মশিং য়ামদবা কাংবুগী মন্ত্রালয়
“ভোকেল ফোর লোকেল”গী থিমদা জনুৱারী ২২দগী ফেব্রুৱারী ৪, ২০২১ ফাওবা লখনৌ (য়ু.পি.)গী অভান্ধ শিল্পগ্রামদা ২৪শুবা “হুনার হাৎ” পাঙথোক্কনি
22 JAN 2021 3:04PM by PIB Imphal
আর্তিসেনশিং অমসুং খুৎহৈবশিংশিংগী লমদম অসিগী পোত্থোকশিংদা মার্কেৎ অমসুং খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা শিংথানিংঙাই ওইবা খোঙথাংদা মাইনোরিতী এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়না “ভোকেল ফোর লোকেল”গী থিমদা জনুৱারী ২২দগী ফেব্রুৱারী ৪, ২০২১ ফাওবা লখনৌ (য়ু.পি.) অভান্ধ শিল্পগ্রামদা ২৪শুবা “হুনার হাৎ” পাঙথোক্কনি। লৈবাক অসিগী রাজ্য/য়ু.তি. ৩১দগী আর্তিসেনশিং অমসুং খুৎহৈবশিংশিংনা শরুক য়ারি।
মীদিয়াগী মীওইশিংগা ঙসি অভাথ শিল্পগ্রাম, লখনৌগী “হুনার হাৎ”তা মাইনোরিতী এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী মুখতর অব্বাস নগবীনা হায় উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী য়োগী অদিত্যানাথনা হয়েং জনুৱারী ২৩, ২০২১দা হৌনবী মতুং ইন্না “হুনার হাৎ” হৌদোক্কনি।
শ্রী নগবীনা হায় থৌরম অসিদা উত্তর প্রদেশকী উপ মুখ্য মন্ত্রীশিং শহরী কেশব প্রসাদ মৌরিয়া অমসুং শ্রী দিনেশ শর্ম; খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রীস কম্মিসনগী চিয়রমেন শ্রী ভি.কে. সক্সেনা; য়ু.পি.গী শেল থুমগী মন্ত্রী শ্রী সুরেশ খান্না; খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রীস অমসুং এম.এস.এম.ই.গী মন্ত্রী শ্রী সিধার্থ নাথ সিংহ; অর্বান দেবেলপমেন্তগী মন্ত্রী শ্রী অশুতোশ তন্দন; সিবিল এবিএসন অমসুং মাইনোরিতী ৱেলফিয়রগী মন্ত্রী শ্রী নন্দ গোপল গুপ্তা “নন্দি”; লো এন্দ জস্তিসকী মন্ত্রী শ্রী ব্রাজেশ পথক; ৱুমেন এন্দ চাইল্দ ৱেলফিয়রগী মন্ত্রী শ্রীমরি স্বাতি সিংহ; জল শক্তিগী এম.ও.এস. শ্রী বালদেব সিংহ ঔলাখ অমসুং মুস্লিম ৱাগ, হজ এম.ও.এস. শ্রী মোহসিন রাজা হায়রিবশিং অসিনা শরুক য়াগনি।
শ্রী নগবীনা হায় রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ৩১দগী আর্তিসেনশিং অমসুং খুৎহৈবশিংশিংনা লখনৌগী “হুনার হাৎ”তা শরুক য়াগনি। অন্ধ্র প্রদেশ, অসাম, বিহার, চান্দিগর, ছত্তিসগর, দিল্লী, গোৱা, গুজরাত, হরিয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, জম্মু অমসুং কাশ্মির, ঝার্খন্দ, কর্নাতকা, কেরেলা, লদাখ, মধ্য প্রদেশ, মনিপুর, নাগালেন্দ, ওরিশা, পুদুচেরী, পঞ্জাব, রাজস্থান, সিক্কিম, তামিল নাদু, তেলঙ্গনা, উত্তর প্রদেশ, উত্তরাখন্দ, ৱেস্ত বেঙ্গল অসিনচিংবদগী আর্তিসেন, খুৎহৈবশিং অমসুং কলিনরী এক্সপর্ত ৫০০রোমনা মখোয়গী খুৎনা শাবা ফজরবা পোৎলমশিং উৎনবা অমসুং য়োন্নবা লখনৌগী “হুনার হাৎ”তা লাকখ্রে।
অজরাখ, এপ্লিগ, আর্ত মেতল ৱেয়র, বাঘ প্রিন্ত, বতিল, বনারসী সারী, বন্ধেজ, বস্তর আর্ত অমসুং হর্বেল প্রদক্তশিং, ব্লোক প্রিন্ত, প্রীথাইগী খুজি, লী অমদি ৱাগী পোত্থোকশিং, কেনবস পেন্তিং, চিকনকরি, কোরীগী কাংশি, অকংবা লৈশিং, ইয়োংগী ফীশিং, কলমকরি, মঙ্গলগিরি, কোতাগী মুগা, লেক্কী খুজি, শউনগী পোত্থোকশিং, পাশমিনা সালশিং, রামপুরিগী ভাইওলিন, উ অমসুং য়োৎকী শান্নপোৎ, কন্থা এমব্রোইদরী, প্রীথাইগী পোৎলমশিং, খ্রিস্তেল গ্লাসকী পোৎলমশিং, চাচন্দনগী পোৎলমশিং অসিনচিংবা অসি লখনৌগী “হুনার হাৎ”তা ফংগনি।
শ্রী নগবীনা হায় মীয়াম্না লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা শরুকশিংদগী নাৎকী ওইবা চান্নবা মথেল কয়া লখনৌগী “হুনার হাৎ”তা চাবা ফংলগনি। মসিগী মথক্তা লৈবাক অসিগী শক নাইরবা কলাকারশিংনা “হুনার হাৎ” মনুংদা নুংতিগী নুমিদাং ৱাইরমদা “আত্মানির্ভর ভারত”কী থিমদা নাৎকী ওইবা থৌরমশিং লান্থোক্কনি। শ্রী কাইলাশ খের, শ্রী বিনোদ রাথোর, মিস শিবানি কেশ্যপ, শ্রী ভুপেন্দ্র ভুপ্পি, মির্জা সিস্তর্স, শহরী প্রেম ভাতিয়া, মিস রেখা রাজ, হমসর হয়াৎ গ্রুপ, শ্রী মুকেশ পঞ্চোলিনা লখনৌগী “হুনার হাৎ”তা অয়েংবশিংগী পুক্নিং শুমহৎনিংঙাই ওইবা থৌরম লান্থোক্কনি।
শ্রী নগবীনা হায় লখনৌদা পাঙথোক্কদবা “হুনার হাৎ” অসি ভর্চ্যুএল অমসুং ওনলাইন ওইনা http://hunarhaat.org গী প্লেৎফোর্মদা ফংহনগনি। লৈবাক মীয়াম অমদি মপাল লৈবাক্তগী “হুনার হাৎ”কী পোৎলমশিং অসি দিজিতেল ওইনা অমসুং ওনলাইন্দা লৈবা য়াহনগনি।
শ্রী নগবীনা হায় “হুনার হাৎ” অসিনা আর্তিসেনশিং অমসুং খুৎহৈবশিং কয়াদা চাউনা কান্নবা পীরি মরমদি মীওই লাখ কয়ানা “হুনার হাৎ” য়েংবা লাকই অমসুং আর্তিসেনশিংগী খুৎনা শাবা লমদম অসিগী পোত্থোকশিং অসি মশিং য়াম্না লৈ। আর্তিসেনশিং,খুৎহৈবশিং লাখ ৫ হেনবদা অমসুং মখোয়গী মরী লৈনবা মীওইশিংদা “হুনার হাৎ”কী খুত্থাংদা হৌখিবা চহি ৫ অসিদা থবক অমসুং থবক্কী খুদোংচাবশিং পীখ্রে।
শ্রী নগবীনা হায় মতুং তারকপদা “হুনার হাৎ” অসি মৈসুর, জয়পুর, চান্দিগর, ইন্দোর, মুম্বাই, হাইদরবাদ, নই দিল্লী, রাঞ্চি, কোতা, সুরৎ/অহমদাবাদ, কোচি, পুদুচেরী অমসুং অতোপ্পা মফমশিংদা পাঙথোক্কনি।

Ministry of Minority Affairs
24th “Hunar Haat” at Avadh Shilpgram, Lucknow (UP) from 22nd January to 04th February, 2021 with the theme of “Vocal for Local”
22 JAN 2021 3:04PM by PIB Delhi
Taking forward its spectacular journey to provide market and opportunities to indigenous products of artisans and craftsmen, the Ministry of Minority Affairs is organising the 24th “Hunar Haat” at Avadh Shilpgram, Lucknow (UP) from 22nd January to 04th February, 2021 with the theme of “Vocal for Local”.
Talking to media persons at “Hunar Haat” at Avadh Shilpgram, Lucknow today, Union Minister for Minority Affairs, Shri Mukhtar Abbas Naqvi said that Uttar Pradesh Chief Minister Shri Yogi Adityanath will formally inaugurate the “Hunar Haat” tomorrow 23rd January, 2021.
Shri Naqvi said that UP Deputy Chief Ministers Shri Keshav Prasad Maurya and Shri Dinesh Sharma; Khadi and Village Industries Commission Chairman Shri V K Saxena; UP Finance Minister Shri Suresh Khanna; Khadi and Village Industries and MSME Minister Shri Sidharth Nath Singh; Urban Development Minister Shri Ashutosh Tandon; Civil Aviation and Minority Welfare Minister Shri Nand Gopal Gupta “Nandi”; Law and Justice Minister Shri Brijesh Pathak; Women and Child Welfare MoS (I/C) Smt Swati Singh; Jal Shakti MoS Shri Baldev Singh Aulakh and Muslim Waqf, Haj MoS Shri Mohsin Raza will also grace the occasion.
Shri Naqvi said that artisans and craftsmen from 31 States and UTs are participating in the “Hunar Haat” at Lucknow. About 500 artisans, craftsmen and culinary experts from Andhra Pradesh, Assam, Bihar, Chandigarh, Chhattisgarh, Delhi, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu-Kashmir, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Ladakh, Madhya Pradesh, Manipur, Nagaland, Odisha, Puducherry, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Tamil Nadu, Telangana, Uttar Pradesh, Uttarakhand, West Bengal etc have come at “Hunar Haat” in Lucknow for display and sale of their exquisite handmade products.
Indigenous products like Ajrakh, Applique, Art Metal Ware, Bagh Print, Batik, Banarsi Saree, Bandhej, Bastar Art & Herbal products, Block Print, Brass Metal Bangles, Cane & Bamboo products, Canvas Painting, Chikankari, Copper Bell, Dry Flowers, Handloom Textile, Kalamkari, Mangalgiri, Kota Silk, Lac Bangles, Leather products, Pashmina Shawls, Rampuri Violin, wooden and iron toys, Kantha Embroidery, Brass products, crystal glass items, Sandalwood products etc are available at “Hunar Haat” in Lucknow.
Shri Naqvi said that the people will enjoy traditional delicacies from different parts of the country at “Hunar Haat” in Lucknow. Besides, renowned artists of the country will perform cultural events on the theme of “Aatmanirbhar Bharat” every day in the evening at “Hunar Haat”. Renowned artists such as Shri Kailash Kher, Shri Vinod Rathore, Ms Shibani Kashyap, Shri Bhupendra Bhuppi, Mirza Sisters, Shri Prem Bhatia, Ms Rekha Raj, Hamsar Hayat Group, Shri Mukesh Pancholi will enthral the audience with their performance at “Hunar Haat” in Lucknow.
Shri Naqvi said that “Hunar Haat” at Lucknow is also available at virtual and online platform http://hunarhaat.org . People of the country and abroad are able to buy “Hunar Haat” products digital and online also.
Shri Naqvi said that the “Hunar Haat” has proved to be immensely beneficial and encouraging for artisans and craftsmen as lakhs of people visit the “Hunar Haat” and purchase indigenous handmade products of artisans on large scale. More than 5 lakh artisans, craftsmen and people associated with them have been provided employment and employment opportunities in the last about 5 years through “Hunar Haat”.
Shri Naqvi said that in the coming days, “Hunar Haat” will be organised at Mysore, Jaipur, Chandigarh, Indore, Mumbai, Hyderabad, New Delhi, Ranchi, Kota, Surat/Ahmedabad, Kochi, Puducherry and other places.