হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. হর্শ বর্ধন্না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২১-২২গী কেন্দ্রগী বজেৎতা হেল্থ আউৎলেদা ১৩৭% হেনগৎহনখিবদা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে
“হন্দক্তা হেল্থ অমসুং ৱেলবিং মরু ওইনা লৌরগনি; হোলিস্তিক হেল্থতা মীৎয়েং থমখ্রে”
লৈবাক অসিনা কোবিদকী মায়োক্তা চহি অমা চুপ্না লান্থেংনবগী এক্সপরিয়েন্স অসিনা কেন্দ্রগী বজেৎ শেম্বদা মতেং ওইখি: ভারতকী হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউনা কান্নবা পীবা অসিদা দা. হর্শ বর্ধন্না
“ইম্ম্যুনাইজেসনগী প্রোবিজনশিং অসিনা অঙাং ৫০,০০০ শীবদগী ঙাকথোক্লগনি”
01 FEB 2021 4:52PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না লৈবাক অসিনা কোবিদকা লান্থেংনরিঙৈ মতম অসিদা হেল্থ অমসুং ৱেলবিংবু ভারত লৈঙাক্কী মরু ওইবা লম ওইহনবা অমসুং তি.বি.গুম্বা লাইনা মুত্থৎনবা পান্দম থম্বা অমসুং লৌনগনবা লাইনা তরানিথোইগী মায়োক্তা ভারতকী অঙাংশিংবু তিকা থাদোক্নবা হোৎনবা অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং শেলথুম মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমনবু মহাক্না তৌবিমল খঙবা অমদি থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে।
মন্ত্রীনা হাব, “২০২১ বজেৎতা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনবেস্তমেন্ত তৌবা অসি শরুক ২.৩৭ নত্ত্রগা ১৩৭% হেনগৎহনখ্রে। লম অহুম মপাঙ্গল হাপ্পদা মীৎয়েং থমখ্রে – প্রিবেন্তিব হেল্থ, ক্যুরেতিব হেল্থ অমসুং ৱেল-বিং লোইননা হেল্থ সেক্তরদা অপুনবা এল্লোকেসন লুপা করোর ২,২৩,৮৪৬ অসিনা অরুবা তানফম অসিদা লৈবাক অসিবু চাউনা মতেং পাংলগনি”। মহাক্না হায় প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোবিদ-১৯গী মতমদা তেংবাং পীদুনা ৱাশক ঙাকপা খক্তা নত্তনা খুদোংথিবা অসি খুদোংচাবদা ওন্থোক্তুনা হেন্না চাউখৎপা পুরকখ্রে।
জল জীবম মিসনদা নৌনা মীৎয়েং চংবা, স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান (অর্বান)গী অনিশুবা ফেজ অমসুং ক্লীন এয়র ইনিসিয়েতিব লৌখৎতুনা ভারতকী প্রজাশিংগী অপুনবা হেল্থতা তার্গেৎ তৌবা স্কীমশিং অসি লৌনগনবা লাইনাশিং শন্দোকপা থিংদুনা অমসুং পোলুসননা থোকহনবা লাইনাশিং ঙাকথোক্তুনা লাইনাগী পোৎলুম হন্থহন্নবা দিজাইন তৌখিবা অসিদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখ্রে।
দা. হর্শ বর্ধন্না পি.এম. আত্মা নির্ভর স্বাস্থ ভারত য়োজনা অসিবু থাগৎখ্রে। চহি ৬কী লুপা করোর ৬৪,১৮০গী আউৎলেগা লোইননা স্কীম অসিনা প্রাইমরী, সেকেন্দরী অমসুং তর্সরী হেল্থ কিয়র সিস্তেমশিংগী কেপাসিতীশিং হেনগৎহনগনি, অনৌবা অমসুং থোরকপা লাইনাশিং লায়েংনবা, খঙদোক্নবা অনৌবা ইন্সতিত্যুসনশিং লিংখৎহনগনি অমসুং হৌজিক লৈরিবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং মপাঙ্গল কনগৎহনগনি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে। “স্কীম অসিনা খুঙ্গংগী হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর ১৭,০০০ অমসুং সহরগী ১১,০০০গী মপাঙ্গল হাপকনি, জিলা পুম্নমক্তা অমসুং রাজ্য ১১গী ব্লোক পব্লিক হেল্থ য়ুনিৎ ৩৩৮২দা ইন্তিগ্রেতেদ পব্লিক হেল্থ লেবশিং লিংখৎকনি, জিলা ৬০২ অমসুং সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুসন ১২দা ক্রিতিকেল কিয়র হোস্পিতাল ব্লোকশিং লিংখৎকনি”, হায়না কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
এন.সি.দি.সি.না অমদি অতোপ্পা পব্লিক হেল্থ ইন্সতিত্যুসনশিংনা কোবিদ লাইচৎ লাকশিনবদা লৌখিবা অচৌবা থৌদাংবু নীংশিংলদুনা মহাক্না হায়, “নেস্নেল সেন্তর ফোর দিজিজ কন্ত্রোল, মাগী রিজনেল ব্রাঞ্চ ৫ অমসুং মেত্রোপোলিতেন হেল্থ সর্ভিলেন্স য়ুনিৎ ২০গী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। কোবিদকী মায়োক্তা লৈবাক অসিনা চহি চুপ্পা লান্থেংনখিবগী এক্সপরিয়েন্স অসিনা কেন্দ্রগী বজেৎ শেম্বদা মতেং ওইখি। মসিনা ভারতকী হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অচৌবা কান্নবা অমা পীরগনি।” মতুং তারকপদা মহাক্না পব্লিক হেল্থকী লমদা চাউনা হেনগৎহনবদা পব্লিক হেল্থ লেবশিংগা কন্নেক্ত তৌনবা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা ইন্তিগ্রেতেদ হেল্থ ইনফোর্মেসন পোর্তেল চাউথোকপা, এয়রপোর্ত ৩২, সীপোর্ত ১১ অমসুং লেন্দ ক্রোসিং ৭, পোইন্ত ওফ এন্ত্রীশিংদা অনৌবা পব্লিক হেল্থ য়ুনিৎ ১৭ চল্লাইহনবা অমসুং হান্না লৈরিবা পব্লিক হেল্থ য়ুনিৎ ৩৩ মপাঙ্গল কনখৎহনবা, হেল্থ ইমর্জেন্সী ওপরেসন সেন্তর ১৫ অমসুং মোবাইল হোস্পিতাল ২ লিংখৎহনবা, ৱান হেল্থকী নেস্নেল ইন্সিতিত্যুসন অমা, দবল্যু.ঐচ.ও. সাউথ ইস্ত এসিয়া রিজনগী রিজনেল রিসর্চ প্লেৎফোর্ম অমা, বাইও-সেফতী লেবেল III লেবোরেতোরী ৯ অমসুং নেস্নেল ইন্সতিত্যুতস ওফ ভাইরোলোজী ৪ লিংখৎপা য়াওখি।
কোবিদ অমসুং অতোপ্পা লৌনগনবা লাইনশিং অমসুং মখোয়বু বেক্সিনেসনগী খুত্থাংদা ঙাকথোকপগী মতাংদা ৱা ঙাংদুনা মহাক্না হায়, “কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসন দ্রাইভ অসি জনুৱারী ১৬তা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শহরী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখ্রে অমসুং হৌজিক হেল্থ কিয়র ৱার্করশিং অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংদা কাপ্লি; মতুং তারকপদা প্রাইয়োরিতী পেরামিদকী মতুং ইন্না বেক্সিন কাপকনি। মসিগীদমক শেলথুম মন্ত্রীনা লুপা করোর ৩৫,০০০ এল্লোকেৎ তৌখ্রে অমসুং করিগুম্বা মথৌ তারবদি অহেনবা ফন্দগী মতেং মহাক্না পীগনি হায়নসু ফোঙদোকখ্রে, মসিনা লৈবাক অসিগী থৌনা চাউনা হাপ্লগনি। ন্যুমোকোকল বেক্সিন, ‘মেদ ইন ইন্দিয়া’ প্রদক্ত অসি হৌজিল রাজ্য ৫দা খক্তা ফংলি, মসি লৈবাক শিনবা থুংনা রোল আউৎ তৌরগনি। মসিনা চহি অমদা অঙাং ৫০,০০০ হেন্না শীরিবা অসি ঙাকথোক্লগনি।”
হেল্থকী হোলিস্তিক নেচরগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না ন্যুত্রিস্নেল কন্তেন্ত, দেলিবরী, আউৎরীচ অমসুং আউৎকম হেনগৎহন্নবা মিসন পোশন ২.০গী মতাংদা পাউদমখি। মসিনা সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসন প্রোগ্রাম অমসুং পোশন অভিয়ান পুনশিনগনি অমসুং এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত ১১২দা ন্যত্রিস্নেল আউৎকমশিং হেনগৎনবা অকনবা লালোং অমগা প্রপোজ তৌখ্রে।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা রেস্পিরেতরী দিজিজ হন্থহনবদা অফবা নুংশিৎকী তঙাই ফদবা অদু ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হায়, “এয়র পোলুসনগী সমস্যা অসি লাকশিন্নবা অর্বান সেন্তর ৪২ লোইননা মীশিং মিলিয়ন অমা হেনবা অসি ফগহন্নবা বজেৎ অসিদা লুপা করোর ২,২১৭গী বজেৎ হাপখ্রে”। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “ভারতকী সহর লুনানহন্নবা, বজেৎ অসি মপুং ফানা ফিকেল স্লদজ মেনেজমেন্ত অমসুং ৱেস্ত ৱাতর ত্রীৎমেন্ত, গর্বেজ সেগ্রিগেসনগী সোর্স, সিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক হন্থহনবা, কনস্ত্রক্সন অমসুং দেমোলিসনগী থবক থৌরমশুংদগী থাদোরকপা ৱেস্ত মপুং ফানা মেনেজ তৌদুনা এয়র পোলুসন হন্থহনবা অমসুং লেগেসী দম্প সাইৎ পুম্নমক্তা বাইও-রিমেদিএসন তৌবা হায়রিবশিং অসিদা মীৎয়েং চংগনি। অর্বান স্বচ্ছ ভারত মিসন ২.০অসি ২০২১-২০২৬ ফাওবা চহি ৫ চংনা লুপা করোর ১,৪১,৬৭৮কী অপুনবা ফাইনান্সিএল এল্লোকেসন অঞগা লোইননা ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি।”
দবল্যু.ঐচ.ও.না তোইনা অরুবা ঈশিং, সেনিতেসন অমসুং লুনানবা অকোইবগী ফীভম অসি য়ুনিভর্সেল হেল্থকী মথৌ তাবা অমনি হায়না তোইনা ফোঙদোকপদা পল্লদুনা মন্ত্রীনা হায়, “কেন্দ্রগী বজেৎনা জল জীবন মিসন (অর্বান) হৌদোক্নবা লাউথোকখ্রে। মসিনা অর্বান লোকেল বোদ ৪,৩৭৮তা য়ুমথোংদা তোতি কন্নেক্সন করোর ২.৮৬ পীদুনা য়ুনিভর্সেল ৱাতর সপ্লাই ফংহন্নবা লোইননা অমরুৎ সহর ৫০০দা লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত তৌনবা পান্দম থমখ্রে। মসি লুপা করোর ২,৮৭,০০০গী আউৎলেগা লোইননা চহি ৫ ইম্পলিমেন্ত তৌগনি।”

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan thanks Prime Minister Sh. Narendra Modi for 137% increase in Health Outlay of Union Budget 2021-22
“Health & Wellbeing at the Center Stage this time; focus on Holistic Health”
Experiences of the Country’s yearlong fight with COVID have shaped the Union Budget: Dr. Harsh Vardhan on the Tremendous Boost to India’s Health Infrastructure
“Provisions for Immunization will prevent 50,000 child deaths”
01 FEB 2021 4:52PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare expressed his deep gratitude and profusely thanked Prime Minister Shri Narendra Modi and Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman for moving health and well being to the centre stage of India’s governance as the country battles COVID and is also targeting to eliminate diseases like TB and immunize India’s children against twelve communicable diseases.
The Minister said, “Investment on Health Infrastructure in Budget 2021 has increased 2.37 times or 137%. The focus on strengthening three areas - Preventive health, curative health and well-being with Total Allocation to Health Sector being Rs 2,23,846 Crore will be of immense help to the country at this critical juncture.” He stated that the Government has once again under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji fulfilled the commitment of not only providing relief in the times of COVID-19 but has also turned the crisis into an opportunity for further growth and development.
He also expressed his elation at the renewed focus on Jal Jeevan Mission, the second phase of Swachh Bharat Abhiyan (Urban) and the Clean Air Initiative which target the holistic health of India’s citizens as these schemes are designed to reduce the disease burden of communicable diseases by curbing their transmission and prevent those caused by pollution
Dr. Harsh Vardhan lauded the Pradhan MantriAatma Nirbhar Swasthya Bharat Yojana. With an outlay of ₹ 64,180 crore over 6 years, the scheme will develop capacities of primary, secondary and tertiary care, health care systems, develop institutions for detection & cure of new and emerging diseases and strengthen the existing National Health Mission independent of it, he stated. “The scheme will strengthen 17000 rural and 11000 urban health and wellness centres, set up integrated public health labs in all districts and 3,382 block public health units in 11 States, establish critical care hospital blocks in 602 districts and 12 central institutions”, the Union health Minister added.
Remisncing the huge role played by NCDC and other Public Health Institutions in containing the COVID pandemic, he continued, “The National Centre for Disease Control will now have 5 regional branches and 20 metropolitan health surveillance units. The experiences of the country’s yearlong fight with COVID have shaped the Union Budget. This will give a tremendous boost to India’s health infrastructure”. He thereafter detailed the huge increase in scope of Public Health which includes the expansion of integrated health information portal to all States/UTs to connect all public health labs, operationalization of 17 new public health units and strengthening of 33 existing public health units at points of entry that is 32 airports, 11 seaports and 7 land crossings, setting up of 15 health emergency operation centers and two mobile hospitals, the setting up of a National Institution for One Health regional research platform for WHO South East Asia region office and 9 Bio-safety Level III laboratories and 4 Regional institutes on the lines of National Institute of Virology.
Speaking on COVID and other communicable diseases and their prevention through vaccination, he noted, “The COVID-19 vaccination drive was inaugurated by Hon. Prime Minister Shri Narendra Modi ji on 16th January and is presently being given to Health Care Workers and the Frontline Workers; others along the priority pyramid will be given the vaccine in coming times. The Union Finance Minister has allocated Rs. 35,000 Cr for it and also stated that she will provide more fund if required, which will be a huge boost to the morale of the country. The Pneumococcal vaccine, similarly, a ‘Made in India’ product which is presently limited to 5 states at present will also be rolled out across the country. This will avert more than 50,000 child deaths annually.”
Speaking on the holistic nature of health, Dr. Harsh Vardhan also threw light on the Mission Poshan 2.0 which will strengthen nutritional content, delivery, outreach and outcomes. This will merge supplementary nutritional programmes and Poshan Abhiyan and is proposed to adopt and intensify strategy to improve nutritional outcomes across 112 aspirational districts.
The Union Health Minister highlighted importance of Clean Air in reducing respiratory diseases, He said, “To tackle the burgeoning problem of air pollution, a budget of Rs 2,217 crore has been provided for improvement of 42 urban centres with a million-plus population in this budget.” He further said, “For further Swachhata of urban India, the Budget has focused on complete faecal sludge management and waste water treatment, source segregation of garbage, reduction in single-use plastic, reduction in air pollution by effectively managing waste from construction-and-demolition activities and bio-remediation of all legacy dump sites. The Urban Swachh Bharat Mission 2.0 will be implemented with a total financial allocation of Rs 1,41,678 crore over a period of 5 years from 2021-2026.”
Pointing out that WHO has repeatedly stressed on the importance of clean water, sanitation and clean environment as a pre requisite to achieve universal health, the Minister said, “The Union Budget has announced launch of the Jal Jeevan Mission (Urban). It aims at universal water supply in all 4,378 Urban Local Bodies with 2.86 crore household tap connections, as well as liquid waste management in 500 AMRUT cities. It will be implemented over 5 years, with an outlay of Rs 2,87,000 crore.”