নবা স্তেত/য়ু.তি. খুদিংমক্তা ইন্তিগ্রেতেদ হেল্থ ইনফোর্মেসন পোর্তেল পাকথোক চাউথোকহনবা;
চ. অনৌবা পব্লিক হেল্থ য়ুনিথ ১৭ মথৌ তৌহনবা অমসুং পোইন্ত ওফ এন্ত্রীশিং হায়বদি এয়রপোর্ত ৩২, সমুদ্রগী হিথাংফম ১১ অমসুং কংফালগী ক্রোসিং ৭তা লৈরিবা পব্লিক হেল্থ য়ুনিতশিং মপাঙ্গল কলহনবা;
ছ. হেল্থ ইমর্জেন্সী ওপরেসন সেন্তর ১৫ অমসুং মোবাইল হোস্পিতাল ২ লিংখৎপা; অমসুং
জ. ৱন হেল্থকী নেসনেল ইন্সতিত্যুসন অমা, দব্লিউ.ঐচ.ও. খা নোংপোক এসিয়া রিজনগী রিজনেল রিছর্চ প্লেতফোর্ম অমা, বাইও-সেফ্তী লেভেল ৩ লেবোরেতরী ৯ অমসুং রিজনেল নেসনেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর ভাইরোলোজী ৪ লিংখৎপা‍।
এন.ঐচ.এম.গী মখাদা পীরিবা ফন্দগী চাদা ২০দি ইন্সেন্তিব পুল অমদা থম্লে‍। ইন্সেন্তিবশিং অসি স্তেতশিংদা হকশেলগী লমদা স্তেতশিংগী বদজেতরী এক্সপেন্দিচর হেনগৎহনবা য়াওনা মচং ওইবা ইন্দিকেতরশিংদা মায় পাক্না থবক পায়খৎপদা পীবনি‍।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা রাজ্য মন্ত্রী (হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল) শ্রী অস্বিনি কুমার চৌবেনা ফোঙদোকখিবনি‍।

Ministry of Health and Family Welfare
Strengthening infrastructure of Public Health System
09 FEB 2021 12:34PM by PIB Delhi
Health & Hospitals, being a State subject, primary responsibility to strengthen public health infrastructure, lies with the respective State Government. The Central Government, however, provides technical and financial support to States under National Health Mission (NHM) for improving health care systems, based on their proposals subject to availability of resources.
Under the Ayushman Bharat initiative, the Government is committed to setting up of 1.5 lakhs Health & Wellness Centers (HWCs), across the country by December, 2022. Sufficient resources have been provided to the States for the creation of the same and as many as 57,017 HWCs have become functional so far, taking primary healthcare services to the community.
The PM Atma Nirbhar Swasth Bharat Yojana has been announced for developing capacities of primary, secondary and tertiary care health systems, strengthen existing national institutions, and create new institutions, to cater to detection and cure of new and emerging diseases. This will be in addition to the National Health Mission. The main interventions under the scheme are:
1. Support for 17,788 rural and 11,024 urban Health and Wellness Centres;
2. Setting up integrated public health labs in all districts and 3382 block public health units in 11 States;
3. Establishing critical care hospital blocks in 602 districts and 12 central institutions;
4. Strengthening of the National Centre for Disease Control (NCDC), its 5 regional branches and 20 metropolitan health surveillance units;
5. Expansion of the Integrated Health Information Portal to all States/UTs to connect all public health labs;
6. Operationalisation of 17 new Public Health Units and strengthening of 33 existing Public Health Units at Points of Entry, that is at 32 Airports, 11 Seaports and 7 land crossings;
7. Setting up of 15 Health Emergency Operation Centres and 2 mobile hospitals; and
8. Setting up of a national institution for One Health, a Regional Research Platform for WHO South East Asia Region, 9 Bio-Safety Level III laboratories and 4 regional National Institutes for Virology.
20% of funds under the NHM are placed in an incentive pool. Incentives are provided to States on achievement of priority indicators including on increase in States’ budgetary expenditure on health.
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh. Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Rajya Sabha here today.