ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইব ইন্দিয়া আদি মাহোৎসবতা ত্রাইবেল আর্তিসানগী নুমিৎ পাংথোকখ্রে
08 FEB 2021 2:01PM by PIB Imphal
A picture containing person, people, group, crowdDescription automatically generated A picture containing person, standing, group, peopleDescription automatically generated A person in a suit walking down a red carpetDescription automatically generated with low confidence A crowd of people at an outdoor marketDescription automatically generated with medium confidence
দিল্লী হাতকী আদি মাহোৎসবতা মীয়াম্না থোতজিন্দুনা মমল য়াম্লবা ত্রাইবেলগী আর্তস অমসুং ক্রাফশিং অসি য়েংবদা নোংমাইজিং অসি য়াম্না চিনবা নুমিৎ অমা ওইখ্রে। মসিদা মরুওইনা মিয়েং থম্লিবা অসি য়াম্না পাক চাওবা ত্রাইবেলগী আর্ত অমসুং হেন্দিকার্ফ অসিনা চয়োল অনি হেন্না ত্রাইবেলগী ক্রাফ, কলচর অমসুং মথেল লুকোই ইথিল পাংথোকপা অসিনি।
ইন্দিয়া পুম্বদগী চাওরাক্না স্তোল ২০০রোম, আদি মাহোৎসবতা অসি মিনি-ইন্দিয়াগী ওইবা ত্রাইবেস আর্তিসানশিং – ফিশাবি, চফু শাবা, পপেতিয়র অমসুং ফি-লোনবী -মখোয় অসি মফম অমদা পুনবনি। লাক্লিশিং অসিনা লাইয়েকপাশিং অসি ৱার্লিগী মওং নত্ত্রগা পাতাচিত্রাসগী মওং, দোক্রাগী মওংদা লিক-কোনগী হেন্দক্রাফ ৱানচোগী মওংদা লিক অমসুং কোনয়াক ত্রাইবনা অৱাং-নোংপোক্কী মমল য়াম্লবা তেক্সতাইল অমসুং মুগা মিং ওইনা পল্লবদা – মচু নাইবা পপ্পেৎ অঙাংগী শান্নপোৎ নাৎকী ওইবা ফিশা দোংগীরা সৌল অমসুং বোদো ফিশা; য়োৎকী ওইবদা বাস্তরদগী বেম্বু ক্রাফ অমসুং লীগী ফর্নিচর; চফুদা হিগোক্কী চফু অমসুং ফেম লোংপি চফু অসিনি।
থৌরম অসিদা মকোক থোংবা দিগিনতরি খরশু উবা ফংখি। শ্রী ভাস্কর খুলবে, প্রধান মন্ত্রীগী এদভাইজরনা আদি মাহোৎসব অসিদা লাকখি অমসুং মহাক্না স্তোল পুম্বা ভান ধন সেন্তর য়াওনা য়াম্না থৱায় য়াওনা য়েংখি। মরুওইনা মহাক্না স্তোল খরদা ত্রাইবেল ৫০না জি.আই.গী পোত্থোক অসিদা য়াম্না থৱায় য়াওনা য়েংখি। “ঐহাক্না য়াম্না নুঙাইবা ফাওই মদুদি তি.আর.আই.এফ.ই.দি. অসিনা জি.আই. নপ্পা পোত্থোক অসি পুথোকপা অমসুং মসি মমিং লৈবা অমদা ওন্থোকপা, অসিনা মরম ওইদুনা ত্রাইবেল আর্তিসান অসি শক্তি লৈরি” শ্রী খুমব্লেনা মহাক্না স্তোলশিং অসি থাগৎপদা ফোংদোকখি।
ছত্তিসগরগী গবর্নর মিস অনুসুইয়া উইকিনা আদি মাহোৎসবকী নুমিৎ অসিগী অঙনবদা লাকখি অমসুং স্তোল খুদিংদা চৎখি, অখন্ননা ছত্তিসগরনা আর্ত অমসুং হেন্দিকার্ফ উৎলিবা মফম অসিদা। মহাক অসি তি.আর.আই.এফ.ই.দি. চেয়রমেন শ্রী রামেশ চান্দ মীনা অমসুং তি.আর.আই.এফ.ই.দি. মেনেজিং দাইরেক্তর শ্রী প্রবির কৃষ্ণনা তরাম্না ওকখি। থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়কি মদুদি, “ঐহাক্না য়াম্না হরাওই মদুদি তি.আর.আই.এফ.ই.দি. অসিনা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎতুনা ত্রাইবেল আর্তিসানশিং অসিবু মথংগী থাক ফাওবা পুখৎপা অসিগীদমক। ঐহাক্না ত্রীফেৎকা হৌজিক লোয়নরে অমসুং ছত্তিসগরনা আর্ত অমসুং হেন্দিকার্ফ উৎলিবা অসি উবদা য়াম্না নুঙাই”।
নোংমাইজিং নুমিৎ অসিদা লাকখিবা মকোক থোংবা অতৈ ওফিসিএলশিং অদুদি হাউশিং অমসুং আর্বান এফিয়র্সকী সেক্রেতরী, দি.এস. মিশ্রা অমসুং নেস্নেল কম্মিসন ওফ শেদ্যুল ত্রাইবকী চেয়রমেন শ্রী নন্দ কুমার সাইনি। মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং অসিনা নুমিদাংৱাইরমগী কলচরেলগী থৌরম অসি য়েংখি।
মদুগী মথক্তা হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফ অমসুং মহৌশাগী পোত্থোকশিং, মীওই অমনা মথেলগী আদি মাহোৎসব অসিদা ফংবা ঙমখি।
আদি মাহোৎসব – নই দিল্লী, দিল্লী হাতকী আদি মাহোৎসবতা ত্রাইবেলগী আর্তস অমসুং ক্রাফশিং কম্মর্সকী থৌরমশিং অসি ২০২০গী ফেব্রুৱারীগী ১৫গী অয়ুক পুং ১১দগী নুমিদাংগী পুং ৯ ফাওবা থৌরম অসি পাংথোক্কনি।
A picture containing text, sky, outdoorDescription automatically generated A picture containing text, outdoor, person, peopleDescription automatically generated A group of people sitting at a table with objects on itDescription automatically generated with low confidence A picture containing text, cluttered, colorful, saleDescription automatically generated A picture containing indoor, pot, metalDescription automatically generated A picture containing text, indoorDescription automatically generated A picture containing text, person, groupDescription automatically generated A group of people performing on a stageDescription automatically generated with low confidence
আদি মাহোৎসব অসি ২০১৭দগী হৌদুনা চহি খুদিংগী পাকথোক্লি। ফেস্তিবেল অসিনা পান্দম থম্লিবা অসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা মমল য়াম্লবা ক্রাফ, কলচর অমসুং ত্রাইব কম্ম্যুনিতি অসি মমিং লৈনবনি। অদুম ওইনমক, লায়চৎ অসিনা মরম ওইদুনা, ২০২০গী ইদিসনগী ফেস্তিবেল পাংথোকপা ঙমখিদে।
ফেস্তিবেল অসিনা পীরিবা অসি হেন্দিক্রাফ, আর্ত, পেন্তিং, ফেব্রিক অসি একজিবিসন-কম-সেল স্তোল ২০০গী মখাদা উৎলি। লৈবাক অসিগী ত্রাইবেল আর্তিসান অমসুং আর্তিস্ত ১০০০না শরুক য়াখি।
ত্রাইবেল এফিয়র্স মিনিস্ত্রীগী মখাদা ত্রাইবেল কোওপরেতিব মার্কেতিং দিবলপমেন্ত ফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়া (তি.আর.আই.এফ.ই.দি.) অসিনা নোদাল এজেন্সিনা ত্রাইবেলগী শক্তি পীনবগীদমক থবক তৌরি, মসিনা মফম চানা থমদুনা ত্রাইবেল মীওইশিংগী ইনকম অমসুং পুন্সি মহিং অসি ফগৎনবা মতেং পীরি, মরক অসিদা মখোয়গী পুন্সি মহিং অমসুং চৎনবি ঙাক্লি। আদি মাহোৎসব অসি ইকোনোমী ফগৎনবা অমসুং কাংবু অসিবু চাওখৎপা মাইকৈদা পুরকপা ঙম্নবনি।

Ministry of Tribal Affairs
Tribal Artisan Day celebrated at the Tribes India Aadi Mahotsav
08 FEB 2021 2:01PM by PIB Delhi
It was a busy Sunday at the Aadi Mahotsav on at Dilli Haat as crowds thronged to enjoy a window into rich tribal arts and crafts. The main focus was the wide variety of tribal arts and handicrafts being showcased in the fortnight-long festival that celebrates the spirit of tribal crafts, culture, and cuisine.
With about 200 stalls from across India, the Aadi Mahotsav is a mini-India where the exquisite craft traditions of tribal artisans – weavers, potters, puppeteers, and embroiders – are all in one place. Visitors can take their pick from a wide range of artefacts like paintings be it in the Warli style or Patachitras; jewellery handcrafted in the Dokra style to bead necklaces from the Wancho and Konyak tribes of the North-East to the rich and vibrant textiles and silks, namely; from colourful puppets and children’s toys to traditional weaves such as Dongria shawls and Bodo weaves; iron craft from Bastar to bamboo craft and cane furniture; pottery such as blue pottery and the famed Longpi pottery.
The event also saw the visit by some senior dignitaries. Shri Bhaskar Khulbe, Advisor to the Prime Minister visited the Aadi Mahotsav and took a keen interest in the stalls and their wares, including the demo Van Dhan centre installed. In particular, he was very interested in the stall where the 50 tribal GI products have been showcased. “I am pleased to note that TRIFED has actively taken up the cause to promote GI Tagged products and transform into a brand, thus empowering tribal artisans. This Aadi Mahotsav is an excellent way to bring all tribal artisans from across the country in a single place.” Shri Khulbe commented as he appreciated the stalls.
Ms. Anusuiya Uikey, the Governor of Chhattisgarh visited the Aadi Mahotsav earlier in the day and went to all the stalls, especially ones where Chhattisgarh art and handicrafts are on display. She was welcomed by Shri Ramesh Chand Meena, Chairman, TRIFED and Shri Pravir Krishna, Managing Director, TRIFED. Speaking on the occasion, she commented, “I am very happy that TRIFED has taken this unique initiative which helps provide a wider exposure to the tribal artisans to the next level. I have been associated with TRIFED now for a while and it brings me joy to see Chhattisgarh art and artisans getting a prominent place here.”
Other senior officials who visited the Aadi Mahotsav on Sunday include DS Mishra, Secretary, Ministry of Housing and Urban affairs and Shri Nand Kumar Sai, Chairman, National Commission of Scheduled Tribes. The senior officials also viewed the evening’s cultural performances.
Besides shopping for handlooms and handicrafts and natural produce, one can also sample the best of tribal cuisine and enjoy performances by tribal artists at the Aadi Mahotsav.
The Aadi Mahotsav- A Celebration of the Spirit of Tribal Crafts, Culture and Commerce is on at Dilli Haat, INA, New Delhi till the 15th February, 2020 from 11 am to 9 pm.
Visit Aadi Mahotsav and further the “Vocal for Local” movement! #BuyTribal
A picture containing text, sky, outdoorDescription automatically generated A picture containing text, outdoor, person, peopleDescription automatically generated A group of people sitting at a table with objects on itDescription automatically generated with low confidence
A picture containing text, cluttered, colorful, saleDescription automatically generated A picture containing indoor, pot, metalDescription automatically generated A picture containing text, indoorDescription automatically generated A picture containing text, person, groupDescription automatically generated A group of people performing on a stageDescription automatically generated with low confidence
The Aadi Mahotsav is an annual event that was started in 2017. The festival is an attempt to familiarise people with the rich and diverse craft, culture of tribal communities across the country, at one place. However, due to the pandemic, the 2020 edition of the festival could not be held.
The festival features the exhibition-cum-sale of tribal handicrafts, art, paintings, fabric, jewellery and much more through 200 stalls to showcase this. About 1000 tribal artisans and artists from across the country are participating in the festival.
Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED) under the M/o Tribal Affairs, as the nodal agency working towards tribal empowerment, has been putting in place several initiatives that help in improving the income and livelihood of the tribal people, while preserving their way of life and tradition. The Aadi Mahotsav is one such initiative that helps enable the economic welfare of these communities and bring them closer towards mainstream development.