Prime Minister's Office
PM addresses Valedictory Function of 2nd National Youth Parliament Festival
Impact and Influence of Swami Vivekananda Remains Intact in Our National life: PM
Exhorts Youth to Contribute Selflessly and Constructively in Politics
Political Dynasty is the Major Cause of Social Corruption: PM
12 JAN 2021 1:19PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the valedictory function of the second National Youth Parliament Festival today via video conferencing. The Event took place in the Central Hall and the Prime Minister also heard the views of the three young national winners of the Festival. Lok Sabha Speaker, Union Education Minister and Union MoS (I/C) for Youth Affairs & Sports were present on the occasion.
Remembering Swami Vivekananda on his birth anniversary, the Prime Minister remarked that even with the passage of time, impact and influence of Swami Vivekananda remains intact in our national life. His views on nationalism and nation-building and his teaching regarding serving the people and serving the world continue to inspire us. The Prime Minister talked about Swami ji’s contribution to the individual and to Institutions. Individuals came in contact of Swami Vivekananda and created institutions and they in turn created new institution-builders. This started a virtuous cycle of individual development to institution-building and vice versa. This is a huge strength of India as the Prime Minister outline the links between the individual entrepreneurship and great companies. He also asked the youth to take advantage of the flexibility and innovative learning format provided by the recent National Education Policy. We are trying to create an ecosystem in the country, absence of which, often compels the youth to look towards foreign shores, the Prime Minister said.
The Prime Minister stressed that it was Swami Vivekananda who recognized confident, clear-hearted, fearless and courageous youth as the foundation of the nation. Shri Modi presented the mantras of Swami Vivekananda for youth. For Physical fitness it is ‘Muscles of Iron and Nerves of Steel’; for personality development, it is 'Believe in Yourself'; for leadership and teamwork Swamiji said ‘'Believe in All'.
The Prime Minister, exhorted youth to contribute selflessly and constructively in politics and said that today, honest people are getting the opportunity to serve, changing the old notion of politics as a site of unscrupulous activities. Today Honesty and performance have become the need of the hour. In this context, the Prime Minister dwelled at length on the politics of dynasty. He said corruption has become a burden on the people whose legacy was corruption. He called upon the youth to root out dynastic system. Dynasty politics gives rise to incapability and dictatorship in a democratic setup as such people work towards saving the politics of family and family in politics. “Today, days of winning election by the crutches of a surname are over still this malaise of dynastic politics is far from over…Political dynasty promotes self and family instead of pushing nation first. This is a major cause of social corruption in India”, the Prime Minister said.
Giving Example of the reconstruction work in the aftermath of Bhuj earthquake, the Prime Minister told the youth that the society that learns to make their own path in calamity, writes its own destiny. Therefore, all of 130 crore Indians are writing their own destiny today. The Prime Minister said that each and every, effort, innovation, honest pledge by today’s youth is laying a strong foundation for our future.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦ୍ୱିତୀୟ ଜାତୀୟ ଯୁବ ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟ ଉତ୍ସବର ସମାବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍ବୋଧନ
ଆମର ଜାତୀୟ ଜୀବନରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ପ୍ରଭାବ ଓ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଅକ୍ଷୁଣ୍ଣ ରହିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ରାଜନୀତିରେ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ଓ ଗଠନମୂଳକ ଅବଦାନ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଯୁବ ସମାଜକୁ ଆହ୍ୱାନ
ରାଜନୈତିକ ବଂଶବାଦ ସାମାଜିକ ଦୁର୍ନୀତିର ପ୍ରମୁଖ କାରଣ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
12 JAN 2021 1:19PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନ୍ଫରେନ୍ସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଜାତୀୟ ଯୁବ ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟ ଉତ୍ସବର ସମାବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦ୍ବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି । ସଂସଦର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କକ୍ଷରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସବର ୩ ଜଣ ଯୁବ ଜାତୀୟ ବିଜେତାଙ୍କ ମତାମତ ଶୁଣିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି, କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡା ଓ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀରେ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମୟର ପ୍ରବାହ ସତ୍ତ୍ୱେ ଆମର ଜାତୀୟ ଜୀବନରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ପ୍ରଭାବ ଓ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଅକ୍ଷୁଣ୍ଣ ରହିଛି । ଜାତୀୟତା ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ତଥା ଜନସାଧାରଣ ଓ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ବାଣୀ ଏବେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରୁଛି । ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରତି ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କ ଅବଦାନ ସଂପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସି ଅନୁଷ୍ଠାନମାନ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ ସେମାନେ ପରବର୍ତ୍ତୀ କାଳରେ ନୂଆ ଅନୁଷ୍ଠାନ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏକ ସଦ୍ଚକ୍ର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା ; ଯେଉଁଥିରେ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ନେଇ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଉତ୍ତମ ବ୍ୟକ୍ତି ନିର୍ମାଣ କରୁଥିଲା । ଏହା ଭାରତର ଏକ ବିରାଟ ବଳ । ଏ ବେକାର ଭାରତରେ ଉତ୍ତମ କଂପାନୀ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସେହି କଂପାନୀ ମାଧ୍ୟମରେ କିପରି ଉତ୍ତମ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ତିଆରି ହେଉଛନ୍ତି ତାହାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ ଏହି ସଦ୍ଚକ୍ରର ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତିରୁ ଯୁବ ସମାଜ ନମନୀୟତା, ଅଭିନବତା ଓ ନବସୃଜନକାରୀ ଶିକ୍ଷା ଢାଞ୍ଚା ଶିଖିବାର ସୁଯୋଗ ନେବା ଉଚିତ । ଆମେ ଦେଶରେ ଏପରି ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟିତ; ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା କୌଣସି ଯୁବକଯୁବତୀ ବିଦେଶମୁହାଁ ହେବେ ନାହିଁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନର ମୂଳଦୁଆ ପାଇଁ ଯେଉଁ ଯୁବ ସମାଜ ଚାହୁଁଥିଲେ ସେଥିରେ ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କଠାରେ ବିଶ୍ୱାସ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ହୃଦୟ, ନିର୍ଭୀକତା, ଭୟଶୂନ୍ୟତା ଓ ସାହସ ଦେଖୁଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଯୁବ ସମାଜକୁ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ମନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାମୀଜୀ ଶାରିରୀକ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ଲୁହାର ମାଂସପେଶୀ ଓ ଇସ୍ପାତର ସ୍ନାୟୁ କଥା କହୁଥିଲେ । ସେହିଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱର ବିକାଶ ପାଇଁ ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କ ମନ୍ତ୍ର ଥିଲା ନିଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା ବା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ । ସେହିଭଳି ନେତୃତ୍ୱ ଓ ଦଳଗତ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କ ମନ୍ତ୍ର ଥିଲା ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିବା ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବ ସମାଜକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ରାଜନୀତିରେ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ଓ ଗଠନମୂଳକ ଅବଦାନ ରଖିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିବା ଉଚିତ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ସାଧୁ, ସଚ୍ଚୋଟ ଲୋକମାନେ ଜନସେବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପାଉଛନ୍ତି । ରାଜନୀତି ନୀତିହୀନ ଓ ନିର୍ଲଜଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ବୋଲି ଯେଉଁ ପୁରୁଣା ବିଚାର ରହିଛି ତାହାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରିବାକୁ ସେ ଯୁବ ସମାଜକୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏବେ ସଚ୍ଚୋଟତା, ସାଧୁତା ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନ ରାଜନୀତିରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପାଉଛି । ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସେ ପାରିବାରିକ ରାଜନୀତି ଓ ବଂଶବାଦ ସଂପର୍କରେ ଦୀର୍ଘ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ରାଜନେତାମାନେ ଦୁର୍ନୀତିକୁ ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ ସୂତ୍ରରେ ପାଇ ରାଜନୀତିରେ ରହିଛନ୍ତି ସେହିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହିଁ ଆଜି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ଏକ ବୋଝ ପାଲଟିଛି । ରାଜନୀତିରୁ ଏହି ବଂଶବାଦର ମୂଳୋତ୍ପାଟନ ପାଇଁ ସେ ଯୁବ ସମାଜକୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଏହି ବଂଶବାଦୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ପାରିବାରିକ ରାଜନୀତି ଦ୍ୱାରା ଅଯୋଗ୍ୟତା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକଚ୍ଛତ୍ରବାଦ ମୁଣ୍ଡ ଟେକେ । ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ପରିବାରର ରାଜନୀତିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରନ୍ତି ଏବଂ ରାଜନୀତିରେ ବଂଶର ସୁରକ୍ଷା ଦିଗରେ ଯତ୍ନବାନ ହୋଇଥାନ୍ତି । ‘ଆଜି ସାଙ୍ଗିଆ ଓ ପରିବାରର ନାମକୁ ଆଶାବାଡି କରି ନିର୍ବାଚନ ଜିତିବା ନୀତିର ଅବସାନ ଘଟିଛି । ତଥାପି ପାରିବାରିକ ରାଜନୀତି ବେମାରିର ଅବସାନ ଘଟିନାହିଁ । ରାଜନୈତିକ ପରିବାର ନିଜକୁ ଓ ପରିବାରକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଏ । ସ୍ୱାର୍ଥରକ୍ଷାରେ ମାତି ରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପଦଦଳିତ କରେ । ଏହା ହିଁ ଭାରତରେ ସାମାଜିକ ଦୁର୍ନୀତିର ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଭୂମିକମ୍ପ ପରେ ସେଠାରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପୁର୍ନନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂପର୍କରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ସମାଜ ଦୁର୍ବିପାକ ସମୟରେ ନିଜର ରାସ୍ତା ତିଆରି କରିବାର କୌଶଳ ଶିଖେ ସେ ହିଁ ନିଜର ଭାଗ୍ୟ ଲେଖିଥାଏ ; ଅତଏବ ସମୁଦାୟ ୧୩୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ଆଜି ସେମାନଙ୍କର ନିଜର ଭାଗ୍ୟ ଲେଖୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଯୁବ ସମାଜ ନିଜର ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଉଦ୍ୟମ ନବସୃଜନ ଓ ସଚ୍ଚୋଟ ଶପଥ ଦ୍ୱାରା ଆମ ଭବିଷ୍ୟତର ଏକ ଦୃଢ ଆଧାରଶିଳା ରଖିଛନ୍ତି ।