ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
ফিশরীজগী মতাংদা ইন্দিয়া-শ্রি লঙ্কা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপগী ৪শুবা মীফম
30 DEC 2020 7:52PM by PIB Imphal
ফিশরীশিংগী মতাংদা ইন্দিয়া-শ্রি লঙ্কা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপগী ৪শুবা মীফম অদু ভর্চুৱল মোদকী খুত্থাংদা ঙসি পাংথোকখ্রে। ইন্দিয়ন দেলিগেশন অদু দা. রাজীব রঞ্জন, সেক্রেতরী, দিপার্তমেন্ত ওফ ফিশরীজ, মিনিস্ত্রী ওফ ফিশরীজ, এনিমল হসবেন্দ্রী অমসুং দেরীয়িংনা লুচিংখি। ইন্দিয়ন দেলিগেশনগী অতোপ্পা মেম্বরশিং অদুগী মনুংদা মিনিস্ত্রী ওফ ফিশরীজ, এনিমল হসবেন্দ্রী অমসুং দেরীয়িং, মিনিস্ত্রী ওফ এক্সতর্নেল এফিয়র্স, তামিল নাদুগী সরকার, পুদুচেরীগী সরকার, ইন্দিয়ন নেভী অমসুং ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দকী মীহুৎশিংসু য়াওখি।
শ্রি লঙ্কাগী দেলিগেশন অদু সুকুমারি আর.এম.আই. রথনায়াকে, সেক্রেতরী, শ্রি লঙ্কা সরকারগী মিনিস্ত্রী ওফ ফিশরীজনা লুচিংখি। শ্রি লঙ্কাগী দেলিগেশনগী অতোপ্পা মেম্বরশিং অদুদি মখোয়গী ফোরেন মিনিস্ত্রী, দিপার্তমেন্ত ওফ ফিশরীজ অমসুং ইক্বাতিক রিসোর্চসেস, নেভী, কোস্ত গার্দ অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ এতোর্নী জেনরেলদগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং ওইখি।
মীফম অদুদা চহি কয়াদগী ইন্দিয়া অমসুং শ্রি লঙ্কাগী মরক্তা বাইলেতরেল দিস্কশনশিংগী এজেন্দাগী মনুং চল্লিবা ঙামী অমসুং ঙা ফানা হিশিংগা মরী লৈনবা ইশুশিং পুম্নমক অদু তানখি। নিংশিংবা য়াবদি ২০২০গী সেপ্তেম্বর ২৬তা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং শ্রি লঙ্কাগী প্রধান মন্ত্রী, মহিন্দ্র রাজাপক্সাগী মরক্তা পাংথোকখিবা ভর্চুৱল বাইলেতরেল সম্মিতকী মননুংদা লুচিংবা অনিমক্না “চাং নাইনা কন্সল্তেশন তৌদুনা অমসুং বাইলেতরেল চেনেলশিংগী খুত্থাংদা ঙামীশিংগা মরী লৈনবা ইশুশিং অদু কোকহন্নবা মখাতানা এনগেজমেন্ত তৌনবা” য়ানখি।
সেক্রেতরী, ফিশরীজ, ভারত সরকারনা হাইলাইত তৌরকখি মদুদি হ্যুমেনিতেরিয়ান ওইবা মওংদা অমসুং মমাংদা লৈনখিবা অন্দরস্তেন্দিংশিং অদুগী মতুং ইন্না ঙামীশিং অমসুং মখোয়গী হিংনবগী লম্বিশিং অদুগা মরী লৈনবা ইশুশিং পুম্নমক কোকহন্নবা ভারতকী মায়কৈদগী শ্রি লঙ্কাগা কন্সত্রক্তিব ওইবা মওংদা থবক তৌনবা লেপ্তুনা লৈরি।
শ্রি লঙ্কাগী নেভীনা ঙামী ৪০ অমসুং হি ৬ হন্দক্তা ফাজিনখিবা অদুগী মতাংদা পল্লদুনা, ইন্দিয়ন দেলিগেশনগী লুচিংবা অদুনা শ্রি লঙ্কাগী মায়কৈদা মখোয়শিং অদুবু অথুবা মতমদা থাদোকহন্নবা হায়খ্রে অমসুং মতম অদু ফাওবগী কন্সুলার এক্সেস অমসুং মথৌ তাবা মতেংশিং য়াওনা মথৌ তাবা ফেসিলিতেশন পীনবা হায়খি। ভারতকী মায়কৈনসু অমুক্কসু হন্না শ্রি লঙ্কাগী কস্তদীদা লৈরিবা ঙা ফানবা হিশিং অদু থাদোকপা তঙাইফদে মরমদি হায়রিবা অসি শ্রি লঙ্কাগী প্রসিদেন্তনা ২০১৯গী নোবেম্বরদা ভারত্তা লাক্লম্বা মতমদা পীরম্বা কমিৎমেন্ত অদুগী মতুং ইন্ননি।
মায়কৈ অনিমক্না পেত্রোলিং তৌবদা লৈবাক অনিমক্কী নেভী অমসুং কোস্ত গার্দকী মরক্তা লৈনরিবা কোওপরেশন, কোস্ত গার্দশিং অমসুং মরী লৈনবা ওপরেশনগী ৱাফমশিংগী মরক্তা লৈরিবা হোতলাইন, মেরিন এনভাইরনমেন্ত ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা তেংবাং পীনবগা লোইন-লোইননা জে.দবল্যু.জি.গী মঙশুবা মীফমগী মতমগী মতাংদা লৈরিবা ফিভম অদুগী মতাংদা ৱাখল্লোনশিং অদু এক্চেঞ্জ তৌনখি। মায়কৈ অনিমক্তা ফিশরীজকী মিনিস্তরশিংগী মীফম ঙন্না পাংথোক্নবগীদমক্তা ভারতকী মায়কৈদগীসু শ্রি লঙ্কাগা কন্সত্রক্তিব ওইবা ৱাখল্লোনগা লোইননা থবক তৌনিংবগী মতাংদা থমোই শেংনা ফোংদোকখি।
মায়কৈ অনিমক্না কোবিদ-১৯ লাইচৎনা থোকহল্লকপা অথিংবা-অপনবশিং অদু লৈহন্দনবা ভর্চুৱল মেদিয়মদা জে.দব্ল্যু.জি. পাংথোক্নবা য়ারিবা অসিনা ঙামীশিংগা মরী লৈনবা ইশুশিং পুম্নমক কোকহন্নবা হৌজিক লৈরিবা বাইলেতরেল মেকানিজমশিং অদু শিজিন্নদুনা অমসুং কন্সত্রক্তিব ওইবা মওংদা থবক তৌনিংবগী অপংম্বা অদু ময়েক শেংনা উৎলি।
সেক্রেতরী, ফিশরীজ, ভারত সরকারনা অনৌবা প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সমপদা য়োজনা মখাদা ভারতনা লৌখৎখিবা অনৌবা খোংথাংশিং অমসুং পাক বেদা দাইভর্সিফাই তৌনবা অমসুং ঙা ফাবদা প্রেসর হন্থহন্নবা ভারত সরকার অমসুং তামিল নাদু অমসুং পুদুচেরী সরকারগী অতোপ্পা স্কীমশিং অদুগী মতাংদা পনখি। মহাক্না মরু ওইনা পাক বে এরিয়াগী ঙামীশিংনা দীপ-সী ফিশিংদা দাইভর্সিফিকেশন তৌনবগীদমক্তা লৌখৎখিবা খোংথাংশিং, দীপ-সী ফিশিং ফেসিলিতেত তৌনবা শেমখিবা ইনফ্রস্ত্রকচর, সীৱীদ কল্তিভেশন, মেরিকলচর অমসুং এক্বাকলচরগী থবক-থৌওংশিংগী মখলশিং খুত্থাংদা হিংনবগী অতোপ্পা পাম্বৈ প্রোমোত তৌবা।
নিংশিংবা য়াবদি জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপকী অহানবা মীফম অদু নই দিল্লীদা ২০১৬কী দিসেম্বর ৩১দা পাংথোকখি। অনিশুবা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপনা ২০১৭গী এপ্রিল ৭তা কোলোম্বোদা পাংথোকখি অদুগা অহুমশুবা মীফম্না ২০১৭গী ওক্তোবর ১৩দা নই দিল্লীদা পাংথোকখি।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
4th Meeting of the India-Sri Lanka Joint Working Group on Fisheries
30 DEC 2020 7:52PM by PIB Delhi
The Fourth Meeting of the India-Sri Lanka Joint Working Group on Fisheries was held today through virtual mode. The Indian delegation was led by Dr. Rajeev Ranjan, Secretary, Department of Fisheries, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying. The other members of the Indian delegation included senior representatives from the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Ministry of External Affairs, Ministry of Home Affairs, Government of Tamil Nadu, Government of Puducherry, Indian Navy and Indian Coast Guard.
The Sri Lankan delegation was led by Ms. R.M.I. Rathnayake, Secretary, Ministry of Fisheries of the Government of Sri Lanka. The other members of the Sri Lankan delegation were senior officials from their Foreign Ministry, Department of Fisheries and Aquatic Resources, Navy, Coast Guard and the Department of the Attorney General.
The meeting covered the entire gamut of issues related to fishermen and fishing boats which have been on the agenda of bilateral discussions between India and Sri Lanka for many years. It may be recalled that during the Virtual Bilateral Summit between Prime Minister Narendra Modi and Sri Lankan Prime Minister Mahinda Rajapaksa held on 26 September 2020, both leaders agreed to “continue engagement to address the issues related to fishermen through regular consultation and bilateral channels.”
Secretary, Fisheries, Government of India, highlighted that the Indian side remains committed to working constructively with the Sri Lankan side to address all issues related to fishermen and their livelihoods in a humanitarian manner and in line with past understandings.
Referring to the recent apprehension of 40 fishermen and 6 boats by Sri Lanka Navy, the leader of the Indian delegation called on the Sri Lankan side to ensure their early release and till such time, to provide necessary facilitation including consular access and necessary assistance. The Indian side also reiterated the need for releasing all fishing boats in Sri Lankan custody in line with the commitment given by Sri Lankan President during his state visit to India in November 2019.
The two sides also exchanged views on the status of cooperation between Navy & Coast Guard of both countries in patrolling, existing hotline between the Coast Guards and related operational matters, cooperation in preservation of marine environment as well as the schedule for the fifth meeting of the JWG. The Indian side conveyed its sincere determination to work in a constructive spirit with the Sri Lankan side for convening an early meeting of the Fisheries Ministers on both sides.
Both sides agreed that the convening of the JWG on virtual medium to tide over the restrictions brought about by the Covid-19 pandemic reflected the common desire to utilize the existing bilateral mechanisms and work constructively to address all issues pertaining to fishermen.
Secretary, Fisheries, Government of India, highlighted the initiatives being taken by India under the new Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana and other schemes of Government of India and governments of Tamil Nadu and Puducherry to diversify and reduce fishing pressure in the Palk Bay. He also informed of initiatives taken for diversification into deep-sea fishing especially by fishermen of Palk Bay area, infrastructure created to facilitate deep-sea fishing, promotion of alternative livelihood through seaweed cultivation, mariculture and varieties of aquaculture activities.
It may be recalled that the First Meeting of the Joint Working Group was held on 31 December 2016 in New Delhi. The Second Joint Working Group was held in Colombo on 7 April 2017 while the Third Meeting was held in New Delhi on 13 October 2017.