Ministry of Health and Family Welfare
Strengthening National Urban Health Mission
09 FEB 2021 12:32PM by PIB Delhi
National Urban Health Mission (NUHM) was approved in May, 2013 as a sub-mission under National Health Mission (NHM) for providing equitable and quality primary health care services to the urban population with special focus on the slum and vulnerable population. States have the flexibility regarding implementation of NUHM through their State Health Department or Urban Local Bodies (ULBs).
Since its launch, there has been a gradual increase in terms of financial and physical progress reported by the States. So far, an amount of Rs. 6493.28 Crore has been released under the mission. Support has been provided for strengthening of total of 5430 facilities (5246- UPHCs and 184 UCHCs) in urban areas, construction of 807 new UPHCs and 86 new UCHCs. A total of 3692 Medical Officers, 506 Specialists and 36,037 para-medical staff have been approved. 77,019 ASHAs and 93,600 MAS have also been approved under the Programme.
Under Ayushman Bharat (AB) which was launched In 2018 with twin components of Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY) and Setting up of AB-Health and Wellness Centres (HWCs), Urban Primary Health Centres (UPHCs) made operational as HWCs with expanded range of services.
There has been continuous endeavor on the part of the government to strengthen NUHM implementation in the States/UTs. Regular reviews, consultations and Video Conferences have been organized with the States/UTs to monitor their financial and physical progress. Also, Ministry has been providing continuous technical support and guidance to the States/UTs for strengthening of services under NHM, including NUHM. From time to time guidelines, brochures on thematic areas have been developed and shared with the States/UTs. Training and capacity building is also being supported besides regular team visits to the States.
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh. Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Rajya Sabha here today.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
নেস্নেল অর্বান হেল্থ মিসন মপাঙ্গল কনখৎহনবা
09 FEB 2021 12:32PM by PIB Imphal
নেস্নেল হেল্থ মিসন (এন.ঐচ.এম.)গী মখাদা নেস্নেল অর্বান হেল্থ মিসন (এন.য়ু.ঐচ.এম.) অসি স্লম অমসুং শোত্থরবা মীওইশিংদা অখন্নবা মীৎয়েংগা লোইননা সহরদা লৈরিবা মীয়ামদা চপ মান্নবা অমসুং ক্বালিতী লৈবা হেল্থ কিয়র সর্ভিসশিং পনবা সব-মিসন অমা ওইনা ২০১৩গী মেদা অয়াবা পীখি। রাজ্যশিংনা মখোয়গী রাজ্যগী হেল্থ বিভাগ নত্ত্রগা অর্বান লোকেল বোদীশিং (য়ু.এল.বি.শিং)গী খুত্থাংদা এন.য়ু.ঐচ.এম.গী ইমপ্লিমেন্তেসনগী মতাংদা ফ্লেক্সিবিলিতী লৈ।
মসি হৌদোকখিবদগী হৌনা রাজ্যশিংনা রিপোর্ত তৌরকপা শেলথুমগী অমদি থবক্কী ফীভম অসিদা তপ্না-তপ্না হেনগৎলকখি। হৌজিক ফাওবদা মিসন অসিগী মখাদা লুপা করোর ৬৪৯৩.২৮গী শেনফম কাইথখি। সহরগী মফমশিংদা কৈবা ফেসিলিতী ৫৪৩০ (য়ু.পি.ঐচ.সি.- ৫২৪৬ অমসুং য়ু.সি.ঐচ.সি.-১৮৪) মপাঙ্গল কনখৎনবা, অনৌবা য়ু.পি.ঐচ.সি. ৮০৭ অমসুং অনৌবা য়ু.সি.ঐচ.সি. ১৮৪ শানবা মতেং পীখি। পুন্না মেদিকেল ওফিসর ৩৬৯২, স্পেসিয়লিস্ত ৫০৬ অমসুং পেরা-মেদিকেল স্তাফ ৩৬,০৩৭ এপ্রুব তৌখি। প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা আসা ৭৭,০১৯ অমসুং এম.এ.এস. ৯৩,৬০০ এপ্রুব তৌখি।
প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্যা য়োজনা (পি.এম.-জে.এ.ৱাই.)গী কম্পোনেন্ত অনি অমসুং এ.বি.-হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তরশিং (ঐচ.দবল্যু,সি.শিং) লিংখৎবগা লোইননা ২০১৮দা হৌদোকখিবা আয়ুশমান ভারত (এ.বি.)গী মখাদা অর্বান প্রাইমরী হেল্থ সেন্তরশিং (য়ু.পি.ঐচ.সি.শিং) অসি অহেনবা সর্ভিশিংগা লোইননা ঐচ.দবল্য.সি. ওইনা চল্লাইহনখি।
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা এন.য়ু.ঐচ.এম. ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মপাঙ্গল লৈনবা সরকারনা হোৎনখি। চাং নাইনা য়েংশিনবা, তান্নবা অমসুং ভিদিও কনফরেন্সশিং রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগা লোইননা পাঙথোক্তুনা মখোয়গী শেলগী অমদি থবক্কী ফীভমশিং য়েংশিনখি। অমসুং মন্ত্রালয় অসিনা এন.য়ু.ঐচ.এম. য়াওনা এন.ঐচ.এম.গী মখাদা সর্ভিসশিং মপাঙ্গ হেনগৎনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা লেপ্পা লৈতনা তেক্নিকেল সপ্পোর্ত অমসুং গাইদেন্স পীদুনা লাকখি। মতম মতমগী ওইবা গাইদলাইনশিং, থেমেতিক এরিয়াশিংদা ব্রোচরশিং দিবেলপ তৌখি অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা সিয়র তৌখি। রাজ্যশিংদা চাং নাইনা তীমশিংগী খোঙচৎ চৎখিবগী মথক্তা ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং পাঙথোকপদসু মতেং পাংলি।
মসিগী ই-পাউ অসি রাজ্য মন্ত্রী (হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল) শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা ফোঙদোকখিবনি।