প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ গোৰখপুৰতচৌৰী-চৌৰাৰ শতবৰ্ষ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ মূল ভাষণ
04 FEB 2021 2:47PM by PIB Guwahati
ভগৱান শিৱৰ অৱতাৰ, গোৰক্ষনাথৰ ভূমিক প্ৰণাম জনাইছো। দেওৰাহা বাবাৰ আশীৰ্বাদত এই জিলাৰ যথেষ্ট উন্নতি হৈছে। আজি দেওৰাহা বাবাৰ ভূমিত আমি চৌৰী-চৌৰাৰ মহান নাগৰিকসকললৈ স্বাগতম জনাইছো আৰু আপোনালোক সকলোকে প্ৰণাম জনাইছো।
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল, শ্ৰীমতী আনন্দিবেন পেটেলজী, যশস্বী আৰু জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথজী, উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল, সাংসদ, বিধায়ক আৰু আমাৰ ভাই-ভনীসকল। চৌৰী-চৌৰাৰ পৱিত্ৰ ভূমিত দেশৰ বাবে প্ৰাণ আহুতি দিয়া, দেশৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামক নতুন দিশ প্ৰদান কৰা, সেই বীৰ শ্বহীদসকলৰ চৰণত মই প্ৰণাম জনাইছো, সশ্ৰদ্ধ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো। এই অনুষ্ঠানত বিভিন্ন জিলাৰ শ্বহীদ আৰু স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ পৰিয়ালো উপস্থিত আছে। ভালেমান স্বাধীনতা সংগ্ৰামীৰ পৰিয়াল আজি অনলাইনযোগে সংযুক্ত হৈছে। মই আপোনালোক সকলোকে স্বাগতম জনাইছো, শ্ৰদ্ধা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
এশ বছৰ পূৰ্বে চৌৰী-চৌৰাত যি ঘটিছিল, সেয়া কেৱল জুই জ্বলোৱাৰ ঘটনা নহয়, এখন থানাত জুই লগাই দিয়াৰ ঘটনা কেতিয়াও হোৱা নাছিল। চৌৰী-চৌৰাৰ ঘটনাৰ বাৰ্তা যথেষ্ট ডাঙৰ আছিল,বহুল চৰ্চিত বিষয় আছিল। বিভিন্ন কাৰণত পূৰ্বে যেতিয়াই চৌৰী-চৌৰাৰ প্ৰসঙ্গ উত্থাপন হৈছিল তেতিয়াই ইয়াক এক সাধাৰণ অগ্নিসংযোগৰ ঘটনা হিচাপেই গণ্য কৰা হৈছিল। কিন্তু কি পৰিস্থিতিত জুই লগোৱা হৈছিল, তাৰ কাৰণ কি আছিল, সেইবোৰো সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। সেই জুই থানাত লগোৱা হোৱা নাছিল, সেই জুই মানুহৰ হৃদয় জ্বলোৱা হৈছিল। চৌৰী-চৌৰাৰ ঐতিহাসিক সংগ্ৰামক আজি দেশৰ ইতিহাসত যি স্থান দিয়া হৈছে, তাৰ বাবে প্ৰত্যেকটো প্ৰয়াসেই প্ৰসংশনীয়। আমি ইয়াৰ বাবে যোগীজী আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোকেই অভিনন্দন জনাইছো। আজি চৌৰী-চৌৰাৰ শতবৰ্ষত এক ডাক টিকটো মুকলি কৰা হৈছে। আজিৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা এই অনুষ্ঠানবোৰ সমগ্ৰ বছৰটো চলি থাকিব। এই অনুষ্ঠানবোৰত চৌৰী-চৌৰাৰ সমান্তৰালকৈ প্ৰতিখন গাঁৱৰে আৰু প্ৰতিটো অঞ্চলৰ বীৰ শ্বহীদসকলৰ কথা স্মৰণ কৰা হ’ব। এই বছৰ, যেতিয়াই দেশে স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম বৰ্ষত প্ৰৱেশ কৰিব, তেতিয়াই এইধৰণৰ অনুষ্ঠানে ইয়াক অধিক প্ৰাসঙ্গিক কৰে তুলিব।
বন্ধুসকল,
চৌৰী-চৌৰা দেশৰ সাধাৰণ জনতাৰ এক স্বতঃস্ফূৰ্ত সংগ্ৰাম আছিল। এয়া দুৰ্ভাগ্যজনক যে চৌৰী-চৌৰাৰ শ্বহীদসকলক লৈ কেতিয়াও বিশেষ এটা আলোচনা হোৱা নাই। এই সংগ্ৰামেৰ শ্বহীদ, বিপ্লৱীসকলক হয়তো ইতিহাসৰ পাতত প্ৰাধান্য দিয়া নহ’ল, কিন্তু স্বাধীনতাৰ বাবে তেওঁলোকে ত্যাগ কৰা ৰক্ত ​​অৱশ্যেই দেশৰ মাটিত মিহলি হৈ আছে, যিয়ে আমাক সদায়েই অনুপ্ৰাণিত কৰি আহিছে। ভিন্ন গাওঁ, ভিন্ন বয়স, ভিন্ন সামাজিক পটভূমি, কিন্তু তেওঁলোক সকলোৱেই আছিল ভাৰতমাতাৰ বীৰ সন্তান।
স্বাধীনতা আন্দোলনত সম্ভৱতঃ এনেধৰণৰ ঘটনা খুব কমেই ঘটিছে, য’ত এটা ঘটনাৰ বাবে ১৯ জন স্বাধীনতা সংগ্ৰামীক ফাঁচিকাঠত তুলি দিয়া হৈছিল। ব্ৰিটিছ শাসনত হাজাৰ হাজাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীক ফাঁচি দিয়া হৈছিল। কিন্তু বাবা ৰাঘবদাস আৰু মহামান্য মালব্যজী'ৰ প্ৰচেষ্টাত প্ৰায় ১৫০ গৰাকী লোকক ফাঁচিৰ পৰা ৰক্ষা কৰা হৈছিল। সেয়ে আজি বাবা ৰাঘৱদাস আৰু মহামান্য মদনমোহন মালব্যজী'ৰ প্ৰতিও শ্ৰদ্ধা জনোৱাৰ দিন, তেওঁক স্মৰণ কৰাৰ দিন।
বন্ধুসকল,
মই আনন্দিত যে আমাৰ ছাত্ৰ আৰু যুৱসমাজেও নানা প্ৰতিযোগিতাৰ মাজেৰে এই সমগ্ৰ কাৰ্যসূচীৰ সৈতে জড়িত হৈছে। আমাৰ যুৱসমাজে যিবোৰ কিতাপ পঢ়িব, তাত তেওঁলোকে ইতিহাসৰ বহু দিশেই জানিব পাৰিব। ভাৰত চৰকাৰৰ শিক্ষা মন্ত্ৰালয়েও স্বাধীনতাৰ ৭৫ বৰ্ষপূৰ্তি উপলক্ষে তৰুণ লেখকসকলক স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ ওপৰত লিখা কিতাপৰ বাবে, ঘটনাবোৰৰ ওপৰত লিখা পুথিৰ বাবে, গৱেষণাপত্ৰ লিখাৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনাইছে। চৌৰী-চৌৰাৰ এনে বহু বীৰ সংগ্ৰামী আছিলন যাৰ জীৱন কাহিনী আপোনালোকে দেশৰ সমূখলৈ লৈ আহিব পাৰে। চৌৰী-চৌৰা শতাব্দীৰ সৈতে জড়িত এই অনুষ্ঠানবোৰক স্থানীয় শিল্প, সংস্কৃতি আৰু স্বনিৰ্ভৰতাৰ সৈতে জড়িত কৰাৰ চেষ্টা কৰা হৈছে। এই প্ৰয়াসে আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ প্ৰতি আমাৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলিও বৃদ্ধি কৰে। এই আয়োজনৰ বাবে মই মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথজী আৰু উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰক প্ৰশংসা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
সামুহিকতাৰ যি শক্তিয়ে দাসত্বৰ শিকলি ভাঙিছিল সেই শক্তিয়েই ভাৰতক বিশ্বৰ বৃহৎ শক্তি হিচাপে গঢ়ি তুলিব। এই সামুহিকতাই আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানেৰ মূল ভিত্তি। আমি দেশক ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ বাবে আৰু সমগ্ৰ বিশ্ব পৰিবাৰৰ বাবেও আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তুলিছো। এবাৰ ভাবকচোন, এই ক’ৰোনাৰ সময়ত যেতিয়া ভাৰতে ১৫০ তকৈও অধিক দেশৰ নাগৰিকলৈ সহায়ৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ঔষধ পঠিয়াইছিল, যেতিয়া ভাৰতে বিশ্বৰ বিভিন্ন দেশৰ পৰা নিজৰ ৫০ লাখতকৈও অধিক নাগৰিকক দেশলৈ ওভতাই আনিছিল, যেতিয়া ভাৰতে বহু দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ নাগৰিকক নিৰাপদে তেওঁলোকৰ দেশলৈ পঠিয়াইছিল, যেতিয়া আজি ভাৰতে নিজাকৈ কৰোনাৰ টীকা প্ৰস্তুত কৰিছে, বিশ্বৰ ডাঙৰ ডাঙৰ দেশবোৰতকৈ অধিক দ্ৰুত গতিত টীকাকৰণ অভিযান চলিছে, যেতিয়া ভাৰতে মানৱ জীৱনৰ সুৰক্ষাৰ কথা মনত ৰাখি সমগ্ৰ বিশ্বতে টীকা সৰবৰাহ কৰিছে, তেতিয়াই আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ আত্মা য’তেই নাথাকক কিয়, তেওঁলোকে নিশ্চয় গৰ্ব বোধ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই অভিযান সফল কৰিবলৈ অভূতপূৰ্ব প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন আছে। এই প্ৰচেষ্টাৰ এক ছবি এইবাৰৰ বাজেটতো আমি দেখিবলৈ পাইছো। ক’ৰোনা অতিমাৰিৰ সময়ত দেশে যিবোৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মুখামুখি হৈছে, এইবাৰৰ বাজেটে তাৰ সমাধানত নতুন গতি প্ৰদান কৰিব। বন্ধুসকল, বাজেটৰ পূৰ্বে বহু বিশেষজ্ঞই কৈছিল যে দেশ ইমান ডাঙৰ ডাঙৰ সংকটৰ মুখামুখি হৈছে, ফলশ্ৰুতিত চৰকাৰে এইবাৰ কৰ বৃদ্ধি কৰিবই লাগিব, দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকৰ ওপৰত বোজা জাপি দিবই লাগিব, নতুন কৰ প্ৰয়োগ কৰিবই লাগিব। কিন্তু এইবাৰৰ বাজেটত দেশবাসীৰ ওপৰত কোনো বোজা জাপি দিয়া নহ’ল। বৰং দেশক আগুৱাই নিবলৈ চৰকাৰে আৰু অধিক ব্যয় কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। এই খৰচবোৰ দেশৰ সুচল ৰাস্তাঘাট নিৰ্মাণৰ বাবে কৰা হ’ব, এই খৰচৰ পৰা আপোনালোকে গাওঁবোৰক চহৰবোৰৰ সৈতে, বজাৰৰ সৈতে, মন্দিৰৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিব পাৰিব, এই খৰচেৰে দলং নিৰ্মাণ কৰা হ’ব, ৰে’লৰ ট্ৰেক স্থাপন কৰা হ’ব, নতুন ট্ৰেন চলোৱা হ’ব, নতুন বাছো চলোৱা হ’ব। শিক্ষা, পঢ়া শুনা আৰু আমাৰ যুৱ সমাজৰ বাবে ভাল সুযোগ নিশ্চিত কৰিবলৈ বাজেটত অনেক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আৰু বন্ধুসকল, এইবোৰ কামৰ বাবে কৰ্মীৰো প্ৰয়োজন হ’ব। চৰকাৰে যেতিয়া নিৰ্মাণ কাৰ্যত বেছি ব্যয় কৰিব, তেতিয়া দেশৰ লাখ লাখ যুৱকে কৰ্মসংস্থান পাব। আয়ৰ নতুন দুৱাৰ খোল খাব।
বন্ধুসকল,
কেবা দশক ধৰি আমাৰ দেশত বাজেটৰ অৰ্থ আছিল, কাৰ নামত কি ঘোষণা কৰা হল! বাজেটক ভোটৰ হিচাপবহী কৰি ৰখা হৈছিল। ভাবকচোন, আপুনিও আপোনাৰ ঘৰত খৰচৰ হিচাপ বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ দায়িত্ব অনুযায়ী কৰে। কিন্তু পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰে বাজেটক এনে ধৰণৰ ঘোষণাৰ মাধ্যম কৰি ৰাখিছিল, যি তেওঁলোকে পূৰণ কৰাত ব্যৰ্থ হৈছিল। এতিয়া দেশত সেই চিন্তাধাৰাৰ সলনি হৈছে, দৃষ্টিভঙ্গী সলনি হৈছে।
বন্ধুসকল,
কৰোনাৰ সময়ত ভাৰতে যিদৰে এই অতিমাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুদ্ধ কৰিছে, আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে সেয়া প্ৰশংসিত হৈছে। বিশ্বৰ বহু দেশেই আমাৰ টীকাকৰণ অভিযানৰ পৰা শিকিছে। এতিয়া দেশৰ চেষ্টা হৈছে প্ৰতিখন গাওঁ-জিলাতে এনে চিকিৎসা পৰিকাঠামোৰ ব্যৱস্থা কৰা, যাতে সৰু সৰু ৰোগৰ বাবে যেন চহৰলৈ যাব নালাগে। কেৱল সেয়াই নহয়, চহৰবোৰৰ হাস্পতালবোৰতো চিকিৎসা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত যাতে কোনো সমস্যা নহয় সেই দিশবোৰৰ প্ৰতিও ডাঙৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এইপৰ্যন্ত যদি আপোনালোকৰ কোনো ডাঙৰ পৰীক্ষা বা চেক-আপ কৰাবলগীয়া হয়, তেন্তে আপোনালাকো নিজৰ গাওঁ এৰি গোৰখপুৰলৈ যাবলগীয়া হয়। বা বহুসময়ত আপোনালোকে লক্ষ্ণৌ বা বাৰাণসী পৰ্যন্ত যাবলগীয়া হয়। আপোনালোকৰ এই সমস্যাবোৰৰ সমাধান কৰিবলৈ এইবাৰ সকলোবোৰ জিলাতে আধুনিক পৰীক্ষামূলক পৰীক্ষাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব, জিলাতেই চেকআপৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব আৰু সেই কাৰণেই দেশে এইবাৰৰ বাজেটত স্বাস্থ্যক্ষেত্ৰত প্ৰচুৰ ব্যয় কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ কৃষকসকল আমাৰ দেশৰ প্ৰগতিৰ অন্যতম বৃহত্তৰ ভিত্তি। চৌৰী-চৌৰাৰ সংগ্ৰামতো কৃষকসকলৰ বৃহৎ ভুমিকা আছিল। কৃষকসকলৰ উন্নতিৰ বাবে, তেওঁলোকক আত্মনিৰ্ভৰ কৰিবলৈ, বিগত বছৰত কৃষকসকলৰ বাবে নিয়মিত প্ৰচেষ্টা কৰি থকা হৈছে। ক’ৰোনাৰ সময়ত দেশত তাৰ ফল দেকা গৈছে। অতিমাৰীৰ মাজতো আমাৰ কৃষিক্ষেত্ৰ দৃঢ়ভাৱে আগুৱাই গৈছে আৰু কৃষকসকলে অভিলেখসংখ্যক উৎপাদন কৰি দেখুৱাইছে। আমাৰ কৃষকসকল যদি আৰু শক্তিশালী হয় তেতিয়া কৃষিক্ষেত্ৰত এই অগ্ৰগতি আৰু দ্ৰুত হ’ব। সেইবাবে এই বাজেটত ভালেমান পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। কিষাণ মণ্ডীবোৰক কৃষকসকলৰ সুবিধাৰ বাবে গঢ়ি তুলিবলৈ আৰু ১০০০ টা মণ্ডীক e-NAM ৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হ’ব। অৰ্থাৎ, কৃষকে যেতিয়া বজাৰত তেওঁৰ ফচল বিক্ৰী কৰিবলৈ যাব, তেওঁলোকে আৰু বেছি স্বাচ্ছন্দ্য লাভ কৰিব। তেওঁলোকে যিকোনো স্থানৰ পৰাই নিজৰ ফচল বিক্ৰী কৰিব পাৰিব।
ইয়াৰ উপৰিও গ্ৰামীণ অঞ্চলত পৰিকাঠামো পুঁজি বৃদ্ধি কৰি ৪০ হাজাৰ কোটি টকা কৰা হৈছে। ইয়াৰ লাভ প্ৰত্যক্ষভাৱে কৃষকসকলেই লাভ কৰিব। এই সকলোবোৰ সিদ্ধান্তই আমাৰ কৃষকসকলক আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তুলিব, কৃষি ব্যৱসায়ৰ পৰা লাভ আহৰণ কৰা আৰম্ভ কৰিব। ইয়াত উত্তৰ প্ৰদেশত কেন্দ্ৰ চৰকাৰে যি 'প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ স্বামীত্ব যোজনা' আৰম্ভ কৰিছে সিও দেশৰ গাওঁবোৰৰ উন্নয়নত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। এই প্ৰকল্পৰ আওতাত গাওঁৰ জমি, গাওঁৰ মাটি-বাৰিৰ কাগজপত্ৰ গাওঁৰ মানুহক দিয়া হৈছে। যেতিয়া আপোনাৰ মাটিৰ সঠিক কাগজপত্ৰ, আপোনাৰ ভূমিৰ সঠিক কাগজপত্ৰ থাকিব তেতিয়া সেইবোৰৰ দাম বৃদ্ধি পাব, আপুনি খুব সহজেই বেংকবোৰ পৰা ঋণ ল’ব পাৰিব। গাওঁৰ মানুহবোৰৰ ঘৰ আৰু মাটিত কোনেও কু-দৃষ্টি দিব নোৱাৰিব। ইয়াৰ লাভ দেশৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষক, গাওঁৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালবোৰে লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই প্ৰয়াসবোৰে আজি কিদৰে দেশৰ ছবি সলনি কৰিছে, খোদ গোৰখপুৰেই ইয়াৰ এক দুৰ্দান্ত উদাহৰণ। বিপ্লৱীসকলৰ এই ভূমি, অনেক ত্যাগৰ সাক্ষী এই অঞ্চল, কিন্তু পূৰ্বে ইয়াৰ ছবি কি আছিল? ইয়াত কাৰখানা বন্ধ হৈ গৈছিল, ৰাস্তা পথ ভঙা ছিঙা আছিল, হাস্পতালবোৰ নিজেই অসুস্থ হৈ পৰি আছিল। কিন্তু এতিয়া পুনৰ গোৰখপুৰত সাৰ কাৰখানা আৰম্ভ হৈছে। ইয়াৰ ফলত কৃষকসকলো লাভৱান হ’ব আৰু যুৱকসকলেও কৰ্মসংস্থানৰ সুযোগ লাভ কৰিব। আজি গোৰখপুৰত এইমছ নিৰ্মাণ হৈছে, ইয়াৰ মেডিকেল কলেজ আৰু হাস্পতালত হাজাৰ হাজাৰ শিশুৰ জীৱন ৰক্ষা পৰিছে। বিগত কেবা দশক ধৰি, এনকেফেলাইটিছে বহু শিশুৰ জীৱন গ্ৰাস কৰিছিল। কিন্তু যোগীজীৰ নেতৃত্বত গোৰখপুৰৰ লোকসকলে যি কাম কৰিছে তাৰ প্ৰসংশা এতিয়া বিশ্বৰ ডাঙৰ ডাঙৰ প্ৰতিষ্ঠানেও কৰিছে। এতিয়া দেওৰিয়া, কুশীনগৰ, বস্তি, মহাৰাজগঞ্জ আৰু সিদ্ধাৰ্থনগৰতো নতুন মেডিকেল কলেজ স্থাপন হৈছে।
বন্ধুসকল,
পূৰ্বে পূৰ্বাঞ্চলত আৰু এটা ডাঙৰ সমস্যা আছিল। আপোনালোকৰ নিশ্চয় মনত আছে, পূৰ্বে যদি কোনো লোকে ৫০ কিলোমিটাৰ দূৰলৈও যাবলগীয়া আছিল তেন্তে তেওঁলোকে তিনি চাৰি ঘন্টা আগতেই ৰাওনা হ’ব লাগিছিল। কিন্তু আজি ইয়াত ফ’ৰলেন আৰু ছিক্সলেনৰ পথ নিৰ্মাণ হৈছে। কেৱল সেয়ে নহয়, গোৰখপুৰৰ পৰা খন চহৰলৈ বিমানৰ ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে। কুশীনগৰত নিৰ্মিত আন্তৰ্জাতিক বিমানবন্দৰেও এতিয়াৰ পৰা পৰ্যটন ক্ষেত্ৰক আৰু উন্নীত কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই উন্নয়ন, স্বনিৰ্ভৰতাৰ ক্ষেত্ৰত এই পৰিৱৰ্তন আজি প্ৰতিগৰাকী স্বাধীনতা সংগ্ৰামীৰ প্ৰতি দেশৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি। আজি, আমি যেতিয়া চৌৰী-চৌৰা শতবৰ্ষ উদযাপন কৰিছো, তেতিয়া আমাৰ সামূহিক অংশগ্ৰহণৰ মাধ্যমেৰে এই পৰিৱৰ্তনক আগুৱাই লৈ যোৱাৰ চেষ্টা কৰিব লাগিব। আমিও প্ৰতিশ্ৰুতি দিব লাগিব যে দেশৰ ঐক্য আমাৰ বাবে প্ৰথম, দেশৰ প্ৰতি সন্মান আমাৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ বিষয়। এই চিন্তা বুকুত বান্ধিয়েই আমি প্ৰতিগৰাকী দেশবাসীৰ সৈতে আগুৱাই যাব লাগিব। মই বিশ্বাসী যে আমি যি যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছো, এক নতুন ভাৰত গঠনৰ মাজেৰে সেয়া পূৰ্ণ হ’ব।
মই পুনৰ এবাৰ, শ্বহীদসকলৰ এই শতবৰ্ষ অনুষ্ঠানত, সমগ্ৰ বছৰতে এটা বিষয় কেতিয়াও নাপাহৰিব যে তেওঁলোক দেশৰ বাবে শ্বহীদ হৈছিল। তেওঁলোকে প্ৰাণাহুতি দিছিল, যাৰ বাবে আমি আজি স্বাধীন হৈছো, তেওঁলোকে দেশৰ বাবে মৃত্যু বৰণ কৰিছিল, নিজৰ প্ৰাণ দিব পাৰিছিল, নিজৰ স্বপ্নপূৰণ কৰিব পাৰিছিল, আমাৰ মৃত্যুবৰণ কৰাৰ সেই সুযোগ নাই, সেয়ে দেশৰ বাবে জীয়াই থকাৰ প্ৰতিজ্ঞা কৰিব লাগিব। তেওঁলোকৰ দেশৰ বাবে মৃত্যুবৰণ কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছিল, আমাৰ দেশৰ বাবে জীয়াই থকাৰ সৌভাগ্য হৈছে। এই শতাব্দী বৰ্ষত চৌৰী-চৌৰাৰ শ্বহীদসকলক স্মৰণ কৰি আমি দৃঢ় সংকল্প গ্ৰহণ কৰা উচিত। আমাৰ স্বপ্নপূৰণৰ বৰ্ষ হোৱা উচিত। আমাৰ বাবে, এয়া মানুহৰ কল্যাণৰ বাবে আন্তৰিকভাৱে কাম কৰাৰ বছৰ হোৱা উচিত। তেতিয়াহে এই বলিদানৰ শতবৰ্ষ আমাক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাৰ এক সুযোগ হৈ উঠিব। আৰু তেওঁলোকৰ বলিদান আমাৰ অনুপ্ৰেৰণাৰ কাৰক হৈ উঠিব।
এই ভাৱনাৰেই, মই পুনৰ এবাৰ আপোনালোকক ধন্যবাদ জনাইছোঁ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of Chauri Chaura Centenary Celebrations at Gorakhpur, Uttar Pradesh
04 FEB 2021 2:47PM by PIB Delhi
I bow down to Gorakhnath, the land of incarnation of Lord Shiva. This district is progressing well due to the blessings of Devraha Baba. Today, I welcome and bow before the great people of Chauri Chaura, the land of Devraha Baba.
Smt Anandiben Patel ji, Governor of Uttar Pradesh, glorious and popular Chief Minister Yogi Adityanath ji, ministers of UP government, MPs, MLAs and my brothers and sisters present in the program. I bow down and pay respectful homage to those who sacrificed for the country on the sacred land of Chauri Chaura and gave a new direction to the freedom struggle of the country. The program is also being attended by the kin of martyrs and freedom fighters in different districts. The families of many freedom fighters are also connected with online today. I greet and respect all of you also.
Friends,
What happened in Chauri Chaura 100 years ago was not just an incident of arson or torching a police station. The message of Chauri Chaura was very huge and encompassing. For many reasons, whenever it came to Chauri Chaura, it was seen in the context of a minor arson. But the circumstances and reasons under which the arson took place are equally important. The police station was not only set on fire; the fire had been raging in the hearts of the people. Every effort is commendable for the status that is being given to the historic struggle of Chauri Chaura in the history of the country today. I congratulate Yogi ji and his entire team for this. A postage stamp has also been issued today on the centenary of Chauri Chaura. The programs will be held throughout the year beginning today. In the meantime, the sacrifices of brave freedom fighters of every village, every region, along with Chauri Chaura will also be remembered. When the country is heralding the 75th year of its independence this year, such an event makes it even more relevant.
Friends,
Chauri Chaura was the spontaneous struggle of the common man of the country. Unfortunately, the martyrs of Chauri Chaura were not discussed in detail. The martyrs and revolutionaries of this struggle may not have been given a prominent place in the pages of history, but their blood for freedom has definitely been in the country's soil, which always inspires us. They belonged to different villages, different ages, different social backgrounds, but together they were the brave children of Mother Bharati. There may be fewer instances in the freedom movement when 19 freedom fighters were hanged for one incident. The British Empire was bent on hanging hundreds of freedom fighters. But about 150 people were saved from hanging due to the efforts of Baba Raghavdas and Mahamana Malaviya ji. Therefore, today is also the day to pay homage and remember Baba Raghavdas and Mahamana Madan Mohan Malaviya ji.
Friends,
I am happy that our students and youth are also being connected to this entire campaign through competitions. Our youth will know many unspoken aspects of history when they will study it. The Ministry of Education of the Government of India has also invited young writers to write books on freedom fighters, events and papers on completion of 75 years of independence. There are so many brave fighters of the ChauriChaura incident whose lives you can highlight before the country. Efforts have been made to connect these programs of the centenary of ChauriChaura with local art, culture and self-reliance. These efforts will also be our tribute to our freedom fighters. I also appreciate Chief Minister Yogi Adityanath ji and the UP government for this event.
Friends,
The collective strength that unfettered the shackles of slavery will also make India the world's greatest power. This power of collectivity is the basis of the Atmanirbhar Bharat campaign. We are making the country self-reliant for 130 crore countrymen and also for the entire global family. Imagine, during this corona period, when India sent necessary medicines to help citizens of more than 150 countries, when India evacuated more than 5 million of its citizens from different countries of the world, when India sent thousands of citizens from many countries to their country safely, and when India itself is making corona vaccines today and is also vaccinating at a fast pace compared to developed countries of the world, when India is providing vaccines to all over the world keeping in view the protection of human life, the souls of our freedom fighters must be feeling very proud.
Friends,
Unprecedented efforts are also needed to make this campaign a success. A glimpse of these concerted efforts is also reflected in this year’s Budget. This Budget is going to give a new impetus to the challenges faced by the country during the Corona period. Friends, many luminaries were saying before the Budget that the country has faced such a huge crisis, therefore, the government will have to increase taxes, burden the common citizen of the country, impose new taxes, but no burden has been imposed on the countrymen in this Budget. Rather, the government has decided to spend more and more to take the country forward expeditiously. The money will be spent to build wider roads in the country, to connect your villages with cities, markets, mandis, to build bridges, to lay rail tracks, to run new trains and buses. A number of decisions have been taken in the Budget to provide good education and create more opportunities for our youth. And friends, there will also be requirements for those who will carry out this work. When the government spends more on infrastructure, lakhs of youngsters in the country will also get employment and there will be new avenues of income.
Friends,
For decades, the Budget in our country was relegated to announcing schemes in the name of somebody. The Budget was turned into the bahi-khata (ledger) of the vote-bank calculations. You also make an account for the household expenses in accordance with your present and future responsibilities. But the Budget for earlier governments meant announcement of schemes which they could not fulfill. Now the country has changed that mindset and approach.
Friends,
The way India has fought this pandemic during the Corona period is being appreciated all over the world today. Many countries in the world are also learning from our vaccination campaign. Now, it is the endeavour of the country to have such a system of treatment in every village and town so that nobody has to rush to cities for every minor ailment. Not only that major decisions have been taken so that there are no difficulties in getting treatment in hospitals even in cities. So far, if you have to undergo a major test or check-up, you have to go to Gorakhpur from your village. Or, sometimes you go to Lucknow or Banaras. From now, modern testing labs will be set up in all the districts, the check-ups will be done in the districts itself so that you don’t face these difficulties. Therefore, the Budget has provisioned a lot of expenditure in the health sector.
Friends,
Our farmers have also been the biggest base of our country's progress. The farmers had a very big role in the ChauriChaura incident. Continuous efforts have been made for the progress of the farmers in the last six years so that they become self-reliant. The country has seen the result during the Corona period. Even amid the challenges of the pandemic, our agriculture sector grew firmly, and the farmers made a record production. If our farmer is empowered, the growth in the agriculture sector will be further intensified. A number of steps have been taken in this Budget. One thousand more mandis will be linked to e-NAM so that these become markets for farmers' gains. That is, it will now be easier when the farmer will go the mandi to sell his produce. He will be able to sell his produce anywhere.
At the same time, the infrastructure fund for rural areas has been increased to Rs. 40,000 crores. It will also directly benefit the farmers. All these decisions will make our farmers self-reliant, make agriculture a profitable business. The Pradhan Mantri Swamitva Scheme, which has been launched by the central government in UP, is also going to play an important role in the development of villages in the country. Under the scheme, ownership rights of village lands and houses are being given to the village people. When there will be legal papers for land and houses, not only will their value increase, the people will be able to get loans from banks easily. No one will be able to cast an evil eye on the house and the land of the village people. It will be a great benefit to the small farmers of the country and the poor families of the village.
Friends,
Gorakhpur itself is a great example of how these efforts are changing the image of the country today. What was the condition here earlier in this land of revolutionaries and the martyrs? The factories were shutting down, the roads were woeful and the hospitals themselves became sick. But now the Gorakhpur fertilizer factory is starting again. It will benefit the farmers and also provide employment to the youth. Now, AIIMS is coming up in Gorakhpur. The medical college and hospital here is saving the lives of thousands of children. For the past several decades, encephalitis, which was earlier mentioned by Yogi ji, was swallowing the lives of children. But the work done by the people of Gorakhpur under the leadership of Yogi ji is now being appreciated by the important institutions of the world. Now, new medical colleges are also being set up in Deoria, Kushinagar, Basti, Maharajganj and Siddharthnagar.
Friends,
Earlier, Purvanchal had another major problem. You may recall, if somebody had to cover a distance of 50 kms earlier, he had to leave three to four hours before. But, today, four and six-lane roads are being constructed here. Not only that, there is a flight facility to eight cities from Gorakhpur. The international airport at Kushinagar would also boost the tourism sector.
Friends,
These developments, these changes for self-reliance are the country's homage to every freedom fighter. Today, when we are celebrating the Chauri Chaura centenary year, we have to resolve to pursue this change with collective participation. We also have to resolve that the unity of the country is the first most for us and the dignity of the country is the greatest for us. With this spirit, we have to move forward with every countryman. I am sure we will complete the journey that we have undertaken with the creation of a new India.
On the occasion of the centenary celebrations of the martyrs, I once again implore not to forget them who sacrificed for the country. They were martyred and as a result we became free. They died for the country, sacrificed themselves and extinguished their dreams. At least, we are not compelled to die, but we must take the resolve to live for the country. They were fortunate that they could die for the country; we got the privilege to live for the country. While remembering the martyrs of Chauri Chaura, this centenary year should be a year of resolutions for us, for realizing our dreams, for the betterment of the people. Only then will this hundred years of martyrdom become an opportunity to take us to new heights and their martyrdom will be the cause of our inspiration.
With this spirit, I thank you all once again.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.