Ministry of Science & Technology
Study shows significant reduction of heavy metal pollution during COVID-19 pandemicin the Ganga water
08 FEB 2021 10:04AM by PIB Delhi
Efforts to minimize industrial wastewater can substantially reduce heavy metal pollution in the Ganga water in a short time span of a few months, a study carried out during the COVID-19 pandemic has shown.
The COVID-19 pandemic lockdown provided a team of scientists from Indian Institute of Technology Kanpur a rare opportunity to quantify the impact of restricted anthropogenic activities on the water chemistry resilience of large rivers.
They analyzed the daily geochemical record of the Ganga River and showed that reduced industrial discharge during 51 days of mandated nationwide lockdown decreased the dissolved heavy metal concentrations by a minimum of 50%. In contrast, inputs from agricultural runoff and domestic sewage like nitrate and phosphate remained almost the same as these sources were not impacted by the nationwide confinement.
The research is supported by the Indo-U.S. Science and Technology Forum (IUSSTF), a bilateral organization under the Department of Science and Technology (DST), Government of India and U.S. Department of States, and recently published by ‘Environmental Science and Technology Letters’, showed the high resilience of dissolved heavy metals.
The study, which adds to the body of research world’s large rivers have been intensely studied to better understand the impact of climate change and direct human interventions on river water quality and quantity has found pace in the cover page of the journal.
Description: C:\Users\Admin\Downloads\unnamed.jpgDescription: C:\Users\Admin\Downloads\unnamed (1).jpg
Figure: Photographs shot at downstream locations in the plains during the research work
[Publication link: https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acs.estlett.0c00982
For more details, Indra S. Sen (isen@iitk.ac.in) can be contacted.]

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা গঙ্গাগী ঈশিংদা হেভী মেতলগী পোল্যুসন থোকপা চাউনা হন্থখি হায়না স্তদীনা উৎখ্রে
08 FEB 2021 10:04AM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা পাঙথোকপা স্তদী অমনা ইন্দস্ত্রীদগী থাদোরকপা ফত্তবা ঈশিং হন্থহন্নবা হোৎবনা গঙ্গগী ঈশিংদা হেভী মেতলগী পুোল্যুসন থোকহল্লিবা অসি থা খরগী অতেনবা মতমগী মনুংদা চাউনা হন্থহনবা ঙমগনি হায়না উৎখ্রে।
কোবিদ-১৯ লাইচৎকী লোকদাউন অসিনা কানপুরগী ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ তেক্নোলোজীদগী সাইন্তিস্তশিংগী তীম অমদা অচৌবা তুরেলশিংগী ৱাতর কেমিস্ত্রী রেজিলিয়ন্সতা রেস্ত্রিক্তেদ এনথ্রোপোজেনিক এক্তিবিতীশিংগী চৈথেং ক্বান্তিফাই তৌনবা অতাংবা খুদোংচাবা অমা পীখি।
মখোয়না গঙ্গা তুরেলগী জিওকেমিকেল রেকোর্দ নুংতিগী লৌদুনা এনলাইজ তৌখি অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা থমখিবা লোকদাউনগী নুমিৎ ৫১নিগী মনুংদা ইন্দস্ত্রীদগী অমোৎপা থাদোরকপা হন্থবনা দিজোলব হেভী মেতল কনসেন্ত্রসনশিং অসি য়ামদ্রবদা চাদা ৫০ হন্থহনবা ঙমখি হায়না উৎখ্রে। মসিগী ওন্নতৈনবদা, লৌউ-শিংউদগী চেন্থরকপা মচুমশিং অমসুং নাইত্রেৎ অমসুং ফোসফেৎকুম্বা দোমেস্তিক সিৱেজ অসিদা অদুমক চপ মান্ননা লৈখি মরমদি হায়রিবা সোর্সশিং অসি লৈবাক শিনবা থুংনা থমখিবা লোকদাউন অসুনা অকাইবা থোকহনখিদে।
রিসর্চ অসি ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী (দি.এস.তি.) অমসুং য়ু.এস. দিপার্তমেন্ত ওদ স্তেসকী মখাদা লৈবা বাইলেতরেল ওর্গনাইজেসন অমা ওইরিবা ইন্দো-য়ু.এস. সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী ফোরম (আই.য়ু.এস.এস.তি.এফ.)না মতেং পাংখি অমসুং হন্দক্তা ফোঙখিবা ‘এনভাইর্নমেন্ত সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী লেতর্স’না দিজোলব হেভী মেতলশিংগী রেজিলিয়ন্স ৱাংঙি হায়না উৎখ্রে।
মালেমগী অচৌবা তুরেলশিংগী রিসর্চকী বোদী অসিদা হাপচিল্লক্লিবা, তুরেল ঈশিংগী ক্বালিতী অমসুং ক্বান্তীতীদা অইং-অশাগী অহোংবশিংনা অমসুং মীওইবনা হকথেংননা অকাইবশিং পীরিবা অসিগী শাফু অদুবু হেন্না খঙনবা কুপ্না স্তদী তৌখিবা স্তদী অসি জর্নেল অসিগী মমাংগী লমাইদা উবা ফংখি।
Description: C:\Users\Admin\Downloads\unnamed.jpgDescription: C:\Users\Admin\Downloads\unnamed (1).jpgDescription: C:\Users\Admin\Downloads\unnamed (2).jpg
ফিগর : রিসর্চ ৱার্ক অসিগী মনুংদা প্লেনশিংদা লৈবা দাউনস্ত্রীমগী মফমশিংদা নমখিবা ফোতোশিং
[পব্লিকেসন লিঙ্ক: https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acs.estlett.0c00982
অহেনবা মরোলগীদমক, ইন্দ্রা এস সেন (isen@iitk.ac.in) দা পাউ ফাওবীয়ু]