Ministry of Science & Technology
Innovative low-cost intervention tackles water supply challenges in Maharashtra towns
These solutions will minimize the need for costly infrastructure components and improve the operation of the system
23 JAN 2021 11:24AM by PIB Delhi
Two little towns with a population of around 20,000 in Palghar district of Maharashtra have become a model of how challenges like intermittent supply, water losses, deteriorating water infrastructure can be tackled at a reasonable cost.
IIT Bombay has come up with ‘Shaft with Multiple Outlets’ as an intervention for improving the performance of existing piped water distribution networks. The intervention consists of a new strategy of optimal water supply operation by use of scheduling and decentralizing infrastructure.
With support from the Department of Science and Technology (DST)-Water Technology Initiative, IIT Bombay & IIT Madras, with participation of local gram panchayat, implemented the solution in the towns of Saphale, and Umerpada, in Palghar district, Maharashtra, which is currently provided with water from a multi village water supply system.
These solutions will minimize the need for costly infrastructure components and improve the operation of the system. Typically, for population of 2000 habitations, conventionally, ESR (half-day storage capacity) will require a cost of about Rs. 10 lakhs, whereas shaft with multiple outlets will cost Rs. 2 lakhs. As per census population 2011, in India, there are about 5 lakhs such habitations with population lesser than 2000. Hence, adoption of shafts with multiple outlets will save thousands of cores expenditures in ongoing governments Jal Jeevan Mission and other urban water supply systems. Apart from cost, the multioutlet provision in shaft provides great operational ease, better pressure management, and better response to future population growth. This low-cost intervention, which has minimised the need for costly infrastructure components and improved the operation of the system, has been recommended by the Ministry of Jal Shakti for implementation in all the states as part of Har Ghar Jal under Jal Jeevan Mission. Many public health engineering departments, municipal corporations, and water authorities have come forward to adopt these solutions as these will lead to huge cost savings.
The solution supported by DST under Water Technology Initiative for Demand-Driven Convergent Water Solutions will minimize the need for costly infrastructure components and improve the operation of the system.
Description: C:\Users\Neelima\Downloads\3 (1).jpeg Description: C:\Users\Neelima\Downloads\4 (1).jpeg
Description: C:\Users\Neelima\Downloads\WhatsApp Image 2021-01-19 at 13.42.05.jpegDescription: C:\Users\Neelima\Downloads\WhatsApp Image 2021-01-19 at 13.42.01.jpeg
Figure: Photographs from the project site

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
অনৌবা পুথোকপা শেন য়াম্না চংদবা পুথোকপনা মহারাস্ত্রা সহরগী ঈশিং পীবদা অৱাবা মায়োক্নবা কোকহল্লে
মসিগী পাম্বৈ অসিনা মমল য়াম্না চংবা ইনফ্রাস্ত্রকচর হন্থহল্লগনি অমসুং সিস্তেম অসিদা থবক হেনগৎহল্লহনি
23 JAN 2021 11:24AM by PIB Imphal
মহারাস্ত্রাগী পালঘর দিস্ত্রীক্ততা মীশিং ২০,০০০ মুক লৈবা সহর মচা অনি অসি ঈশিং পীবা, ঈশিং মাংহন্দবা, ঈশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা তমজনিঙাই অমা ওইদুনা চান্নবা মমলদা পুরকপা ঙম্লে।
আই.আই.তি. বোম্বাই ‘শাফ ৱীথ মল্তিপল আউত্লেৎ’ লাক্তুনা হান্ননা লৈরিবা পাইপশিং অসিগী নেতৱার্ক অসিগী মথৌ ফগৎহল্লে। অনৌবা হাপচিল্লিবা অসিনা ঈশিং মরাই কাইনা পীবা অমসুং হৈনা শিজিন্নবা অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শিজিন্নরি।
দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি (দি.এস.তি.)গী মতেংনা – ৱাতর তেক্নোলোজি ইনিসিএতিব, আই.আই.তি. বোম্বাই অমসুং আই.আই.তি. মদ্রাসনা, লোকেলগী গ্রাম পনচায়ৎ য়াওনা পাম্বৈ অসি হৌজিক্কী ওইনা মল্তি ভিল্লেজ ৱাতর সিস্তেমদগী ঈশিং লৌরিবা মহারাস্ত্রাগী সাফালে অমসুং উমর্পাদা দিস্ত্রীক্তকী সহরশিংদা হাপচিল্লি।মসিগী পাম্বৈ অসিনা মমল য়াম্না চংবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংগী মচাক হন্থহনগনি অমসুং সিস্তেমগী থবক্তা ফগৎহনগনি। মহৌশাগী ওইনা মীশিং ২০০০লৈবা অসিগী খুদোংচানবা, ই.এস.আর. (স্তোরেজ কেপাসিতি নুমিৎ তঙখায়) অসিদা লুপা লাখ ১০ চংগনি অদুবু শাফ ৱীথ মল্তিপল আউত্লেৎ অসিনা লুপা লাখ ২নিনা য়াগদৌরি। ২০১১গী মীশিংগী সেন্সস মতুং ইন্না ইন্দিয়াদা, অসিগুম্বা মীশিং ২০০০গী মখাদা লৈবা লৈফম ওইবা চাওরাক্না লাখ ৫রো লৈরি। মরম অদুনা শাফ ৱীথ মল্তিপল আউত্লেৎ অসিনা হৌজিক চৎথরিবা জল জীবন মিসন্দা লুপা করোর লিশিং কয়া অমা কনগনি। পৈশা চংবা খক্তা নত্তনা শাফ ৱীথ মল্তিপল আউত্লেৎ অসিনা শিজিন্নবদা নুঙাইবা, হেন্না প্রেসর ফংবা, তুংদা লাক্কদৌবা মীরোলনা নুঙাইহৌগদবা মওং অমনি। হায়রিবা অসিনা মমল য়াম্না য়াম্না চংদবা, সিস্তেম অসিবু জল শক্তিগী মিনিস্ত্রীনা জল জিবন মিসনগী মখাদা হর ঘর জলগী শরুক অমা ওইনা স্তেত খুদিংদা হাপ্নবা ৱাফম থম্লি। পব্লিক হেলথ ইঞ্জিনিয়রিং দিপার্তমেন্ত কয়া অমা, ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসনশিং, অমসুং ঈশিংগী ওথোরোতিশিংনা পামেবৈ অসিবু লৌদুনা চাওরবা শেনফম কয়া অমা কন্নবা চংশিল্লক্লি।
পাম্বৈ অসিবু ৱাতর তেক্নোলোজি ইনিসিএতিবকী মখাদা দি.এস.তি.না শৌগৎলি হায়রিবা অসিনা মমল য়াম্লবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মচাকশিং হন্থহনগনি অমসুং সিস্তেম অসিগী থবকশিং ফগৎহল্লগনি।
Description: C:\Users\Neelima\Downloads\3 (1).jpeg Description: C:\Users\Neelima\Downloads\4 (1).jpegDescription: C:\Users\Neelima\Downloads\WhatsApp Image 2021-01-19 at 13.42.05.jpeg Description: C:\Users\Neelima\Downloads\WhatsApp Image 2021-01-19 at 13.42.01.jpeg
ফিগর: প্রোজোক্তকী মফমদগী ফোতোগ্রাফশিং