ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দনা ৪৫শুবা রাইজিং দে পাকথোক্কদৌরি
31 JAN 2021 11:33AM by PIB Imphal
ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দনা ২০২১গী ফেব্রুৱারীগী ১দা ৪৫শুবা রাইজিং দে পাকথোক্কদৌরি। ১৯৭৮তা সর্ফেস প্লেতফোর্ম ৭না শাবা পীক্না হৌখিবা, আই.সি.জি. য়াম্না কনবা ফোর্স জহাজ ১৫৬ অমসুং এয়রক্রাফ ৬৩ মশাগী ওইনা চাওখৎলে অমসুং ২০২৫তা সর্ফেস প্লেতফোর্ম ২০০ অমসুং এয়রক্রাফ ৮০গী থাক্তা ফোর্স লৈনবা পান্দম থম্লি।
মালেমদা মরিশুবা খ্বায়দগী চাওবা কোস্ত গার্দ অমা ওইনা, ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দনা ইন্দিয়ন কোস্ত অমসুং ইন্দিয়াগী শমুদ্রগী ওইবা মফমশিংদা চৎন-কাংলোন কয়া অমা ঙাক্তুনা চাওরবা থৌদাং অমা লৌরক্লি। মখোয়গী মোত্তো অসিদা অশেংবা ওইনা “বায়ম রক্ষামাহ” হায়বদি “ঐখোয়না ঙাক্লি”, থবক অসিনা ১৯৭৭দগী হৌরকপা অসিদা মীওই ১০,০০০গী পুন্সি কন্দুনা অমসুং লান্না তৌবা মীওই ১৪,০০০ রোম ফাজিন্দুনা মখোয়গী মথৌ পাংথোক্লি। চাংচৎতা কোস্ত গার্দনা শমুদ্রদা মিকুপ খুদিং মমল য়াম্লবা মীওই অমগী পুন্সি কল্লি।
‘কোবিদ-১৯’ লায়চৎনা মরম ওইদুনা অথিংবা কয়া অমা লৈরবশু, ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দনা জহাজ ৫০ অমসুং এয়রক্রাফ ১২ শিজিন্নদুনা ইকোনোমিক জোনশিং অসি ২৪x৭ য়েংশিন্দুনা লৈখি। শমুদ্রদা শংলিবা অমসুং এয়রশিং অসিনা য়াম্না কুপ্ন য়েংশিনবা মরম্না লোন্না পুবা খুৎশু খুলায় লুপা করোর ১,৫০০গী শেনফম ওইগদবা ফাখি অমসুং মীরমগী ঙা ফাবা হি ১০গা লোয়ননা ইন্দিয়া ই.ই.জি.খক্তদা লান্না চংলকপা মীওই ৮০ অমশু ২০২০দা ফাগৎপা ঙমখি। চহি অমগী মমাংদা হৌদোকখিবা ‘প্রিবেন্তিব অমসুং মিজর রেস্পোন্জ’ না মমাং চহিদা লাকখিবা সাইক্লোন ১১ অসিদা ঙা ফাবা হি ৬,০০০ লোয়ননা ঙা ফাবা মী ৪০,০০০ রোম হিদাংফম তেক-কাইদনবা ঙাকখি, মসিনা শমুদ্রদা মীওই কয়া অমগী পুন্সি কনখি অমসুং পোৎ চৈ কয়া অমা অমাং অতাদগী কনখি।
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগা ‘সাগর’ য়ান্নখিবা অমদা – মফম খুদিংদা তেক্ত কাইদ অমসুং চাওখৎলকপদা ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দনা মিতর ৩৩৩ য়াম্না শাংবা শী লঙ্কাগী ক্রদ পুবা মোতোর তেঙ্কর ন্যু দাইমন্দ অসিদা পুবা মেত্রিক লাখ তোন ৩গী মৈনা চাকপা কনদুনা শমুদ্রগী পুৱারী অমা শেমখি, হায়রিবা অসিনা ইকোলোজিকেল দিজাস্তর অমা কনখি। মখা তানা, আই.সি.জি.না মৌরিসিয়স্তা মর্চেন্ত ভেসেল ৱাকাশিওদা মতেং তৌখি। আই.সি.জি.না শমুদ্রগা শম্নবা লৈবাকশিং অসিনা ক্রাইম কয়াদগী ঙাকথোকপদা মতেং পী অমসুং শমুদ্রগী ওইবা ঙাক-শেনবদা অমসুং ইন্দিয়ল ওসিনগী মফমশিংদা মতেং পীরি।
শমুদ্রগী ওইবা অমসুং সিবিল এবিএসন সর্স অমসুং রেস্কু মেকানিজম অসিদা, আই.সি.জি.না নেস্নেল মেরিতাইম সর্স অমসুং রেস্কু বোর্দ মিতিং শিনখি অমসুং এস.এ.আর. এক্সর্সাইজ-২০২০ (এস.এ.আর.ই.এক্স.-২০২০) অসি মাস রেস্কু তৌনবা লৌখি। কোস্তেল সেক্যুরিতি অসি ঙাক্নবা অমসুং হেন্না হৈ-শিংনবা, অহানবা ওইনা সেমিনার অমা থৌবুশিং অসিগী মরক্তা পাংথোকখি। থবক অসি সেন্ত্রেল অমসুং স্তেতকী এজেম্সিশিং কোস্তেল সেক্যুরিতি মেকানিজম মপাঙ্গল কনখৎনবা থম্বনি।
ভারতকী রাস্ত্রপতি, উপ-রাস্ত্রপতি, প্রধান মন্ত্রী অমসুং দিফেন্স মিনিস্তরনা ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দপু লৈবাক অসিদা চহি ৪৪ মপুং ফাবগী অমসুং শমুদ্রগী মফমশিংদা লৈবাক্কীদমক শিংথাবা য়াবা থবকশিং অসি তৌবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।

Ministry of Defence
Indian Coast Guard will celebrate 45th Raising Day
31 JAN 2021 11:33AM by PIB Delhi
Indian Coast Guard is celebrating its 45th Raising Day on 01 Feb 2021. From a modest beginning with just 07 surface platforms in 1978, ICG has grown into a formidable force with 156 ships and 62 aircraft in its inventory and is likely to achieve targeted force levels of 200 surface platforms and 80 aircraft by 2025.
As the fourth largest Coast Guard in the world, Indian Coast Guard has played a significant role in securing the Indian Coasts and enforcing regulations within the Maritime Zones of India. True to its motto “Vayam Rakshamah” meaning “We Protect”, the service has to its credit saving over 10,000 lives and apprehending around 14,000 miscreants since inception in 1977. On an average, Coast Guard saves one precious life every second day at sea.
Despite the restrictions imposed by the ‘COVID-19’ pandemic, Indian Coast Guard has maintained 24x7 vigil in the Exclusive Economic Zone, by deploying about 50 ships and 12 aircraft daily. The deterrence at sea and coordinated air surveillance by the service enabled seizure of contraband worth about ₹ 1,500 Crore and apprehension of more than 10 foreign fishing boats with 80 miscreants illegally operating in the Indian EEZ alone in year 2020. The ‘Preventive and Measured Response’ stance of operations introduced just over a year ago, ensured that more than 6,000 fishing boats with about 40,000 fishermen were escorted to safe harbours during the passage of 11 cyclones last year, thus averting loss of lives and property at sea.
In consonance with the Hon’ble PM’s vision of ‘SAGAR’ - Security And Growth of All in the Region, Indian Coast Guard created maritime history in dousing a raging fire onboard the 333 M long Very Large Crude Carrier Motor Tanker New Diamond with about 3 Lakh Metric Tonnes of crude oil off Sri Lanka, thereby averting a major ecological disaster. Further, ICG also provided Pollution Response assistance to Mauritius during the grounding of Merchant Vessel Wakashio and provided 30 T of Pollution Response equipment in addition to training. ICG is also collaborating with littoral countries to combat transnational maritime crimes and enhance maritime safety in its area of responsibility and in the Indian Ocean Region.
To harmonise the Maritime & Civil Aviation Search & Rescue mechanism, ICG conducted National Maritime Search & Rescue Board meeting and followed it up with SAR Exercise-2020 (SAREX-2020) to validate the existing mechanism for undertaking Mass Rescue Operations. In order to synergise Coastal Security and intelligence, a maiden seminar was conducted to enhance the effectiveness of Intelligence sharing between stakeholders. The service is also working in close coordination with Central and State agencies to put in place a robust Coastal Security mechanism.
The President of India, Vice President, Prime Minister and Defence Minister congratulated the Indian Coast Guard on completion of 44 glorious years of yeoman service to the nation and appreciated the remarkable role played by the service in pursuit of the nation’s interests in the Maritime Zones.