আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
আই.এম.দি.না ২০২০ মনুংগী ইন্দিয়াগী অইং-অশাগী স্তেতমেন্ত অমা পীখ্রে
২০২০ চহি অসি ১৯০১দগী তৌরকপা রেকোর্দতা খ্বায়দগী শাবা নিপানশুবা চহিনি
খ্বায়দগী শাবা ১৫গী মনুংদা ১২ অমদি হৌখিবা চহি তরামঙা অসিগী মনুংদা ওইরি (২০০৬-২০২০)
হৌখিবা দিকেদ (২০০১-২০১০/২০১১-২০২০) রেকোর্দতা খ্বায়দগী শাবা দিকেদশু ওইরি
লৈবাক অসিগী মফম পুম্বদা খা-নোংচুপকী নোংজুথা (জুন-সেপ্তেম্বর)অসিদা মহৌশাগী ওইবদগী মথক্তা লৈরি (এল.পি.এ.গী ১০৯%)
২০২০গী অৱাং-নোংপোক্কী নোংজুথা (ওক্তোবর-দিসেম্বর)অসিগী নোংজু অসি লৈবাক অসিগী ওইনা মহৌশাগী ফিবমদা লৈরি (এল.পি.এ.গী ১০১%)
২০২০গী মনুংদা অৱাংথংবা ইন্দিয়াগী শমুদ্রদা সাইক্লোন ৫ থোকখি। হায়রিবশিং অসি অকনবা সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ নুংশিৎ এমফান, য়াম্না শাথিনা কনবা সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ নুংশিৎ নিভার অমসুং গাতি, য়াম্না শাথিনা কনবা সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ নুংশিৎ নিসার্গা অমসুং সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ নুংশিৎ ‘বুরেবি’নি
লৈবাক অসিনা অতৈ অইং-অশাগী ওইবা অকনবা চৈথেং থেংনখি থৌদোকশিং অদুদি অকনবা নোংজু, ঈশিং ইচাওশিং, চীং কিন্থবা, অখাক অরাও য়াওবা নোংলৈ-নুংশিৎ, নোংথাং, য়াম্না কন্না ইংবা, অসিনচিংবা অসিনি
05 JAN 2021 10:03AM by PIB Imphal
ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)গী ক্লাইমেৎ রিসর্স এন্দ সর্বিসেস (সি.আর.এস.) না স্তেসমেন্ত ওন ক্লাইমেৎ ওফ ইন্দিয়া দ্যুরিং ২০২০ ফোংখ্রে
হায়লাইতস
চহিগী ওইবা ইন্দিয়া পুম্বগী ২০২০গী মনুংদা লৈবা মিন লেন্দ লৈমাইগী নুংশিৎকী তেম্পেরেচর অসি মহৌশাগুম লৈরি। চহি অসিগী মনুংদা, চহিগী ওইবা লৈবা মিন লেন্দ লৈমাইগী নুংশিৎকী তেম্পেরেচর অসি +০.২৯০C নি (১৯৮১-২০১০ ফাওবগী দাতাগী মতুং ইন্না)। ২০২০ অসি ১৯০১দগী রেকোর্দ তৌরকপদগী নিপালশুবা খ্বায়দগী শাবা চহি ওইরি। অদুম ওইনমক মসি ২০১৬দদি খর নেম্না (+০.৭১০C ) তা লৈখি। নোংজুথা অমসুং নোংজুথা মতুং অসি মিন তেম্পেরেচরগা (অশেংবা তেম্পেরেচর-মহৌশাগী তেম্পেরেচর) অসিগা +০.৪৩০C অমসুং +০.৫৩০C মথংশিৎনা শাগৎলকপা অসিদা মতেং পাংলি। অদুম ওইনমক, নোংজুথা মমাংদদি তেম্পেরেচর অসি মহৌশাগী মখাদা লৈরি (+০.০৩০C)।
২০২০ মনুংগী মালেমগী ওইবা মিন সরফেস তেম্পেরেচর এনোমলি (দবল্যু.এম.ও. স্তেত ওফ দ গ্লোবেল ক্লাইমেৎকী জানুৱারী দগী ওক্তোবর ফাওবা) অসি +১.২০C নি (লৌফম:https://public.wmo.int/en/our-mandate/climate/wmo-statement-state-of-global-climate)।
২০২০গী চহিগী ওইবা নোংজু অসি লৈবাক অসিগী ওইনা লোং পেরিওৎ এবেরেজ (এল.পি.এ.)গী ১৯৬১-২০১০ ফাওবগী দাতাদা বেজ তৌবদা ১০৯% ওইরি। লৈবাক অসিগী নোংজুথাগী নোংজু অসি মহৌশাদগী মথক্তা লৈ অমসুং এল.পি.এ. অসি ১০৯% ওইরি।
তেম্পেরেচরশিং
চহিগী ওইবা ২০২০গী মনুংদা লৈবা মিন লেন্দ লৈমাইগী নুংশিৎকী তেম্পেরেচর অসি ১৯৮১-২০২০দা +০.২৯০C মথক্তা লৈরি, অসুম্না ২০২০ অসি ১৯০১দগী খ্বায়দগী শাবা নিপালশুবা চহি ওইনা রেকোর্দ লৈরি (ফিগ.১)। খ্বায়দগী শাবা চহি মঙা অসি মথং-মনাও নাইনা মদুদি: ২০১৬ (+০.৭১০C), ২০০৯ (+০.৫৫০C), ২০১৭ (+০.৫৪১০C), ২০১০ (+০.৫৩৯০C), অমসুং ২০১৫ (+০.৪২০C)অসিনি। পনবা য়াই মদুদি খ্বায়দগী শাবা চহি ১৫গী মনুংদা ১২ অমদি হৌখিবা চহি ১৫ (২০০৬-২০২০)অসিগী মনুংদা ওইরি। হৌখিবা দিকেৎ (২০০১-২০১০/২০১১-২০২০) অসি এনোমালি ০.২৩০C/ ০.৩৪০C ওইদুনা খ্বায়দগী শাবা দিকেৎ ওইরি। ১৯০১-২০২০গী মনুংদা লৈবাক অসিগী চহিগী ওইবা মিন তেম্পেরেচর অসি ০.৬২০C/১০০ (ফিগ.১)দা উৎলি লোয়ননা মশক থোক্না হেনগৎতুনা তেম্পেরেচর অসি (০.৯৯০C/১০০) অমসুং তপ্না হন্থরক্তুনা (০.২৪০C/১০০) খ্বায়দগী নেম্বা তেম্পেরেচর ওইরি।
লৈবাক্কী ওইবা সিজনেল মিন তেম্পেরেচরশিং অসি নোংজু পান্থা নত্তনা অতৈদি চাংগী মথক্তা লৈ। লৈবাক অসিগী এবেরেজ মিন অসি মার্চ অমসুং জুন নত্তনা মহৌশাদগী হেন্না শাই।
মিন তেম্পেরেচর অসি সেপ্তেম্বর (০.৭২০C, ১৯০১দগী খ্বায়দগী শাবা) মহৌশাদগী হেল্লি, ওগস্ত (০.৫৮০C, অনিশুবা খ্বায়দগী শাবা), ওক্তোবর (০.৯৪০C, ৩শুবা খ্বায়দগী শাবা), জুলাই (০.৫৬০C, ৫শুবা খ্বায়দগী শাবা) অমসুং দিসেম্বর (০.৩৯০C, ৭শুবা খ্বায়দগী শাবা)নি।
নোংজু
লৈবাক শিনবা থুংনা চহিগী ওইবা নোংজু অসি ১১৭.৭ সি.এম.এস.গী লোং পেরিওৎ এবেরেজ (এল.পি.এ.)দা ১০৯% ওইখি। মতমগী পরিং ওইনা চহিগী ওইবা নোংজু অসি লৈবাক্কী ওইবা অসি ১৯০১দগী মপুং ওইনা ফিগ.২ দা উৎলি। সিজন অসিদা লৈবাক অসিগী অপাকপা মফম মরি সেন্ত্রেল ইন্দিয়া, খা পেন্নিসুলার, নোংপোক অমসুং অৱাং নোংপোক ইন্দিয়া সিজনগী ওইবা নোংজু অসি ১১৫%,১২৯%, অমসুং ১০৬% মসিগী এল.পি.এ. মথংশিৎনা মরক অসিদা ৮৪% অমনা অৱাং-নোংপোক্তা সিজনেল ওইবা নোংজু লৈ।
লৈবাক অসিগী ২০২০দা অৱাং নোংপোক নোংজু সিজন (ওক্তোবর-দিসেম্বর) অসি মহৌশাগুম লৈ (এল.পি.এ.গী ১০১%) । খা পেন্নিসুলা মফমগী অৱাং নোংপোক্কী নোংজুথাগী নোংজু সিজন (সবদিবিজন ৫ য়াওনা মখোয় অদুদি: কোস্তেল অন্ধ্র প্রদেশ, রায়ালাসিমা, তামিল নাদু অমসুং পুদুচেরী, খা থংবা কর্নাতকা অমসুং কেরলা পুম্বা) অসিশু মহৌশাগুম লৈ(এল.পি.এ.গী ১০১%)। সব-দিবিজন মঙা কেরলা নত্তনা অহেনবা/মহৌশাগী ওইবা নোংজু ফংই।
ইন্দিয়ন শমুদ্রগী ত্রোপিকেল ওইবা নোংলৈ নুংশিৎ
২০২০গী মনুংদা অৱাংথংবা ইন্দিয়ন ওসিন্দা সাইক্লোন ৫ থোকখি। মখোয় অদুদিঅকনবা সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ নুংশিৎ এমফান, য়াম্না শাথিনা কনবা সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ নুংশিৎ নিভার অমসুং গাতি, য়াম্না শাথিনা কনবা সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ নুংশিৎ নিসার্গা অমসুং সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ নুংশিৎ ‘বুরেবি’নি। হায়রিবা অসিদা নিসার্গা অমসুং গাতিনা আরাবিয়ান শমুদ্রদা থোকখি, অমদি লেমহৌরিবা এমফান, নিভার অমসুং বুরেবিনা বে ওফ বেঙ্গালদা থোকখি। অমাং অতা য়াম্না থোকহনখিবা সাইক্লোন মঙা অসিগী মনুংদা য়াম্না কনবা সাইক্লোন এমফান অসি নোংজু থা মমাং অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গালগী শমুদ্র মপাল সুন্দরবন লান্না মে ২০দা থোকখি। মসিদা মীওই ৯০ অশি অনা থোকপা অমসুং চাওরাক্না য়ুমদা য়োকপা শা-উচেক ৪,০০০ রোম ৱেস্ত বেঙ্গালদা মাং-তাকহনখি। য়াম্না শাথিনা কনবা সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ নুংশিৎ নিসার্গানা নোংজু থা মনুংদা মহারাস্ত্রা লান্না জুনগী ৩দা থোক্তুনা মীওই ৪ অমসুং চাওরাক্না য়ুমদা য়োকপা শা-উচেক ২০০০রোম মহারাস্ত্রাদা শোকখি। অতৈ সাইক্লোন ৩ মদুদি নিভার, বুরেবি অমসুং গাতিনা নোংজুথা মতুংদা থোকখি। য়াম্না শাথিনা কনবা সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ নুংশিৎ নিভারনা তামিল নাদু অমসুং পুদুচেরীগী শমুদ্র মপাল লান্না লাক্তুনা তামিল নাদু অমসুং অন্ধ্র প্রদেশতা মীওই ১২ অমসুং চাওরাক্না য়ুমদা য়োকপা শা-উচেক ১০৮৩৬ রোম শোকখি। নোংলৈ নুংশিৎ ‘বুরেবি’না তামিল নাদুদা মীওই ৯ অমসুং চাওরাক্না য়ুমদা য়োকপা শা-উচেক ২০০রোম তামিল নাদুদা শোকখি। নোংলৈ নুংশিৎ গাতিনা সোমোলিয়াগী মফম খর শোকখি। চহি অসিদা থোকখিবা সাইক্লোন অসি ফিগর ৩ (এ) অমসুং ৩ (বি) দা উৎলি।
য়াম্না ৱাংনা শোকখিবা অইং-অশাগী থৌদোক
লৈবাক অসিনা অতৈ অইং-অশাগী ওইবা অকনবা চৈথেং থেংনখি থৌদোকশিং অদুদি অকনবা নোংজু, ঈশিং ইচাওশিং, চীং কিন্থবা, অখাক অরাও য়াওবা নোংলৈ-নুংশিৎ, নোংথাং, য়াম্না কন্না ইংবা, অসিনচিংবা অসিনি (ফিগ. ৪)। খর অমনা মখাদা পীরি। অশি অনাগী পাউ অসি মেদিয়া অমসুং সরকারগী রিপোর্ত মতুং ইন্ননি।
বিহার অমসুং উত্তর প্রদেশ অসি খ্বায়দগী শাথিনা শোকখিবা স্তেতশিংনি মসিদা অকনবা নোংলৈ নুংশিৎ, অখাক-অরাও ব্রজ তাবা অমসুং য়াম্না ইংবা অসিনা অশি অনা ৩৫০গী য়াওবগী রিপোর্ত তৌরি।
অকনবা নোংজু অমসুং ঈশিং ইচাওনা লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা নোংজু মমাং, মনুং, অমসুং মতুংদা মীওই ৬০০কী মপুন্সি মাংহনখি। মসিগী মনুংদা পুন্সি ১২৯ অমনা আসামদা, ৭২ অমনা কেরলাদা [মরুওইনা, ৬৫ অমদি মুন্নারগী পেত্তিমুদি, কেরলাগী ইদুকিদা ওগস্তকী ৭তা চীং কিন্থবদা], ৬১ অমনা তেলঙ্গানা (মসিদা, ৫৯ অমনা ওক্তোবরগী ১দগী ২০ ফাওবগী মনুংদা), বিহারদগী ৫৪, মহারাস্ত্রাদগী ৫০, উত্তর প্রদেশতগী ৪৮ অমসুং হিমাচল প্রদেশতগী ৩৮নি। লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা নোংথাং অমসুং ব্রজ তাবদা মীওই ৮১৫ লৈখিদগী রিপোর্ত লৈরি। মসিদা বিহারদগী ২৮০, উত্তর প্রদেশতগী ২২০, ঝরখন্দদগী ১২২, মধ্যা প্রদেশতগী ৭২, মহারাস্ত্রীদগী ২৩ অমসুং অন্ধ্র প্রদেশতগী ২০ অসি ময়েং শেংনা তাক্লি।
খ্বায়গী চাওনা থোকখিবা অইং অশাগী থৌদোক অসি ২০২০ মনুংদা থোকখি অমসুং মরী লৈনবা অশি-অনাগী পাউ অসি ফিগ. ৪দা উৎলি।
মরীক চুম্বাগীদমক, চানবিদুনা মফম অসিদা নম্বিয়ু

Ministry of Earth Sciences
IMD issues aStatement on Climate of India during 2020
The year 2020 as the eighth warmest year on record since 1901
12 out of 15 warmest years were during the recent fifteen years (2006-2020)
Past decade (2001-2010/ 2011-2020) was also the warmest decade on record
Rainfall over the country as a whole during the SW monsoon season (June-September) was above normal (109 % of LPA)
The 2020 Northeast monsoon season (October-December) rainfall over the country as a whole was normal (101% of LPA)
During 2020, 5 cyclones formed over the North Indian Ocean. These are Super cyclonic Storm AMPHAN, Very Severe Cyclonic Storms NIVAR & GATI, Severe Cyclonic Storm NISARGA, and Cyclonic Storm ‘BUREVI’
The country also experienced other high impact weather events like, extremely heavy rainfall, floods, landslide, thunderstorm, lightning, cold waves, etc
05 JAN 2021 10:03AM by PIB Delhi
The Climate Research and Services (CRS)of the India Meteorological Department (IMD) has issued a Statement on Climate of India during 2020.
HIGHLIGHTS
The annual mean land surface air temperature averaged over India during 2020 was above normal. During the year, annual mean land surface air temperature averaged over the country was+0.290C above normal (based on the data of 1981-2010). The year 2020 was the eighth warmest year on record since nation-wide records commenced in 1901. However, this is substantially lower than the highest warming observed over India during 2016 (+0.710C). The monsoon and post-monsoon seasons with mean temperature anomalies (Actual temperature-Normal temperature) of +0.430C and +0.530C respectively mainly contributed to this warming. Mean temperature during the winter was also above normal with anomaly of +0.140C. However, during the pre-monsoon season temperature was below normal (-0.030C).
The Global mean surface temperature anomaly during 2020 (January to October as per WMO state of the global climate) is +1.20C (source: https://public.wmo.int/en/our-mandate/climate/wmo-statement-state-of-global-climate).
The 2020 annual rainfall over the country as a whole was 109% of its Long Period Average (LPA) based on the data of 1961-2010. The monsoon season rainfall over the country as a whole was above normal and was 109% of its LPA.
Temperatures
The 2020 annual mean land surface air temperature for the country was +0.290C above the 1981-2010 period average, thus making the year 2020 as the eighth warmest year on record since 1901 (Fig. 1).The five warmest years on record in order were: 2016 (+0.710C), 2009 (+0.550C), 2017 (+0.5410C), 2010 (+0.5390C), and 2015 (+0.420C). It may be mentioned that 12 out of 15 warmest years were during the recent fifteen years (2006-2020).Past decade (2001-2010/ 2011-2020) was also the warmest decade on record with anomalies of 0.230C /0.340C.The country averaged annual mean temperature during 1901-2020 showed an increasing trend of 0.620C/100 years (Fig.1) with significant increasing trend in maximum temperature (0.990C/100 years) and relatively lower increasing trend (0.240C/100 years) in minimum temperature.
The country averaged seasonal mean temperatures were also above the average during all the seasons except pre-monsoon season. The country averaged mean monthly temperatures were warmer than the normal during all the months of the year except March and June.
The mean temperatures exceeded the normal during September (by 0.720C, warmest since 1901), August (by 0.580C, second warmest), October (by 0.940C, third warmest), July (by 0.560C, fifth warmest), and December (by 0.390C, seventh warmest).
Rainfall
The annual rainfall over the country was 109 % of long period average (LPA) of 117.7 cms. Time series of percentage departure of annual rainfall over the country as a whole since 1901 is shown in Fig. 2. Rainfall over the country as a whole during the SW monsoon season (June-September), which is the principal rainy season of the country, was above normal (109 % of LPA of 88 cms). During this season, among the four broad geographical regions of the country, Central India, South Peninsular and East & Northeast India received seasonal rainfall of 115%, 129% and 106% of its LPA respectively, while Northwest India received seasonal rainfall of 84% of itsLPA.
The 2020 Northeast monsoon season (October-December) rainfall over the country as a whole was normal (101% of LPA). The seasonal rainfall during the northeast monsoon season over the core region of the south peninsula (comprising of 5 subdivisions viz. Coastal Andhra Pradesh, Rayalaseema, Tamil Nadu & Puducherry, South Interior Karnataka and Kerala), was also normal (110% of LPA). All the five subdivisions of the core region except Kerala received excess/normal rainfall.
Tropical Storms in the Indian Seas
During 2020, 5 cyclones formed over the North Indian Ocean. These are Super cyclonic Storm AMPHAN, Very Severe Cyclonic Storms NIVAR & GATI, Severe Cyclonic Storm NISARGA, and Cyclonic Storm ‘BUREVI’. Of these, NISARGA &GATI formed over Arabian Sea, while the remaining 3 cyclones viz. AMPHAN, NIVAR & BUREVI formed over the Bay of Bengal. Out of these five most devastating cyclones, the Super Cyclonic Storm AMPHAN formed in the pre-monsoon season and crossed West Bengal coast over Sundarbans on 20th May. It claimed 90 lives & about 4,000 livestock mainly in West Bengal. The Severe Cyclonic Storm NISARGA, formed in the Monsoon season, crossed Maharashtra coast on 3rd June claimed 4 lives & 2000 livestock in Maharashtra. The remaining three cyclones viz.NIVAR, BUREVI & GATI formed during the post monsoon season. The Very Severe Cyclonic Storm NIVAR crossed Tamil Nadu & Puducherry coasts close to north of Puducherry and claimed 12 lives & 10836 livestock in Tamil Nadu & Andhra Pradesh. The Cyclonic Storm BUREVI claimed 9 lives & 200 livestock in Tamil Nadu. The VSCS “GATI” made landfall over Somalia coast. All these weather systems and their remnants and other low-pressure systems caused above normal rainfall over central and peninsular India. The tracks of these cyclones formed during the year are shown in figure 3 (a) and3(b).
High Impact Weather Events
The country also experienced other high impact weather events like, extremely heavy rainfall, floods, landslide, thunderstorm, lightning, cold waves, etc. (Fig.4). A few are listed below. The causalities mentioned here are based on the media and government reports.
Bihar & Uttar Pradesh were the most adversely affected states during the year which reportedly claimed more than 350 deaths from each state mainly due to thunderstorm, lightning & cold wave events.
Heavy rainfall & flood related incidents reportedly claimed over 600 lives from different parts of the country during pre-monsoon, monsoon & post-monsoon seasons. Of these, 129 lives were reportedly claimed from Assam, 72 from Kerala [Specifically, 65 persons reportedly claimed dead in a single day from Pettimudi in Munnar, Idukki district of Kerala on 7th August due to landslide.], 61 from Telangana (while, 59 lives reportedly claimed only during the period 1st to 20th October), 54 lives from Bihar, 50 from Maharashtra, 48 Uttar Pradesh, & 38 from Himachal Pradesh. Thunderstorms and lightning reportedly claimed 815 lives from different parts of the country. Among these, 280 from Bihar, 220 from Uttar Pradesh, 122 from Jharkhand, 72 from Madhya Pradesh, 23 from Maharashtra and 20 from Andhra Pradesh were significant. Cold wave conditions mainly prevailed over central parts the country especially in the month of January. It caused deaths of about 150 people. Of these deaths, 88 deaths were reported from Uttar Pradesh alone, 45 from Bihar only on single day on 1st January & 16 from Jharkhand.
Major Extreme Weather Events occurred during 2020 and associated causalities are shown in Fig. 4
For details, please CLICK HERE.