Ministry of Commerce & Industry
Budget 2021-2022 minimizes Regulatory Compliance Burden to improve Ease Of Doing Business for industry, says Secretary DPIIT
05 FEB 2021 3:33PM by PIB Delhi
Department for Promotion of Industry and Internal Trade(DPIIT) Secretary, Ministry of Commerce and Industry, Dr. Guruprasad Mohapatra today said that the Budget 2021-22 has proposed various measures to reduce regulatory compliance burden which will improve ease of doing business for industry and ease of living for citizens.
While addressing the media here,Dr. Guruprasad Mohapatra said that the Government of India has undertaken an all-encompassing systematic approach to carry out sustained efforts to reduce and simplify the regulatory compliances for businesses and citizens. Hon. Prime Minister has directed that this exercise may be completed by 15th August 2021 to coincide with the 75th year of independence of India.
He said that a systematic exercise across Central Ministries/Departments and States/UTs is being undertaken to bring in Simplification, Rationalization, Digitization and Decriminalization in the current regulatory regime.
A Regulatory Compliance Portal has been launched by the DPIIT on 1st January 2021. The objective of this portal is to act as an online repository of all Central and State-level compliances and to minimize Regulatory Compliance burden, he further added.
Key Announcements made in this Budget 2021 -22
Faster Dispute Resolution
Budget 2021 -22 has introduced multiple initiativesrelated to digitization, faceless dispute resolution and simplification to enable faster resolution of disputes.
Digitization
• NCLT framework to be strengthened, e-Courts system shall be implemented and alternate methods of debt resolution and special framework for MSMEs shall be introduced.
Faceless Dispute Resolution
• For reducing litigation and to give an impetus to the dispute resolution for small taxpayers, a Dispute Resolution Committee is proposed to be constituted.The procedure of the Committee will be conducted in a faceless manner.
• In order to provide transparent tax appellate mechanism, it is proposed to the make the Income Tax Appellate Tribunal faceless and jurisdiction-less. A National Faceless Income Tax Appellate Tribunal Centre shall be established, wherein all communicationbetween Tribunal and appellant shall be made electronically.
Simplification
• It is proposed to replace the Authority for Advance Rulings with a Board for Advance Rulings and provide appeal against the order of such Board to the High Court.
Streamlined Export Import Procedures
Several reform measures have been initiated and implemented to make customs clearance process faster, flexible and free from human intervention. This ledto reductionin overall time and cost of exports and imports clearances. Budget 2021 has announced measures to bring easeof compliance for exporters and importers.
Time-bound Service Delivery
• It is proposed to mandate filing of bills of entry before the end of day preceding the day of arrival of goods by amendments in the Customs Act, 1962 (Section 46)
• New section 28BB in Customs Act 1962 is proposed to prescribe a definite time-period of two years subject to certain exceptions, for completion of investigations.
Digitization
• To encourage paperless processing, it is proposed to recognize the use of common portal to serve notice, order etc and the portal to act as a one-point digital interface for the trade to interact with the Customs.
Easier Tax Compliance
Budget 2021 announced various measures in keeping with its commitment to ease theburdenon taxpayers by bringing ease of filing of tax returns. Large number of senior citizens across India will be benefited with the simplification introduced in filing income tax returns.
Digitization
• Details of capital gains from listed securities, dividend income, and interest from banks, post office, etc. will be pre-filled in income tax returns.
• To incentivise digital transactions and to reduce the compliance burden, it is proposed to increase the limit for tax audit for persons who are undertaking 95% of their transactions digitally from INR5 crore to INR10 crore.
Simplification
• For Senior citizens who are of 75 years of age or above and who only have pension and interest income, it is proposed to exempt them from the requirement of filing of income tax if the full amount of tax payable gets deducted by the paying bank.
• Removal of mandatory requirement of getting annual accounts audited and reconciliation statement, filing of the annual return on self-certification basis and charging interest on net cash liability with effect from the 1st July, 2017.
Rationalized Securities Transactions
• The provisions of SEBI Act, 1992, Depositories Act, 1996, Securities Contracts (Regulation) Act, 1956 and Government Securities Act, 2007 are proposed to be consolidated into a single Securities Markets Code.
Simplified Compliance for Companies
Budget 2021 focused ondecriminalization and simplification measures to make it easier for starting and operating a business in India.
Decriminalization
• Decriminalization of the Limited Liability Partnership (LLP) Act, 2008 is being undertaken.
Simplification
• The compliance requirements for more than two lakh companies would be eased with proposed revision in definition for Small Companies –increase in thresholds for Paid up capital from INR50 lakh to INR2 Cr and turnover from INR2 Cr to INR20 Cr.
Use of New-Age Technologies
• During the coming fiscal 2021-22, data analytics, artificial intelligence, machine learning driven MCA21 Version 3.0 will be launched. This Version 3.0 will have additional modules for e-scrutiny, e-Adjudication, e-Consultation and Compliance Management.
Liberalized regulatory regime will not only boost productivity, employment and economic growth but would also further the vision of AtmaNirbhar Bharat, making India the globally preferred investment destination.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
ইন্দস্ত্রীশিংগী ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকী ফীভম ফগৎহন্নবা বদজেত ২০২১-২০২২না রিগুলেতরী কম্প্লাইএন্সকী পোৎলুম হন্থহল্লে হায়না দি.পি.আই.আই.তি. সেক্রেতরীনা হায়রি
05 FEB 2021 3:33PM by PIB Imphal
ইন্দস্ত্রীশিংগী ইজ ওফ দুইং বিজিনেস অমসুং মীয়ামগী ইজ ওফ লিভিংগী ফীভম ফগৎহন্নবা বদজেত ২০২১-২২না রিগুলেতরী কম্প্লাইএন্সকী পোৎলুম হন্থহন্নবা থৌরাং কয়ামরুম প্রপোজ তৌরি হায়না ঙসি কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ফোর প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্তরনেল ত্রেদ (দি.পি.আই.আই.তি.) সেক্রেতরী দোক্তর গুরুপ্রসাদ মোহাপত্রানা ফোঙদোকখ্রে‍।
মফমসিদা মিদিয়াদা ৱা ঙাঙলদুনা দোক্তর গুরুপ্রসাদ মোহাপত্রানা হায়খিবদা ভারত লৈঙাক্না লল্লোন ইতিক অমসুং মীচম মীয়ামগী রিগুলেত্রী কম্প্লাইএন্স লায়থোকহন্নবা অমদি পোৎলুম হন্থহন্নবা খোঙথাঙশিং মখা তানা পায়খৎনবা হীরম পুম্নমক কোনশিল্লবা মওং মরিল নাইবা থৌওং অমা লৌখৎলে‍। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরাং অসি ভারতকী নীংতম্বগী ৭৫শুবা চহীগী থৌরমগা মপা চাননবা ওগস্ত ১৫, ২০২১ ফাওবগী মনুংদা লোইশিনগদবনি হায়না পাউতাক পীখ্রে‍।
হৌজিক লৈরিবা রিগুলেতরী রেজিম অসি লায়থোকহন্নবা, মওং মরিল নাইহন্নবা, দিজিতাইজেসন তৌননবা অমদি দিক্রিমিনেলাইজেসন তৌননবা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিং অমসুং স্তেত/য়ু.তি. পুম্নমক্তা মওং চুম্বা থৌরাং লৌখৎলি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
জনুৱারী ১, ২০২১দা দি.পি.আই.আই.তি.না রিগুলেতরী কম্প্লাইএন্স পোর্তেল অমা হৌদোকখ্রে‍। পোর্তেল অসিগী পান্দমদি কেন্দ্রগী অমসুং স্তেতকী থাক্কী কম্প্লাইএন্সশিংগী ওনলাইন রিপোজিতরী অমা ওইহন্নবা অমদি রিগুলেতরী কম্প্লাইএন্সকী পোৎলুম হন্থহনবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
বদজেত ২০২১-২২দা লাউথোকখিবা মরুওইবা ৱাফমশিং
য়েৎনবা ৱাফমশিং হেন্না য়াঙনা লোইশিনবা
বদজেত ২০২১-২২না য়েৎনবা ৱাফমশিং হেন্না য়াঙনা লোইশিনবা য়াননবা দিজিতাইজেসন, ফেসলেস দিস্প্যুৎ রিজোলুসন অমসুং লায়থোকহনবগা মরী লৈনবা থৌরাং কয়া পুথোক্লে‍।
দিজিতাইজেসন
• এন.সি.এল.তি. ফ্রেৱর্ক মপাঙ্গল কনখৎহনগনি, ই-কোর্ত সিস্তেম পায়খৎকনি অমদি দেব্ত রিজোলুসনগী অতোপ্পা পাম্বৈ অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংগী অখন্নবা ফ্রেমৱর্ক পুথোক্কনি‍।
ফেসলেস দিস্প্যুৎ রিজোলুসন
• লিতিগেসন হন্থহন্নবা অমদি অপীকপা তেক্সপেয়রশিংগী য়েৎনবা ৱাফম লোইশিনবদা খোঙজেল হাপ্ননবা দিস্প্যুৎ রিজোলুসন কম্মিতী অমা শেম্নবা ৱাফম হৌদোক্লি‍। কম্মিতী অসিগী থবক থৌরমশিং ফেসলেস মওংদা পাঙথোক্কনি‍।
• লৌথুপ লৌকোয় লৈতবা তেক্স অপিলেত মেকানিজম ফংহন্নবগীদমক, ইনকম তেক্স অপিলেত ত্রাইব্যুনেলবু ফেসলেস ওইহন্নবা অমদি জুরিস্দিক্সন লৈহন্দনবা ৱাফম হৌদোক্লি‍। ত্রাইব্যুনেল অমসুং অপিলেন্তকী মরক্তা ইলেক্ত্রোনিক ওইবা মওংদা ঈ-পাউ ফাওনগদবা নেসনেল ফেসলেস ইনকম তেক্স অপিলেত ত্রাইব্যুনেল সেন্তর অমা লিংখৎকনি‍।
লায়থোকহনবা
• ওথোরিতী ফোর এদভান্স রুলিংবু বোর্দ ফোর এদভান্স রুলিংনা মহুৎ শিন্দোক্নবা অমদি অসিগুম্বা বোর্দগী য়াথংবু হায় কোর্ততা অপিল চৎপা য়াহন্নবা ৱাফম হৌদোক্লি‍।
এক্সপোর্ত ইম্পোর্তকী থৌওং মওং মরিল নাইহনবা
কস্তম ক্লিয়রেন্সকী থবক থৌওংশিং য়াঙ্খৎহন্নবা, কোমথোকহন্নবা অমদি হ্যুমেন ইন্তরভেন্সন লৈহন্দনবা তোঙান তোঙানবা অওনবা পুরকপগী থৌরাংশিং হৌদোক্তুনা পায়খৎখ্রে‍। মসিনা এক্সপোর্ত অমসুং ইম্পোর্ত ক্লিয়রেন্সকী মপুং ওইবা অচঙবা শেন্ফম অমদি মতম হন্থহল্লে‍। বদজেত ২০২১দা এক্সপোর্তরশিং অমসুং ইম্পোর্তরশিংগী ইজ ওফ কম্প্লাইএন্সকী ফীভম পুরক্নবা থৌরাংশিং লাউথোকখ্রে‍।
মতম ককপা সর্ভিস দেলিভরী
• কস্তম্স এক্ত, ১৯৬২ (সেক্সন ৪৬) শেমদোক্তুনা পোৎলমশিং য়ৌরক্কদবা নোংমা ৱাৎলিঙৈদা এন্ত্রীগী বিলশিং ফাইল শোয়দনা তৌহন্নবা ৱাফম হৌদোক্লি‍।
• অকক্নবা ৱাফম খরখক নত্তনা থিজিন হুমজিনবা লোইশিন্নবগী অকক্নবা মতম চহী অনি ওইহন্নবা কস্তম্স এক্ত ১৯৬২দা অনৌবা সেক্সন ২৮বি.বি. হাপচিন্নবা ৱাফম হৌদোক্লি‍।
দিজিতাইজেসন
• পেপরলেস প্রোসেসিং পুক্নিং থৌগৎনবা, নোতিস, ওর্দরনচিংবা পীবদা কম্মন পোর্তেল শীজিন্নববু শকখঙনবা অমদি পোর্তেল অসিবু ত্রেদশিংনা কস্তম্সকা পাউ ফাওদোক ফাওজিন তৌননবা ৱন-পোইন্ত দিজিতেল ইন্তরফেস অমা ওইহন্নবা ৱাফম হৌদোক্লি‍।
হেন্না লায়বা তেক্স কম্প্লাইএন্স
বদজেত ২০২১দা তেক্স রিতর্ন ফাইল তৌবদা কোমহন্দুনা খাজনা থীরিবশিংগী পোৎলুম হন্থহন্নবা ৱাশক ঙাক্তুনা তোঙান তোঙানবা থৌরাং কয়া লাউথোকখি‍। ইনকম তেক্স ফাইল তৌবদা লায়থোকহন্নবা থৌরাং হৌদোকপসিনা ভারতকী মশিং য়াম্লবা অহল ওইরবশিংদা কান্নবা পীগনি‍।
দিজিতাইজেসন
• লিস্তেদ সিক্যুরিতীশিং, দিভিদেন্দ ইনকম, অমসুং বেঙ্ক, পোস্ত ওফিসনচিংবদগী লাকপা ইন্তরেস্তশিংগী কেপিতেল গেনগী মচা খায়বা ৱাফমশিং ইনকম তেক্স রিতর্নদা প্রি-ফিল্দ তৌগনি‍।
• দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন ইন্সেন্তিভাইজ তৌনবা অমদি কম্প্লাইএন্সকী পোৎলুম হন্থহন্নবা লুপা করোর ৫দগী লুপা করোর ১০ ফাওবগী চাংদা চাদা ৯৫ ফাওবগী শেন্ফম দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন তৌবা মীওইশিংগী তেক্স ওদিত লিমিত হেনগৎহন্নবা ৱাফম হৌদোক্লি‍।
লায়থোকহনবা
• চহী ৭৫ অমদি মথক্তা লৈবা অমদি পেন্সন অমসুং শেন্দোয়গী শেন্থোকখক্তমক লৈজবা অহলশিংগীদমক্তা করিগুম্বা থিফম থোকপা খাজনাগী শেন্ফম পুম্বা পেয়িং বেঙ্কতগী ককহৌরবদি ইনকম তেক্স ফাইল তৌবগী মথৌ তাহন্দনবা ৱাফম হৌদোক্লি‍।
• চহীগী একাউন্ত ওদিত তৌবা অমদি রিকোন্সিলিএসন স্তেতমেন্তকী মথৌ তাবা, সেল্ফ-সর্তিফিকেসন বেসিসতা চহীগী রিতর্ন ফাইল তৌবা অমদি নেত কেস লাইএবিলিতীদা শেন্দোয় লৌবগী মথৌ তাবশিং জুলাই ১, ২০১৭দগী লৌথোকখ্রে‍।
রেসনেলাইজ সিক্যুরিতিজ ত্রাঞ্জেক্সনশিং
• সেবি এক্ত, ১৯৯২, দিপোজিতরিজ এক্ত ১৯৯৬, সিক্যুরিতিজ কন্ত্রেক্ত (রিগুলেসন) এক্ত, ১৯৫৬ অমসুং গভর্নমেন্ত সিক্যুরিতিজ এক্ত, ২০০৭গী প্রোভিজনশিং সিক্যুরিতিজ মার্কেত কোদ অমখক্তদা পুনশিন্নবা ৱাফম হৌদোক্লি‍।
কম্পেনীশিংগী লায়থোকহল্লবা কম্প্লাইএন্স
বদজেত ২০২১না ভারত্তা বিজিনেস অমা হৌদোকপদা অমদি চলাইবদা হেন্না লায়হন্নবা দিক্রিমিনেলাইজেসন অমসুং লায়থোকহনবগী ৱাফমশিংদা মীৎয়েঙ থম্লি‍।
দিক্রিমিনেলাইজেসন
• লিমিতেদ লাইএবিলিতি পার্ত্নরসিপ (এল.এল.পি.) এক্ত, ২০০৮ দিক্রিমিনেলাইজ তৌননবা থৌরাং লৌখৎলি‍।
লায়থোকহনবা
• পেদ অপ কেপিতেলগী থ্রেসহোল্দ লুপা লাখ ৫০দগী লুপা করোর ২দা অমদি তর্নওভরগীনা লুপা করোর ২দগী লুপা করোর ২০দা হেনগত্তুনা অপীকপা কম্পেনীশিংগী মশক মওং নৌনা শেমদোক্নবা হৌদোক্লিবা ৱাফমসিনা কম্পেনী লাখ অনি হেনবগী কম্প্লাইএন্সকী মথৌ তাবা লায়থোকহল্লগনি‍।
মতমগা চুনবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবা
• লাক্কদৌরিবা শেন্বা চহী ২০২১-২২ অসিগী মনুংদা, দেতা এনালাইতিক্স, অর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স, মেচিন লর্নিংনা থৌবা এম.সি.এ.২১ ভর্জন ৩.০ হৌদোক্লগনি‍। ভর্জন ৩.০ অসিদা ই-স্ক্রুতিনী, ই-এদজুদিকেসন, ই-কন্সলতেসন অমসুং কম্প্লাইএন্স মেনেজমেন্তকী মোদ্যুশিং য়াওগনি‍।
মনীং তমহল্লবা রিগুলেতরী রেজিম্না পোত্থোক পুথোকপা, থবক পীবা অমদি শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবগী চাং হেনগৎহনবতা নত্তনা ভারতপু মালেমগী পাম্নরবা শেল থাদফম ওইহন্দুনা মরোমদোম লেপচবা ভারতকী মঙলানবু মাঙদা পুখৎকনি‍।