Ministry of Home Affairs
CYBER CRIMES
03 FEB 2021 4:42PM by PIB Delhi
With the enhanced use of internet, the number of cyber crimes is also increasing. As per data maintained and published by NCRB, 21796, 27248 and 44546 cyber crime cases have been registered during the years 2017, 2018 & 2019 respectively. The motives behind cyber crime in the country inter-alia include personal revenge, fraud, sexual exploitation, inciting hate, spreading piracy, stealing information etc.
“Police” and “Public Order” are State subjects as per Seventh Schedule of the Constitution of India and States are primarily responsible for the prevention, detection, investigation, prosecution of crimes including cyber crimes. The Law Enforcement Agencies take action as per legal provisions of law against the cyber crime offenders.
To strengthen the mechanism to deal with cyber crimes in a comprehensive and coordinated manner, the Central Government has taken steps for spreading awareness about cyber crimes; issuance of alerts/advisories; capacity building/training of law enforcement personnel/prosecutors/judicial officers; improving cyber forensic facilities; etc. The Central Government has also launched National Cyber Crime Reporting Portal, www.cybercrime.gov.in to enable citizens to report complaints pertaining to all types of cyber crimes with special focus on cyber crimes against women and children.
The Government is operating the Cyber Swachhta Kendra (Botnet Cleaning and Malware Analysis Centre) which is providing detection of malicious programs and free tools for cleaning malicious code as well as tools such as M- Kavach for addressing threats related to mobile phones. Indian Computer Emergency Response Team (CERT-In) coordinates with its counterpart agencies in foreign countries on cyber incidents originating outside the country.
This was stated by the Minister of State for Home Affairs, Shri G. Kishan Reddy in a written reply to question in the Rajya Sabha today.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
সাইবর ক্রাইমস
03 FEB 2021 4:42PM by PIB Imphal
ইন্তর্নেৎ শিজিন্নবা হেনগৎলকপগী মতুং ইন্না সাইবর ক্রাইমগী মশীংশু হেনগৎলক্লি। এন.সি.আর.বি.না থম্বা দেতা অমসুং ফোংবগী মতুং ইন্না সাইবর ক্রাইম কেস ২১৭৯৬, ২৭২৪৮ অমসুং ৪৪৫৪৬ অসি ২০১৭,২০১৮ অমসুং ২০১৯দা মথংশিৎনা রেজিস্তর তৌরি। লৈবাক অসিদা সাইবর ক্রাইমদা মরুওইনা চৎথরিবা অসি মশাগী ওইবা লমন খুম্বা, তৌশিন্নবা, সেক্সুএল এক্সপ্লোইতেসন, তুকৎচবা উৎপা, পাইরেসি শন্দোকপা, ই-পাউ হুরানবা অসিনচিংবা অসিনি।
“পুলিস” অমসুং “পব্লিক ওর্দর” অসিনা ইন্দিয়ন কন্সতিত্যুসনগী তরেৎশুবা শেদ্যুলগী স্তেত সবজেক্তনি অমসুং স্তেত অসিনা ক্রাইম অমসুং সাইবর ক্রাইম য়াওনা প্রিবেন্সন, দিতেক্সন, ইনবেস্তিগেসনগী অহানবা লৌগদবা থৌদাংনি। লো এনফোর্সমেন্ত এজেন্সিশিং অসিনা সাইবর ক্রাইম তৌরিবা অসিগী মথক্তা লেগেলগী ওইবা থবক লৌখৎকনি।
সাইবর ক্রাইম অসিগী মেকানিজম অসি খুমাং চাওশিন্না মপাঙ্গল কনখৎনবা সেন্ত্রেল সরকারনা সাইবর ক্রাইমগী মতাংদা পাউজেল কয়া অমা শন্দোক্লি; পাউতাক অমসুং চেকশিন ৱা হায়রি;লো পায়রিবা পর্সোন্নেল/প্রোজেক্যুতর/জুদিসিএল ওফিসরশিংদা মথৌ হাপ্পা/ত্রেনিং পীবা; সাইবর ফোরেন্সিক্কী খুদোংচাবা হেনগৎহনবা; অসিনচিংবা অসিনি। সেন্ত্রেল সরকারনশু নেস্নেল সাইবর ক্রাইম রিপোর্তিং পোর্তেল www.cybercrime.gov.in অসি হৌদোক্তুনা মীয়ামদা সাইবর ক্রাইম অসি মরুওইনা নুপী অমসুং অঙাংশিংদা তৌবা সাইবর ক্রাইম য়াওনা ৱাকৎশিং রিপোর্ত তৌবা য়াহল্লি।
সরকার অসিনা সাইবর স্বাচতা কেন্দ্র (বোৎনেৎ ক্লিনিং অমসুং মালৱায়র এনালাইসিস সেন্তর) মসিনা শোকহনবা য়াবা প্রোগ্রামশিং থিদোকপা অমসুং শোকহনবা য়াবা কোদ লৌথোকপা লোয়ননা এম.-কাবাচ অসি ফোনদগী লৌথোকপা অসি তৌরি। ইন্দি.ন কম্প্যুতর ইম্মর্জেন্সি রেস্পোনজ তীম (সি.ই.আর.তি.-ইন.) অসিনা মপাল লমগী এজেন্সিশিংগা মতেং লৌনদুনা মপাল লমদগী হৌরকপা অসি য়েংশিল্লি।
হায়রিবা অসি হোম এফিয়র্সকী মিনিস্তর ওফ স্তেত শ্রী জি. কিশন রেদীনা রাজ্যা সভাদা ঙসি ৱাহং অমগী পাউখুমদা অইবা ওইনা পীখিবনি।