ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘ଆଟ୍ ହୋମ୍’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଦିବାସୀ ଅତିଥି, ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟ୍, ଏନଏସଏସ୍ ସ୍ବେଚ୍ଛାସେବୀ ଏବଂ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢର କଳାକାରମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାବବିନିମୟ
24 JAN 2021 9:56PM by PIB Bhubaneswar
ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ବରିଷ୍ଠ ସହଯୋଗୀ, ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ମହାଶୟ, ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ମୁଣ୍ଡା ମହାଶୟ, ଶ୍ରୀ କିରଣ ରିଜିଜୁ ମହାଶୟ, ଶ୍ରୀମତୀ ରେଣୁକା ସିଂହ ସିରୁଟା ମହାଶୟା, ଏବଂ ସାରା ଦେଶରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଯୁବ ସାଥୀଗଣ, କରୋନା ପ୍ରକୃତରେ ବହୁତ କିଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ରଖିଦେଇଛି । ମାସ୍କ, କରୋନା ପରୀକ୍ଷଣ, ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା, ଏହା ସବୁ ଏବେ ଏଭଳି ଳାଗୁଛି ଯେପରି ସେମାନେ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ପାଲଟି ଯାଇଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ଫଟୋ ଉଠାଇବାକୁ ଯାଉଥିଲେ, କ୍ୟାମେରାମ୍ୟାନ୍ କହୁଥିଲେ, ହସ । ବର୍ତ୍ତମାନ ମାସ୍କ ଯୋଗୁଁ ସେ ମଧ୍ୟ କହୁ ନାହାନ୍ତି । ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ବସିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ପଡିଛି । ବହୁତ ଖେଳାଇ ହୋଇ ସବୁ ରଖିବାକୁ ପଡିଛି । କିନ୍ତୁ ତା’ପରେ ମଧ୍ୟ, ଆପଣମାନଙ୍କର ଉତ୍ସାହ, ଆପଣମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦିପନା ସେଥିରେ କୌଣସି ଅଭାବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିନାହିଁ, ଏହା ସେହିପରି ପୂବଭଳି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣ ଦେଶର ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ଦେଶର ଦୂର ଦୂରାନ୍ତ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆସିଥିବା ସାଥୀ ଅଛନ୍ତି, ଏନସିସି-ଏନଏସଏସର ଉର୍ଜ୍ଜାବାନ ଯୁବକ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ରାଜପଥରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢ, ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ସନ୍ଦେଶ, ଅନ୍ୟ ଦେଶରେ ପହଞ୍ଚାଉଥିବା କଳାକାର ସାଥୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି । ରାଜପଥରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ପାଦ ସହ ପାଦ ମିଳାଇ କଦମତାଲ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମନ ଉତ୍ସାହରେ ଭରିଯାଏ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ କଳା, ସଂସ୍କୃତି, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଐତିହ୍ୟର ଝଲକ ଦେଖାନ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମୁଣ୍ଡ ଗର୍ବରେ ଉଚ୍ଚ ହୋଇଯାଏ । ଆଉ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ପରେଡ ସମୟରେ ମୋ ପାଖରେ କୌଣସି ନା କୌଣସି ଦେଶର ରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟ ଥାଆନ୍ତି । ସେ ଏହି ସମସ୍ତ କଥା ଦେଖି ବହୁତ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଆନ୍ତି, ବହୁତ ଗୁଡିଏ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତି ଏବଂ ଜାଣିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତି । ଦେଶର କେଉଁ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଅଛି, କ’ଣ ଅଛି, କିପରି ଅଛି । ଯେତେବେଳେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ସାଥୀମାନେ ରାଜପଥରେ ସଂସ୍କୃତିର ରଙ୍ଗ ବିଚ୍ଛୁରିତ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେହି ରଙ୍ଗରେ ସମଗ୍ର ଭାରତ ରଙ୍ଗାୟୀତ ହୋଇଯାଏ, ନାଚି ଉଠିଥାଏ । ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡ ଭାରତର ମହାନ ସାମାଜିକ-ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରା ସହିତ ଆମର ସାମରିକ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ କରିଥାଏ। ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସର ପରେଡ, ବିଶ୍ବର ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଜୀବନ୍ତ କରୁଥିବା ଆମର ସମ୍ବିଧାନକୁ ପ୍ରଣାମ କରିଥାଏ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ 26 ଜାନୁଆରୀରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଅନୁରୋଧ ମଧ୍ୟ କରୁଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଠିକ୍ ଠାକ୍ ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭୂତ ହେଉଛି । ଯେଉଁମାନେ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରୁ ଆସିଛନ୍ତି ସେମାନେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବେ, ଆଉ ଆପଣ ଅନେକ ଦିନ ଧରି ଏଠାରେ ଅଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ, ଯେପରି ମୁଁ କହିଲି, ଥଣ୍ଡା ଆଦି ହୋଇନାହିଁ । ଏତେ ସକାଳୁ ଉଠି ଡ୍ରିଲ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ଏହା କହିବି ଯେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ନିଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଯତ୍ନ ନିଅନ୍ତୁ।
ସଥୀଗଣ,
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମ ଦେଶ, ସ୍ୱାଧୀନତାର 75ତମ ବର୍ଷରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୂର ଜୀଙ୍କର 400ତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ । ଆଉ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମେ ମଧ୍ୟ ନତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ 125ତମ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶ ଏହା ନିଷ୍ପତି କରିଛି ଯେ ଆମେ ନେତାଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନକୁ ଆମେ ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବୁ । ଗତକାଲି, ପାରକ୍ରାମ ଦିବସରେ ମୁଁ ତାଙ୍କର କର୍ମଭୂମି କୋଲକାତାରେ ଥିଲି । ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ, ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୂରଜୀଙ୍କ ଜୀବନ, ନେତାଜୀଙ୍କ ସୌର୍ଯ୍ୟ, ତାଙ୍କର ସାହସ, ଏସବୁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା। ଆମକୁ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଆମେ ଆମର ସବୁକିଛି ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା ନାହିଁ, କାରଣ ଆମ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଜନ୍ମ ହୋଇଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଦେଶ ଆମକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ନିଜର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅର୍ପଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି । ଆମେ ଦେଶ ପାଇଁ ଯାହା କିଛି ଭଲ କରିପାରିବା, ଭାରତକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଯାହା କରିପାରିବା ତାହା ଆମେ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ସଥୀଗଣ,
ଏଠାରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୟରେ, ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚୟ ଅନୁଭବ କରିଥିବେ ଯେ ଆମ ଦେଶ କେତେ ବିବିଧତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଅନେକ ଭାଷା, ଅନେକ ଉପଭାଷା, ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଖାଦ୍ୟପେୟ । କେତେ କିଛି ଭିନ୍ନତା ରହିଛି କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଗୋଟିଏ । ଭାରତ ଅର୍ଥାତ କୋଟି କୋଟି ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ରକ୍ତ ଏବଂ ସ୍ବେଦର, ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି। ଭାରତ ଅର୍ଥାତ ରାଜ୍ୟ ଅନେକ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ। ଭାରତର ଅର୍ଥାତ ସମାଜ ଅନେକ, ଭାବ ଏକ। ଭାରତର ଅର୍ଥାତ ଧର୍ମ ଅନେକ, ଲକ୍ଷ ଏକ । ଭାରତର ଅର୍ଥାତ ରୀତିନୀତି ଅନେକ, ମୂଲ୍ୟ ଏକ। ଭାରତର ଅର୍ଥାତ ଭାଷା ଅନେକ, ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ଏକ। ଭାରତର ଅର୍ଥାତ ରଙ୍ଗ ଅନେକ, ତିରଙ୍ଗା ଏକ। ଯଦି ଗୋଟିଏ ଧାଡିରେ କହିବା ଭାରତର ଯଦିଓ ରାସ୍ତା ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳ ହେଉଛି ଗୋଟିଏ, ଗନ୍ତବ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଗୋଟିଏ ଏବଂ ଏହି ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳ ହେଉଛି ଏକ ଭାରତ- ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଏହି ସଶକ୍ତ ଭାବନା, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପ୍ରକଟ ହେଉଛି । ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଏବଂ ଶୁଣିଥିବେ ଯେ ମିଜୋରାମର 4 ବର୍ଷର ଝିଅ ସେ ଯେତେବେଳେ ବନ୍ଦେମାତରମ୍ ଗାଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଶୁଣିଲାବାଲାଙ୍କୁ ଗର୍ବରେ ଭରି ଦେଇଥାନ୍ତି । କେରଳର ଏକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଜଣେ ଝିଅ ଯେତେବେଳେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ଏକ ହିମାଚଳ ଗୀତ ଶିଖେ ଏବଂ ଅତି ଶୁଦ୍ଧତାର ସହିତ ଗାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଶକ୍ତି ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ। ତେଲୁଗୁ କହୁଥିବା ଜଣେ ଝିଅ ଯେତେବେଳେ ନିଜ ସ୍କୁଲ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟରେ ବଡ଼ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଢଙ୍ଗରେ ହରିୟାଣାର ଖାଦ୍ୟପେୟର ପରିଚିୟ ଦେଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଆମକୁ ଭାରତର ଶ୍ରେଷ୍ଠତାର ଦର୍ଶନ ହୋଇଥାଏ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତର ଏହି ଶକ୍ତି ସହିତ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ବକୁ ପରିଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ପୋର୍ଟାଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଆଉ ଯଦି ଆପଣ ଡିଜିଟାଲ୍ ପିଢୀର, ତେବେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଯିବେ ଓ ଦେଖିବେ। ଏହି ପୋର୍ଟାଲରେ ଥିବା ବ୍ୟଞ୍ଜନ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ଯେଉଁ ବିଭାଗ ଅଛି, ସେଥିରେ ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ନିଜ ରାଜ୍ୟର ବ୍ୟଞ୍ଜନ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସଂପର୍କରେ ସୂଚନା ବାଣ୍ଟିଛନ୍ତି । କେବେ ସମୟ ବାହାର କରି, ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ପୋର୍ଟାଲ୍ ଦେଖିବେ ଏବଂ ପରିବାରରେ ମଧ୍ୟ କହିବେ, ମା’ ଆଜି ଟିକେ ତିଆରି କର, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଆନନ୍ଦ ଲାଗିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ ଦିନରେ କରୋନା ସମୟରେ ସ୍କୁଲ କଲେଜ ଆଦି ବନ୍ଦ ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଡିଜିଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ୱେବିନାର୍ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ୱେବିନାରରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ସଂଗୀତ, ନୃତ୍ୟ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟପେୟର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଶୈଳୀ ଉପରେ ବିଶେଷ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଛି । ଆଜି ମଧ୍ୟ ସରକାର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ଭାଷା, ଖାଦ୍ୟପେୟ ଏବଂ କଳାକୁ ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ହେଉ। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ଚାଲିଚଳନ, ପର୍ବ- ପର୍ବାଣୀ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉ । ବିଶେଷକରି ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ଆଦିବାସୀ ପରମ୍ପରା, କଳା ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପରୁ ଦେଶ ବହୁତ କିଛି ଶିଖି ପାରିବ । ଏହି ସବୁକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଦ୍ବାରା ଏକ ଭାରତ- ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ବହୁତ ସହାୟତା ମିଳୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜିକାଲି ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଶୁଣିଥିବେ, ଦେଶରେ ଗୋଟିଏ କଥା ବହୁତ କୁହାଯାଉଛି- ଶବ୍ଦଟି ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଛି, ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ । ଆପଣଙ୍କ ନିଜ ଘରର ଚାରିପାଖରେ ଯେଉଁ ଜିନିଷ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି , ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ତାହାର ମାନ ସମ୍ମାନ କରନ୍ତୁ, ଗର୍ବ କରନ୍ତୁ, ପ୍ରେତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ, ଏହା ହେଉଛି ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ । କିନ୍ତୁ ଏହି ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲର ଭାବନା ସେତେବେଳେ ଆହୁରି ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଏହାକୁ ଏକ ଭାରତ-ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଭାବନାରୁ ଶକ୍ତି ମିଳିବ । ହରିୟାଣାର କୌଣସି ଜିନିଷ ବିଷୟରେ, ମୁଁ ତାମିଲନାଡୁରେ ରହୁଛି, ମୁଁ ଗର୍ବିତ ହେବା ଉଚିତ୍ । କେରଳର କିଛି ଜିନିଷ ବିଷୟରେ, ମୁଁ ହିମାଚଳରେ ରହୁଛି, ମୁଁ ଗର୍ବିତ ହେବା ଉଚିତ । ଗୋଟିଏ ଅଞ୍ଚଳର ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟ ଗର୍ବ କରିବ, ତାହାକୁ ପ୍ରେତ୍ସାହିତ କରିବ, ସେତେବେଳେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦର ପହଞ୍ଚ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ହେବ, ଫଳରେ ଏହାକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଉତ୍ପାଦ ହେବାର ଶକ୍ତି ମିଳିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ଭୋକାଲ୍‍ ଫର ଲୋକାଲ୍‍, ଏହି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ, ଏହାର ସଫଳତା ଆଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉରେ ତିଷ୍ଠି ରହିଛି ଆଉ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୋ ସାମ୍ନାରେ ଏନସିସି ଏବଂ ଏନଏସଏସର ଏତେ ବହୁତ ଯୁବକ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କୁ ସବୁ ଏହା ହିଁ ଶିକ୍ଷା-ଦୀକ୍ଷା ଦିଆଯାଇଥାଏ । ମୁଁ ଆଜି ଆଣମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଛୋଟିଆ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆଉ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଥିବା ଆମର ଏନସିସିର ଯୁବକମାନେ ମୋତେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ । ଆପଣମାନେ ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ, ସକାଳେ ଉଠି ରାତିରେ ଶୋଇବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁସବୁ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି । ଟୁଥପେଷ୍ଟ ହେଉ, ବ୍ରଶ ହେଉ, ପାନିଆ ହେଉ, କିଛି ମଧ୍ୟ-କିଛି ମଧ୍ୟ, ଘରେ ଏ.ସି. ଥାଉ, ମୋବାଇଲ ଫୋନ ହେଉ, ଯାହାକିଛି ମଧ୍ୟ, ଟିକେ ଦେଖନ୍ତୁ ସାରା ଦିନରେ କେତେ ସବୁ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ଆପଣଙ୍କୁ ଦରକାର ପଡ଼ୁଛି ଆଉ ସେଥିମଧ୍ୟରୁ କେତେ ଜିନିଷ ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ ଆମ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର ଝାଳର ବାସ୍ନା ବାରି ହୋଇ ପଡ଼ୁଛି, କେତେ ଜିନିଷ ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ ଆମର ଏହି ମହାନ ଦେଶର ମାଟିର ସୁଗନ୍ଧ ରହିଛି । ଆପଣମାନେ ଚମକି ପଡ଼ିବେ, ଜାଣତରେ ଅବା ଅଜାଣତରେ ଆମ ଜୀବନରେ ବିଦେଶର ଏତେ ସବୁ ଜିନିଷ ଧଷେଇ ପଶି ଆସିଛି, ଆମକୁ ସେ ବିଷୟରେ ଜଣା ମଧ୍ୟ ନାହିଁ । ଥରେ ସେ ଆଡକୁ ଦେଖିବା ତେବେ ଜଣା ପଡ଼ିବ ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଥମ କର୍ତବ୍ୟ ଆମଠାରୁ ହିଁ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦରକାର। ଏହାର ଅର୍ଥ ମୁଁ ଏହା କହୁନାହିଁ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ କୌଣସି ବିଦେଶୀ ଜିନିଷ ଯଦି ରହିଛି ତାକୁ କାଲି ଯାଇ ଫୋପାଡି ଦିଅନ୍ତୁ । ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହୁନାହିଁ ଯେ ବିଶ୍ବରେ କୌଣସି ଭଲ ଜିନିଷ ରହିଛି, ଆମର ଏଠାରେ ନ ଥାଇ ପାରେ, ତେବେ ତାହାକୁ ନେବା ପାଇଁ ମନା କରି ଦିଅନ୍ତୁ, ଏହା ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଏକଥା ଜଣା ମଧ୍ୟ ନାହିଁ ଏଭଳି ଅନେକ ଜିନିଷ ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ, ଆମକୁ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଦାସତ୍ବର ବଶବର୍ତୀ କରି ରଖି ଦେଇଛି, ମାନସିକ ସ୍ତରରେ ଦାସତ୍ବର ବଶବର୍ତୀ କରି ଦେଇଛି । ମୋର ଯୁବକ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରିବି। ଏନସିସି-ଏନଏସଏସର ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି। ଆପଣ ଆପଣମାନେ ପରିବାରରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବସାଇ ଟିକେ ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ, ଥରେ ଦେଖନ୍ତୁ, ପୁଣି ଆଉ ଥରେ କେବେ ହେଲେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋ କଥା ମନେ ପକାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ, ଆପଣଙ୍କର ଆତ୍ମା କହିବ ଯେ ଆମେ କେତେ ପରିମାଣରେ ଆମ ଦେଶର କ୍ଷତି କରି ଦେଇଛେ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଖାଲି କାହାର କହିଦେବାରେ ହୋଇଯିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଯେଭଳି ମୁଁ କହିଲି ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଦେଶର ଯୁବ ସାଥୀମାନଙ୍କର କରିବା ଦ୍ୱାରା ହିଁ ହେବ। ଆଉ ଆପଣ ଏହା ସେତେବେଳେ ଆହୁରି ଅଧିକ ଉନ୍ନତ ଢ଼ଂଗରେ କରି ପାରିବେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଜରୁରୀ ସ୍କିଲ-ସେଟ୍‍ ରହିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦକ୍ଷତାର, କୌଶଳର ଏହି ମହତ୍ୱକୁ ଅନୁଭବ କରି, 2014ରେ ଆମ ସରକାର ଗଠନ ହେଲା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରାଗଲା । ଏହି ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାଢ଼େ 5କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବ ସାଥୀଙ୍କୁ ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ କଳା ଏବଂ କୌଶଳର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇ ସାରିଛି । କୌଶଳ ବିକାଶର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ କେବଳ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ହିଁ ଦିଆଯାଉ ନାହିଁ, ବରଂ ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାରେ ସାହାଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଏହା ହେଉଛି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯେ ଭାରତ ପାଖରେ କୁଶଳୀ ଯୁବକ ମଧ୍ୟ ରୁହନ୍ତୁ ଏବଂ ସ୍କିଲ-ସେଟ୍‍ ଆଧାରରେ ସେମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କ କୌଶଳ ଉପରେ ଏହି ଧ୍ୟାନ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ନୂତନ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ତାହାକୁ ଦେଖିପାରିବେ । ଏଥିରେ ପାଠ ପଢ଼ା ସହିତ ପାଠପଢ଼ାର ଉପଯୋଗ ଅର୍ଥାତ ଉପଯୋଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ହିଁ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହା ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ରହିଛି ଯେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ରୁଚି ଅନୁସାରେ ବିଷୟ ନିର୍ବାଚନ କରିବାର ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିଆଯାଇଛି । ସେମାନଙ୍କୁ କେତେବେଳେ ପାଠ ପଢ଼ିବାକୁ ହେବ, କେତେବେଳେ ପାଠପଢ଼ା ଛାଡିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଆଉ ପୁଣି ପୁନର୍ବାର କେତେବେଳେ ପାଠ ପଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନମନୀୟତା ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ଚେଷ୍ଟା ରହିଛି ଯେ ଆମର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନେ ଯାହା କିଛି ନିଜସ୍ୱ କରିବାକୁ ଚାହିଁବେ, ସେମାନେ ସେଥିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ନୂତନ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଧନ୍ଦାମୂଳକ ଶିକ୍ଷାକୁ ଶିକ୍ଷାର ମୁଖ୍ୟ ଧାରାରେ ଆଣିବାର ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରେଣୀ 6ରୁ ହିଁ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ନିଜର ରୁଚି ରହିଥିବା ଯେ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବାଛିବାର ବିକଳ୍ପ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା କେବଳ ପାଠପଢ଼ାର ବିଷୟ ହେବନାହିଁ, ବରଂ ଶିଖିବା ଏବଂ ଶିଖାଇବାର ବିଷୟ ହେବ। ଏଥିରେ ସ୍ଥାନୀୟ କୁଶଳୀ କାରିଗରମାନଙ୍କ ସହିତ ବାସ୍ତବ ଅନୁଭବ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଏହା ପରେ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ସମସ୍ତ ମାଧ୍ୟମିକ ସ୍କୁଲର ଶୈକ୍ଷଣିକ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ଶିକ୍ଷାକୁ ଏକୀକୃତ କରିବାର ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି । ମୁଁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହା ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ, ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅବଗତ କରାଉଛି କାରଣ ଆପଣମାନେ ଯେତେ ଜାଗ୍ରତ ରହିବେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ସେତେ ହିଁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ହିଁ ହେଉଛନ୍ତି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଅଭିଯାନର ପ୍ରକୃତ କର୍ଣ୍ଣଧାର। ଏନସିସି ହେଉ, ଏନଏସଏସ ହେଉ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂଗଠନ ହେଉ, ଆମ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆସୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ୱାନ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂକଟ ସମୟରେ ନିଜର ଭୂମିକା ତୁଲାଇଛନ୍ତି । କରୋନା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକ ରୂପରେ, ସେଥି ନିମନ୍ତେ ଯେତେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରାଗଲେ ତାହା କମ୍‍ ହେବ। ଯେତେବେଳେ ଦେଶକୁ, ଶାସନ-ପ୍ରଶାସନକୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଭାବେ ଆଗକୁ ଆସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସବୁ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କଲେ। ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ଆପ୍‍ କୁ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ହେଉ କିମ୍ବା କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୂଚନା ସବୁକୁ ନେଇ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ହେଉ, ଆପଣମାନେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । କରୋନାର ଏହି ସମୟରେ ଫିଟ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଫିଟନେସ୍‍ ପ୍ରତି ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ହେଉଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାହା କିଛି କରିଛନ୍ତି, ଏହାକୁ ଏବେ ଆଗାମୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ନେଇ ଯିବାର ସମୟ ଆସିଯାଇଛି । ଆଉ ଏହା ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ କହୁଛି କାରଣ ଆପଣମାନଙ୍କର ଯୋଗାଯୋଗ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିଛି । ଏହା ହେଉଛି ମୋର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେଶରେ ଚାଲୁ ରହିଥିବା କରୋନା ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ହେବ। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଟିକାକୁ ନେଇ ସଠିକ ସୂଚନା ଦେଶର ଗରିବରୁ ଅତି ଗରିବ ଏବଂ ସାଧାରଣରୁ ଅତି ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। କରୋନାର ଟିକା ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି, ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଖୁବ୍‍ ଭଲଭାବେ ତୁଲାଇଛନ୍ତି । ଏବେ ଆମମାନଙ୍କୁ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମିଥ୍ୟା ଏବଂ ଅପପ୍ରଚାର କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ତନ୍ତ୍ରକୁ ଆମକୁ ସଠିକ ସୂଚନା ଦେଇ ପରାସ୍ତ କରିବାକୁ ହେବ। ଆମକୁ ଏହା ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ଏଥିପାଇଁ ସୁଦୃଢ଼ କାରଣ ଏହା କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ସଂକଳ୍ପିତ। ଆମକୁ ଏହି ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ହେବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ହେବ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାର ଆମର ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ରହିଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ସିଦ୍ଧ ହୋଇ ପାରିବ। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପର୍ବରେ ସାମିଲ ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ମନକୁ ଗଢ଼ିବାର, ଦେଶକୁ ଜାଣିବାର ଆଉ ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି ନା କିଛି କରିବା, ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ସଂସ୍କାର ଆଉ କିଛି ହୋଇ ନ ପାରେ। ଯେଉଁ ସୌଭାଗ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ 26 ଜାନୁୟାରୀର ଏହି ଭବ୍ୟ ସମାରୋହ ପରେ ଯେତେବେଳେ ଏଠାରୁ ଘରକୁ ଫେରିବେ, ଆପଣମାନେ ଏଠାକାର ବହୁତ ଗୁଡ଼ିଏ କଥାକୁ ମନେ ରଖି ଯିବେ। କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ଏହି କଥାକୁ କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଭୁଲିବେ ନାହିଁ ଯେ ଆମକୁ ଆମର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଦେଶକୁ ଅର୍ପଣ କରିବାକୁ ହିଁ ହେବ, କରିବାକୁ ହିଁ ହେବ, କରିବାକୁ ହିଁ ହେବ। ମୋର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with Tribal Guests, NCC cadets, NSS Volunteers and Republic Day Tableaux Artists at an ‘At Home’ event
24 JAN 2021 9:56PM by PIB Delhi
My senior colleagues in the Cabinet, Defence Minister of the country, Shri Rajnath Singh ji, Shri Arjun Munda ji, Shri Kiren Rijiju ji, Smt Renuka Singh Saruta ji and my dear young colleagues who have come from all over the country, corona has really changed a lot. Masks, Corona tests, distance of two yards, all these have now become part of everyday life. Earlier, when we used to get ourselves photographed, the cameraman would say “Smile”. Now, even he does not say that. Here also we see that there is a separate seating arrangement. Distance has to be maintained. Nevertheless, your enthusiasm and zeal is the same and there is no change in it.
Friends,
You have come here from different parts of the country. There are colleagues from far-flung tribal areas of the country. The energetic youth of NCC-NSS are also here and so are the artists who spread the messages of different states to the rest of the country through tableaux on Rajpath. When you march past at Rajpath with passion, every countryman is infused with enthusiasm. When you present tableaux of India's rich art, culture and heritage, the head of every countryman is held high with pride. And I have seen that at the time of the parade, there are some Heads of the State sitting next to me. When they see so many things, they are surprised, ask a lot of questions to me and try to find out what and how it is in which corner of the country? When our tribal colleagues display the colours of culture on Rajpath, the whole of India is soaked in those colours and is full of mirth. The Republic Day parade salutes India's great socio-cultural heritage as well as our strategic potential. The Republic Day parade also salutes our Constitution, which brings to life the world's biggest democracy. I convey my best wishes to you for the best performance on 26th January.I also have a request for you. Delhi is experiencing a chilling winter. Those who have come from the South must be facing some problems. You have been here for many days but many of you are not accustomed to this cold weather. You have to wake up early in the morning to go out for a drill. I would say that you take care of your health also.
Friends,
This year, our country is heralding the 75th year of its independence. There is also the 400th birth anniversary of Guru Teg Bahadur ji this year. And this year, we are also celebrating the 125th birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose. Now, the country has decided that we will celebrate Netaji's birthday as Parakram Diwas (Bravery Day). On the occasion of Parakram Diwas, I was in his karmabhoomi Kolkata yesterday. The 75 years of independence, Guru Teg Bahadur ji's life, Netaji's valour, his pathos, all these are great inspiration for all of us.We did not get the opportunity to sacrifice everything for the independence of the country, because many of us have been born after independence. But the country has given us the opportunity to give our best. Whatever we can do well for the country, we should continue to do it to strengthen India.
Friends,
During the preparations for the Republic Day parade, you may have also realised how diverse our country is. So many languages, so many dialects, different eating habits! Everything is so different, yet India is one. India is the collective power of the blood and sweat of the common man and their aspirations and expectations. India means many states, but one nation; many societies but one idea; many sects but one purpose; many traditions but one value; many languages but one expression; many colours but one tricolor. If we have to describe in one sentence, the pathways may be different in India, but there is only one destination. This destination is “Ek Bharat, Shrestha Bharat”.
Friends,
Today, this eternal spirit of Ek Bharat, Shreshtha Bharat is appearing in every nook and corner of the country and is getting stronger. You may have seen and heard when a four-year-old girl from Mizoram sang Vande Mataram, it charges up every listener with pride. When a school girl from Kerala sings a song in Himachal dialect with perfection after making painstaking efforts to learn it, the strength of the nation is visible. When a Telugu-speaking girl introduces the eating habits of Haryana in a very interesting way as part of her school project, we find avision of India’s superiority.
Friends,
A portal called Ek Bharat, Shrestha Bharat has been created on the strength of India and to familiarize the country with the world. Since you belong to the digital generation, you must visit it. More than a thousand people have shared the cuisine of their region on the recipes section on this portal. Take time off to visit this portal and tell your family, especially to your mother, and you will enjoy it.
Friends,
Even during the closure of schools, colleges, etc., in the wake of the pandemic, the youth of the country have done webinars with other states through digital means. These webinars have had special discussions on different genres of music, dance, eating habits of different states. Today, the government is also trying to propagate the languages, food and art of every province, every region, all over the country. There should be an increase in awareness about the way of life and festivals of each state. In particular, the country can learn a lot from our rich tribal traditions, art and craft. Ek Bharat, Shrestha Bharat campaign is helping to advance all these things.
Friends,
Nowadays, you may have heard the word ‘Vocal for Local’; a lot is spoken about this in the country. Vocal for Local is to take pride and encourage the products which are being manufactured near our homes at a local level. But the spirit of the Vocal for Local will be strengthened further when it is empowered by the spirit of Ek Bharat, Shrestha Bharat. If I live in Tamil Nadu, I should be proud of something which is made in Haryana. Similarly, if I live in Himachal, I should be proud of something in Kerala. The reach of the local products in the country and the power to make them global products will happen if one region will appreciate and take pride in the local products of other regions.
Friends,
The success of campaigns like the Vocal for Local and Atmanirbhar Bharat rests on youngsters like you. I want to give a small task to so many youngsters from NCC and NSS who are here and who are taught all these things in the early part of their education. And the youngsters of our NCC across the country will definitely help me in this task. You do one thing;take note of the things that you use after you get up in the morning till you go to bed at night. Whether it is toothpaste, brush, comb, anything, AC in the house, mobile phone, whatever, just see how many things you need in the day and how many of them have the smell of the sweat of the labourers and the fragrance of the soil of our great country. You will be shocked to know that there are so many things which have entered our lives inadvertently from abroad that we are not aware of it. Once you look at it, it will be known that the first duty to build a self-reliant India should start with us. It does not mean that I am saying that throw away any foreign product tomorrow which you are using. I am not even saying that you should not buy if there is something good in the world and is not available here. It cannot be. But we do not even know that there are so many things in our day-to-day life which have made us a slave mentally in a way. I would urge my young colleagues and the disciplined youth of the NCC-NSS to make a list with your family and take note of it. After that you will not need to remember what I say and your soul will tell you how much harm we have caused to our country.
Friends,
India will not become self-reliant if somebody preaches about it, but as I said it will happen due to the country’s young colleagues. And you'll be able to do it better when you have the necessary skill-set.
Friends,
Keeping in view the importance of this skill-set, a special ministry for Skill Development was created as soon as the government was formed in 2014. Under this campaign, more than 5.5 crore young colleagues have been trained in different arts and skills so far. Under this skill development programme, not only training is being provided, but lakhs of youth are also being helped in employment and self-employment. The goal is that India also has skilled youth and they also get new employment opportunities on the basis of skill sets.
Friends,
The country's new national education policy also focuses on youth skills for Atmanirbhar Bharat. You will also be able to see that. It also emphasizes the use of studies as well as application. The National Education Policy is trying to give freedom to the youth to choose the subject as per their interest. Flexibility has also been given for when they have to study, when to leave the study and when to resume. The effort is to ensure that our students do what they want to do by themselves.
Friends,
The new national education policy has made a serious attempt to bring vocational education into the mainstream of education for the first time. Students have been given the option to choose any course of interest as per the local needs and local professions from Class VI itself. These will not just be study courses, but also learning and teaching courses. Local skilled artisans will give the practical lessons. Thereafter, it is also targeted to integrate vocational education in the academic disciplines of all middle schools in a phased manner. I am telling you in detail today because the more aware you are, the brighter your future will be.
Friends,
All of you are the real helmsman of the Atmanirbhar Bharat campaign. Whether it is NCC, NSS or other organisations, you have played your role in every challenge, every crisis facing the country. The appreciation for you can’t be measured for the work you have done as volunteers during the Corona period. You helped to come forward as volunteers and make arrangements when the country and the government needed them most. You have done a commendable job whether to take the Arogya Setu app to the masses or create awareness about other information related to Corona infection. Your role in awakening awareness regarding fitness through the Fit India campaign has been important during this period of Corona.
Friends,
Time has come to take it to the next stage of what you have done so far. And I am telling you this because you have access to every part of the country, every society. I urge you to come forward to help the country in the ongoing corona vaccine campaign. You have to give the right information about vaccines to the poorest of the poor and the general citizens of the country. Scientists from India have done their duty by developing corona vaccines. Now, we have to do our duty. Every mechanism that spreads lies and rumours has to be defeated through the right information.We have to remember that our Republic is strong because it is committed to the spirit of duty. This is the spirit that we have to strengthen. This will also strengthen our Republic and realize our resolve towards self-sufficiency. All of you have got the opportunity to participate in this important national festival. There can be no greater ritual to forge the mind, to know the country and to do something for the country. This privilege you have received. I am sure when you return home from here after this grand ceremony of 26th January; you will be carrying with you so many memorable things from here. But, at the same time, never forget that we have to give our best to the country. My best wishes to all of you.
Many many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.