ঙাকশেল মন্ত্রালয়
অকাস মিসাইল সিস্তেম মপান্দা য়োনবা অমসুং মপান্দা থাদোক্নবা অথুবদা অয়াবা পীনবা কমিতি অমা শেম্বা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
30 DEC 2020 3:50PM by PIB Imphal
অত্মানির্ভর ভারতকী মখাদা, ভারতনা মখল কয়াগী ঙাক-শেনগী খুৎলায়শিং অমসুং মিসাইলশিং পুথোকপা ঙম্বগী থৌনা হেনগৎলক্লি। অকাস মিসাইল অসি লৈবাক অসিগী মশাগী ওইবা মচাক-মথুম অমসুং তেক্নোলোজি চাদা ৯৬ হেন্না শীজিন্নদুনা পুথোকপা মরুওইবা মিসাইল অমনি।
অকাস অসি লৈমায়দগী নোংথক্তা কিলোমিতর ২৫ শান্না কাপ্পা ঙম্বা মিসাইল অমনি। মিসাইল অসি ২০১৪দা ইন্দিয়ান এয়র ফোর্সতা অমসুং ২০১৫দা ভারত লান্মীদা শীজিন্নবা হৌখি।
মিসাইল অসি সর্বিসশিংনা শীজিন্নবা হৌরবা মতুংদা, মালেমগী একজিবিসনশিং/দিফেন্স এক্সপো/এরো ইন্দিয়াদা মরুপ-মপাং ওইবা লৈবাকশিংনা অকাস মিসাইল লৈনিংবগী অপাম্বা উৎখি। তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী আর.এফ.আই/আর.এফ.পিদা ভারতকী কম্পেনিশিং শরুক য়ানবা খুদোংচাবা মন্ত্রীমন্দলগী অয়াবা অসিনা পীগনি।
হৌজিক ফাওবগী ওইনা, ভারতনা মপান্দা য়োল্লিবা দিফেন্সকী পোৎলমশিংগী মনুংদা পার্তশিং/কম্পোনেন্তশিং য়াওরি। অচৌবা খুৎলায়শিং মপান্দা য়োনবগী চাং য়াম্না নেম্লি। মন্ত্রীমন্দলনা লৌরিবা ৱারেপ অসিনা লৈবাক অসিগী ঙাক-শেনগী পোৎথোকশিং ফিবম ফগৎহনবা অমসুং মখোয় মালেমগী ওইনা চাংদম্নবদা মতেং পাংগনি।
মপান লৈবাকশিংদা য়োন্নবা অকাস মিসাইল অসি হৌজিক ভারতকী লান্মীশিংনা শীজিন্নরিবা সিস্তেম অসিদগী খেন্নগনি।
অকাসকী মথক্তা, অচৌবা প্লেতফোর্মশিং হায়বদি কোস্তেল সর্ভিলিয়েন্স সিস্তেম, রাদারশিং অমসুং এয়র প্লেতফোর্মশিং লৈনিংবগী অপাম্বা লৈরে। অসিগুম্বা প্লেতফোর্মশিং মপান্দা য়োন্নবা অথুবদা অয়াবা পীনবা দিফেন্স মিনিস্তর, এক্সতর্নেল এফেয়ার্স মিনিস্তর অমসুং নেসনেল সেকুরিতি এদভাইজর য়াওবা কমিতি অমা শেম্লে।
কমিতি অসিনা লৈবাক অসিনা পুথোকপা অচৌবা প্লেতফোর্মশিং তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদা য়োন্নবা অয়াবা পীগনি। সরকার অমদগী সরকার অমদা য়োন্নবগী লম্বী য়াওনা মপান্দা থাদোক্নবা তোঙান-তোঙানবা লম্বীশিং কমিতি অসিনা থিদোক্কনি। য়ু.এস.দোল্লর বিল্লিয়ন ৫গী ঙাক-শেনগী খুৎলায়শিং মপান্দা য়োন্নবগী পান্দম ফংনবা অমসুং মরুপ-মপাং ওইবা লৈবাকশিংগা লৈনরিবা মরীশিং ফগৎনবা মমল য়াম্বা ঙাক-শেনগী প্লেতফোর্মশিং মপান্দা থাদোক্নবা মিৎয়েং চঙনবা ভারত সরকারগী অপাম্বা লৈরি।

Ministry of Defence
Cabinet Approves Export of Akash Missile System and Creates a Committee for faster Approval of Exports
30 DEC 2020 3:50PM by PIB Delhi
Under the Atma Nirbhar Bharat, India is growing in its capabilities of manufacturing wide variety of Defence platforms and missiles. Akash is country’s important missile with over 96 percent indigenisation.
Akash is a Surface to Air Missile with a range of 25 Kms. The missile was inducted in 2014 in IAF and in 2015 in Indian Army.
After its induction in the Services, interest is shown in Akash missile by many friendly countries during International Exhibitions/Def Expo/Aero India. The Cabinet approval will facilitate Indian manufactures to participate in RFI/RFP issued by various countries.
So far, Indian defence exports included parts/components etc. The export of big platforms was minimal. This initiative of the Cabinet would help the country to improve its defence products and make them globally competitive.
The export version of Akash will be different from System currently deployed with Indian Armed Forces.
Besides Akash, there is interest coming in other major platforms like Coastal Surveillance System, Radars and Air platforms. To provide faster approvals for export of such platforms, a Committee comprising of Raksha Mantri, External Affairs Minister and National Security Advisor has been created.
This Committee would authorise subsequent exports of major indigenous platforms to various countries. The Committee would also explore various available options including the Government-to-Government route.
Government of India intends to focus on exporting high value defence platforms, to achieve target of 5 Billion USD of defence export and improve strategic relations with friendly foreign countries.