Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at release of financial assistance under PMAY – Gramin to beneficiaries in UP
20 JAN 2021 3:28PM by PIB Delhi
Congratulations to all of you, especially mothers and sisters. Very soon, you are going to get your own home, your dream home. A few days back, the sun entered Uttarayan. It is said that this time is propitious for good wishes. If you get money to build your home during this auspicious time, the joy swells further. Just a few days ago, the country launched the world's largest corona vaccine campaign. Now this is something which is going to pep up enthusiasm. I had the opportunity to interact with all of you. You also expressed your feelings and gave blessings; and I could see jubilation and satisfaction on your faces. A great dream of a great life was being fulfilled. I could see this in your eyes. Your happiness and comfortable life will be the biggest blessing for me and I congratulate all the beneficiaries of the Pradhan Mantri Awas Yojana -- Gramin once again.
Joining me in this event are the Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel ji, our cabinet colleague, Shri Narendra Singh Tomar ji, the illustrious Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji, the Minister of Rural Development of Uttar Pradesh, Mahendra Singh ji, all these beneficiaries, brothers and sisters from different villages. Today is also the birth anniversary of the tenth guru, Shri Guru Gobind Singh ji. On this auspicious occasion, I bow down to Guru Gobind Singh Saheb. I also extend my heartfelt greetings to all my countrymen on the occasion. It has been my privilege that Guru Sahib has been very kind to me. Guru Sahib has been taking continuous services from this servant. While treading on the path of service and truth, we also get the motivation to face the greatest challenge from the life of Guru Gobind Singh ji. "सवा लाख से एक लड़ाऊँ, चिड़ियों से मैं बाज लड़ाऊँ, तबे गोबिंदसिंह नाम कहाऊँ" (One fighter will match 1.25 lakh, will make sparrows fight falcons, only then I am called Gobind Singh”) this indomitable spirit comes from courage, service and the power of truth. The country is moving forward on the path shown by Guru Gobind Singh ji. Unprecedented work is taking place in the country today to serve and change the lives of the poor, the victim, the exploited and the deprived.
Five years ago, I had the privilege of launching the Pradhan Mantri Awas Yojana from Agra in UP. In such a short span, the scheme has started changing the picture of the villages of the country. The expectations and dreams of crores of people are linked with this scheme. The Pradhan Mantri Awas Yojana has also assured the poorest of the poor that “yes, if not today, I can also have my own home tomorrow”.
Friends,
I am also happy that UP is among those states in the country where houses for the poor in villages are being built at a very fast pace. This event is an example of this speed. Today, about Rs. 2700 crore rupees have been transferred directly to the bank accounts of more than six lakh families of UP. These include more than five lakh families who have received their first installment to build houses. That is, the wait for more than five lakh rural families is going to be over today. Today is a great day for all of you and auspicious also, I can understand and feel. This gives me a sense of satisfaction and inspires me to do more for the poor. Similarly, today, there are 80,000 families who are getting the second installment of their house. Now the next winter will not be so harsh for your family. You will also have your own home in the next winter, and there will be facilities at home.
Friends,
The connection of Atmanirbhar Bharat is directly related to the confidence of the citizens of the country. And home is a system; it is a dignified gift that enhances a person’s confidence manifold. If you have your own house, there is a certainty. He feels that even if there are some ups and downs in life, house will always be there for help. He feels that when he has built a house, he will also banish his poverty one day. But we have seen the situation which was prevalent during the earlier governments. I am particularly talking about Uttar Pradesh. The poor did not believe that the government could also help him build a house. The earlier housing schemes, the level of houses that were built under them, are also not hidden from anyone. The fault was with wrong policies, but my poor brothers and sisters had to suffer in the name of ‘destiny’. The Pradhan Mantri Awas Yojana -- Gramin was launched in order to relieve the poor living in the villages from this problem and to provide pucca roof to them. The country had set a target of providing pucca houses to every poor family by the 75 years of independence. In order to meet this target, about two crore houses have been built only in rural areas over the years. Even under the Pradhan Mantri Awas Yojana alone, the keys of about 1.25 crore houses have been given to the people. About 1.5 lakh crore rupees have been sanctioned by the central government alone to build these houses.
Friends,
I am reminded of some old memories when it comes to the housing scheme in Uttar Pradesh. When the earlier government was there, later you removed it, I remember, in 2016, we launched this scheme and there were so many difficulties. So many letters were written to the previous government from my office on behalf of the Government of India requesting them to send the names of the poor beneficiaries so that we could send money to their accounts under this scheme. We were ready to send the money. But all the letters of the central government, all the requests during meetings were ignored. The poor of UP have not forgotten the behaviour of that government even today. Today it is the result of the promptness of Yogi ji's government, the hard work of his entire team that the pace of housing scheme work has also changed and so has the ways. Under the scheme, about 22 lakh rural houses are to be constructed in UP. Out of these, more than 21.5 lakh houses have already been sanctioned. In such a short time, 14.5 lakh poor families in the villages of UP have also got their pucca houses. And it gives me pleasure today that most of the work of the CM housing scheme in UP has been done during the tenure of this government.
Friends,
The history of housing schemes in our country is decades old. Earlier also, the poor needed good and affordable houses. But the experience of those schemes has been very bad for the poor. So, when the Central Government was working on this housing scheme four-five years ago, we paid special attention to get rid of all those mistakes and wrong policies and to find new ways and policies. And it was also decided that the poor in the villages, who had given up hopes of home, who had assumed that the life would be spent on footpaths and huts, should be the first to get these houses. So, their worry was our first priority. Secondly, we said that there should be complete transparency in allocation, no nepotism, no vote bank, no caste and no out-of-the-turn beneficiary. Poor deserve it first. Thirdly, the dignity, the self-esteem and the right of women and, therefore, it was decided to provide houses to women and they should be its rightful owners. Fourthly, the construction of the houses should be monitored through technology. The houses should just not be made of bricks and stones. We also had the goal that the houses should not have just four walls; they should have all the facilities so that one can live the life in a true sense. Under the Pradhan Mantri Awas Yojana, these houses are being given to families who did not have their own pucca houses, who were living in huts or ramshackle houses. These include common artisans of villages, our daily wage labourers and farm labourers. The marginal farmers living in villages and who have a Bigha or two Bighas of land will be largely benefited. There are also a large number of landless farmers in our country who somehow survive. Their generations passed away, they continued to feed the country with their hard work, but they could not arrange for pucca houses and roofs. Today, all such families are also being identified and linked to this scheme. These houses are also becoming a major medium for empowerment of women in rural areas as most of the houses are being allotted in the name of women of the house. Those who do not have land are also being given land lease. The most important part of the entire campaign is that the money is being deposited directly to the bank accounts of the poor whose houses are being built. The Centre and the UP government are constantly making efforts to ensure that no beneficiary has any problem and he does not become a victim of corruption.
Friends,
Today, the country is trying to bridge the gap between villages and cities as far as basic amenities are concerned. The life for the common man and the poor in the village should be as comfortable as it is in big cities. That is why the Pradhan Mantri Awas Yojana is also being linked to basic amenities like toilets, electricity, water, etc. Electricity connections, gas connections, toilets, all these are being given along with the houses. The country is now running the 'Jal Jeevan Mission' to provide piped clean water to villages. The aim is that no poor has to suffer or run around for basic facilities.
Brothers and sisters,
Another initiative which is helping the people of our villages is the Pradhan Mantri ‘Swamitva Yojana’ and I want the people to take full advantage of it. In the days to come, the scheme is going to change the fortunes of the people living in the villages of the country. And UP is one of the earliest states in the country where this Pradhan Mantri ‘Swamitva Yojana' has been implemented and work is going on in villages. Under this scheme, the people living in the villages are being given the ownership titles after measuring their lands and houses through technology. Nowadays, drones are surveying and mapping is being done in thousands of villages of UP so that your property is registered in your name in government records. After this scheme, the land disputes in the villages will be over. The biggest advantage would be that you would be able to secure a bank loan whenever you want by showing your village property. And you know that the property which is entitled to bank loan always fetches better prices. That is, the Swamitva Yojana will now have a good impact on the prices of houses and lands in the village. This scheme is going to empower crores of our poor brothers and sisters in villages. The work has also been completed in more than 8,500 villages in UP. The digital certificates that people are getting after the survey is being called “Gharoni” in UP. I am told that more than 51,000 Gharoni certificates have been distributed and very soon one lakh people of our villages are also going to get these Gharoni certificates.
Friends,
Today, when so many schemes are being available in the villages, these are not only increasing facilities, but the rural economy is also getting momentum. Under the Pradhan Mantri Gramin Sadak Yojana, more than 60,000 kms of rural roads have been built in UP. These roads are also becoming a medium of development as well as making the lives of the village people easier. You see, there were so many youngsters in villages who learnt a little bit of masonry work, but they did not get that much opportunity. Now so many opportunities for masons have been created after so many houses and roads are being built. The government is also training skill development for the same. Thousands of youths have also been trained in UP. And now women are also building houses as masons. Employment opportunities have also opened for them. With so much work being done, there has been requirement of cement, rods, building material shops and other services and the demand is also increasing. This has also given employment to the youth. Just a few months ago, the country launched another campaign which is going to benefit the people of our villages. The campaign is to provide fast-paced Internet to more than six lakh villages in the country. Under this campaign, optical fibre will be laid in lakhs of villages. This will also create new employment opportunities for the people of villages.
Friends,
This period of corona impacted the entire country, the entire world, humanity, every person, but Uttar Pradesh did not let its efforts for development stop, continued the work and proceeded at a fast pace. UP has been appreciated for the safe homecoming of our migrant friends. UP has generated employment of 10 crore man days under the Garib Kalyan Rozgar Abhiyan, and has achieved the first position in the country. This resulted in rural people getting employment in the villages itself and their lives became comfortable.
Friends,
Today, everyone from east to west and from Awadh to Bundelkhand is realizing the work that is happening in UP to make the life of the common man easier. Whether it is the Ayushman Bharat Scheme or the National Nutrition Mission, Ujjwala Yojana or the Ujala scheme, millions of cheaper LED bulbs are also saving people's money and making their lives easier. The speed with which UP has taken forward the central government schemes in the last four years has given a new identity and trajectory to UP. Strictness on criminals and rioters on the one hand and control of law and order on the other, the fast-moving work of several expressways on the one hand and on the other institutions like AIIMS, Meerut Expressway and the Bundelkhand-Ganga Expressway will accelerate the pace of development in UP. That is why, today, several big companies are also coming in UP, and avenues are also open for small industries. Local artisans have once again started getting the work due to the 'One District One Product' scheme of UP. The self-reliance of local artisans, poor and the labourers living in our villages will also meet the goal of Armanirbhar Bharat and the houses which have been given under the Pradhan Mantri Awas Yojana will serve as a great force for them.
May the period after Uttarayan usher in fulfilling dreams of your life! House itself is a very big system. Now see, the lives of children will change, their schooling will change and there will be new self-confidence. And my good wishes to all of you for this. I express my heartiest gratitude to all the mothers and daughters who have blessed me and thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ হিতাধিকাৰীসকললৈ পিএমএৱাই-গ্ৰামীণৰ অধীনত আৰ্থিক সাহাৰ্য্য মুকলি কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ পূৰ্ণ পাঠ
20 JAN 2021 3:28PM by PIB Guwahati
মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলকে প্ৰমুখ্য কৰি আপোনালোক সকলোলৈকে অভিনন্দন জনালো। আপোনালোকৰ নিজা ঘৰ, সপোনৰ ঘৰ অতি সোনকালেই আপোনালোকে লাভ কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। কিছুদিন পূৰ্বে, সূৰ্য্যই উত্তৰ দিশত অৱস্থান কৰিছে। কোৱা হয় যে শুভ কামনাৰ অৰ্থে এই সময় অতিশয় ভাল। এই পৱিত্ৰ সময়ত, যদি আপোনালোকে আপোনালোকৰ ঘৰখন নিৰ্মাণ কৰিবলৈ ধন লাভ কৰে, তেতিয়া আনন্দ বৃদ্ধি পাব। কেইটামান দিন পূৰ্বে, দেশখনে বিশ্বখনতে সৰ্ববৃহৎ ক’ৰোনা ভেকচিনৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। এতিয়া এয়া হৈছে আন এটা উৎসাহজনক কাম। মই আপোনালোক সকলোৰে সৈতে বাৰ্তালাপ কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিছিলো। তদুপৰি আপোনালোকেও আপোনালোকৰ আৱেগ ব্যক্ত কৰিছিল, তদুপৰি আশীৰ্বাদ জনাইছিল আৰু মই আপোনালোকৰ মুখত এটা সুখানুভূতি দেখা পাইছিলো, তাত এটা সন্তুষ্টি আছিল। এটা মহান জীৱনৰ ডাঙৰ সপোনটো পৰিপূৰ্ণ হৈ উঠিছিল। মই এয়া আপোনালোকৰ চকুত দেখা পাইছিলো। এই আনন্দ হৈছে আপোনালোকৰ, আপোনালোকৰ জীৱন সুবিধাৰে পৰিপূৰ্ণ হৈ পৰিছিল, এয়া মোৰ বাবে সৰ্ববৃহৎ আশীৰ্বাদ হ’ব আৰু পুনৰ এবাৰ মই প্ৰধান মন্ত্ৰী আৱাস যোজনা গ্ৰামীণৰ হিতাধিকাৰীসকলক অভিনন্দন জনাইছো।
আজিৰ কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰা উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আনন্দিবেন পেটেল জী, আমাৰ কেবিনেট সতীৰ্থ শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ সিং টোমৰ জী, উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ, উত্তৰ প্ৰদেশৰ গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী মহেন্দ্ৰ সিং, সকলোবোৰ হিতাধিকাৰী, ভিন্ন গাঁৱৰপৰা অহা ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল। আজি হৈছে গুৰু শ্ৰী গুৰু গোবিন্দ সিং জীৰ প্ৰকাশ পৰৱ। এই পৱিত্ৰ উপলক্ষত, মই গুৰু গোবিন্দ সিং চাহেবলৈ প্ৰণিপাত জনাইছো। তদুপৰি মই দেশৰ সকলো নাগৰিকলৈ প্ৰকাশ পৰৱৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো। মোৰ সন্তোষ এয়ে যে গুৰু চাহিবে মোক দয়া কৰিছিল। সেৱা আৰু সত্যৰ পথত অগ্ৰসৰ হওঁতে বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বানেৰে যুঁজিবলৈ আমি গুৰু গোবিন্দ সিং জীৰ জীৱনৰপৰা অনুপ্ৰেৰণা লাভ কৰো। মাথো এনে অদম্যতা সাহস, সেৱা আৰু সত্যৰ ক্ষমতাৰপৰাই শ্ৰী বৃদ্ধি হয়। গুৰু গোবিন্দ সিং জীয়ে দেখুৱাই থৈ যোৱা পথেৰে দেশখন অগ্ৰসৰ হৈ আছে। আজি, দৰিদ্ৰ, নিপীড়িত, শোষিত, বঞ্চিতসকলক সেৱা কৰিবলৈ, তেওঁলোকৰ জীৱন যাত্ৰা সলনি কৰিবলৈ দেশখনত অভূতপূৰ্ব কাৰ্য সমাপন কৰা হৈছে।
পাঁচ বছৰ পূৰ্বে মই উত্তৰ প্ৰদেশৰ আগ্ৰাৰপৰা প্ৰধান মন্ত্ৰী আৱাস যোজনা শুভাৰম্ভ কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছিল। এনে কেইটামান বছৰৰ ভিতৰতে, এই আঁচনিয়ে দেশখনৰ গাঁওসমূহৰ ছবিখন সলনি কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। এই আঁচনিৰ সৈতে, কেইবা নিযুত লোকৰ আশা, তেওঁলোকৰ সপোন সংযুক্ত হৈ আছে। প্ৰধান মন্ত্ৰী আৱাস যোজনাই দৰিদ্ৰৰপৰা দৰিদ্ৰতম জনকো এই নিশ্চিতি প্ৰদান কৰিছে যে হয়, যদি আজি নহয় কাইলৈ মোৰ নিজা ঘৰ লাভ কৰিব পাৰিম।
বন্ধুসকল,
মই আজি তদুপৰি এইবাবেই সুখী যে আজি উত্তৰ প্ৰদেশ দেশখনৰ এনে এখন ৰাজ্য হৈ পৰিছে য’ত দেশখনৰ গ্ৰামাঞ্চলৰ দৰিত্ৰতমজনৰ অৰ্থে গৃহ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আজিৰ কাৰ্যসূচী হৈছে এই ক্ষীপ্ৰতাৰ এটা উদাহৰণো। আজি, একেলগে, উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৬ লাখৰো অধিক পৰিয়ালৰ বেংক একাউন্টলৈ প্ৰায় ২৭০০ কোটি টকা প্ৰত্যক্ষভাৱে হস্তান্তৰ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত, গৃহ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ ৫ লাখৰো অধিক পৰিয়ালে তেওঁলোকৰ প্ৰথম কিস্তি লাভ কৰিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে, আজি এই পাঁচ লাখ গ্ৰামাঞ্চলৰ পৰিয়ালৰ অপেক্ষাৰ অন্ত পৰিল। এই দিনটো আপোনালোক সকলোৰে বাবে এটা বিশেষ দিন, কেনে এটা শুভ দিন সেয়া মই বুজিব পাৰিছো, ভালকৈয়ে অনুভৱ কৰিছো আৰু মনটোত এটা সন্তুষ্টি অনুভৱ কৰিছো আৰু দৰিদ্ৰসকলৰ অৰ্থে বহু কাম কৰিবলৈ আছে। সমান্তৰালভাৱে, আজি ৮০ হাজাৰ পৰিয়ালে তেওঁলোকৰ ঘৰৰ দ্বিতীয় কিস্তি লাভ কৰিছে। এতিয়া পৰৱৰ্তী শীত আপোনালোকৰ পৰিয়ালৰ বাবে ইমান কষ্টকৰ নহ’ব। পৰৱৰ্তী শীতলৈ আপোনালোকৰো নিজা ঘৰ থাকিব আৰু এই ঘৰসমূহ সা-সুবিধাৰে পৰিপূৰ্ণ হ’ব।
বন্ধুসকল,
দেশখনৰ নাগৰিকৰ বিশ্বাসৰ সৈতে আত্ম-নিৰ্ভৰ ভাৰতৰ প্ৰত্যক্ষ সম্পৰ্ক আছে। আৰু ঘৰ হৈছে এটা ব্যৱস্থা, এটা মহৎ উপহাৰ যিয়ে এজন লোকৰ বিশ্বাস বহুগুণে বৃদ্ধি কৰিব। যেতিয়া আপোনাৰ এখন নিজা ঘৰ হ’ব তেতিয়া মনত এটা প্ৰশান্তি থাকিব। তেওঁ অনুভৱ কৰে যে জীৱনৰ খলা-বমাবোৰত, ঘৰটো সহায় কৰিবলৈ থাকিব। তেওঁ অনুভৱ কৰে যে যেতিয়া তেওঁ এটা ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিব, এদিন তেওঁৰ দৰিদ্ৰতাৰপৰা মুক্ত হ’ব। কিন্তু পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ কাৰ্যকালত কেনে পৰিস্থিতি হৈছিল আমি সেয়া প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। মই বিশেষকৈ উত্তৰ প্ৰদেশ সন্দৰ্ভত ক’বলৈ বিচাৰিছো। দৰিদ্ৰসকলক যে গৃহ নিৰ্মাণত চৰকাৰখনে সহায় কৰিব পাৰে, সেয়া তেওঁলোকৰ বিশ্বাস নহৈছিল। পূৰ্বৰ গৃহ নিৰ্মাণৰ আঁচনিসমূহ, ইয়াৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা ঘৰসমূহৰ স্থিতি, সেয়াও কাৰোৰে দৃষ্টিৰ অগোচৰ নহৈছিল। সেই ভুল, ভুল নীতিৰ বাবে হৈছিল, কিন্তু মোৰ দৰিদ্ৰ ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকলে ‘ভাগ্য’ৰ নামত ভূগিবলগীয়া হৈছিল। গ্ৰামাঞ্চলত বসবাস কৰা দৰিদ্ৰসকলক এখন চাল দিবলৈ, এই সমস্যাৰপৰা দৰিদ্ৰসকলক সকাহ দিবলৈ প্ৰধান মন্ত্ৰী আৱাস যোজনা গ্ৰামীণৰ আৰম্ভ কৰা হৈছিল। স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ পূৰ্তিলৈকে প্ৰতিটো দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক এটা স্থায়ী গৃহ প্ৰদান কৰিবলৈ দেশখনে এটা লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ, যোৱা বছৰ কেইটাতে গ্ৰামাঞ্চলসমূহত প্ৰায় ২০ নিযুত গৃহ নিৰ্মাণ কৰা হয়। প্ৰধান মন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনতে, প্ৰায় ডেৰ কোটি গৃহৰ ছাবি জনসাধাৰণলৈ আগবঢ়োৱা হয়। এই গৃহসমূহ নিৰ্মাণৰ অৰ্থে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনে অকলেই প্ৰায় ১.৫ লাখ কোটি টকা প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
মই উত্তৰ প্ৰদেশত গৃহ নিৰ্মাণৰ আঁচনিৰ কথা উল্লেখ কৰাৰ লগে-লগে, মোৰ কিছু পুৰণি কথা মনত পৰিছে। বিশেষকৈ পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ কথা, যাক আপোনালোকে অপসাৰণ কৰিছে। মই ২০১৬ ৰ কথা মনত পেলাইছো, যেতিয়া আমি এই আঁচনিখনৰ শুভাৰম্ভ কৰিছিলো, তেতিয়া বহু সমস্যাই দেখা দিছিল। পূৰ্বতে যিখন চৰকাৰ আছিল, ভাৰত চৰকাৰৰদ্বাৰা বহুবাৰ পত্ৰ লিখা হৈছিল, যাৰ জৰিয়তে দৰিদ্ৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ নাম প্ৰেৰণ কৰিবলৈ জনোৱা হৈছিল, যাতে আমি তেওঁলোকৰ বেংক একাউন্টলৈ এই আঁচনিৰ ধন প্ৰেৰণ কৰিব পাৰো। আমি ধন প্ৰেৰণ কৰিবলৈ সাজু হৈছিলো। কিন্তু, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনৰ সকলোবোৰ পত্ৰ, বহু সভাত জনোৱা আহ্বান প্ৰত্যাখ্যান কৰা হৈছিল। সেই চৰকাৰৰ আচৰণ এতিয়াও উত্তৰ প্ৰদেশৰ দৰিদ্ৰসকলে পাহৰিব পৰা নাই। আজি যোগী জী হৈছে চৰকাৰখনৰ সক্ৰিয়তাৰ ফলশ্ৰুতি, তেওঁৰ সমগ্ৰ টীমটোৰ কঠোৰ শ্ৰমৰ ফলশ্ৰুতি এয়ে যে ইয়াত গৃহ নিৰ্মাণৰ আঁচনিৰ ক্ষীপ্ৰতা সলনি হৈ পৰিছে আৰু ইয়াৰ পন্থাও সলনি হৈ পৰিছে। এই আঁচনিৰ অধীনত উত্তৰ প্ৰদেশত প্ৰায় ২২ লাখ গ্ৰামীণ গৃহ নিৰ্মাণ হ’ব। ইয়াৰ ভিতৰত, ২১.৫ লাখৰো অধিক গৃহৰ নিৰ্মাণত অনুমোদনো জনোৱা হৈছে। অতি কম সময়ৰ ভিতৰত, উত্তৰ প্ৰদেশৰ গাঁওসমূহৰ চাৰে ১৪ লাখ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালে তদুপৰি পকা গৃহ লাভ কৰিছে। আৰু আজি মই প্ৰত্যক্ষ কৰি ভাল পাইছো যে উত্তৰ প্ৰদেশত মুখ্যমন্ত্ৰী গৃহ নিৰ্মাণ আঁচনিৰ গৰিষ্ঠসংখ্যক কাম সম্পন্ন হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশখনত গৃহ নিৰ্মাণ আঁচনিসমূহৰ ইতিহাস বহু দশক পুৰণি। আনকি তাৰ পূৰ্বেও, দৰিদ্ৰসকলৰ অৰ্থে ভাল গৃহ, সুলভ গৃহৰ আৱশ্যকতা আছিল। সেয়ে চাৰি-পাঁচ বছৰৰ পূৰ্বে যেতিয়া কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনে এই গৃহ নিৰ্মাণ আঁচনি সন্দৰ্ভত কাম কৰিছিল, আমি এই সকলোবোৰ ভুল, ভুল নীতিসমূহ নোহোৱা কৰি নতুন পথৰ সন্ধান কৰিবলগীয়া হৈছিল। নতুন পথৰ সন্ধান কৰিবলৈ যাওঁতে নতুন নীতি প্ৰস্তুতত বিশেষ মনোযোগ প্ৰদান কৰিবলগীয়া হয়। আৰু ই ঘৰৰ আশা বাদ দিয়া গ্ৰামাঞ্চলৰ দৰিদ্ৰসকলক স্পৰ্শ কৰেগৈ। পূৰ্বে পদপথত আশ্ৰয় গ্ৰহণ কৰা সকলে এতিয়া এটা গৃহত দিন কটাইছে। প্ৰথমে তেওঁলোকৰ যত্ন লোৱা হৈছে। দ্বিতীয়তে, আমি কৈছিলো যে আবন্টন সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছ হ’ব লাগিব, ইয়াত কোনো স্বজন প্ৰীতি থাকিব নোৱাৰিব, কোনো ভোট বেংক থাকিব নোৱাৰিব, কোনো জাতিৰ কথা থাকিব নোৱাৰিব, কোনো ধৰ্মৰ কথা থাকিব নোৱাৰিব, একো থাকিব নোৱাৰিব। তৃতীয়তে, দৰিদ্ৰ মহিলাসকলৰ সন্মান, মহিলাৰ আত্ম-সন্মান, মহিলাৰ অধিকাৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিল আৰু সেয়ে গৃহ প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল। চতুৰ্থতে, নিৰ্মাণ হোৱা গৃহসমূহৰ প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে নিৰীক্ষণ। আমি ইটা আৰু শিলৰ সংমিশ্ৰণেৰে কেৱল গৃহ নিৰ্মাণেই নহয়, বৰঞ্চ প্ৰকৃতাৰ্থতেই আমি জীৱন জীয়াই তুলিবলৈ আমাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা উচিত। গৃহৰ কেৱল চাৰি বেৰ নিৰ্মাণ কৰাই নহয়, ইয়াত বৃহৎ পৰিমাণৰ সপোনো সজাই তোলা উচিত। ইয়াৰ জৰিয়তেহে দৰিদ্ৰসকলে সকলো সুবিধা লাভ কৰিব। প্ৰধান মন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত, পকা গৃহ নথকা দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহলৈ এনে গৃহসমূহ আগবঢ়োৱা যায়। কেঁচা গৃহ বা জৰাজীৰ্ণ বাসগৃহত থকা লোকসকলক এনে গৃহ প্ৰদান কৰা যায়। এইসকলৰ ভিতৰত শিল্পী, দিন-হাজিৰা কৰা লোক, কৃষক সকলো আছে। ইয়াৰ সৰ্ববৃহৎ লাভ হৈছে গ্ৰামাঞ্চলত বসবাস কৰা ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলেও এনে গৃহ লাভ কৰিছে। তদুপৰি আমাৰ দেশখনত বহু ভূমিহীন কৃষক আছে যিয়ে বসবাসৰ বাবে সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈ আহিছে। তেওঁলোকেও এনে গৃহ লাভ কৰিছে। তেওঁলোকৰ বহু প্ৰজন্ম পাৰ হৈ গৈছে, তেওঁলোকৰ কঠোৰ শ্ৰমেৰে তেওঁলোকে দেশখনক অন্নৰ যোগাৰ দি আহিছে, কিন্তু তেওঁলোকে এটা স্থায়ী গৃহ আৰু এখন চালৰ ব্যৱস্থা কৰিবলৈ অসমৰ্থ হৈ ৰৈছিল। আজি এনে সকলোবোৰ পৰিয়ালক চিনাক্ত কৰা হৈছে আৰু এই আঁচনিৰে সংযোজিত কৰা যায়। তদুপৰি এই গৃহসমূহ গ্ৰামাঞ্চলৰ মহিলাসকলৰ সৱলীকৰণৰ এটা মাধ্যম হৈ পৰিছে, কিয়নো গৰিষ্ঠসংখ্যক গৃহয়েই পৰিয়ালসমূহৰ মহিলাসকলৰ নামত আবন্টন দিয়া হয়। যিসকলৰ ভূমি নাছিল, তেওঁলোকৰ অৰ্থে ভূমিৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এই সমগ্ৰ অভিযানৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হৈছে যে নিৰ্মাণ কৰা প্ৰতিটো গৃহৰ ক্ষেত্ৰতে, সংশ্লিষ্ট দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহৰ বেংক একাউন্টলৈ পোনপটীয়াভাৱে ধন হস্তান্তৰ কৰা হৈছে। কোনো হিতাধিকাৰীয়েই কোনো সমস্যাৰ সন্মুখীন হোৱা নাই, কোনো হিতাধিকাৰীয়েই দুৰ্নীতিৰ বলি হ’ব লগীয়া হোৱা নাই, এয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় আৰু উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে চেষ্টা কৰি আহিছে।
বন্ধুসকল,
আজি, প্ৰাথমিক সা-সুবিধাৰ ক্ষেত্ৰত গাঁও আৰু চহৰৰ মাজৰ ব্যৱধান হ্ৰাস কৰিবলৈ দেশখনে চেষ্টা কৰি আছে। গ্ৰামাঞ্চলৰ সাধাৰণ নাগৰিকৰ অৰ্থে, ডাঙৰ চহৰবোৰৰ লেখীয়াকৈ জীৱন নিৰ্বাহ সহজতৰ হোৱা উচিত। সেয়ে, প্ৰধান মন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ সৈতে টয়লেট, বিদ্যুৎ, পানীৰ দৰে প্ৰাথমিক সা-সুবিধাসমূহ সংযোজিত কৰা হৈছে। গৃহসমূহৰ সৈতে বিদ্যুৎ সংযোগ, গেছ সংযোগ, টয়লেট এই সকলোবোৰ আগবঢ়োৱা হৈছে। পাইপ সংযোগৰ জৰিয়তে গাঁওসমূহলৈ স্বচ্ছ পানী আগবঢ়াবলৈ এতিয়া দেশখনে ‘জল জীৱন অভিযান’ ৰূপায়ণ কৰি আছে। লক্ষ্যটো হৈছে যে দৰিদ্ৰজনেও প্ৰয়োজনীয় সা-সুবিধা লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰা।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আমাৰ গ্ৰামাঞ্চলৰ জনসাধাৰণে লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰা আন এটি প্ৰচেষ্টা হৈছে প্ৰধান মন্ত্ৰী স্বামিত্ব যোজনা আৰু গ্ৰামাঞ্চলৰ লোকসকলে ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা আহৰণ কৰাটো মই বিচাৰো। আগন্তুক দিনসমূহত, এই আঁচনিয়ে দেশখনৰ গাঁওসমূহত বসবাস কৰা লোকসকলৰ জীৱন-ধাৰণৰ গতি সলনি কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। আৰু উত্তৰ প্ৰদেশ হৈছে দেশখনৰ অন্যতম প্ৰথমখনি ৰাজ্য যিয়ে এই প্ৰধান মন্ত্ৰী স্বামিত্ব যোজনা ৰূপায়ণ কৰিছে, ইয়াৰ অধীনত গাঁওসমূহত কাম অব্যাহত আছে। এই আঁচনিখনৰ অধীনত, গ্ৰামাঞ্চলত বসবাস কৰা লোকসকলক তেওঁলোকৰ ভূমিৰ জোখ-মাপৰ অধিকাৰ প্ৰদান কৰা হৈছে, যথোপযুক্ত প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ গৃহৰ মালিকীস্বত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে। আজি, উত্তৰ প্ৰদেশৰ হাজাৰ-হাজাৰ গাঁৱত, ড্ৰোণৰ জৰিয়তে সমীক্ষা সম্পন্ন কৰা হৈছে, মেপিং সম্পাদন কৰা হৈছে যাৰ জৰিয়তে জনসাধাৰণৰ নামত তেওঁলোকৰ সা-সম্পত্তি চৰকাৰী ৰেকৰ্ডত পঞ্জীয়ন হৈছে। এই পৰিকল্পনাৰ পাছত, ভূমিক লৈ গাঁওসমূহত থকা বিবাদৰ অৱসান ঘটিব। ইয়াৰ সৰ্ববৃহৎ লাভ হ’ব গাঁৱৰ ভূমি দেখুৱাই বা গাঁৱৰ গৃহ দেখুৱাই আপুনি বিচৰা অনুসৰি বেংকৰপৰা লোন ল’বলৈ সক্ষম হ’ব। আৰু আপোনালোক অৱগত যে যি সম্পত্তিৰ বিপৰীতে বেংকৰপৰা লোন লাভ কৰা হয় তাৰ মূল্য সদায়েই অধিক। ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত স্বামিত্ব পৰিকল্পনাৰ সু প্ৰভাৱ এয়ে যে এতিয়াৰেপৰা গাঁৱত নিৰ্মাণ কৰা গৃহ আৰু ভূমিৰ মূল্যৰ ওপৰত লোনৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব। স্বামিত্ব আঁচনিয়ে গাঁওসমূহত বসবাস কৰা আমাৰ কোটি-কোটি দৰিদ্ৰ ভাতৃ আৰু ভগ্নীক এটা নতুন ক্ষমতা প্ৰদান কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। এই কাম উত্তৰ প্ৰদেশৰ চাৰে আঠ হাজাৰ গাঁৱত সম্পন্ন হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশৰ ঘাৰণিত সমীক্ষা সম্পন্ন হোৱাৰ পাছত জনসাধাৰণে ডিজিটেল প্ৰমাণ পত্ৰ লাভ কৰিছে। ৫১ হাজাৰৰো অধিক গৃহস্থীক প্ৰমাণ পত্ৰ বিতৰণ কৰা হৈছে আৰু অতি শীঘ্ৰেই এক লাখ লোকক এনে প্ৰমাণ পত্ৰ বিতৰণ কৰা হ’ব। আন গাঁৱৰ লোকসকলেও এনে প্ৰমাণ পত্ৰ লাভ কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
আজি, গাঁওসমূহক এনে বহু আঁচনিয়ে স্পৰ্শ কৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, এইসমূহে কেৱল সুবিধা বৃদ্ধি কৰাই নহয়, বৰঞ্চ গ্ৰামীণ অৰ্থনীতিৰ বৰ্ধন ঘটাব। প্ৰধান মন্ত্ৰী গ্ৰামীণ চড়ক যোজনাৰ অধীনত, উত্তৰ প্ৰদেশত ৬০ হাজাৰৰো অধিক কিঃমিঃ গ্ৰাম্য পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই পথসমূহে গ্ৰামাঞ্চলত বসবাস কৰা লোকসকলৰ জীৱন যাত্ৰা সহজ কৰি তুলিছে, একেদৰে অঞ্চলসমূহৰ উন্নয়নতো গতি প্ৰদান কৰিছে। এতিয়া আপোনালোকে দেখিছে যে গাঁওসমূহত এনে বহু যুৱক আছে যিয়ে ৰাজমিস্ত্ৰীৰ কাম শিকিবলৈ চেষ্টা কৰিছে, কিন্তু তেওঁলোকে অধিক সুযোগ লাভ কৰা নাছিল। কিন্তু এতিয়া গাঁওসমূহত বহু গৃহ নিৰ্মাণৰ ফলত, বহু পথ নিৰ্মাণৰ ফলত, ৰাজমিস্ত্ৰীসকলৰ অৰ্থে বহু সুযোগ সৃষ্টি হৈছে। চৰকাৰখনে তদুপৰি তেওঁলোকৰ অৰ্থে দক্ষতা বিকাশৰ প্ৰশিক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। উত্তৰ প্ৰদেশৰ হাজাৰ-হাজাৰ যুৱকেও এনে প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰিছে। আৰু এতিয়া আনকি মহিলাসকলেও মিস্ত্ৰী কাৰ্যত জড়িত হৈ গৃহ নিৰ্মাণ কৰিছে। তেওঁলোকৰ বাবে নিয়োগৰ সুবিধাও সৃষ্টি হৈছে। ইমানেই কাৰ্য সম্পাদন হৈছে যে চিমেন্ট, ৰড, গৃহ নিৰ্মাণৰ সা-সৰঞ্জামৰ দোকান ইত্যাদিৰ দৰে সেৱা প্ৰয়োজনীয় হৈ পৰিছে আৰু এইসমূহৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি পাইছে। এইসমূহেও যুৱ সমাজলৈ নিয়োগৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰিছে। মাথো কেইটামান মাহৰ পূৰ্বে, দেশখনে আন এটা অভিযান আৰম্ভ কৰিছে যিয়ে আমাৰ গাঁওসমূহত বসবাস কৰা লোকসকলক লাভান্বিত কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। এই অভিযানে দেশখনৰ ৬ লাখৰো অধিক গাঁৱক দ্ৰুত ইন্টাৰনেট সংযোগ আগবঢ়াব। এই অভিযানৰ অধীনত কেইবা নিযুত গাঁৱত অপ্টিকেল ফাইবাৰ পাৰিত কৰা হ’ব। এই কাৰ্যয়ো গাঁওসমূহত বসবাস কৰা লোকসকলৰ অৰ্থে নতুন নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
’ৰোনাৰ সময়ছোৱাৰ প্ৰভাৱ সমগ্ৰ দেশ, বিশ্ব, মানৱ জাতিৰ ওপৰতে পৰিছিল। উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰতিজন লোকেই উন্নয়নৰ অৰ্থে প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণত ৰৈ নাথাকিছিল। সেই সময়ত গাঁৱলৈ উলটি অহা বন্ধুসকলৰ সুৰক্ষিত প্ৰত্যাৱৰ্তনত উত্তৰ প্ৰদেশে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থা প্ৰশংসাৰযোগ্য। গৰীৱ কল্যাণ ৰোজগাৰ অভিযানৰ অধীনত উত্তৰ প্ৰদেশে ১০ কোটি কৰ্ম দিন সৃষ্টি কৰে আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে দেশখনত প্ৰথম স্থান লাভ কৰে। গাঁওসমূহত গৰিষ্ঠসংখ্যক লোকে নিয়োগ লাভ কৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, তেওঁলোকৰ জীৱন যাত্ৰা সহজ হৈ পৰে।
বন্ধুসকল,
আজি পূবৰপৰা পশ্চিমলৈ, অৱধৰপৰা বুন্দেলখণ্ডলৈকে, সাধাৰণ লোকৰ জীৱন যাত্ৰা সহজ কৰি তুলিবলৈ উত্তৰ প্ৰদেশত কেনে কাৰ্য সম্পাদন কৰা হৈছে সেয়া সকলোৱে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা, ৰাষ্ট্ৰীয় পুষ্টি অভিযান, উজ্জ্বলা যোজনা এই সকলোবোৰৰ জৰিয়তে জীৱন ধাৰণৰ মানদণ্ড উন্নত কৰিবলৈ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। কেইবা নিযুত এলইডি বাল্ব যোগান ধৰা হৈছে। যোৱা চাৰিটা বছৰত, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহ ৰূপায়ণ কৰাত উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰে বিশেষ অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। এহাতেদি অপৰাধীক কঠোৰভাৱে নিয়ন্ত্ৰণ কৰা হৈছে আৰু অন্যহাতেদি আইন-শৃংখলা নিয়ন্ত্ৰণ কৰা হৈছে। এহাতেদি বহু এক্সেপ্ৰেছ ৱে নিৰ্মাণ দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে আৰু অন্যহাতেদি এইমছৰ দৰে বৃহৎ প্ৰতিষ্ঠান নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। মিৰাট এক্সপ্ৰেছ ৱেৰপৰা আৰম্ভ কৰি বুন্দেলখণ্ড-গংগা এক্সপ্ৰেছ ৱেলৈকে, উত্তৰ প্ৰদেশৰ উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰিব। ইয়াৰ অৰ্থেই আজি উত্তৰ প্ৰদেশলৈ বৃহৎ কোম্পানীসমূহৰ আগমণ ঘটিছে আৰু একেদৰে ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ বাবে পথ প্ৰশস্ত হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশৰ ‘এখন জিলা এটা পণ্য’ ই পুনৰ স্থানীয় শিল্পীসকলক কাম আগবঢ়াবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আমাৰ গ্ৰামাঞ্চলত বসবাস কৰা স্থানীয় শিল্পী, দৰিদ্ৰ লোক, শ্ৰমিকসকলৰ আত্ম-নিৰ্ভৰতাই তদুপৰি আত্ম-নিৰ্ভৰ ভাৰতৰ লক্ষ্য পৰিপূৰণ কৰিব আৰু এই প্ৰচেষ্টাৰ মাজতে, প্ৰধান মন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে গৃহ লাভ কৰা কাৰ্যই তেওঁলোকক এটা বৃহৎ সকাহ প্ৰদান কৰিব।
উত্তৰায়ণৰ পাছত আপোনালোকৰ জীৱনৰ সকলোবোৰ সপোন পূৰ্ণ হৈ পৰক। এতিয়া আপোনালোকে দেখিব, শিশুসকলৰ জীৱনৰো পৰিৱৰ্তন সাধন হ’ব। তেওঁলোকৰ শিক্ষা-দীক্ষাত পৰিৱৰ্তন সাধন হ’ব। এটা নতুন বিশ্বাস প্ৰোথিত হ’ব। মই ইয়াৰ বাবে শুভ কামনা জনাইছো। আজি, সকলো মাতৃ আৰু ভগ্নীয়েই মোক আশীৰ্বাদ দিছে, মই তেওঁলোকক আন্তৰিক ধন্যবাদ জনাইছো।