প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নোংচুপ বঙ্গালগী হল্দিয়াদা মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা থম্বিখিবা ৱারোল
07 FEB 2021 8:42PM by PIB Imphal
ফম্পাক অসিদা লেংশিনবিরিবা নোংচুপ বঙ্গালগী রাজ্যপাল জগদীপ ধনখড়জী, কেন্দ্র সরকারগী ঐহাক্কী খোংবুরোই শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধানজী, দেবাশ্রী চৌধরীজী, এম.পি. দিব্যেন্দু অধিকারীজী, এম.এল.এ. তাপসী মন্দলজী, ইচিল-ইনাওশিং!
ঙসি নোংচুপ বঙ্গাল য়াওনা নোংপোক থংবা ভারতপুম্বগী ওইনা য়াম্না মরুওইবা তা়্ঞ্জা অমনি। নোংপোক থংবা ভারতকী কনেক্তিবিতী অমসুং অফবা ফ্যুএলগী মতাংদা মীপাল তাংদনবগীদমক্তা ঙসি অসি য়াম্না অথোইবা নুমীৎনি। মরুওইনা মফম অসিগী গ্যাস কনেক্তিবিতী অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নল্লিবা অচৌবা প্রোজেক্তশিং অসি ঙসি লৈবাক অসিদা কত্থোকখ্রে। ঙসি মায়খুম হাংদোক্লিবা অমদি উরেপ-উয়ুং তম্লিবা প্রোজেক্ত ৪ অসিদগী নোংচুপ বঙ্গাল য়াওনা নোংপোক থংবা ভারতকী রাজ্যশিং অসিদা Ease of Living অমদি Ease of Doing Business অনিমক্তা হেন্না ফহল্লগনি। মসিগী প্রোজেক্ত অসিনা হল্দিয়া অসি লৈবাক অসিগী অনৌবা অমদি অচৌবা ইম্পোর্ত-এক্সপোর্তকী সেন্তর অমগী মওংদা শেমগৎপদা তেংবাং ওইহনগনি।
মরূপশা,
গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোন অসি ঙসি ভারত্তা মথৌ তারি। ৱান নেসন, ৱান গ্যাস গ্রিদ অসিনা মসিগী মথৌ তাবা ফংহন্নবগী মরুওইবা কেম্পেন অমনি। মসিগীদমক্তা পাইপলাইন নেতৱর্ক অসি পাকথোক-চাউথোকহনবগা লোয়ননা নেচরেল গ্যাসকী মমলশিং হন্থহনবদসু ফোকস তৌরি। की হৌখিবা চহিশিংদা থাও অমসুং গ্যাসকী সেক্তরদা চাউনা শেমদোকখিবসু লৈখ্রে। ঐখোয়না হোৎনজমনগী মপালনা ঙসি ভারত অসি এসিয়াপুম্বদা গ্যাসকী খ্বাইদগী চাওনা কঞ্জুম তৌবা লৈবাকশিংগী মনুং চনখ্রে। হন্দক্কী চহিসিগী বজেৎসিদা লৈবাক অসিনা অরুবা অমদি অহোংবা ইনর্জীগীদমক্তা অরুবা ফ্যুএলগী কেম্পেন অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈহনগদবা ‘হাইদ্রোজেন মিশন’সু লাউথোকখ্রে।
মরূপশা,
চহি ৬কী মমাংদা লৈবাক অসিনা মসিগী খুদোংচাবা অসি পীখিবা মতমদা চাউখৎপগী খোংচৎ অসিদা শোত্থহৌরবা নোংপোক থংবা ভারত অসি চাউখৎহন্নবগীদমক্তা ৱাশক পুদুনা চৎখি। নোংপোক থংবা ভারত্তা পুন্সি অমসুং লল্লোন-ইতিক্কী ওইনা অনৌবা ফেসিলিতীশিংগী মথৌ তাই, মসিশিং অসি সেমগৎনবগীদমক্তা ঐখোয়না থবক কয়া মথং-মথং পায়খৎখি। রেলগী ওইরো, লম্বিগী ওইরো, এয়রপোর্তশিংগী ওইরো, ঈশিংগী লম্বিগী ওইরো, হিথাংফম ওইরো হায়রিবা সেক্তরশিংসিদা থবক পায়খৎখি। মফম অসিগী খ্বাইদগী চাউনা খুদোংচাদবা অসি ত্রেদিস্নেল ওইবা কনেক্তিবিতী অসিদা অৱাৎপা অমা লৈখি, অসিদা গ্যাসকী কনেক্তিবিতী অসি য়াম্না অরুবা অমা ওইরম্মি। গ্যাস অৱাৎপা লৈবা অসিদা নোংপোক থংবা ভারত্তা অনৌবা ইন্দস্ত্রীদি লাইরদনা অরিবা ইন্দস্ত্রীফাওবা থুপচিন্নরকখিরম্মি। মসিগী খুদোংচাদবা অসি লৈহন্দনবগীদমক্তা নোংপোক থংবা ভারত को, নোংপোক থংবা হিথাংফমশিং অমসুং নোংচুপ থংবা হিথাংফমশিংগা শমজিন্নহন্নবগী ৱারেপ অসি লৌখি।
মরূপশা,
প্রধান মন্ত্রী ইনর্জী গঙ্গা পাইপলাইন অসি মসিগী পান্দম অসিগা লোয়ননা খুমাং চাউশিল্লি। ঙসি মসিগী পাইপলাইন অসিগী অচৌবা শরুক অমা মীয়ামদা কত্থোকখ্রে। কিলোমিতর ৩৫০রোম দোভী-দুর্গাপুর পাইপলাইন অসি নোংচুপ বঙ্গালগা লোয়ন-লোয়ননা বিহার অমসুং ঝারখন্দগী জিলা তরাদা হকথেংননা কান্নবা ফংহল্লগনি। মসিগী পাইপলাইন অসি শাবা মতমদা নোংমদা মীওই লাখ ১১দা থবক ফংহনখি। হৌজিক মসি শাবা লোইরবা অিদা জিলা কয়াগী ইমুং লিশিং কয়াগী চাকখুমদা হোংনা গ্যাস য়ৌবা ঙম্লগনি, সি.এন.জি.দা য়ুম্ফম ওইবা পোলুসন য়াম্না থোকহন্দবা গাড়ীশিং চেনবা ঙম্লগনি। মসিদা লোয়ন-লোয়ননা মসিদগী দুর্গাপুর অমসুং সিন্দরীগী হারগী ফেক্তরীশিংগীদমক্তসু লেপ্তনা গ্যাস ফংহনবা ঙম্লগনি। ফেক্তরী অনিসিগী মপাঙ্গল হেনগৎলকপদগী থবক ফংবগী খুদোচাবশিং লৈহল্লগনি অমসুং লৌমীশিংদা মরাং কাইনা অমদি অহোংবা হার ফংবা ঙম্লগনি। ঐহাক্না গেল অমসুং ভারত সরকারদা জগদীশপুর-হল্দিয়া অমসুং বোকারো-ধামরা পাইপলাইনগী দুর্গাপুর-হল্দিয়া সেক্সন অসি য়ারিবমখৈ থুনা লোয়শিনবিনবা হায়জরি।
মরূপশা,
নেচরেল গ্যাসকা লোয়ন-লোয়ননা মফম অসিগী এল.পি.জি. গ্যাসকী ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি ফগৎহন্নবগীদমক্তা লেপ্তনা থবক চত্থরি। মসি মরুওই মরমদি নোংপোক থংবা ভারত্তা উজ্বলা স্কীমগী মতুংদা এল.পি.জি. গ্যাসকী কবরেজ অসি য়াম্না হেনগৎখিবা অসিনা দিমান্দসু হেনগৎখ্রে। উজ্বলা স্কীমগী মখাদা নোংচুপ বঙ্গালগী ইচল-ইচা লাখ ৯০মুক্তা লেম্না গ্যাস কনেক্সন ফংহনখ্রে। মসিদা মীওই লাখ ৩৬মুক্তগী হেনবদি এস.তি./এস.সি. কাংলুপকী নুপীশিংনি। ইং কুমজা ২০১৪দা নোংচুপ বঙ্গালদা এল.পি.জি. গ্যাসকী কবরেজ অসি শুপ্নতগী চাদা ৪১ ওইরম্মি। ঐখোয়গী সরকারনা লেপ্তনা হোৎনবনা হৌজিক বঙ্গালদা এল.পি.জি. গ্যাসকী কবরেজ অসি চাদা ৯৯ হেনখ্রে। মসিগী বজেৎ অসিদদি লৈবাক অসিদা উজ্বলা স্কীমগী মখাদা করোর ১ হেন্না লেম্না গ্যাস ফংহন্নবগী থৌরাং তৌরি। মসিগী হেনগৎলক্লিবা দিমান্দ অসি ফংহনবদা হল্দিয়াদা শারিবা এল.পি.জি. ইম্পোর্ত তর্মিনেলনা অথোইবা থৌদাং লৌগনি। নোংচুপ বঙ্গাল, ওরিশা, বিহার, ঝারখন্দ, ছত্তিসগঢ়, য়ু.পি. অমসুং নোর্থ ইস্তকী ইমুং করোর কয়াদা খুদোংচাবা ফংহল্লগনি। মসিগী সেক্তর অসিদগী মীওই করোর অনিদগী হেনবদা গ্যাস সপ্লাই ফংহল্লগনি, মসিগী মনুংদগী করোর ১মুক্তি উজ্বলা স্কীমগী বেনিফিসিয়রী ওইগনি। মসিগা লোয়ননা নহা ওইরিবা মীওই কয়াদা থবক কয়া অমা ফংহল্লগনি।
মরূপশা,
অরুবা ফ্যুএল অসিগীদমক্তা শকখিবা ৱাশক অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা ঙসি মসিগী বি.এস.-৬ ফ্যুএল শারিবা প্লান্তকী কেপাসিতী অসি হেনগৎহন্নবগী থবকসু হৌখ্রে। হল্দিয়া রিফাইনরী অসিদা অতোপ্পা কেতালাইতিক দিৱেক্সিং য়ুনিৎ অসি শাবা লোইরবদি ল্যুবকী থাওশিংগীদমক্তা মীরৈবাক্কী মপাল তাংবা হন্থরগনি। মসিনা চহি খুদিংগী লৈবাক অসিগী লুপা করোর কয়া অমা কনবা ঙম্লগনি। অহোইনদুম ঙসি অসি এক্সপোর্তকী কেপাসিতী অসি শেমগৎপা ঙম্বরোমদা চংশিল্লক্লে।
মরূপশা,
নোংচুপ বঙ্গাল অসি অমুক হন্না লৈবাক অসিগী মরুওইবা ত্রেদিং অমসুং ইন্দস্ত্রিএল সেন্তরগী মওংদা শেমগৎনবগীদমক্তা ঐখোয়না লেপ্তনা থবক চত্থরি। মসিদা পোর্তকী ওইবা দিভেলপমেন্তকী ফর-ফরবা মোদেল য়াওরি। কোলকতাগী শ্যামা প্রসাদ মুখর্জী পোর্ত ত্রস্ত অসি অনৌবা মওংদা শেমগৎনবগীদমক্তা হৌখিবা চহিশিংদা থবক কয়া পায়খৎখি। ঙসি হল্দিয়াগী দেক কম্প্লেক্স অসিগী কেপাসিতী অসিগা অমদি য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংগী কনেক্তিবিতী অসিগা হেন্না ফগৎহনবগী মথৌসু তারি। অনৌবা শারিবা ফ্লাইওভর অসিনা মফমসিগী কনেক্তিবিতী অসি হেন্না ফগৎহল্লগনি। হৌজিক হল্দিয়াদগী হিথাংফমশিং অসি তান্না চৎনবগী কার্গোশিং য়াম্না অথুবা মতমদা য়ৌরক্লগনি, মসিনা জাম ওইবা অমদি থেংহনবা কোকহল্লগনি। ইনলেন্দ ৱাতরৱে ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া, মফমসিগী মল্তীমোদেল তর্মিনেল অসি শানবগী থৌরাং য়াৎপগী থবক চত্থরি। অসিগুম্বা সিস্তেমশিং অসিনা হল্দিয়া অসি মীপাল তাংদবা মীপাল তাংদবা ভারত অসিদা থৌনা হাপ্পা সেন্তরগী মওং ওইনা থোরক্লগনি। থবকশিং অসিগীদমক্তা ঐখোয়গী মরূপ ধমেন্দ্র প্রধানজী অমসুং মহাক্কী তীম্বু ঐহাক্কী থম্মোইনুংদগী হরাও-নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমদি য়াম্না থুনা অতেনবা মতমদা মীয়াম মীচমগী অৱাবা অসি কোকহনবদা মসিগী থবক অসি য়াম্না অথোইবা মওংদা তিম অসিনা লোইশিনবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। অরোইবদা অমুক্কা হন্না নোংচুপ বঙ্গাল অমসুং নোংপোক থংবা ভারতকী রাজ্যশিংগী মফমদা মসিগী ফেসিলিতীশিং অসিগীদমক্তা য়াম্না নুংঙাইবা ফোংদোকতরি, য়াইফবা ওইবিয়ু। হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of key infrastructure projects in Haldia, West Bengal
07 FEB 2021 8:42PM by PIB Delhi
Present on the dais the Governor of West Bengal, Jagdeep Dhankhar ji, my colleagues in the Central Government, Shri Dharmendra Pradhan ji and Debasree Chaudhuri ji, MP Dibyendu Adhikari ji, MLA Tapas Mandal ji, brothers and sisters!
Today is a great opportunity for the entire eastern India, including West Bengal. Today is an important day for East India's connectivity and self-sufficiency in clean fuels. In particular, major projects that empower the gas connectivity of the entire region have been dedicated to the nation today. The four projects that have been dedicated and laid today will improve both the Ease of Living and Ease of Doing Business in many states of eastern India, including West Bengal. These projects will also help in developing Haldia as a modern and large import-export centre in the country.
Friends,
The gas-based economy is the need of India today. The one nation, one gas grid is an important campaign to meet this requirement. For this, the focus is also on expansion of the pipeline network as well as reduction in natural gas prices. Over the years, several major reforms have been undertaken in the oil and gas sector. The result of our efforts is that today India has joined the highest gas consuming countries across Asia. The country has also announced a 'hydrogen mission' for clean and affordable energy, which will empower the clean fuel campaign, in this year’s budget.
Friends,
When the country gave us an opportunity six years ago, we began with a pledge to develop eastern India that was lagging behind in the journey of development. We took a number of steps to build modern facilities for mankind and business in eastern India. Whether it is rails, roads, airports, waterways, ports, work has been done in every sector. The biggest problem in this region was the lack of traditional connectivity and gas connectivity was also a big problem. In the absence of gas, forget about new industries, even old industries were also closing down in eastern India. To address this problem, it was decided to connect eastern India with eastern ports and western ports.
Friends,
The Pradhan Mantri Urja Ganga pipeline is going ahead with this target. Today, another major part of the same pipeline has been dedicated to the people. With the 350 kilometre-long Dobhi-Durgapur pipeline, 10 districts of West Bengal as well as Bihar and Jharkhand will be directly benefited. About 11 lakh man days employment have been generated for the people here while building this pipeline. Now that it has been completed, thousands of families in all these districts will be able to access cheaper piped gas in the kitchen and CNG based low pollution vehicles will be able to run. At the same, it will also enable continuous supply of gas for Durgapur and Sindri fertilizer factories. The growth of these two factories will create new employment opportunities and provide adequate and cheaper fertilizer to the farmers. I would urge GAIL and the government of West Bengal to try to complete the Durgapur-Haldia section of Jagdishpur-Haldia and Bokaro-Dhamra pipeline at the earliest.
Friends,
Efforts are on to strengthen the infrastructure of LPG gas in the region along with natural gas. This is important because the coverage of LPG gas in eastern India has increased considerably after the Ujjwala Yojana, which has also increased the demand. Under the Ujjwala Yojana, about 90 lakh sisters and daughters have got free gas connections in West Bengal. These constitute more than 36 lakh ST/SC category women. LPG gas coverage in West Bengal was only 41 per cent in 2014. With the sustained efforts of our government, the coverage of LPG gas in Bengal has now exceeded 99 per cent. Where 41 per cent and where more than 99 per cent! In this Budget, a provision has been made to provide one crore more free gas connections to the poor under the Ujjwala Yojana in the country. The LPG import terminal at Haldia would play an important role in meeting this growing demand. It will help crores of families from West Bengal, Odisha, Bihar, Jharkhand, Chhattisgarh, UP and the North East. More than two crore people will get gas supplies from this sector, out of which about one crore will be beneficiaries of the Ujjwala Yojana. At the same time, a large number of jobs will be provided to the youth here.
Friends,
As part of our commitment for clean fuel, work on capacity augmentation of BS-6 fuel plant has resumed today. When the second Catalytic-Dewaxing unit at Haldia Refinery will be ready, our dependence on abroad for lube-based oils will also be reduced. It would save the country crores of rupees every year. In fact, today, we are moving towards a situation where we will be able to create export capacity.
Friends,
We are tirelessly working to re-develop West Bengal as the country's key trading and industrial centre. It includes a significant model of Port Lead Development. A number of steps have been taken over the years to modernize the Syama Prasad Mookerjee Port Trust in Kolkata. It is also important to strengthen the capacity of Haldia's Dock Complex and its connectivity to neighbouring countries. The new flyover that has been built will now improve connectivity. Now the cargo from Haldia to ports will reach in a short time and they will get rid of jams and delays. The Inland Waterway Authority of India is working on a plan to build a multimodal terminal here. With such provisions, Haldia will emerge as a centre of immense energy for the Atmanirbhar Bharat. I congratulate our fellow friend Dharmendra Pradhan ji and his entire team for all these developments, and I am confident that this team will be able to alleviate the sufferings of the common man rapidly in a short time. Finally, once again, my greetings, many best wishes for these facilities to West Bengal and all the states of Eastern India.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.