ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
এক্লাবিয়া মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং মথৌ হেন্না ফজনা পাংথোক্নবা স্তেতশিং/য়ু.তি.শিং ২১গা এম.ও.য়ু. সহি তৌনখ্রে
01 FEB 2021 9:51PM by PIB Imphal
ঙসি কেরলা স্তেতকী এক্লাবিয়া মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল সোসাইতিগা অমসুং নেস্নেল এজুকেসন সোসাইতি ফোর ত্রাইবেল স্তুদেন্স (এন.ই.এস.তি.এস.)গা লোয়ননা কেরলাদা এক্লাবিয়া মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল (ই.এম.আর.এস.)শিল-লাংলিবশিং মথৌ নিংথিনা তৌননবা এম.ও.য়ু. অমা সহি তৌনখ্রে। এম.ও.য়ু. অসি কেরলা সরকারগী শেদ্যুল ত্রাইবস দিবলপমেন্ত দিপার্তমেন্তকী, প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী শ্রী পুনীত কুমারগা অমসুং এন.ই.এস.তি.এস.গী কম্মিস্নর শ্রী অসিত গোপালগা ত্রাইবেল এফিয়র্সকী, জোইন্ত সেক্রেতরী(ই.এম.আর.এস.), দাঃ নাবল জিত কাপুর য়াওনা নই দিল্লীদা তৌনখিবনি।
স্তেত ২৮গী মনুংদা, ই.এম.আর.এস. লিংখৎলবা মফমশিংদা, এন.ই.এস.তি.এস.না স্তেতশিং/য়ু.তি.শিং সরকার ২১গা কেরলা সরকার য়াওনা এম.ও.য়ু. অসি তৌনখিবনি। এম.ও.য়ু. সহি তৌনখিবা অসিনা ই.এম.আর.এস. অসি থম্বদা অহানবা খোঙথাং অমা ওইদুনা মনুং হঞ্জিন্না লৈরিবা ত্রাইবেলশিংগী এজুকেসনগী খুদম অমা পীরি অমসুং মসিনা স্তেত খুদিংমক মান্নবা অমা পুরকপা ঙম্লগনি।
মহাক্কী পাওজেলদা, ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মিনিস্তর শ্রী আর্জুন মুন্দানা হায় মদুদি প্রধান মন্ত্রীগী ত্রাইবেলগী মফমশিং চাওখৎনবা মিয়েং অসিদা, ই.এম.আর.এস.গী স্কীমশিং অসি ২০১৮-১৯দা হেন্না চাওখৎপা পুরক্নবা শেমদোকখি অমসুং স্কুলশিং অসিদা মহৈ তম্বা অসি চাওখৎনবা অহোংবা কয়া অমা শেমদোকখি। ২০২২গী চহিদদি, লৈবাক অসিদা এস.তি.গী শরুক ৫০%ওইদুনা ই.এম.আর.এস. ৭৪০ লিংখৎনবা পান্দম থম্লি অমসুং মসিনা ত্রাইবেল মীওই ২০,০০০ অমদি চাওরাক্না ত্রাইবেল ছাত্র লাখ ৩.৫ অমা কান্নবা ফংহল্লগনি।
মহাক্কী পাওজেলদা, শ্রীমতি রেনুকা সিংহ সারুতা, স্তেতকী মিনিস্তরনা হায় মদুদি স্তেত সরকার অসিগা তৌনরিবা মপাং ওইবগী থৌরাং অসি, ছাত্রগী একাদেমিক অমসুং এক্সত্রাকরিকুল্লম অসিদা মহৈ য়ানগনি। ই.এম.আর.এস. অসিনা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা মায় পাকপগী খুদম অমা ওইরগনি লৈবাক অমা শেম্বদা অহানবা ইন্সতিত্যুৎ ওইগনি।
শ্রী আর. সুব্রমানিয়ম, ত্রাইবেল এফিয়র্সকী সেক্রেতরী মিনিস্ত্রীনা মহাক্কী পাওজেলদা মীয়ামদা খঙহল্লি মদুদি থৌরমশিং অসি হোংদোকপা অমগী শরুক অমা ওইনা, সিস্তেম কয়া অমা অহোংবা লৈরি মদুদি সেন্ত্রেল এজেন্সিনা স্কুল শেমগৎপা, সি.বি.এস.ই. এফিলিএসন তৌবা, রিগুলর ওজাশিং অমসুং নন-তিচিং স্তাফশিং হাপ্পা, স্কুলগী য়ুনিফোর্ম দিজাইন তৌবা, ওজাশিং মথৌ হাপ্পা, প্রিন্সিপালগী লিদরশিপ হেনগৎহনবা, ওনলাইন/দিজিতেল তেক্নোলোজি স্কুলদা হৌদোকপা।
শ্রী পুনীত কুমার, এস.তি. দিবলপমেন্ত দিপার্তমেন্তগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা ভারত সরকারগী ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মিনিস্ত্রী অসিবু ই.এম.আর.এস.গী স্কীমশিং অসি কেরলা সরকারগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লি অমসুং মতুং তাবা থবক কয়া অমা য়েংদুনা লৈরি অমসুং ত্রাইবেল ছাত্রশিং অসিগী মহৈ তম্বদা হেন্না চাওখৎনবা য়েংদুনা লৈরি।
ই.এম.আর.এস. অসি মিনিস্ত্রী ওফ ত্রাইবেল এফিয়র্সগী মরুওইবা মনুং হঞ্জিন্না লৈবা ত্রাইবেলগী ছাত্রশিংদা অফবা মখলগী মহৈ তম্বিবা ফংহন্নবা থৌরম্নি। থৌরম অসি ১৯৯৮দগী লৈবাক অসিগী ত্রাইবেলগী মহৈদা চান্নবা হাপ্তুনা লাক্লি। অদুম ওইনমক, স্কীম অসি ২০১৮দা হেন্না ফগৎনবা শেমদোকখি।
হৌজিক্কী ওইনা লৈবাক অসিগী স্তেতশিং/য়ু.তি.শিং ২৮দা স্কুল ৫৮৮অমা হাংদুনা ছাত্র ৭৩৩৯১ লোম লৈরি। অতোপ্পা স্কুল ১৫২ অমসু ২০২২দা হাংদোক্লগনি। মরীক চুম্বা মিনিস্ত্রীগী দাশবোর্তwww.dashboard.tribal.gov.in উবা ফংবিগনি।
এন.ই.এস.তি.এস. অসি, ত্রাইবেল মিনিস্ত্রীগী মখাদা মরোমদোম ওইনা ২০১৯গী এপ্রিলদা লিংখৎখি।মতম অদুদগী, স্কুল অসিদা মতিক চানা শেল-থুমগী মতেং ফংনবা, ছাত্রশিংগীদমক হান্ননা লৈরম্বা ২০১৭-১৮দা ৬১,৫০০.০০ লৈরম্বা অসিদগী ২০১৮-১৯দা লুপা ১,০৯,০০০.০০ হেনগৎনা পীরি। এম.ও.য়ু. চৎনখিবা অসিদগী স্কুলশিং অসিগী শেমগৎ শাগৎপগীদমক অহেনবা শেল শিজিন্নবা য়ারে।

Ministry of Tribal Affairs
MoU signed with 21 States/UTs for better functioning of Eklavya Model Residential Schools
01 FEB 2021 9:51PM by PIB Delhi
An MoU was signed today between the Kerala State Eklavya Model Residential School Society and the National Education Society for Tribal Students (NESTS) for effective management of the Eklavya Model Residential Schools (EMRS) in Kerala. The MoU was signed by Shri Puneet Kumar, Principal Secretary, Scheduled Tribes Development Department, Government of Kerala and Shri. Asit Gopal, Commissioner, NESTS in the presence of Dr. Naval Jit Kapoor, Joint Secretary (EMRS), Ministry of Tribal Affairs in New Delhi today.
Out of 28 States, where EMRSs are being established, the NESTS has executed MoUs with 21 State/UT Governments as on date including Government of Kerala. The signing of the MoU is the first step towards positioning of EMRSs as harbinger of tribal education in the remote tribal hinterlands and it would bring all States on a uniform and mutually agreed platform.
In his message, Sh. Arjun Munda, Minister of Tribal Affairs said that with the overarching vision of the Prime Minister to usher all round development in tribal areas, the scheme of EMRSs was revamped in 2018-19 to improve the geographical outreach of the programme and introduce several qualitative changes to improve learning outcomes in the schools. By the year 2022, there is a target of establishing 740 EMRSs across the country covering every block with 50% or more ST population and 20,000 or more tribal persons, benefitting around 3.5 lakh tribal students.
In her message, Smt Renuka Singh Saruta, Minister of State said that with this strategic partnership with State Governments, efforts are being taken to ensure holistic development of the students in both academic and extracurricular sphere will bear fruits. The EMRSs have become beacon of success in the tribal areas and emerging as a premier institution of Nation Building.
Sh. R. Subrahmanyam, Secretary Ministry of Tribal Affairs in his message conveyed that as part of revamping of the programme, several systemic changes have been introduced including construction of schools by central agencies, CBSE affiliation of the schools, recruitment of regular teaching and non-teaching staff, designing of school uniforms, capacity building of teachers, leadership development of principals, introduction of online/digital technologies in the schools.
Sh. Puneet Kumar, Principal Secretary ST development department, speaking on the occasion thanked the Ministry of Tribal affairs, Government of India for the overwhelming support through EMRS Scheme on behalf of the Government of Kerala and said that he looked forward to continued cooperation and support for the benefit of the tribal students by improving standards of teaching and improvements in Infrastructure of EMRSs.
EMRSs are a flagship intervention of the Ministry of Tribal Affairs to provide quality education to tribal students in remote tribal areas. The programme being implemented since 1998 have created a niche in the tribal education landscape of the country. However, the scheme was revamped in 2018 to improve the geographical outreach of the programme and introduce several qualitative changes to improve learning outcomes in the schools.
Currently there are 588 schools sanctioned across the country in 28 States/UT with around 73391 students enrolled in the Schools. Another 152 schools shall be sanctioned by the year 2022. Details of the schools can be seen on the dashboard of the Ministry available at www.dashboard.tribal.gov.in.
NESTS was established in April, 2019 as an autonomous organization under the Ministry of Tribal Affairs to run and manage the schools. Ever since then, In order to ensure adequate availability of financial resources in the schools, the recurring cost per annum per student was enhanced to Rs. 1,09,000.00 in 2018-19 from the existing unit cost of Rs. 61,500.00 in 2017-18.With the increase in recurring cost and the construction grant it was imperative that the qualitative improvements in the running and management of the schools are initiated simultaneously. With the execution of MoU, the schools shall be eligible for higher recurring costs so as to ensure qualitative improvements in the schools.