AYUSH
Promoting Ayush Practice in the International Sphere
09 FEB 2021 12:32PM by PIB Delhi
With the mandate of promotion and recognition of AYUSH in the international practice of medicines, Ministry of AYUSH has signed Country to Country Memoranda of Understanding (MoUs) for Cooperation in field of Traditional Medicine and Homoeopathy with foreign governments.
As of now, Ministry of AYUSH has signed 25 Country to Country MoUs for Cooperation in field of Traditional Medicine and Homoeopathy namely Nepal, Bangladesh, Hungary, Trinidad & Tobago, Malaysia, WHO Geneva, Mauritius, Mongolia, Turkmenistan, Myanmar, Germany (Joint declaration), Iran, Sao Tome & Príncipe, Equatorial Guinea, Cuba, Colombia, Japan (MoC), Bolivia, Gambia, Republic of Guinea, China, St. Vincent & The Grenadines, Suriname, Brazil and Zimbabwe. 23 MoUs for undertaking collaborative research in AYUSH systems of medicine and 13 MoUs for setting up of AYUSH academic Chairs have been signed have been signed with various foreign institutes/ universities.
Ministry of AYUSH under its Fellowship Scheme extends financial support to the eligible foreign nationals for undertaking UG, PG and Ph.D courses in various premier AYUSH Institutes in India. The Fellowship Scheme aims at achieving recognition and acceptance of our traditional medicine systems abroad.
Medical qualifications granted by medical institutes outside India are included in the third Schedule of HCC, 1973 on reciprocal basis.
To support recognition of AYUSH systems at international level, Ministry of AYUSH undertakes various activities under Central Sector Scheme for promotion of International Cooperation, (IC Scheme).
AYUSH experts are deputed to foreign countries to participate in international meetings, conferences, training programmes, seminars and on special assignment of the Government of India for promotion and propagation of AYUSH Systems including Ayurveda. Financial assistance is also provided for presentation of AYUSH related scientific research papers in international conferences, workshops, seminar etc.
Incentives are provided to AYUSH drug manufacturers/ entrepreneurs/ AYUSH institutions, AYUSH drug and Hospitals etc. for (a) participating in International exhibitions/ conferences/ workshops/ seminars/ road shows/ trade fairs, etc. for generating awareness amongst the participating public about the AYUSH systems of medicine and; (b) registration of AYUSH products with regulatory authorities of the foreign countries USFDA/EMEA/UK-MHRA/ NHPD (Canada)/ TGA etc. There is a provision of financial support up to Rs. 1.00 Crores for strengthening of Health Centre(s)/ Institution(s) in the foreign host country.
With the consistent efforts of the Ministry, many countries have recognized AYUSH systems of medicine. Ayurveda is recognized in Nepal, Bangladesh, Pakistan, Sri-Lanka, UAE, Colombia, Malaysia, Switzerland, South Africa, Cuba, Tanzania.Romania, Hungary, Latvia, Serbia and Slovenia are 5 countries of European Union (EU), where Ayurvedic treatment is regulated. Unani system is recognized in Bangladesh and Siddha system is recognized in Sri Lanka.
Practices of Ayurveda, Siddha and Unani are recognised under ‘The Indian Medicine Central Council Act, 1970’ (IMCC Act 1970) and practice of Homoeopathy is recognized under ‘The Homoeopathy Central Council Act, 1973’ (HCC Act 1973). The rights of practitioners are defined in section 17 (2) and section 29 of IMCC Act 1970 and section 15 (2) and section 26 of HCC Act 1973 which is equivalent to the rights of practitioners defined in section 15 (2) and section 27 of ‘The Indian Medical Council Act, 1956’ (IMC Act 1956).
The pay structure of General Medical Duty Officer (GDMO) under CGHS for Ayurvedic, Homoeopathic, Unani, Siddha & Allopathic doctors is at par.
The Minister of State (The Ministry of Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha and Homeopathy), Sh. Kiren Rijiju (Additional Charge) stated this in a written reply in the Rajya Sabha here today.

আয়ুশ
মালেম শীনবা থুংনা অয়ুস লায়য়েং চাউখৎহনবা
09 FEB 2021 12:32PM by PIB Imphal
মালেমগী অনা-লায়য়েংগী থবকশিংদা অয়ুস শকখঙনবা অমসুং চাউখৎনবা পান্দমদা মহৌশাগী লায়য়েং অমসুং হোমিওপেথিগী লমদা মতেং পাংন্নবা মপান লৈবাকশিংগী সরকারশিংগা অয়ুস মিনিস্ত্রিগী এম.ও.য়ুশিং খুৎয়েক পীনখ্রে।
মহৌশাগী লায়য়েং অমসুং হোমিওপেথিগী লমদা মতেং পাংন্নবা অয়ুস মিনিস্ত্রিগা এম.ও.য়ুশিং খুৎয়েক পীনখিবা লৈবাক ২৫ অদুগী মনুংদা নেপাল, বঙ্গলাদেস, হঙ্গেরি, ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগো, মালেসিয়া, দব্লিউ.ঐচ.ও জেনেভা, মাওরিসিয়স, মোঙ্গোলিয়া, তুর্কমেনিস্থান, ম্যান্মার, জর্মনি, ইরান, সাউ তোমে অমসুং প্রিন্সিপ, ইক্বেতোরিএল গুইনিয়া, কুবা, কলম্বিয়া, জপান, ভোলিবিয়া, গম্বিয়া, গুইনিয়া, চাইনা, সেন্ত ভিন্সেন্ত অমসুং গ্রেনেদাইন্স, সুরিনাম, ব্রাজিল অমসুং জিম্বাবৱে য়াওরি। মপানগী তোঙান-তোঙানবা য়ুনিভর্সিতিশিংগা অয়ুস লায়য়েংগী মতাংদা পুন্না থিজিন্নবা এম.ও.য়ু ২৩ অমসুং অয়ুস একাদেমি চিয়রশিং লিংখৎনবা এম.ও.য়ু ১৩ খুৎয়েক পীনখ্রে।
ভারতকী মমিং লৈরবা অয়ুস ইন্সতিতুৎশিংদা মতিক চারবা মপান লৈবাকশিংগী মীওইশিংনা য়ু.জি, পি.জি অমসুং পি.ঐচ.দি কোর্সশিং তম্বদা অয়ুস মিনিস্ত্রিনা ফেল্লোসিপ স্কিমশিংগী মখাদা মতেং পীরি। ঐখোয়গী মহৌশাগী লায়য়েং মখলশিং অসি মীয়াম্না পাম্নবা অমসুং মশক খঙনবা ফেল্লোসিপ স্কিম অসিনা পান্দম থম্লি।
ভারতকী ৱাংমদা লৈবা মেদিকেল ইন্সতিতুৎশিংনা পীবা মেদিকেল ক্বালিফিকেসনশিং অসি ঐচ.সি.সি, ১৯৭৩গী অহুমশুবা সেদুলদা য়াওরে। মালেমগী থাক্তা অয়ুস লায়য়েং মখল অসি শকখঙনবা মতেং পাংনবা অয়ুস মিনিস্ত্রিনা ইন্তরনেসনেল কোরপোরেসন স্কিমগী মখাদা থবক কয়া পায়খৎলে।
অয়ুর্বেদা য়াওনা অয়ুস লায়য়েং য়োকখৎনবা অমসুং শন্দোক্নবা অয়ুসকী অখঙ-অহৈ কয়া মপান লৈবাকশিংদা মালেমগী মীফমশিং, কনফরেন্সশিং, ত্রেনিংশিং অমসুং সেমিনারশিং শরুক য়ানবা ভারত সরকারনা থারি। মালেম থাক্কী কনফরেন্সশিং অমসুং সেমিনারশিং অমসুং ৱার্কশোপশিংদা অয়ুসকা মরী লৈনবা রিছর্স পেপরশিং পুথোক্নবা শেন্থং পীরি।
অয়ুস লায়য়েং মখল মীয়ামদা খঙহন্নবা অমসুং অয়ুসকী হিদাক-লাংথকশিং মপান লৈবাকশিংগী রিগুলেতোরি বোদিশিং হায়বদি য়ু.এস.এফ.দি.এ/ই.এম.ই.এ/য়ু.কে-এম.ঐ.আর.এ/এন.ঐচ.পি.দি(কনাদা/তি.জি.এনা শকখঙনবা মালেমগী একজিবসিনশিং/কনফরেন্সশিং অমসুং সেমিনারশিংদা অয়ুসকী হিদাক শুংবশিং/অয়ুস ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং/অয়ুস ইন্সতিতুৎশিং শরুক য়ানবা মতেং পীরি। মপান লৈবাকশিংদা হেল্থ সেন্তরশিংদা অয়ুস লায়য়েং ফগৎহন্নবা লুপা কোতি ১ ফাওবগী শেনগী মতেং পাংলি।
অয়ুস মিনিস্ত্রিনা কন্না হোৎনবদগী, লৈবাক কয়ানা অয়ুস লায়য়েং কাংলোন অসি মশক খঙলে। নেপাল, বঙ্গলাদেস, পাকিস্থান, শ্রীলঙ্কা, য়ু.এ.ই, কলম্বিয়া, মালেসিয়া, সুইজরলেন্দ, খা অফ্রিকা, কুবা, তাঞ্জানিয়া, রোমানিয়া, হঙ্গেরি, লাতভিয়া অমসুং স্লোভেনিয়ানা অয়ুর্বেদা অসি শকখঙলে অমসুং য়ুরোপিয়ান য়ুনিয়নগী লৈবাক ৫না অয়ুর্বেদা লায়য়েংগী নিয়ম শেম্লে। বঙ্গলাদেসতা উনানি অমসুং শ্রী লঙ্কাদা সিদধা লায়য়েং অসি শকখঙলে।
ইন্দিয়ান মেদিসিন সেন্ত্রেল কাউন্সিল এক্ত, ১৯৭০গী মখাদা অয়ুর্বেদা, সিদধা অমসুং উনানি শকখঙলে অমসুং হোমিওপেথি সেন্ত্রেল কাউন্সিল এক্ত, ১৯৭৩গী মখাদা হোমিওপেথি লায়য়েংগী থবকশিং শকখঙলে। ইন্দিয়ান মেদিসিন সেন্ত্রেল কাউন্সিল এক্ত, ১৯৭০গী সেক্সন ১৭(২) অমসুং সেক্সন ২৯গী মখাদা দোক্তরশিংগী হকশিং ফজনা মশক তাক্লে অমসুং হোমিওপেথি সেন্ত্রেল কাউন্সিল এক্ত, ১৯৭৩গী সেক্সন ২৬ অসিগা ইন্দিয়ান মেদিকেল কাউন্সিল এক্ত,১৯৫৬গী সেক্সন ২৭তা য়াওরিবা দোক্তরশিংগী হকশিং অদুগা মান্নরে।
সি.জি.ঐচ.এসকী মখাদা অয়ুর্বেদিক, হোমিওপেথিক, উনানি, সিদধা অমসুং এল্লোপেথিক দোক্তরশিংগী জেনেরেল মেদিকেল দিউতি ওফিসারগী তোলোব মান্নরে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা অয়ুর্বেদা, য়োগা, নেচরোপেথি, উনানি,সিদধা অমসুং হোমিওপেথি মিনিস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী(অহেনবা চার্জ) শ্রী কিরেন রিজিজুনা ফোঙদোকখিবনি।