Ministry of Home Affairs
Union Home Minister Shri Amit Shah attended a rally organized in Kokrajhar, Assam to celebrate the first anniversary of the historic Bodoland Territorial Region (BTR) agreement
Under directions of the Prime Minister Shri Narendra Modi, wherever there is unrest in the entire North-East, talks with all sections have paved the way for peace
There was a historic agreement under the leadership of the Prime Minister, in which the Government of India would fulfil all oral and written assurances and keep your trust
The problem of the Bodo region, which had been continuing over several years and claimed more than 5,000 lives, was resolved as a result of the firm resolve and guidance of Shri Modi, paving the way for development in the Bodo region
Today both Bodo and non-Bodo are present in this rally, conveying the message that both Bodos and non-Bodos are Sons of the Soil, children of India and both are striving for peace together
Rs. 4 lakh aid has been started for all the surrendered militants
The Prime Minister believes that Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas is the mantra that can make India Aatmanirbhar, preserve the culture of the Bodo region and march ahead by further promoting and developing it
The work of honouring the Bodo language is also being done and the long pending demand was fulfilled by according it the status of the state’s co-language
Tourism will also come up in Assam through proper development and the entire North East will develop along with the development of the state
The Union Government is standing like a rock behind the Government of Assam, you keep moving forward
Promises the Prime Minister makes are also fulfilled during tenure of Modi Government
Only under the leadership of Shri Modi, Assam can be rid of corruption, infiltration, terrorism and pollution
24 JAN 2021 6:37PM by PIB Delhi
Union Home Minister Shri Amit Shah attended a special function held today in Kokrajhar, Assam to celebrate the first anniversary of the historic Bodoland Territorial Region (BTR) agreement. The Assam Chief Minister Shri Sarbananda Sonowal, Finance and Health Minister Dr. Himanta Biswa Sarma, chief of Bodoland Territorial Council (BTC) and other leaders also attended the programme.
In his address, Shri Amit Shah said exactly a year ago, under the leadership of the Prime Minister, the Bodoland Territorial Region Peace Agreement was signed under which, according to the directions of the Prime Minister, wherever there is unrest in the entire North East, talks with all sections of the people paved the way for peace. Shri Shah said the BTR agreement has completed one year and led by Shri Modi, a new era of peace has begun. The problem of the Bodo region, which had been continuing over several years and claimed more than 5,000 lives, was resolved as a result of the firm resolve and guidance of Shri Modi, paving the way for development in the Bodo region.
Shri Amit Shah said that I have come to assure you that the Bodo region which was once bloodied, where the people took up arms and kidnappings were rampant, will emerge as the most developed area in a few years. Shri Shah said today both Bodo and non-Bodo are present in this rally, conveying the message that both Bodos and non-Bodos are sons of the soil, children of India and both are striving for peace together. The Union Home Minister said there was a historic agreement under the leadership of the Prime Minister, in which the Government of India would fulfil all oral and written assurances and keep your trust. Shri Shah said the efforts of Assam Chief Minister Shri Sarbananda Sonowal and Dr. Himanta Biswa Sarma towards this agreement are commendable.
The Union Home Minister said the Prime Minister started ending the unrest not only in Assam but the entire North East and it started with the Bodo Peace Agreement, followed by the Bru-Reang Agreement. Today the era of violence is coming to an end and the era of peace is beginning. Shri Shah also said the Prime Minister has done the work of scrapping Articles 370 and 35A of the Constitution from Jammu and Kashmir and in the recent Panchayat elections, police did not have to shoot a single bullet and peaceful polling took place.
Shri Amit Shah said earlier Governments also signed many Agreements but they were not followed, assurances were made but not fulfilled, but now there is this Government of Shri Narendra Modi and the promises which the Prime Minister makes are also fulfilled within its tenure. The Union Home Minister said a number of projects have been initiated for the Bodo region and efforts are being made promptly for their development. Development work for the residents of the Bodo region is being done through various commissions and advisory committees. Shri Shah said an assistance of Rs. 4 lakh has been started for all surrendered militants. The work of honouring the Bodo language is also being done and the long pending demand was fulfilled by according it the status of the state’s co-language.
The Union Home Minister said the Assam government is also setting up three degree colleges in the region. Tributes are being paid to Shri Upendra Nath Brahma by opening an institute in his name. Rs. 500 crore has been allocated for the road network in Bodo areas and the entire Bodo region will be developed through this road. 65 schemes worth Rs. 750 crore have been commissioned and a separate allocation of Rs. 565 crore has also been done. Shri Shah said the Prime Minister believes that Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas is the mantra that can make India Aatmanirbhar, preserve the culture of the Bodo region and move ahead by further promoting and developing it. Shri Shah also said that besides ensuring economic, cultural and educational progress, political rights will also be protected.
Shri Amit Shah said after the formation of the Modi Government in 2014, a new era of development has started and development which has not happened in the last 70 years has happened in the last 5 years. The fight against Corona under the leadership of the Assam Chief Minister and Health Minister took place with great success and the death rate was limited to 0.47 percent, which is very commendable. Shri Shah said the process of vaccination is being made easier by setting up more vaccination centers.
The Union Home Minister said tourism will also come up through proper development in Assam and the entire North East will develop along with the development of the state. He said the Union Government is standing like a rock behind the Government of Assam, you just keep marching forward. Shri Shah said only under the leadership of Shri Modi, can Assam be rid of corruption, infiltration, terrorism and pollution.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা ইতিহাসিক ওইরবা বোদোলেন্দ তেরিতোরিএল রিজন (বি.তি.আর.) এগ্রীমেন্তগী চহি অমা ফাবগী কুমওন পাল্লন তৌনবা অসামগী কোকরাজারদা পাঙথোকখিবা রেলী অমদা শরুক য়াখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অৱাং-নোংপোক্তা তংদু-লৈতাদনা লৈরকপা মতমদা নাকল পুম্নমক্কা ৱারী শাবনা শন্তি পুরকপা ঙমখ্রে
ভারত সরকারনা ৱাহৈ ওইনা অমসুং অইবা ওইনা থাজবা পীখিবা পুম্নমক থুংহনগনি অমসুং থাজবা মাংহল্লোই হায়না প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা ইতিহাসিক ওইবা এগ্রীমেন্ত অমা ইন্নখ্রে
চহি কয়া লিশাংশিৎনা চত্থরকখিবা অমসুং মীওই ৫,০০০ হেনবগী পুন্সি পীখমনহনখ্রবা বোদো রিজনগী সমস্যা ইরাং অসি শ্রী মোদীগী অচেৎপা অনীংবা অমসুং লমজিং-লমতাকপীবগী ফলনা ৱারোইশিন পুরক্তুনা বোদো রিজনদা চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বী ফাৎখ্রে
ঙসি বোদো অমসুং বোদো নত্তবা অনিমক্না রেলী অদুদা শরুক য়াদুনা বোদোশিং অমসুং বোদো নত্তবশিং অসি লমদম অসিগী মচাশিংনি, ভারতকী মচানি অমদি অনিমক্না পুন্না শান্তি পুরক্নবা হোৎনরি হায়বা পাউজেল পীখ্রে
সরেন্দর তৌদুনা লৈরিবা লালহৌবা পুম্নমক্কীদমক্তা লুপা লাখ ৪গী মতেং পীবা হৌখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস হায়বা অসি ভারতপু আত্মানির্ভার ওইহন্নবা, বোদো রিজনগী নাৎ য়োকখৎনবা অমসুং মসিবু মখা তানা থৌগৎতুনা অমসুং চাউখৎহনদুনা মাংলোমদা চংশিন্নবা লাইৱানি হায়না থাজৈ
বোদোগী ল
24 JAN 2021 6:37PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা ইতিহাসিক ওইরবা বোদোলেন্দ তেরিতোরিএল রিজন (বি.তি.আর.) এগীমেন্তগী চহি অমা ফাবগী কুমওন পাল্লন তৌনবা অসামগী কোকরাজারদা পাঙথোকখিবা অখন্নবা থৌরম অমদা ঙসি শরুক য়াখ্রে। প্রোগ্রাম অসিদা অসামগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱাল, শেলথুম অমসুং হকশেল মন্ত্রী দা. হিমন্তা বিস্বা শর্ম, চীফ ওফ বোদো তেরিতোরিএল কাউন্সিল (বি.তি.সি.) অমসুং অতোপ্পা লুচিংবশিংনা শরুক য়াখ্রে।
হাক্কী ৱারোলদা শ্রী অমিৎ শাহনা হায় ঙসিদগী চহি অমগী মমাংদা প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা বোদো তেরিতোরিএল রিজন পীচ এগ্রীমেনন্ত খুৎয়েক পীনখি হায়রিবা অসিগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা অৱাং-নোংপোক্তা তংদুন-লৈতদনা লৈরকপা মতমদা নাকল পুম্নমক্কা ৱারী শাদুনা শান্তি পুরকপা ঙমখ্রে। শ্রী শাহনা হায় বি.তি.আর. এগ্রীমেন্ত অসি চহি অমা মপুং ফাখ্রে অমসুং শ্রী মোদীগী মখাদা শান্তিগী অনৌবা চহিচা অমা হৌখ্রে। চহি কয়া লিশাংশিৎনা চত্থরকখিবা অমসুং মীওই ৫,০০০ হেনবগী পুন্সি পীখমনহনখ্রবা বোদো রিজনগী ইরাং অসি শ্রী মোদীগী অচেৎপা অনীংবা অমসুং লমজিং-লমতাকপীবগী ফলনা ৱারোইশিন পুরক্তুনা বোদো রিজনগী চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বী ফাৎখ্রে।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায় বোদো রিজন অসি মতম অমদা ঈনাই তানদুনা মীয়াম্না খুৎলাই পাইদুনা অমসুং কিদনেপ তৌবা হেনগৎলমখিবা অদু চহি খরগী মতুংদা খ্বাইদগী চাউখৎলবা লম অমা ওইরগনি হায়না ঐহাক্না নখোয়দা থাজবা পীনবা লাকপনি। শ্রী শাহনা হায় ঙসি বোদো অমসুং বোদো নত্তবা অনিমক্না রেলী অদুদা শরুক য়াদুনা বোদোশিং অমসুং বোদো নত্তবশিং অসিনা লমদম অসিগী মচাশিংনি, ভারতকী মচানি অমদি অনিমক্না পুন্না শান্তি পুরক্নবা হোৎনরি হায়বা পাউজেল পীখ্রে। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায় ভারত সরকারনা ৱাহৈ ওইনা অমসুং অইবা ওইনা থাজবা পীখিবা পুম্নমক থুংহনগনি অমসুং থাজবা মাংহল্লোই হায়না প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা ইতিহাসিক ওইবা এগ্রীমেন্ত অমা ইন্নখ্রে। শ্রী শাহনা হায় অসামগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱাল অমসুং দা. হিমন্তা বিস্বা শর্মনা এগ্রীমেন্ত অসিগীদমক্তা হোৎনখিবা অদু শিংথানিংঙাই ওই।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায় প্রধান মন্ত্রীনা অসামদা তংদু-লৈতাদবা কোকহনবা ঙমবা খক্তা নত্তনা অৱাং নোংপোক্কী অপুনবদসু কোকহনবা ঙমখ্রে অমসুং মসি বোদো পীচ এগ্রীমেন্তসগী হৌরগা মতুংদা ব্রু-রীএং এগ্রীমেন্ত ওইখি। ঙসি হিংসাগী মতম লোইদুনা শান্তিগী মতম হৌরে। শ্রী শাহনা হায় প্রধান মন্ত্রীনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদগী সম্বিধানগী আর্তকল ৩৭০ অমসুং ৩৫এ লৌথোকখ্রে অমসুং হন্দক্কী পঞ্চায়ৎ মীখলদা পুলিসনা নোংমৈ মরু অমত্তা কাপ্পা মথৌ তাখিদে অমসুং শান্তি ওইনা মীখল পাঙথোকখ্রে।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায় মমাংদা এগ্রীমেন্ত কয়া খুৎয়েক পীনখ্রে অদুবু মদু ঙাক্না চৎতে, থাজপা পীখিবা অদু থুংহনখিদে অদুবু হৌজিক পাইরিবা শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী সরকার অইদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা থাজবশিং অদু মাগী তেনর মনুংদা থুংহনবা ঙমখ্রে। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায় বোদো রিজনগী প্রোজেক্ত মশিং কয়া পাইখৎখ্রে অমসুং মখোয়গী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা থবকশিং খুরক্তা পাইখৎলি। তোঙানবা কম্মিসনশিং অমসুং এদভাইজরী কম্মিতিশিংগী খুত্থাংদা বোদো রিজনদা খুন্দারিবা মীয়ামগী চাউখৎ থৌরাং পাইখৎলি। শ্রী শাহনা হায় সরেন্দর তৌদুনা লৈরিবা লালহৌবা পুম্নমক্কীমক্তা লুপা লাখ ৪গী মতেং পীবা হৌখ্রে। বোদোগী লোল য়োকখৎপগী থবকসু পাইখৎখ্রে অমদি রাজ্য অসিগী কো-লেংগ্বেজ স্তেসত অদু মতম শাংনা পীদনা লাকখিবা অদু থুংহনখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায় অসাম সরকারনা লমদম অসিদা দিগ্রী কোলেজ অহুম লিংখৎনবা তৌরি। শ্রী উপেন্দ্র নাথ ব্রহমাগী মমিংদা ইন্সতিত্যুত অমা হাংদুনা মহাকপু ইকাই খুম্নবা উৎলি। বোদোগী লমশিংদা রোদ নেৎৱার্ক শেমগৎনবা লুপা করোর ৫০০ থাদখ্রে অমসং লম্বী অসিগী খুত্থাংদা বোদো রিজন চাউখৎহনবা ঙমলগনি। লুপা করোর ৭৫০গী স্কীম ৬৫ কম্মিসন তৌখ্রে অমসুং লুপা করোর ৫৬৫কী তোখাইবা এলোকেসনসু থাদখ্রে। শ্রী শাহনা হায় প্রধান মন্ত্রীনা সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস হায়বা অসি ভারতপু আত্মানির্ভর ওইহন্নবা, বোদো তিজনগী নাৎ য়োকখৎনবা অমসুং মসিবু মখা তানা থৌগৎতুনা অমসুং চাউখৎহনদুনা মাংলোমদা চংশিন্নবা লাইৱানি হায়না থাজবা থম্মি। শ্রী শাহনা হায় শেন্মীৎলোন, নাৎ অমসুং এজুকেসনগী ওইবা খুমাং চাউশিনহনবা খক্তা নত্তনা রাজনিতীগী হকশিংসু ঙাক শেল্লি।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায় ২০১৪দা মোদী সরকার শেমখিবা মতুংদা অনৌবা চাউখৎ থৌরাংগী চহিচা অমা ওইহনবা ঙমখ্রে অমসুং হৌখিবা চহি ৫ অসিদা হৌখিবা চহি ৭০ অসিদা অমুক্তা পুরকখিদ্রিবা চাউখৎ থৌরাং অদুসু পুরকপা ঙমখ্রে। অসামগী মুখ্য মন্ত্রী অমসুং হকশেল মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনবা অসিদা চাউনা মাই পাকখ্রে অমসুং শীখিবগী চাং অসি চাদা ০.৪৭ খক্তা ওইখি মসি য়াম্না শিংথানিংঙাই ওই। শ্রী শাহনা হায় বেক্সিনেসন সেন্তর কয়া হাংদোক্তুনা বেক্সিনেসন প্রোসেস অসি হেন্না লাইথোকহল্লি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায় চাউখৎ=-থৌরাংগী খুত্থাংদা তুরিজম চাউখৎকনি অমসুং রাজ্য অসিগী চাউখৎ থৌরাংগা লোইননা অৱাং নোংপোক অপুনবসু চাউখৎলগনি। মহাক্না হায় কেন্দ্র সরকারনা অসামগীদমক্তা খোঙফম চেৎনা লেপ্পী, নখোয়না মাংদা অদুমক চংশিল্লু। শ্রী শাহনা হায় শ্রী মোদীগী লুচিং মখাদা অসামদা শেঞ্জা-থুমজা, ইনফিলত্রেসন, তেরোরিজম অমসুং পোলুসন কোকহনবা ঙমগনি।