ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জাগী ফিবম
24 JAN 2021 6:21PM by PIB Imphal
জনুৱারি ২৪,২০২১ ফাওবদা, রাজ্য ৯(কেরলা, হরিয়ানা, মৈধ্যা প্রদেস, মহারাস্ত্রা, ছতিসগর, উত্তরখান্দ, গুজরাত, উত্তর প্রদেস অমসুং পঞ্জাব)দা য়েনশিংদা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা(বার্দ ফ্লু) লাইচৎ শন্দোকপা থেংনরে। রাজ্য ১২(মৈধ্য প্রদেস, হরিয়ানা, মহারাস্ত্রা, ছতিসগর, হিমাচল প্রদেস, গুজরাত, উত্তর প্রদেস, উত্তরখান্দ, দিল্লি, রাজস্থান, জম্মু অমসুং কাস্মির অমসুং পঞ্জাব)দা ক্বাক/লৈবাক লান্না পাইরকপা উচেকশিং/লম্লক্কী উচেকশিংদা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা লাইচৎ শন্দোকপা থেংনরে।
মহারাস্ত্রাগী য়াভাতমাল জিলাগী সাৱারগাদ অমসুং উজোনা দারৱাহদগী লৌরকপা পোলত্রি সেম্পলশিং এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা পোজিতিপ ওইরে। মখা তানা, নিউ দিল্লিগী জামিয়া হামদার্দ য়ুনিভর্সিতিদগী লৌরকপা ক্বাক্কী সেম্পলদা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা পোজিতিপ ওইরে।
অদুবু, উত্তরখান্দগী তেহরি অমসুং পাউখাল ফোরেস্ত রেঞ্জতগী লৌরকপা খুনু অমসুং রোস ফিঞ্চ সেম্পলশিং এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা নেগেতিপ ওইরে।
কেরলাগী লায়না হৌরকফম ১,মৈধ্য প্রদেসকী লায়না হৌরকফম ৩ অমসুং মহারাস্ত্রাগী লায়না হৌরকফম ৫গী পোস্ত ওপরেসন সর্ভিলিয়েন্স প্লান(পি ও এস পি) পীখ্রে।
মৈধ্য প্রদেস, মহারাস্ত্রা, ছতিসগর, গুজরাত, উত্তর প্রদেস, উত্তরখান্দ অমসুং উত্তরখান্দদা লায়না হৌরকফমশিংদা লাইচৎ লাকশিন্নবা থবকশিং অমসুং মহিক-মতাই হাৎপা অমসুং শেংদোকপগী থবকশিং চৎথরি।
এক্সন প্লানগী মতুংইন্না মখোয়গী হাৎখ্রবা য়েনশিং অমসুং মাঙহনখ্রবা য়েরুমশিং অমসুং য়েন মচিঞ্জাক্কীদমক লৌমীশিংদা শেনগী মতেং পীখ্রে। ভারত সরকারগী এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিয়িং দিপার্তমেন্তনা মসিগী এল.ঐচ অমসুং দি.সি স্কিমগী এ.এস.সি.এ.দি কম্পোনেন্তগী মখাদা ৫০:৫০ পুথোক্নদুনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংদা ফন্দ পীরি।
রিভাইস এক্সন প্লান ফোর প্রিপারনেস, কন্ত্রোল এন্দ কন্তেনমেন্ত ওফ এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা ২০২১দা য়ুম্ফম ওইদুনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা পায়খৎলিবা লায়না লাকশিন্নবা থবকশিংগী মতাংদা রাজ্য খুদিংমক্না নুমিৎ খুদিংগী দিপার্তমেন্তদা পাউ পীরি।
সোসিএল মেদিয়া প্লেফোর্মশিং হায়বদি তুইতর, ফেসবুক হেন্দলশিংগী খুৎথাংদা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জাগী মরমদা মীয়ামদা ৱাখল তাহন্নবা দিপার্তমেন্তনা লেপ্তনা থবকশিং পায়খৎলি।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Status of Avian Influenza in the country
24 JAN 2021 6:21PM by PIB Delhi
Till 24th January, 2021 outbreaks of Avian Influenza (Bird flu) have been confirmed in 9 States (Kerala, Haryana, Madhya Pradesh, Maharashtra, Chhattisgarh, Uttarakhand, Gujarat, Uttar Pradesh and Punjab) for poultry birds and in 12 States (Madhya Pradesh, Haryana, Maharashtra, Chhattisgarh, Himachal Pradesh, Gujarat, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Delhi, Rajasthan, Jammu and Kashmir and Punjab) for Crow/Migratory/ Wild birds.
Avian Influenza has been confirmed in poultry samples from Sawargad and Ujona Darwah of Yavatmal district of Maharashtra. Further, Avian Influenza has been confirmed in crow sample from Jamia Hamdard University, New Delhi
However, pigeon and rose finch samples submitted from Tehri and Paukhal Forest Range of Uttarakhand have been found negative for Avian Influenza.
Post Operation Surveillance Plan (POSP) has been issued for 1 epicentre for Kerala, 3 epicenters for Madhya Pradesh and 5 epicenters for Maharashtra.
Control and Containment Operations (Cleaning and Disinfection) are going on in the rest of the affected epicentres of Maharashtra, Chhattisgarh, Punjab, Uttar Pradesh, Gujarat and Uttarakhand.
Compensation is paid to farmers whose poultry birds, eggs and poultry feed are culled/disposed of by the State as per the Action Plan. The Department of Animal Husbandry & Dairying (DAHD), Government of India provides funds to states / UTs on a 50:50 sharing basis under ASCAD component of its LH & DC Scheme.
All the States are reporting to the Department on daily basis regarding the control measures adopted by the States/UTs based on the Revised Action Plan for Prevention, Control and Containment of Avian Influenza 2021.
The Department is taking continuous efforts to generate awareness about Avian through platforms including social media platforms like Twitter, Facebook handles.