কেবিনেট
মন্ত্ৰীসভাই ভাৰতীয় বায়ু সেনাৰ বাবে হিন্দুস্তান এৰ'নটিকছ লিমিটেড (এইচএএল)ৰ পৰা ৮৩খন লঘু যুঁজাৰু বিমান (এলচিএ) 'তেজস' ক্ৰয়ৰ মঞ্জুৰী দিছে
13 JAN 2021 5:25PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত মন্ত্ৰীসভাৰ ১৩ জানুৱাৰীত নতুন দিল্লীত বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। বৈঠকত ৪৫,৬৯৬ কোটি টকাৰ ব্যয়েৰে ৭৩খন এলচিএ তেজস এমকে-১এ যুঁজাৰু বিমান আৰু ১০খন এলচিএ তেজস এমকে-১ ট্ৰেইনাৰ বিমানৰ ক্ৰয়ক মঞ্জুৰী দিয়া হৈছে। ইয়াৰ লগতে ডিজাইন আৰু প্ৰাথমিক আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশৰ বাবে ১,২০২ কোটি টকা মঞ্জুৰ কৰা হৈছে।
লঘু যুঁজাৰু বিমান এমকে-১এ স্বদেশত ডিজাইন, বিকশিত আৰু নিৰ্মিত অত্যাধুনিক ৪+ প্ৰজন্মৰ যুঁজাৰু বিমান। এই বিমান ইলেকট্ৰনিক ৰূপত স্কেন কৰা সক্ৰিয় এৰে (এইএছএ) ৰাডাৰ, বিয়ণ্ড ভিজুৱেল ৰেঞ্জ (বিভিআৰ) মিছাইলক, ইলেকট্ৰনিক ৱাৰফেয়াৰ (ইডব্লিউ) ছুইট আৰু এয়াৰ টু এয়াৰ ৰিফুৱেলিং (এএআৰ)ৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিচালন ক্ষমতাৰে সজ্জিত, যি ভাৰতীয় বায়ু সেনা (আইএএফ)ৰ পৰিচালন আৱশ্যকতাসমূহ পূৰণ কৰিবলৈ এক শক্তিশালী প্লেটফৰ্ম হ'ব। ই ৫০%ৰ স্বদেশী সামগ্ৰীৰে যুঁজাৰু বিমানৰ শ্ৰেণীৰ প্ৰথম ''ক্ৰয় (ভাৰতীয়-স্বদেশী ৰূপত ডিজাইন, বিকশিত আৰু নিৰ্মিত)'' যি কাৰ্যক্ৰমৰ শেষলৈকে লাহে লাহে ৬০% লৈকে হ'বগৈ।
মন্ত্ৰীসভাই পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে আইএএফৰ দ্বাৰা প্ৰাথমিক আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশকো মঞ্জুৰী দিছে যাতে তেওঁলোকে নিজৰ বেছ ডিপোত মেৰামতি বা ছাৰ্ভিচিং সক্ষম কৰি তুলিব পাৰে যাতে মিছন ক্ৰিটিকেল ছিষ্টেমৰ বাবে বিমানত মাল বোজাই কৰা আৰু নমোৱাৰ সময় কম হয় আৰু পৰিচালনাৰ ব্যৱহাৰৰ বাবে বিমানৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি পায়। এই আইএএফক সংশ্লিষ্ট বন্দৰত মেৰামতিৰ প্ৰাথমিক আন্তঃগাঁথনিৰ উপলব্ধতাৰ বাবে এইবিলাকক অধিক দক্ষতাসহকাৰে আৰু প্ৰভাৱশালী ৰূপত সক্ৰিয় ৰাখিবলৈ সক্ষম কৰিব।
আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ জৰিয়তে, ভাৰতে একেৰাহে প্ৰতিৰক্ষা ক্ষেত্ৰত উন্নত অত্যাধুনিক টেকনিক আৰু প্ৰণালীৰ ডিজাইন, বিকাশ আৰু নিৰ্মাণ স্বদেশী ৰূপত কৰাৰ নিজৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰি আছে। হিন্দুস্তান এৰ'নটিকছ লিমিটেড (এইচএএল)ৰ দ্বাৰা লঘু যুঁজাৰু বিমানৰ নিৰ্মাণৰ জৰিয়তে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত পদক্ষেপে আৰু অধিক অগ্ৰগতি লাভ কৰিব আৰু দেশত প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন আৰু প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগে অগ্ৰগতি লাভ কৰিব। এই ক্ৰয়ত এইচএএলৰ লগতে ডিজাইন আৰু বিনিৰ্মাণ ক্ষেত্ৰত এমএছএমইসহ প্ৰায় ৫০০টা ভাৰতীয় কোম্পানীয়ে কাম কৰিব। এই কাৰ্যক্ৰমে ভাৰতীয় এৰ'স্পেচ মেনুফেকচাৰিং ইক'ছিষ্টেমক এক জীৱন্ত আত্মনিৰ্ভৰ ইক'ছিষ্টেমত পৰিণত কৰাত উৎপ্ৰেৰক হিচাপে কাম কৰিব।

Cabinet
Cabinet approves Procurement of 83 Light Combat Aircrafts (LCA) ‘Tejas’ from HAL for IAF
13 JAN 2021 5:25PM by PIB Delhi
The Cabinet met under the Chairmanship of Prime Minister in New Delhi on 13 January and has approved procurement of 73 LCA Tejas Mk-1A fighter aircrafts and 10 LCA Tejas Mk-1 Trainer aircrafts at the cost of Rs. 45,696 Crore along with Design and Development of Infrastructure sanctions worth Rs.1,202 Crore.
Light Combat Aircraft Mk-1A variant is an indigenously designed, developed and manufactured state-of-the-art modern 4+ generation fighter aircraft. This aircraft is equipped with critical operational capabilities of Active Electronically Scanned Array (AESA) Radar, Beyond Visual Range (BVR) Missile, Electronic Warfare (EW) Suite and Air to Air Refuelling (AAR) would be a potent platform to meet the operational requirements of Indian Air Force, IAF. It is the first “Buy (Indian-Indigenously Designed, Developed and Manufactured)” category procurement of combat aircrafts with an indigenous content of 50% which will progressively reach 60% by the end of the programme.
The Cabinet has also approved infrastructure development by IAF under the project to enable them handle repairs or servicing at their base depot so that the turnaround time would get reduced for mission critical systems and would lead to increased availability of aircraft for operational exploitation. This would enable IAF to sustain the fleet more efficiently and effectively due to availability of repair infrastructure at respective bases.
Under the Atmanirbhar Bharat Abhiyaan, India is continuously growing in its power to indigenously design, develop and manufacture advanced cutting edge technologies and systems in the Defence Sector. The manufacturing of Light Combat Aircraft by Hindustan Aeronautics Limited, HAL will give a further push to Atmanirbhar Bharat initiative and boost indigenisation of defence production and the defence industry in the country. About 500 Indian companies including MSMEs in the design and manufacturing sectors will be working with HAL in this procurement. The programme would act as a catalyst for transforming the Indian aerospace manufacturing ecosystem into a vibrant Atmanirbhar-self-sustaining ecosystem.