জল শক্তি মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিং শেখাৱতনা য়ুনিয়ন বজেতপু থাগৎতুনা বজেত অসি মীচম প্রজাশিংগী তঙাইফদনা মথৌ তারিবশিং অদুবু নিংথুংহনবা ঙমগনি, মায়কৈ পুম্নমক্তা চাউখৎহন্নবা অমসুং ঈশিংগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা চাউখৎপগী লম্বিশিংবু চেৎশিনহনগনি হায়খি
য়ুনিয়ন বজেত অসিদা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবগীদমক্তা লুপা করোর ৫০,০০০ অমসুং সেনিতেশনগীদমক্তা লুপা করোর ১০,০০০ খাইদোক্তুনা থমখি, মসিনা ঈশিং অমসুং সেনিতেশনগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংবা সরকার অসিনা মসিগী হিরম অসিবু হেন্না মরু ওইনা অমসুং লুনা খল্লি হায়বা উৎলি
“লাক্লিবা চহি ৫ অসিদা জল জিৱন মিশন (শহর)গীদমক লুপা করোর লাখ ২.৮৭ কাইথোক্লগনি; অসিনা শহরগী য়ুম করোর ২.৮৬দা ঈশিং য়ৌগনি, জল জিৱন মিশন (খুঙ্গং)গীদমক্তসু বজেত হেনগৎখি”
01 FEB 2021 7:54PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱতনা ঙসি পুথোকলিবা য়ুনিয়ন বজেত ২০২১-২২বু থাগত্তুনা হায়খি “বজেত অসি মীচমগী তঙাইফদনা চংবশিংবু মনিংথুংহনবা অমসুং মায়কৈ পুম্নমকপু চাউখৎহন্নবগীদমক্তা ওই। ‘আত্মনির্ভর ভারত’পু অমুক্কসু হেন্না কনখৎহল্লিবা বজেত অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং কেন্দ্রগী ফাইনান্স মিনিস্তর শ্রীমতি নির্মলা সিতারমনবু থাগৎপা ফোংদোক্তুনা হায়খি “বজেত অসি মীচমগী তঙাইফদবা পোৎচৈ শিংগী মতুং ইন্না অমসুং ঈশিংগা মরি লৈনবা হিরমশিংদা চাউখৎপগী লম্বিশিংবু পাঙ্গল হাপকৎকনি” হায়খি, শ্রী শেখাৱতনা কেন্দ্রগী ফাইনান্স মিনিস্তর শ্রীমতি নির্মলা সিতারমনবু বজেত অসিগীদমক থাগত্তুনা হায়খি মদুদি খ্বাইদগী অরোয়বা পরেংগী অরোয়বদা লৈবা মীগী তঙাইফদ্রবা অৱাবশিং অদুবু কোকহন্নবা পাম্বৈ অমা ফংননবা হোৎনবা হায়বসি ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী তুংগী ৱাখল খনবা ঙম্বা অদুগী মহৈনি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী অসিনা জল জিৱন মিশন (খুঙ্গং)গা লোয়না-লোয়ননা জল জিৱন মিশন (শহর)বুসু হৌদোকপগীদমক প্রধান মন্ত্রীবু থাংগৎখি। “জল জিৱন মিশন অসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱাখল্লোনগী মহৈনি। খুঙ্গংশিং, লায়রবা ইমুংশিং অমসুং লৌমীশিংগী য়ুমদা তেপ ৱাতর কনেক্সন য়ৌহন্নবগীদমক্তশু বজেত হেনগৎহনখ্রে। ‘হর ঘর জল’ হায়রিবা খোংজং অসিনা খোংজেল য়াংনা চংশিল্লক্কনি। ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীবু হন্না হন্না থাগৎচরি”।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী অসিনা হারাওবা ফোংদোকপা ওইনা মথংগী চহি ৫দা শহরগী ইমুং করোর ২.৮৬গী য়ুমদা তেপ কনেক্সন লৈরগনি অমসুং স্কীম অসিদা লুপা করোর লাখ ২.৮৭ চংগনী হায়না হায়খি। খুঙ্গং অমসুং শহরদা থক্নবগী অশেংবা ঈশিং ফংহন্নবগীদমক সরকারনা য়াম্না মরু ওইবা থৌওং অসি পায়খৎপনি হায়নসু মহাক্না হায়খি।
শ্রী শেখাৱাতনা হায়খি মদুদি কোরোনা লাইনাগী লুরবা মতম অসিদা মালেম শিনথুংবগী শেনমিৎলোন পুংমাং মাংদুনা লৈরবা মতম অসিদা বজেত অসিনা লৈবাক অসিগী শেনমিৎলোনদা পাঙ্গল হাপকৎকনি। মহাক্না মখা তানা হায়রকখি হকচাং, লৌউ-শিংউ অমসুং ইন্ফ্রাস্ত্রকচর গুম্বা মরু ওইবা হিরমশিংদা শেল থাদবগী চাং হেনগৎপদা নত্তনা ইন্সুরেন্স সেক্তর অমসুং দিসইনভস্তমেন্ত, অহল ওইরবা প্রজাশিংদা তেক্স কোমথোকপা অমসুং স্তার্ত অপশিংদা ইনসেনতিভ পীবা অমসুং লৈবাক অসিগী রাজ্য পুম্নমক্কি চাউখৎনবগীদমক চাউখৎলক্লিবা মরু ওইবা থবক কয়া অসিনা সরকারগী তুংগী ৱাখলবু উৎলি।
মহাক্কী মন্ত্রালয়গী স্কীমশিংগী মরমদা ৱা ঙাংবদা, শ্রী শেখাৱতনা ২০২৪ ফাওবদা জল জিৱন য়োজনা (শহর)গী মখাদা শহরগী য়ুম করোর ১৯.০৪দা তোতিগী ঈশিংগী কনেক্সন পীবগী থবক য়াম্না কন্না চৎথরি হায়না হায়খি। মহাক্না হায়খি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০১৯গী অগস্তকী ১৫দা লাল কিলাদগী লুপা করোর লাখ ৩.৬কী স্কীম লাউথোকখি অমসুং ২০২১গী ফেব্রুৱারিগী তাং ১ ফাওবদা লৈবাক শিনথুংনা য়ুম করোর ৬.৫৬দা তোতিনা ঈশিং কনেক্সন পীবা লোয়খ্রে। মহাক্না গোৱা অমসুং তেলঙ্গনাগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং ১০০%দা থকপা য়াবা তোতিগী ঈশিং য়ৌখ্রে হায়না মখা তানা হায়রকখি।
মরু ওইনা পনবা য়াবদি, নৌনা শেম্বা মিনিস্ত্রী অসিদা হৌখিবা বজেত্তা লুপা করোর ৩০,৪৭৮ কাইথখি, মসিদগী থক্নবগী ঈশিং অমসুং সেনিতেশনগীদমক্তা লুপা করোর ২১,৫০০ থমখি। জল জিৱন মিশনদা তোঙান্না লুপা করোর ১১,৫০০ কাইথখি।
বজেত অসিদা থক্নবা ঈশিংগীদমক লুপা করোর ৫০,০০০ তোঙান্না থমখি অমসুং লুপা করোর ১০০০০না সেনিতেশনগীদমক্তা ওইখি। অসুম্না হনদক্কী চহি অসিদা জল জিৱন মিশনগীদমক চাউরাক্না চাদা ৪৫০ হেগৎখ্রে। মন্ত্রালয় অসিগী অপুনবা বজেতসু চাউরাক্না চাদা ১৮০ হেনগৎখ্রে, মসিনা মোদীগী সরকার অসিনা ঈশিংগী অৱাবা অসিগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা অমসুং লুনা লৌই হায়বদু উৎলি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী অসিনা বজেত অসিদা স্বচছ ভারত ২.০ কেমপেনগী মখাদা এ.এম.আর.য়ু.তি. শহর ৫০০দা লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত মতাংদা মরু ওইবা উৎপদা হরাউবা ফংদোকখি। মহাক্না চহি ২০২১-২৬গী মনুংদা স্কীম অসিনা লুপা করোর ১,৪১,৬৭৮ চংগনি হায়না হায়খি। ১৫ শুবা ফাইনান্স কমিশনগী রিকমেন্দেসনগী মখাদা পঞ্চায়তি রাজকীদমক খাইদোকখিবা অপুনবা বজেতকী চাদা ৬০দি “তাইদ অপ গ্রান্ত’কী মওংদা ঈশিং অমসুং সেনিতেশনগীদমক্তা শিজিন্ননবা থমগনি, মসি মথংগী ফিস্কেলদা করোর ৩৬,০০০ রোম ওইগনি।

Ministry of Jal Shakti
Union Minister for Jal Shakti Shri Gajendra Singh Shekhawat praises the Union budget, Says its going to suit the needs of the people, promote inclusive growth and strengthen the resolve for water prosperity
Union Budget sets aside 50,000 crore for drinking water and 10,000 crore for sanitation which shows the priority and seriousness of the Prime Minister Shri Narendra Modi led government on the issue of water & sanitation: Shri Shekhawat
“Rs 2.87 lakh crore will be spent in 5 years for Jal Jeevan Mission (Urban); water will reach 2.86 crore urban homes while budget has also been increased for JJM (Rural)”
01 FEB 2021 7:54PM by PIB Delhi
The Union Jal Shakti Minister Shri Gajendra Singh Shekhawat today described the budget (2021-2022) as being in tune with the needs of the people and promoting inclusive growth. Congratulating Prime Minister Shri Narendra Modi and Finance Minister Smt Nirmala Sitharaman for this budget that strengthened ‘Atmanirbhar Bharat’, he said, "This budget is as per the need of the people and strengthens the resolve of water prosperity, Shri Shekhawat congratulated Union Finance Minister for the budget and said that it is the foresight of Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi, to find the solution to basic problems of the last person in the last row.”
The Union Minister also thanked the Prime Minister for announcing the Jal Jeevan Mission (Urban) on the lines of Jal Jeevan Mission (Rural). He said that "Jal Jeevan Mission is the result of PM’s vision. The budget has also been increased to provide tap water connection to the houses of the villages, the poor and the farmer. The movement of 'Har Ghar Jal' will gain momentum. Many thanks, respected Prime Minister.”
The Union Minister expressed happiness that in next five years, 2.86 crore households in 4378 urban bodies will have tap connections and the scheme will cost Rs 2.87 lakh crore." He said that the government has taken this important step to provide pure drinking water in villages as well as cities.
Shri Shekhawat said that in this time of severe epidemic like Corona, when the economy of the whole world is collapsing, this budget has been brought to strengthen the economy of the country. He added that several important steps like increasing spending in important sectors like health, agriculture and infrastructure, as well as insurance sector, and some other steps like disinvestment, tax exemption to senior citizens and incentives for startups and development of all states of the country shows the vision of the government.
Talking about the schemes related to his ministry, Shri Shekhawat said that the work to provide tap water connections to 19.04 crore rural households under the Jal Jeevan Mission (Rural) by 2024 was going on at a rapid pace. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi had announced the Rs 3.6 lakh crore scheme from the ramparts of Red Fort on August 15, 2019 and till February 1, 2021, 6.56 crore households had already been provided tap connections across the country. He added that 100% of rural households in the states of Goa and Telangana now have access to potable tap water.
It is important to mention that the government had allocated Rs 30,478 crore to the newly formed Ministry of Jal Shakti in the last budget of which Rs. 21,500 crore were provisioned for drinking water and sanitation. The Jal Jeevan Mission was allocated Rs. 11,500 crore separately.
In this budget, the government has set aside Rs 50,000 crore for drinking water and Rs 10000 crore for sanitation. In this way, the budget allocation for Jal Jeevan Mission has increased by 450 percent this year. The total budget of the ministry has also increased by about 180 percent, which shows the priority and seriousness of the Modi government on the issue of water.
The Union Minister also expressed happiness over the importance given to liquid waste management in 500 AMRUT cities under the Swachh Bharat 2.0 campaign in the budget. He said that the scheme would cost Rs 1,41,678 crore during 2021-26. Under the 15th Finance Commission recommendations, 60 percent of the total budget allocated to Panchayati Raj Institutions has been kept for water and sanitation in the form of a ‘Tide Up Grant’, which will be about Rs 36,000 crore in the next fiscal.