কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তসকী ইয়র এন্দ রিভ্যু-২০২০
পোস্ত ওফিসকী ব্রাঞ্চ ১২৭১১৫তা পি.এল.আই./আর.পি.এল.আই. ইন্সুরেন্তশিংগী ফাইনান্সিএল অমসুং নন-ফাইনান্সিএল রিক্বেস্তশিং প্রোসেস তৌনবগা খুদোংচাবগা লোইননা কোর ইন্তিগ্রেসন সি্স্তেম (সি.আই.এস.)তা দর্পন-পি.এল.আই. এপকী অনৌবা ভর্জন দিপ্লোই তৌখ্রে
জনুৱারী, ২০২০দগী নবেম্বর, ২০২০ ফাওবদা বিমা গ্রাম য়োজনা (বি.জি.ৱাই.)গী মখাদা খুঙ্গং ১৭,০৯২ কোনশিনখ্রে
জনুৱারী, ২০২০দগী নবেম্বর, ২০২০ ফাওবদা পাসপোর্ত অপ্লিকেসন লাখ ৭ হেনবা অমসুং আধার এনরোলমেন্তশিং/অপদেৎ তৌবগী রিক্বেস্ত লাখ ৯৯গী মথক্তা প্রোসেস তৌখ্রে
ইন্দিয়া পোস্তনা ইন্দিয়ন দ্রগ মেন্যুফেকচর্রস এসোসিএসন, হেল্থ সর্ভিসেসকী দিরেক্তর জেনরেল অমসুং লনাই ফর্ম মশিং কয়া অমদি ওনলাইন ফার্মাকোতিকেল কম্পনীশিংগা চুংশিন্নদুনা কোবিদ-১৯ মনুংদা মখোয়গী ফেসিলিতীশিংদগী হোস্পিতালশিং অমসুং বেনিফিসরীশিংদা হীদাক-লাংথক দেলিবরী তৌখি
কোবিদ-১৯গী মতমগী মনুংদা পোস্ত ওফিস অমসুং আই.পি.পি.বি. একাউন্তশিংগী খুত্থাংদা করোর ৩১গী ফাইনান্সিএল ত্রাঞ্জেক্সনশিং য়াহনখি
কোবিদ ১৯ মনুংদা খ্বাইদগী ফবা লোজিস্তিক সর্ভিসশিং ফংহনখিবগী ইন্দিয়া পোস্তনা ইন্দিয়া তদে হেল্থগিরি এৱার্দ ফংখ্রে
29 DEC 2020 5:07PM by PIB Imphal
চহি ১৫০গী মথক্তা দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তস (দি.ও.পি.)না লৈবাক অসিগী ই-পাউ ফাওনহন্নবা পাম্বৈ ওইদুনা লাকখি অমদি লৈবাক অসিগী খুন্নাইগী শেন্মীৎলোন চাউখৎহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি। মসিগা ভারতকী প্রজাশিংগী পুন্সিগী হিরম কয়াগা মরী লৈনৈ: মেলশিং থিনবা, স্মোল সেবিংস স্কীমশিংগী মখাদা দিপোজিৎশিং লৌবা, পোস্তেল লাইফ ইন্সুরেন্স (পি.এল.আই.) অমসুং রুরেল পোস্তেল লাইফ ইন্সুরেন্স (আর.পি.এল.আই.)গী মখাদা লাইফ ইন্সুরেন্সনা কভর তৌহল্লি অমসুং বিল খোমগৎপা, ফোর্মশিং থাবা অসিনচিংবা রিতেল সর্ভিসশিং ফংহল্লি। দি.ও.পি.না মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী স্কীম (এম.জি.নরেগা)কী খুৎশুমল কাইথোকপা অমসুং ওল এজ পেন্সন পীথোকপা অসিগুম্বা অতোপ্পা সর্ভিসশিং পাঙথোক্নবা ভারত সরকারগীদমক্তা এজেন্ত অমা ওইনা থৌদাংসু বারি। ২০২০দা দিপার্তমেন্ত অসি কেপাসিতী অপগ্রেদেসন অমসুং রোদ ত্রান্সপোর্ত নেৎৱার্ক চাউথোকহনবগী খুত্থাংদা মখোয়গী সপ্লাই চেনগী মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে। মসিনা ফাইনান্সিএল সর্ভিসশিং অমসুং হীদাক-লাংথক অসিনচিংবা য়ুমথোংদা দেলিবরী তৌহন্দুনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী চৈথেং থেংনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি। দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তসকী ইয়র এন্দ রিভ্যুনা মখোয়গী মাই পাকখিবশিং অমসুং ২০২০গী চহিদা দিপার্তমেন্ত অসিগী তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিংদা খুমাং চাউশিনখিবা অদু উৎলি।
. সপ্লাই চেন অমসুং ই-কম্মর্স: মেল, এক্সপ্রেস সর্ভিসেস অমসুং পর্সেল:
• কেপাসিতী অপগ্রেদ তৌবা: পর্সেল হেন্দল তৌবগী কেপাসিতী অসি চহি অমদা করোর ৬.০ ওইরম্বদগী চহি অমদা করোর ৭.৫দা হেনগৎহনখ্রে।
• রোদ ত্রান্সপোর্ত নেৎৱার্ক: সহর ৮০ য়ৌশিন্দুনারুৎ ৫৬তা জাতিগী থাক্কী রোদ ত্রান্সপোর্ত নেৎৱার্ক লৈহনবা। শেমগৎখ্রিবানেৎৱার্ক অসিগী খুত্থাংদা নুংতিগী তন ৭৫কী পর্সেলশিং য়াওবা চাউরাক্না বেগ ১৫০০০ পুরি।
• পান-ইন্দিয়াগী স্পীদ পোস্তকী চাংচৎতা লৈরিবা ত্রাঞ্জিৎ তাইম অসিদা ফগৎহনবা: স্পীদ পোস্তকী চাংচৎতা লৈরিবা ত্রাঞ্জিৎ তাইম অসি জুলাই, ২০১৯দা পুং ১০৫ লৈরম্বদগী ফেব্রুৱারী, ২০২০দা পুং ৮১দা হন্থহনখ্রে।
• দেলিবরীগী রিএল-তাইম অপদেসন: খুঙ্গংগী মফমশিংদা পোস্ত ওফস ৯৮,৪৫৪ য়াওনা পি.ও. লাখ ১.৪৭দা পোস্তমেন মোবাইল এপ ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে। পোস্তমেন মোবাইল এপকী খুত্থাংদা স্পীদ পোস্ত অমসুং রেজিস্তর্দ আর্তিকল করোর ১৪গী রিএল তাইম দেলিবরী স্তেতস ফংহনখ্রে।
• ই-কম্মর্স: এম.এস.এম.ই.শিংগী এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবা দিস্ত্রিক্ত হেদক্বাতর পুম্নমক কোনশিন্দুনা পোস্ত ওফিস ৮০০রোমদা ‘দাকঘরনির্য়ৎ’ লৈহনখ্রে।
• ইন্তরনেস্নেলগী ওইনা ত্রেক তৌবা য়াবা পেকেৎ সর্ভিস: অসি অতোপ্পা লৈবাক ৩দা, মোঙ্গোলিয়া, ভুতান অমসুং স্রী লঙ্কা হাপচিনদুনা লৈবাক ১৫ শুহনখ্রে।
২. বেঙ্কিং সর্ভিসেস অমসুং ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন:
• মীয়ামগীদমক্তা পাক শন্না দিজিতেল ফাইনান্সিএল এম্পাৱরমেন্ত তৌবা: লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া থুংনা পোস্ত ওফিস লাখ ১.৫৬কী খুত্থাংদা দি.ও.পি.না পি.ও.এস.বি. কস্তমর করোর ৫০গী মথক্তা শেবা তৌরি অমসুং পোস্ত ওফিস সেবিংস বেঙ্ক (পি.ও.এস.বি.) স্কীমশিংগী খুত্থাংদা আউৎস্তেন্দিং বেলেন্স লুপা ১০,৮১,২৯৩ লৈরি। পোস্ত ওফিসকী সি.বি.এস. সিস্তেম অসি নেৎৱার্ক অসিদাস হান্নদগী পোস্ত ওফিস ২৩,৪৮৩ লৈবগা লোইননা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা নেৎআর্ক ওইরি। মখা তানা পোস্ত ওফিসকী ব্রাঞ্চ ১,২৯,১৫১না রিএল আইম বেসিসতা নেৎৱার্ক অসি একসেস তৌবা য়াহনখ্রে। সি.বি.এস.না এ.তি.এম.শিং, ইন্তর্নেৎ অমসুং মোবাইল বেঙ্কিংগী খুত্থাংদা দি.ও.পি.উ পুং ২৪ চুপ্না সর্ভিস পীহনবা ঙমহল্লি।
• খুঙ্গংগী মীয়ামগী ফাইনান্সিএল এম্পাৱরমেন্ত তৌবা: এম.ও.এফ.কী স্মোল সেবিং স্কীম ৯ পোস্ত ওফিস লাখ ১.৫৬তা ফংহল্লি।তাং ২৩.০৭.২০২০গী এস.বি. ওর্দর ২৭/২০২০গী খুত্থাংদা বি.ও.শিংদা স্কীম ৫ মদুদি মন্থলী ইনকম স্কীম, সিনিয়র সিতিজেন্স সেবিংআ স্কীম, পব্লিক প্রোবিদেন্ত ফন্দ, নেস্নেল সেবিংস সর্তিফিকেৎ অমসুং কিসান বিকাস পত্রাহবে ইন্ত্রদ্যুস তৌখি। ভারতকী খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা মীয়াম্না তাউন নত্ত্রগা সহরশিংদা চৎতুনা পোস্ত ওফিস সেবিএস বেঙ্ক (পি.ও.এস.বি.)গী ত্রাঞ্জেক্সনগী মথৌ তাররোই। হায়রিবা অসি লোকেল ব্রাঞ্চ পোস্ত ওফিসশিংগী খুত্থাংদা মখোয়গী য়ুমথোংদা ফংহল্লগনি।
• নুপীমচাশিংগী ইকোনোমিক এম্পাৱরমেন্ত তৌবা: সুকন্যা সমরিদধি একাউন্ত (এস.এস.এ.) স্কীম অসি অঙাং নুপীমচাগী য়াইফনবা স্কীম অমা ওইনসু খঙনৈ অমদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জিনা হরিয়ানাগী পনিপৎতা জনুৱারী ২২, ২০১৫দা হৌদোকখি। এস.এস.এ. স্কীমনা অঙাং নুপীমচাশিংগী অফবা তুংলমচৎ অমা পুরকপা ঙমহল্লি। স্কীম অসিনা মখোয়দা মহৈ-মশিং মপুং ফানা ফংহনবা, লুহোংবগী চাদিং অমসুং মখোয়গী তুংগী পুন্সি নুংঙাইহনবদা মতেং পাংহল্লি। সুকন্যা সমরিদধি একাউন্ত অসি পোস্ত ওফিস অমা হেক্তদা হাংদোকপা য়াই। স্কীম অসি চৎনবা হৌবদগী হৌনা নবেম্বর ২০২০ ফাওবদা দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তা লুপা করোর ৫৮,৮২২.৬২গী শেনফম দিপোজিৎ তৌদুমা পুন্না সুকন্যা সমরিদধি একাউন্ত করোর ১.৮৩ হাংখি।
• অহোংবা রেৎশিংদা মীয়ামগী ইন্সুরেন্স অমসুং পেন্সন কভরেজ: পি.এম. জন সুরক্ষা স্কীমশিং মমিং ওইনা পল্লবদা প্রধান সুরক্ষা বিমা য়োজনা (পি.এম.এস.বি.ৱাই.), প্রধান মন্ত্রী জীবন বিমা য়োজনা (পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই.) অমসুং অতল পেন্সন য়োজনা (এ.পি.ৱাই.) অসি ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা মে ২০১৫দা লোঞ্চ তৌখি। ভারত সরকারগী ফ্লেগশিপ স্কীমশিং অসিগী মখাদা দি.ও.পি.না মরু ওইবা থৌদাং লৌখি অমসুং হৌজিক ফাওবদা অতল পেন্সন য়োজনা (এ.পি.ৱাই.) লাখ ৩.২, প্রধান মন্ত্রী জীবন বিমা য়োজনা (পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই.) লাখ ৫.৯ অমসুং প্রধান সুরক্ষা বিমা য়োজনা (পি.এম.এস.বি.ৱাই.) করোর ১.১৭ এনরোল তৌখ্রে।
• শীখিবশিংগী ক্লেম স্তেতলমেন্ত প্রোসেস থুজিন্নবা শীখিবগী ক্লেম অসি লায়না প্রোসেসশিং তৌনবা অমসুং ক্লেমেন্তশিংনা ক্লেমগী শেনফম ফংহনবদা থুজিনহনবদা মতেং পাংঙি।
• পোস্ত বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া: ইন্দিয়া পোস্ত পেমেন্তস বেঙ্ক (আই.পি.পি.বি.) ত্রাঞ্জেক্সন তৌনবা একসেস পোইন্ত লাখ ১.৩৬কী মথক্তা লৈহনদুনা লৈবাক শিনবা থুংনা খ্বাইদগী চাউবা সিঙ্গল বেঙ্ক নেৎৱার্ক ওইহল্লি। বঙ্কিং সর্ভিসশিং য়ুমথোংদা য়ৌহন্নবা গ্রামিন দাক সেৱকশিং (জি.দি.এস.) অমসুং পোস্তমেন লাখ ২.৯০গী মতক্না দোরস্তেপ বেঙ্কিং সর্ভিস প্রোভাইদরশিংগী থৌদাং লৌরি। মীওই করোর ৩.৬১গী মথক্তা কান্নবা ফংহনদুনা শেনফম লুপা করোর ৭,৬৬৭ ওইবা আধার ইনেবল পেমেন্ত সিস্তেম (এ.ই.পি.এস.)গী ত্রাঞ্জেক্সনশিং তৌখি, মখোয় অয়াম্বা কোবিদ-১৯ লোকদাউন মনুংদা ওইখি।
• দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর (দি.বি.তি.): জনুৱারী, ২০২০দগী নবেম্বর, ২০২০ ফাওবগী মতমদা লুপা করোর ৪,০৪০ ওইবা শেনফমগী ত্রাঞ্জেক্সন করোর ৩.৯৯গী মথক্তা তৌখি। অরাপ্পা অমদি খুঙ্গংগী মফমশিং য়াওনা বেনিফিসরীশিংবদা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংগী স্কীম ২৭৫কী মথক্কী কান্নবশিং কাইথখি।
• দিজিতেল ইনক্লুজন: পোস্ত ওফিসকী ব্রাঞ্চ ১,২৯,১৫৯না সিম বেজ হেন্দহেল্দ পি.ও.এস. দিবাইস শীজিন্নরি। জনুৱারী, ২০২০দগী নবেম্বর, ২০২০ ফাওবগী মতমদা রেমোৎনা মেনেজ তৌবা ফ্রেঙ্কিং মেছিনশিং প্রমোসন তৌবগী খুত্থাংআ দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন করোর ৪০ তৌহনখ্রে।
৩. পোস্তেল লাইফ ইন্সুরেন্স (পি.এল.আই.)/রুরেল পোস্তেল লাইফ ইন্সুরেন্স (আর.পি.এল.আই):
• শেনবা চই ২০১৬-১৭, ২০১৭-১৮. ২০১৮-১৯. ২০১৯-২০ অমসুং ২০২০-২১গী পি.এল.আই.গী বোনস অসি মার্চ, ২০২০দা লাউথোকখি। মসিগা চপ মান্ননা শেনবা চই ২০১৬-১৭, ২০১৭-১৮. ২০১৮-১৯. ২০১৯-২০ অমসুং ২০২০-২১গী আর.পি.এল.আই.গী বোনস অসি এপ্রিল, ২০২০দা লাউথোকখি।
• লৈবাক শিনবা থুংনা লোকদাউন তৌরবসু এপ্রিল, ২০২০দা লুপা ৫,১৫,১৪,০৩,৯৬৬/- ওইবা পি.এল.আই./আর.পি.এল.আই.গা মরীলৈননা পুন্না ত্রাঞ্জেক্সন ২৬,৫৪,৬৫২ তৌখ্রে অমসুং প্রিমিয়ম পেমেন্তগী মতম অসি জুন, ২০২০ আওবা শাংদোকখ্রে।
• এপ্রিল, ২০২০দগী হৌনা থাগী ওইনা পি.এল.আই./আর.পি.এল.আই.গী ওনলাইন ত্রাঞ্জেক্সনশিংদা ৪৮% হেনগৎখ্রে।
• লোকদাউন লৈরবসু অমসুং ত্রান্সপোর্তেসন অমসুং ওফিসশিংগী স্তাফকী এতেন্দেন্সতা তোঙান তোঙানবা অথিংবশিং লৈরবসু লৈবাক অসিদা এপ্রিল, ২০২০দা সেন্ত্রেল প্রোসেসিং সেন্তরশিং (সি.পি.সি.শিং)গী ৯০%গী মথক্তা মথৌ তৌখি, অনৌবা প্রপোজেল ৭০,০০০গী মথক্তা প্রোসেস তৌখি অমসুং ক্লেম ৪০,০০০গী মথক্তা সেঙ্কসন তৌখি।
• হান্না লৈরম্বা পেমেন্ত গেৎৱে, ৱায়রকার্দ অসি ওনলাইন প্রিমিয়া পেমেন্ত পেয়ুনা মহুৎ শিনখ্রে, মসিনা দেবিৎ কার্দ, ক্রেদিৎ কার্দ, নেৎ বেঙ্কিং, ৱালেৎ অমসুং য়ু.পি.আই. অসিগুম্বা মখল য়াগী পেমেন্ত চেনেল কস্তমরশিংদা ফংহল্লি।
• সিতিজেন চার্তর’ নোর্মশিংগী মনুংদা অনৌবা প্রপোজেলশিং এসেপ্ত তৌনবগী অমসুং ক্লেমশিং সেতলমেন্ত তৌহন্নবগী প্রোসেস লায়থোকহন্নবা অনৌবা প্রপোজেলশিং এসেপ্ত তৌনবা অমসুং ক্লেমশিং সেতলমেন্ত তৌনবগী এপ্রোবর লিমিৎশিং অসি রিভাইস তৌখ্রে অমসুং হেদ পোস্ত ওফিস/জি.পি.ও./দিবিজনেল লেবেলদা দিসেন্ত্রেলাইজ তৌখ্রে (দিরেক্তরনা এপ্রোবিং ওথোরিতী ওইবা ইনক্বারী চংবা ঙন্না শীখিবগী ক্লেমশিং নত্তনা)। মতুং তারকপা ওইনা পি.এল.আই.গী (পোস্তেল লাইফ ইন্সুরেন্স) রুলস, ২০১১গী রুল ৫৫, ৫৫(১), ৫৫(২), ৫৮(১) অমসুং ৫৯(২) এমেন্দ তৌখ্রে।
• পি.এল.আই./আর.পি.এল.আই.দা লাকপা শীখিবগী ক্লেম, মেচ্যুরিতীগী ক্লেম অমসুং লোন রিক্বেস্ত পীবগী সেতলমেন্তগী প্রসেস অসি অমমমগী ওইনা কম্প্রিহেনসিব সেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (এস.ও.পি.) প্রেসক্রাইব তৌদুনা লায়থোকহনখ্রে।
• শীখিবগী ক্লেম তৌবগী কেসশিং প্রোসেস তৌবা থুজিন্নবা পি.এল.আই. (পোস্তেল লাইফ ইন্সুরেন্স) রুল্স, ২০১১গী রুল ৩৯ অসি হৌজিক লৈরিবা ইন্দস্ত্রী প্রেক্তিসগা ইরোইননা এমেন্দ তৌখি।
• অৱাপ্পা অমদি খুঙ্গংগী মফমশিং য়াওনা পোস্ত ওফিসকী ব্রাঞ্চ ১২৭১১৫কী থাক্তা পি.এল.আই./আর.পি.এল.আই.গী তোঙান তোঙানবা ফাইনান্সিএল অমসুং নন-ফাইনান্সিএল রিক্বেস্তশিং প্রোসেস তৌবগী খুদোংচাবগা লোইননা কোর ইন্তিগ্রেসন সিস্তেম (সি.আই.এস.)তা দর্পন-পি.এল.আই. এপকী অনৌবা ভর্জন দিপ্লোই তৌখ্রে।
• পোলিসী সর্ভিসিংগা মরী লৈনবা এস.এম.এস.শিং হেন্না হাপচিনদুনা কস্তমরগী কম্ম্যুনিকেসনদা বিভাগ অসিনা হেন্না মনুং মপান ফাওনা উহল্লি।
• পোলিসী কন্ত্রেক্ততা বিভাগ অসিনা রিভাইবেল তেস্ত্রিক্সন ২ লৌথোকখ্রে। মসিগা লোইননা পি.এল.আই. সিস্তেমদা ইন্সতোলমেন্তদা পোলিসী রিভাইবেল তৌনবগী প্রোবিজন অসি লৈহনখ্রে।
• পি.এল.আই অমসু আর.পি.এল.আই.গী বিজিনেস পর্ফোর্মেন্স.: অপুনবা শেনফম লুপা করোর লাখ ২.০৫ এস্যুর্দ তৌবগা লোইননা ৩০-১১-২০২০ ফাওবদা এক্তিব ওইবা পি.এল.আই. অমসুং আর.পি.এল.আই. পোলিসী পুন্না লাখ ৯৬.৭৯ লৈরি।
• পি.এল.আই./আর.পি.এল.আই. ফন্দগী ইনবেস্তমেন্ত ফঙ্কসনশিং: পি.এল.আই./আর.পি.এল.আই. ফন্দগী অপুনবা কোর্পস অসি ৩০-১১-২০২০ ফাওবদা লুপা করোর লাখ ১.১৩ য়ৌখ্রে।
• বিমা গ্রাম য়োজনা: জনুৱারী, ২০২০দগী নবেম্বর, ২০২০ ফাওবদা বিমা গ্রাম য়োজনা (বি.জি.ৱাই.)গী মখাদা খুঙ্গং ১৭,০৯২ লৈহনখ্রে। বি.জি.ৱাই. খুঙ্গং অমমমদা আর.পি.এল.আই. পোলিসী অমনা য়ামদ্রবদা য়ুমথোং ১০০ কভর তৌখি।
৪. সিতিজেন সেন্ত্রিক সর্ভিসেস:
• পোস্ত ওফিস পাসপোর্ত সেবা কেন্দ্রশিং (পি.ও.পি.এস.কে.): তোঙান তোঙানবা হিরমশিংগীদমক্তা প্রজাশিংনা পাসপোর্ত মথৌ তারকপা হেনগৎলকপগা লোইননা মপল থৌরম মন্ত্রালয় অমসুং দিপার্তমেন্তোফ পোস্তসনা পোস্ত ওফিস ইনফ্রাস্ত্রকচর শীজিন্ননবা অমসুং পাসপোর্ত সর্ভিসশিং ফংহন্নবা পোস্ত ওফিসতা পোস্ত ওফিস পাসপোর্ত সেবা কেন্দ্রশিং (পি.ও.পি.এস.কে.) লিংখৎনবা অমত্তা ওইনা য়ান্নখি। (ঙসি ফাওবদা পি.ও.পি.এস.কে. ৪২৬ মথৌ তৌহনখ্রে, মসিগী মনুংদা ২০২০দা পি.ও.পি.এস.কে. ০২ হাংদোকখ্রে মমিং ওইনা পল্লবদা i) সিওনি, মধ্য প্রদেশ অমসুং (ii) পোর্ত ব্লাইয়র, অন্দামান অমসুং নিকোবর আইলেন্দ। জনুৱারী, ২০২০দগী নবেম্বর, ২০২০ ফাওবদা পি.ও.পি.এস.কে.শিংগী খুত্থাংদা এপ্লিকেসন ৭,২৭,৩২৯ প্রোসেস তৌখ্রে।
• আধার এনরোলমেন্ত অমসুং অপদেসন সেন্তরশিং: ফেসিলিতী অসিনা করিগুম্বা শেমদোকপা/লানবা অসিগুম্বা মতমদা প্রজাশিংগী অনৌবা আধার পীনবা অমসুং মখোয়গী আধার কার্দশিং অপদেৎ তৌনবগী খুদোংচাবা ফংহল্লি। আধার ওপরেসনশিং পাঙথোক্নবা পোস্তেল ওফিসিএল/এম.তি.এস./জি.দি.এস. ৪২,০০০ ত্রেন তৌখ্রে/সর্তিফাইদ তৌখ্রে। আধার এনরোলমেন্ত অসি লেম্না তৌহনখি। আধার এনরোলমেন্ত মাই পাক্না তৌবা খুদিংগী ইন্দিয়া পোস্ততা য়ু.আই.দি.এ.আই.না লুপা ১০০গী শেনফম রিইমবর্স তৌখি। আধার অপদেসন অসিদি চার্জ লৌই অমসুং দেমোগ্রাফিক অপদেসন তৌবা খুদিংগী প্রজাশিংদগী লুপা ৫০/০গী শেমফম লৌই অমসুং বাইমেত্রিক অপদেসনগীনা লুপা ১০০/- লৌই। লৈবাক অসিদা পোস্ত ওফিস আধার সেন্তর ১৩,৩৫২ লিংখৎখ্রে। হায়রিবা সেন্তরশিং অসিনা জনুৱারী, ২০২০দগী নবেম্বর ২০২০ ফাওবদা এনরোলমেন্ত/অপদেসনগী রিক্বেস্ত ৯৯,২৫,৬৩০ প্রোসেস তৌখ্রে।
• জনুৱারী, ২০২০দগী নবেম্বর, ২০২০গী মতমগী মনুংদা পুন্না গঙ্গাজল বোতল মশিং ৩,৪৩,২৯৬ সপ্লাই তৌখ্রে।
• দিজিতেল এদভান্সমেন্ত ওফ রুরেল পোস্ত ওফিস ফোর এ ন্যু ইন্দিয়া(দরপন) : লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা পোস্ত ওফিসকী ব্রাঞ্চ লাখ ১.২৯গী খুত্থাংদা জনুৱারী, ২০২০দগী নবেম্বর, ২০২০গী মতমগী মনুংদা লুপা করোর ২৩,২৫১গী ওনলাইন পোস্তেল অমসুং ফাইনান্সিএল ত্রাঞ্জেক্সন করোর ১৭.৪১ তৌখি। দরপন দিবাইসকী খুত্থাংদা থা অমদা ত্রাঞ্জেক্সন করোর ১.৫কী মথক্তা পাঙথোক্লি।
• পি.ও.-সি.এস.সি. (পোস্ত ওফিস-কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং): দিপার্তমেন্ত পোস্তসকী চহি মঙাগী বিজিন দোক্যুমেন্তগী শরুক অমা ওইনা তোঙান তোঙানবা সিতিজেন সেন্ত্রিক সর্ভিসেস মপুং ফানা দেলিবরী তৌনবগীপোস্ত ওফিসশিং অমসুং কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং পুনশিনবা (ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী সি.এস.সি. ই-গভর্নান্স সর্ভিসেস ইন্দিয়া লিইতেদকী শরুক)। মতুং তারকপা ওইনা পোস্ত ওফিস ১০১৩৬না সি.এস.সি.গী দিজিতেল সেৱা পোর্তেলগী খুত্থাংদা কম্মন সর্ভিস সেন্তরশুংফী সর্ভিসশিং হৌজিক ফংহল্লি। ৩০.১১.২৯২৯ ফাওবদা লুপা করোর ৪.৬২ ওইবা ত্রাঞ্জেক্সন ৪৮২৩৪ পোস্ত ওফিসশিংগী খুত্থাংদা ফংহনখ্রে।
পোস্ত ওফিসশিংগী খুত্থাংদা সি.এস.সি. সর্ভিসশিং ফংহল্লিবা ১০০+ লৈ মসিদা প্রধান মন্ত্রী স্ত্রীৎ বেন্দর আত্মানির্ভর নিধি য়োজনা (পি.এম.স্বনিতি), প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্যা য়োজনা (আয়ুশমান ভারত), প্রধান মন্ত্রী শ্রাম য়োগি মান-ধান য়োজনা (পি.এম.-এস.ৱাই.এম.), প্রধান মন্ত্রী লঘু ব্যাপারি মান-ধান য়োজনা (পি.এম.এল.ভি.এম.), দি ইলেক্সন কার্দ প্রিন্তিং, ই-স্তাম্প সর্ভিস অমসুং তোঙান তোঙানবা ই-দিস্ত্রিক্ত সর্ভিসশিং অসিগুম্বা গভর্নমেন্ত তু সিতিজেন স্কীমশিং (জি২সি) য়াওরি। ফংহনখিবা বি২সি (বিজিনেস তু সিতিজেন্স) সর্ভিসশিংদা ভারত বিল পেমেন্ত সিস্তে, বিল্স (ইলেক্ত্রিক, গ্যাস, ৱাতর বিলশিং অসিনচিংবা), মোতোর বেহিকল, হেল্থ অমসুং ফায়র ইন্সুরেন্স অসিনচিংবগুম্বা লাইফ ইন্সুরেন্স পোলিসীশিং অমসুং জেনরেল ইন্সুরেন্সকী রিন্যুএবল প্রিমিয়ন কলেক্সন অমসুং জেনরেল ইন্সুরেন্স, ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংনা পীবা তোঙান তোঙানবা লোনশিংগী ই.এম.আই.গী কলেক্সনগুম্বা থর্দ পার্তী সর্ভিসশিং অমসুং লোনশিংগী ওনলাইন এপ্লিকেসন ফোর্মশিংগী সবমিসন অমসুং ফ্লাইৎ, ত্রেন অমসুং বস তিকেৎগুম্বা তিকেৎ বুকিং সর্ভিসশিং অসিগুম্বা ত্রেল সর্ভিসশিং হায়রিবশিং অসি য়াওরি।
• লৈবাক অসিগী লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম (এল..দবল্যু.ই.)না শোকহল্লবা খঙদোক্লবা জিলা ৯০দা অনৌবা পোস্ত ওফিসশিং (বি.ও.শিং) হাংদোকপা: গৃহ মন্ত্রালয়গী কেবিনেৎ কম্মিতী ওন সেক্যুরিতী (সি.সি.এস.)কী নোৎ মতুং ইন্না লৈবাক অসিগী লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম (এল..দবল্যু.ই.)না শোকহল্লবা খঙদোক্লবা জিলা ৯০দা অনৌবা পোস্ত ওফিসশিং (বি.ও.শিং) হাংদোক্নবা প্রপোজেল অমা পাইখৎখি। অহানবা তাঙ্কক্তা লৈবাক অসিগী এল.দবল্যু.ই. জিলাশিংদা পোস্ত ওফিসশিং লৈতবা পঞ্চায়ৎতা পোস্ত ওফিসকী ব্রাঞ্চ ১৭৮৯ হাংদোকখি মসিগী মনুংদা ১৬তি জনুৱারী, ২০২০দগী নবেম্বর, ২০২০ ফাওবদা হাংদোকখি।
৫. পব্লিক গ্রীভান্সেস:
• সেন্ত্রেলাইজ পব্লিক গ্রীভান্সেস রিদ্রেস এন্দ মোনিতরিং সিস্তেম (সি.পি.গ্রামস): দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তসনা লৈবাক অসিগী লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম (এল..দবল্যু.ই.)না শোকহল্লবা খঙদোক্লবা জিলা ৯০দা অনৌবা পোস্ত ওফিসশিং (বি.ও.শিং) হাংদোকপাতা পোস্তেল সর্ভিসশিংগী কঞ্জুমরশিংনা রেজিস্তর তৌরকখিবা কমপ্লেন্তশিং প্রোসেস তৌখি। রিজোলুসন লৌবা থুংজিন্নবা কমপ্লেন্তশিং লাইন-এন্দ ওফিসশিংদা নেবিগেসন তৌদুনা ব্রাঞ্চ পোস্ত ওফিসকী থাক ফাওবদা পোস্ত ওফিস লাখ ১.৫৫কী মথক্তা মেপিং তৌদুনা সি.পি.গ্রামশিং স্ত্রীমলাইন তৌখি। মসি দিপার্তমেন্ত ওদ এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মস এন্দ পব্লিক গ্রীভান্সেস (দি.এ.আর.পি.জি.)গা লোইননা শুংশিন্নদুনা পাঙথোকখি অমসুং অনৌবা ভর্জন ৭.০ অসি সেপ্তেম্বর ২০১৯দা মাই পাক্না লোঞ্চ তৌখি। দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তস অসি দি.এ.আর.পি.জি.গী রিভেম্প তৌনবা পাইলৎ স্তদীগীদমক্তা খনগৎপা অমা খক্তা ঙাইরবা দিপার্তমেন্তনি। ২০২০গী ৩০.১১.২০২০ ফাওবা হেন্দল তৌখিবা কমপ্লেন্তগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি:-
সিরিএল নম্বর
চহি
মতম অসিগী মনুংদা লাকখিবা কমপ্লেন্তশিং
মতম অসিগী মনুংদা সেতল তৌখিবা কমপ্লেন্তশিং
সেতলমেন্তগী %
এবরেজ দিসপোজেল তাইম(নুমিৎশিং)
০১.০১.২০২০দগী ৩০.১১.২০২০
৫৭৬০৪
৫৬৯৩৫
৯৮.৮%%
১৬
• সোসিএল মীদিয়া সেল: সোসিএল মীদিয়া সেল অসি ইন্দিপেন্দেন্ত এন্তিতী অমনি অমসুং মসিনা দিপার্তমেন্ত ফ পোস্তসকী ত্বিতর অমসুং ফেসবুক একাউন্তশিং য়েংশিনগনি। সোসিএল মীদিয়া সেলনা নুংতিগী ওইনা সর্কল পুম্নমক্তা থারকপা কমপ্লেন্তশিং মোনিতর তৌই। চাংচৎতা থুনা রেস্পোন্স তৌবগী মতম অসি চাউরাক্না পুং ৪নি। ২০২০দগী ৩০.১১.২০২০ ফাওবা হেন্দল তৌখিবা কমপ্লেন্তশিংগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি: -
সিরিএল নম্বর
চহি
মতম অসিগী মনুংদা লাকখিবা কমপ্লেন্তশিং
মতম অসিগী মনুংদা সেতল তৌখিবা কমপ্লেন্তশিং
সেতলমেন্তগী %
০১.০১.২০২০দগী ৩০.১১.২০২০
১৯৭৮০১
১৯৫৮৯৬
৯৯%
• ইন্দিয়া পোস্ত কোল সেন্তর (আই.পি.সি.সি.):প্রধান মন্ত্রীনা ত্রান্সপরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতী পুরক্নবা লৌখৎখিবা থৌরাংশিংগা লোইননা দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তসনা ০১.০৭.২০১৯দা পতনাগী প্রজাশিংগী ২৭x৭x৩৬৫ আই.ই.আর.এস. (ইন্তরেক্তিব ভোইস রেস্পোন্স সিস্তেম) ফেসিলিতী গা লোইননা অনিশুবা পোস্ত কোল সেন্তর লিংখৎখি। আই.পি.সি.সি. অসি প্রজাশিংগী খুদোংচানবা লোল মরী হিন্দি, ইংলিস, ওরিয়া অমসুং বঙ্গালিদা মথৌ তৌরি। ০১.০১.২০২০দগী ৩০.১১.২০২০ ফাওবদা আই.পি.সি.সি.দা কোল ৩৬,৭২,১৩৬ লাকখি।
• পোস্ত ওফিসশিংদা দাইনামিক ক্যু মেনেজমেন্ত সিস্তেম(দি.ক্যু.এম.এস.) ইমপ্লিমেন্ত তৌবা: মথো তৌবা কাউন্তর তরুক অমদি তরুক্তগী হেন্না লৈহনদুনা হৌখিবা চহি অমদা হেল্দ পোস্ত ওফিস ৫৭তা দাইনামিক ক্যু মেনেজমেন্ত সিস্তেম(দি.ক্যু.এম.এস.) ইন্সতোল তৌখ্রে। দি.ক্যু.এম.এস. অসি পোস্ত ওফিস ৩৪০দা ইনস্তোল তৌখি। দি.ক্যু.এম.এস.কী পান্দম অসি মখাদা পীরি:-
o
• ঙাইবগী মতম হন্থনবা
• প্রোসেসিং কেপাসিতী হেনগৎনবা
• কস্তমরশিংগী মরক্তা পাও ফাওনদবা হন্থনবা
• স্তাফ অমসুং কস্তমরশিংদা খুদোংচাবা পীনবা
• কস্তমর ফ্লো য়েংশিন্নবা
৬. কোবিদ-১৯গী ফীভম মনুংদা ভিবাগ অসিনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং:
লোকদাউনগীমনুংদা পোস্তেল সর্ভিসশিং অসি তঙাইফদবা সর্ভসশিংনি হায়না খনগৎখি। রাজ্য সরকারশিং অমসুং লোকেল বোদীশিংগা খুৎশম্নরগা অৱাবশিং কোকহন্নবা পোস্ত ওফিসশিংগী অচৌবা নেতৱার্ক অসি শিজিন্নখি। খুদক্তা মথৌ তাবশিং মেনেজ তৌনবা, রিসিব তৌনবা, অমসুং কোকহন্নবা ইন্দিয়া পোস্ত ঐচ.ক্যু. অমসুং সর্কল (রাজ্য) ঐ.ক্যু.শিংদা কন্ত্রোল রুমশিং হাংদোকখি।
• সপ্লাই চেন: দিপার্তমেন্তকী মেল ভেনশিং শিজিন্নদুনা রুত ৫৬ অমসুং শহর ৭৫ শম্নহনবা রোদ ত্রান্সপোর্ত নেতৱার্ক এপ্রিল ২০২০দা হৌদোকখি। নেতৱার্ক অসি তঙাফদবা মেদিসিনশিং অমসুং ভেন্তিলতরশিং, দিফাইব্রিলেতরশিং, কোবিদ-১৯ এস্তং কিৎশিং, মাস্কশিং অমসুং পি.পি.ই. কিৎশিং য়াওনা মেদিকেল ইক্বিপমেন্তশিং দিলিভর তৌবদা অচৌবা থৌদাং লৌখি। পার্সেল ত্রেনশিং শিজিন্নবা য়াওনা পোস্তেল চেনেলশিংগী খুত্থাংদা চাওরাক্না পোৎশক তোন ৩৬,০০০ দিলিভর তৌখি।
• ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন: লোকদাউনগী মনুং অমসুং অনলোক্কী হৌরকপগী মতমদা পি.ও.এস.বি. একাউন্তশিংগী খুত্থাংদা লুপা লাখ ৭.০২গী শেনফম ওইগদবা ত্রাঞ্জেক্সন করোর ৩৩.৯৫ তৌখি। লুপা করোর ২৩৮৯গী শেনফম ওইগদবা পি.ও.এস.বি. এ.তি.এম. ত্রাঞ্জেক্সন চাওরাক্না লাখ ৭৮ তৌখি।
• কস্তমরশিংগী খুদোংচানবা লোকদাউনগী মনুংদা থোকখিবা ইন্সত্রক্সনশিং:
1. এফ.ৱাই. ২০১৯-২০গী এপ্রিলদা তাবা ‌আর.দি./পি/পি/এফ./এস.এস.এ. একাউন্তশিংগী পেনাল্তী/রিভাইবেল ফী (দিফোল্ত ফী) জুন ২০২০ ফাওবা কোকপীখি।
2. এফ.ৱাই. ২০১৯-২০গী ওইনা সিঙ্গল দিপোজিৎ অমগী পি.পি.এফ./এস.এস.এ একাউন্তশিংগা মরী লৈনবা গাইদলাইনশিং জুন ২০২০ ফাওবা কোমথোকখি।
3. সিনিয়র সিতিজেন সেভিংস স্কিম (এস.সি.এস.এস.)তা ইনবেস্ত তৌনবা ফেব্রুৱারী ২০২০দগী এপ্রিল ২০২০ ফাওবগী থবক্তগী পোত্থরবশিংগী থা অমগী থবক্তগী পোত্থবগী থা অমগী মতম অদু জুন ২০২০ ফাওবা শাংদোকখি।
4. মার্চ ২০২০দগী মে ২০২০ ফাওবগী আর.দি. এদভান্স দিপোজিৎশিং/দিফোল্ত ফীগী রিবেৎ তৌবদা দিফোল্ত/রিভাইবল ফী য়াওদনা জুন ২০২০ ফাওবা কোমথোকখি।
5. ১৪.০৫.২০২০দগী মার্চ, ২০২১ ফাওবদা .পি.ও.এস.বি. স্কিমশিংগী তি.দি.এস. রেৎ হন্থখি।
6. পি.ও.এস.বি.গী স্কিমশিংগী মখাদা রিলেক্সেসন কয়ামরুম ৩০.০৬.২০২০গী মহুৎতা ৩০.০৭.২০২০ ফাওবা শাংদোকখি।
• ইন্দিয়া পোস্তনা ইন্দিয়ন দ্রগ মেন্যুফেকচরর্স এসোসিএসন, দিরেক্তর জেনরেল ওফ হেল্থ সর্ভিসেস অমসুং লনাইগী ফর্ম অমসুং ফার্মাকোতিকেল কম্পনী কয়ামরুমগা খুৎশম্নরগা মখোয়গী ফেসিলিতীশিংদগী হোস্পিতাল অমসুং বেনিফিরীশিংদা য়ৌহনবদা হোৎনখি।
• কোবিদকী মতমদা বেঙ্কিংগী খুদোংচাবশিং ফংবা ঙমদবা মীওইশিংগী য়ুমথোংশিংদা এ.ই.পি.এস.কী খুত্থাংদা বেনিফিসরী করোর ২.৫তা লুপা করোর ৫২০০ য়েন্থোকখি।
• পোস্ত ওফিস অমসুং আই.পি.পি.বি. একাউন্তশিংগী খুত্থাংদা কোবিদ-১৯গী মনুংদা ফাইনান্সিএল ত্রাঞ্জেক্সন করোর ৩১ য়াহনখি।
• মীয়ামগী অপাম্বগী মতুং ইন্না থবক লৌখৎলদুনা মীয়ামদগী লাকপা অথুবা সর্ভিস রিক্বেস্তশিং লৌখৎনবা পোস্ত ইনফো এপতা অখন্নবা ফীচরশিং হাপচিনখি। লোকদাউনগী মনুংদা দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তনা সর্ভিস রিক্বেস্ত ৬০,০০০ হেনবা লৌখৎখি।
• তঙাইফদবা পোস্তেল সর্ভিসশিং, চীঞ্জাক অমসুং মাস্কশিং য়েন্থোক্নবা লৈবাক পুম্বদা মোবাইল পোস্ত ওফিসশিং হৌদোকখি।
• লাইরবশিংদা চীঞ্জাক অমসুং রাসন পেকেৎ চাওরাক্না লাখ ১০ লেম্না য়েন্থোকখি।
• এপ্রিল, ২০২০দা ৫৬ শাংবা রুত অমা লোইননা রোদ ত্রান্সপোর্ত নেতৱার্ক লোঞ্চ তৌখি অমসুং পোস্তেল স্প্লাই চেন এক্তিবেৎ তৌরদুনা লৌমীশিংগী পোত্থোকশিং থাদোক থাজিন তৌখি।
• ইন্দিয়া পোস্তনা কোবিদ-১৯গী মনুংদা খ্বাইদগী ফবা লোজিস্তিক সর্ভিসশিং পীবগী ইন্দিয়া তুদে হেল্থগীরি এৱার্দ ফংখি। ইন্দিয়া পোস্তকী ইম্প্লোয়ীশিংনা মশাগী খন্দনা মীয়ামগী সেবা তৌবা অদু শকখংখি।
• স্পিসিএল কভরশিং, পোস্ত কার্দশিং অমসুং স্পিসিএল ইম্প্রেসনশিং সোসিএল দিস্তেন্সিং এৱেয়র্নেস পীনবা অমসুং কোরোনা ৱারিয়রশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎনবা পাউজেলশিংগা লোইননা ইসু তৌখি।
• রিজিস্তর তৌরবা পাউ-চে খুদিংমক্তা মখোয়গী ইদিসনশিং মখোয়গী খুদোংচাবগী মতুং-ইন্না প্রিন্তিং অমসুং পোস্তিং তৌনবা মার্চ ২০২০দগী নভেম্বর ২০২০ ফাওবগী অহেনবা মতম পীখি।
• দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তনা মার্চ, ২০২০, এপ্রিল, ২০২০ অমসুং মে, ২০২০গী পোস্তেল লাইফ ইন্সুরেন্স (পি.এল.আই.) / রুরেল পোস্তেল লাইফ ইন্সুরেন্স (আর.পি.এল.আই.)গী প্রিমিয়ম পেমেন্তগী মতম কোবিদ-১৯ শন্দোরকপনা মরম ওইরগা পেনাল্তী/দিফোল্ত ফী অমত্তা য়াওদনা ৩০.০৬.২০২০ ফাওবা শাংদোকখি। কোবিদ-১৯ শন্দোরকপনা মরম ওইদুনা হৌখিবা চহি মঙা অসিদা প্রিমিয়ম থীদ্রবা লাপ্স ওইরবা পোলিসীশিংগী অমুক হিংগৎহন্নবা তাং ফেজ নাইনা শাংদোকখি।
• সি.পি.গ্রাম্স পোর্তেল: লাইচৎ মনুংগী অৱাবা মতমদা প্রজা মীয়ামগী পোস্তেলগী মথৌ তাবগা মরী লৈননা মখোয়গী ৱাকৎশিং কোকহন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবা সি.পি.গ্রাম্সতা ‘কোবিদ-১৯’ গ্রিবান্সেসকী তোঙানবা কেতগোরী অমা শেমখি। ৩০.০৩.২০২০দা কেতগোরী অসি শেমখিবদগী অপীবা মতম নুমিৎ হুম্নিগী মনুংদা ৱাকৎ ১২৩৫ মতেং পাংখি।
• সোসিএল মিদিয়া: সোসিএল মিদিয়া (ইন্দিয়া পোস্তকী ত্বিত্তর হেন্দল)না প্রজা মীয়াম্না হীদাক লাংথকশিং বুক তৌবা অমসুং দিলিবরী তৌবদা অমসুং পোস্ত ওফিসশিংদা ফাইনান্সিএল ত্রাঞ্জেক্সনশিং তৌহন্নবা শিল-লাংউনা খুদক্তা মতেং পাংলদুনা লাইচৎ অসিগীদা অচৌবা থৌদাং লৌখি।
• ওনলাইন পোর্তেলদা কোবিদ-১৯ গ্রিবান্সেসকী তোঙানবা কেতগোরী অমা পীরি। কোবিদ-১৯ লোকদাউন মনুংদা আই.পি.পি.সি. সর্ভিস লাখ ২৫গী মথক্তা পীখি।
৭. মিসেলিনিয়স:
• হ্যুমেন রিসোর্স মেনেজমেন্ত: বিভাগ অসিনা তোঙান তোঙানবা ত্রেনিং সেসন কয়ামরুম পাংথোকখরে অমসুং জানুৱারী, ২০২০দগী নভেম্বর, ২০২০ ফাওবদা পুন্না ওফিসর/ওফিসিএল ৯২,৮২৪ ত্রেন তৌখ্রে।

Ministry of Communications
YEAR END REVIEW-2020, DEPARTMENT OF POSTS
New version of DARPAN-PLI App deployed in Core Integration System (CIS) with facility of processing various financial and non-financial requests of PLI/RPLI insurants at 127115 Branch Post Offices
17,092 villages brought under the coverage of Bima Gram Yojana (BGY) From January, 2020 to November, 2020
Over 7 lakh Passport applications and more than 99 lakh requests for Aadhar enrollments / updations processed from January, 2020 to November, 2020
India Post tied-ups with Indian Drug Manufacturers Association, Director General of Health Services and a number of private firms and online pharmaceutical companies for delivery of medicines from their facilities to hospitals and beneficiaries during COVID-19
31 crore financial transactions enabled through Post Office and IPPB accounts during COVID 19 period
India Post won India Today Healthgiri Award for providing the best logistic services during COVID 19
29 DEC 2020 5:07PM by PIB Delhi
For more than 150 years, the Department of Posts (DoP) has been the backbone of the country’s communication and has played a crucial role in the country’s social economic development. It touches the lives of Indian citizens in many ways: delivering mails, accepting deposits under Small Savings Schemes, providing life insurance cover under Postal Life Insurance (PLI) and Rural Postal Life Insurance (RPLI) and providing retail services like bill collection, sale of forms, etc. The DoP also acts as an agent for Government of India in discharging other services for citizens such as Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS) wage disbursement and old age pension payments. In the year 2020, the Department strengthened its supply chain through capacity upgradation and expanding Road Transport Network. It played important role in countering impact of COVID-19 pandemic by enabling doorstep delivery of financial services and medicines etc. The Year End Review for Department of Posts highlights the achievements, and progress on various initiatives of department in the year 2020.
1. Supply Chain and e-Commerce: Mail, Express Services and Parcel:
• Capacity upgradation: Parcel handling capacity has increased from 6.0 crore per annum to 7.5 crore per annum.
• Road Transport Network: National level dedicated Road Transport Network rolled out on 56 routes touching 80 cities. Approx. 15000 bags containing 75 tonnes of parcels are being carried daily through the setup network.
• Improvement in Pan – India Average Transit Time for Speed Post: Average Transit time of Speed Post reduced from 105 hrs. in July,2019 to 81 hrs. in Feb,2020.
• Real–Time updation of Delivery: Postman Mobile App implemented in 1.47 Lakh POs including 98,454 post offices in rural areas. Real time delivery status of 14 crore Speed Post and Registered articles done through the Postman Mobile App.
• E-Commerce exports: ‘DakGharNiryat Kendra’ are being established at around 800 Post Offices covering all District headquarters to promote exports of MSMEs.
• International Tracked Packet Service extended to 3 more countries Mongolia, Bhutan and Sri Lanka taking the total from 12 to 15 countries.
2. Banking Services and Financial Inclusion:
• Digital Financial empowerment of the public at large: DOP serves more than 50 crore POSB customers through 1.56 lakh post offices across length & breadth of the country and have an outstanding balance of Rs. 10,81,293 crore under Post Office Savings Bank (POSB) Schemes. The Post Office CBS system is the largest network in the world with 23,483 Post Offices already on this network. Further 1,29,151 Branch Post Offices have been also enabled to access the network on real time basis. The CBS has enabled the DOP in providing 24x7 services through ATMs, Internet & Mobile Banking.
• Financial Empowerment of Rural Populace: All the 9 Small Savings Schemes of MoF are available in 1.56 lakh Post Offices. 5 Schemes, namely, Monthly Income Scheme, Senior Citizens Savings Scheme, Public Provident Fund, National Savings Certificate &KisanVikasPatrahave been introduced in BOs through SB Order 27/2020 dated 23.07.2020. People living in rural India will not be required to come to town & cities to do any Post Office Savings Bank (POSB) transaction. The same will be available at their doorstep through local Branch Post Offices.
• Economic Empowerment of Girl Child: SukanyaSamriddhi Account (SSA) scheme is also known as girl child prosperity scheme and was launched by Prime Minister Shri Narendra Modi Ji on 22nd January, 2015 in Panipat, Haryana. SSA scheme ensures a bright future for girl children. This scheme has facilitated them in proper education, marriage expenses and securing their future. The SukanyaSamriddhi Account can be opened in any post office. A total of 1.83 CroreSukanyaSamriddhi Accounts have been opened with deposits amounting to Rs. 58,822.62 Crore, by the Department of Posts, till November, 2020 since introduction of the scheme.
• Insurance and Pension coverage of masses at reasonable rates: The PM Jan Suraksha Schemes, namely, Pradhan Mantri Suraksha BimaYojana (PMSBY), Pradhan MantriJeewanJyotiBimaYojana (PMJJBY) & Atal Pension Yojana (APY) were launched by Hon’ble Prime Minister in May, 2015. The DOP has been playing an active role under these Government of India flagship schemes and had made 3.2 Lakh Atal Pension Yojana (APY), 5.9 Lakh Pradhan MantriJeevanJyotiBimaYojana (PMJJBY) and 1.17 crore PradhanMantri Suraksha BimaYojana (PMSBY) enrolments so far.
• Simplified processing of deceased claim cases to expedite deceased claim settlement process and help claimants to get the claim amount expeditiously.
• Post Bank of India:More than 1.36 Lakhs Access Points enables for India Post Payments Bank (IPPB) transactions thus creating largest single bank network across the country. More than 2.90 Lakhs GraminDakSewaks (GDS) and Postmen enables to act as Doorstep Banking Service Providers taking Banking services to the doorstep. More than 3.61 crore people benefitted from Aadhar enabled Payment System (AePS) transactions involving an amount of Rs.7,667 crore, majority of them during COVID-19 lockdown.
• Direct Benefit Transfer (DBT):More than 3.99 crores transactions were performed involving an amount of Rs. 4,040crore for a period from January, 2020 to November, 2020. Disbursed benefits of more than 275 schemes of different Ministries to beneficiaries including those in remote and rural areas.
• Digital Inclusion: 1,29,159 Branch Post offices are using SIM based handheld POS devices. 40 crore digital transactions have been facilitated through promotion of Remotely Managed Franking Machines for a period from January, 2020 to November, 2020.
3. Postal Life Insurance (PLI)/Rural Postal Life Insurance (RPLI):
• Bonus of PLI for the financial years 2016-17, 2017-18, 2018-19, 2019-20 and 2020-21 have been declared in the month of March, 2020. Similarly, Bonus of RPLI for the financial years 2016-17, 2017-18, 2018-19, 2019-20 and 2020-21 have been declared in the month of April, 2020.
• A total of 26,54,652 transactions were done in respect of PLI/RPLI amounting to Rs. 5,15,14,03,966/- in the month of April, 2020, inspite of nation-wide lockdown and extension of premium payment period to June, 2020.
• Since, April, 2020, there has been 48% increase in monthly PLI/RPLI online transactions.
• Inspite of lockdown and severe restrictions on transportation and staff attendance in offices, more than 90% of Central Processing Centres (CPCs) across the country were functional, more than 70,000 new proposals were processed and more than 40,000 claims were sanctioned in the month of April, 2020.
• Wirecard, the then existing payment gateway has been replaced by PayU for online premia payment, offering multiple channel of payment by customers, namely Debit Card, Credit Card, Net Banking, Wallets and UPI.
• To simplify the process of acceptance of new proposals and facilitate settlement of claims within citizen charter’ norms, approver limits for acceptance of new proposals and settlements of claims have been revised and has been decentralized to Head Post Office/GPO/Divisional Level (except for early death claims involving inquiry, for which approving authority is Director). Accordingly, Rules 55, 55(1), 55(2), 58(1) and 59(2) of PLI (Postal Life Insurance) Rules, 2011 were amended.
• The process of settlement of Death Claim, Maturity Claim and handing of Loan requests in PLI/RPLI has been simplified by prescribing Comprehensive Standard Operating Procedure (SoP) for each.
• To facilitate faster processing of death claim cases, Rule 39 of PLI (Postal Life Insurance) Rules, 2011 has been amended keeping in line with the existing Industry practice.
• A new version of DARPAN-PLI App has been deployed in Core Integration System (CIS) with facility of processing various financial and non-financial requests of PLI/RPLI insurants at level of 127115 Branch Post Officesincluding those in remote and rural areas.
• Department has brought in more transparency in communication with customer by adding more SMSs relating to policy servicing.
• Department has removed 2 revival restrictions during the policy contract. Along with this,provision for revival of policy in instalments has been provisioned in the PLI system.
• Business Performance of PLI and RPLI:As on 30-11-2020, there were a total of 96.79 lakh active PLI and RPLI policies with an aggregate sum assured of Rs. 2.05 lakh crores.
• Investment Functions of PLI / RPLI Fund:The total corpus of PLI / RPLI fund has reached Rs 1.13 lakh crore by 30-11-2020.
• Bima Gram Yojana:From January, 2020 to November, 2020, 17,092 villages brought under the coverage of Bima Gram Yojana (BGY). Each BGY village has at least 100 households covered by one RPLI policy.
4. Citizen Centric Services:
• Post Office Passport SevaKendras (PoPSK): With the growing need of its citizens for a passport for various purposes, Ministry of External Affairs and Department of Posts mutually agreed for setting up Post Office Passport SevaKendras (PoPSKs) in post offices to utilise the post office infrastructure and reach for delivering passport services. 426PoPSKs have been made operational till date, of which 02 PoPSKs opened in 2020 namely (i) Seoni, Madhya Pradesh and (ii) Port Blair, Andaman & Nicobar Island. 7,27,329applications have been processed through PoPSKsfrom January, 2020 to November, 2020.
• Aadhar Enrolment and Updation Centres: The facility has brought convenience to the citizens by way of generating new Aadhaar and updating their Aadhaar cards in case of any change/mis-match. More than 42,000 Postal Officials/MTS/GDS have been trained/certified to perform Aadhaar operations. The Aadhaar Enrolments are done free of cost. A sum of Rs. 100/- is reimbursed by UIDAI for every successful Aadhaar Enrolment to India Post. AadhaarUpdations are chargeable and a sum of Rs. 50/- is collected from the citizens for every demographic updation and Rs. 100/- is collected from the citizens for every biometric updation.13,352 Post Office Aadhaar Centres have been set up across the country. 99,25,630requests for enrollments / updationshave been processed by these Centres from January, 2020 to November, 2020.
• A total no of 3,43,296 Gangajal Bottles have been supplied for the period from January, 2020 to November, 2020.
• Digital Advancement of Rural Post Offices for a New India (DARPAN): Carried out 17.41 crores online Postal and financial transactions involving Rs. 23,251/- crores for a period from January, 2020 to November, 2020 through 1.29 lakh Branch Post Offices in the rural areas of the country.More than 1.5 crores transactions per month are taking place through DARPAN devices.
• PO-CSC (Post Office-Common Service Centres):A convergence of Post Offices and Common Service Centres (Part of CSC e-Governance Services India Limited under Ministry of Electronics & Information Technology) for effective delivery of various citizen centric services is a part of the five-year Vision Document of the Department of Posts. Accordingly,10136 Post Offices are now providing services of Common Service Centres through the Digital Sewa portal of CSC. As on 30.11.2020, 48234 transactions worth Rs. 4.62 Crore were delivered through these Post Offices.
There are 100+ CSC Services which are offered through these post officeswhich include Government to Citizen Schemes(G2C) such as Pradhan Manthri Street Vendors’ AthmanirbharNidhiYojana (PMSVANIDHI), Pradhan Manthri Jan ArogyaYojana (Ayushman Bharat), Pradhan ManthriShram Yogi Maan-dhanYojana (PM-SYM), Pradhan MantriLaghuVyapari Maan-dhanYojana (PM-LVM), The Election Card Printing, E-Stamp Service, and Various e-District Services. Some of B2C (Business to Citizens) Services offered includes Bharat Bill Payment System Bills (Electric, Gas, Water bills etc...), Renewal Premium collection for Life Insurance Policies and General Insurance such as Motor Vehicle, Health and Fire Insurance etc, Third party services such as EMI collections for various loans offered by financial institutions and submission of online application forms for loans and Travel services such as Ticket booking service is available for Flight, Train and Bus Tickets.
• Opening of new Branch Post Offices (BOs) in 90 identified Left Wing Extremism (LWE) affected districts in the country:In pursuance of the Ministry of Home Affairs (MHA) Note for Cabinet Committee on Security(CCS), a proposal for opening of 4903 new Branch Post Offices (BOs) in 90 identified LWE districts in the country was under taken. In the first Phase, 1789 Branch Post Offices in Panchayats not having post offices opened in LWE districtsacross the country, of which 16 Branch Post Offices have been opened from January, 2020 to November, 2020.
5. Public Grievances:
• Centralized Public Grievance Redress and Monitoring System (CPGRAMS):Department of Posts processes complaints registered by consumers of postal servicesin the Centralized Public Grievance Redress and Monitoring System (CPGRAMS). Streamlining of CPGRAMS was done by mapping over 1.55 lakh Post Offices till the levelof Branch Post Offices by intuitive navigation of complaints to the line-end offices for fasterresolution. This was done in collaboration with Department of Administrative Reforms & Public Grievances (DARPG) and the new version 7.0was successfully launched in September 2019. Department of Posts is the only Departmentselected for the pilot study for the revamping by DARPG. The details of the complaintshandled in 2020 upto 30.11.2020 are as under: -
S. No.
Year
Complaints received during the period
Complaints settled during the period
% of settlement
Average disposal time (days)
1
01.01.2020 to
30.11.2020
57604
56935
98.8%
16
• Social Media Cell:Social media Cell is an independent entity and deals with the Twitter and Facebookaccounts of the Department of Posts. The social media cell monitors the complaints sent to all the Circles on daily basis. The averagefirst response time is approximately 4 hours. The details of the complaints handled in 2020upto 30.11.2020 are as under: -
S. No.
Year
Complaints received during the period
Complaints settled during the period
% of settlement
1
01.01.2020 to
30.11.2020
197801
195896
99%
• India Post Call Centre (IPCC):ln wake of the initiatives taken up by Prime Minister to bring transparencyand accountability in the Government, Department of Posts established 2ndIndia Post Call Centrewith 24x7x365 IVRS (Interactive Voice Response System) facilityfor the citizens in Patna on 01.07.2019. IPCC is workingin the four languages namely Hindi, English, Odiyaand Bengali for the convenience of thecitizens. 36,72,136 calls were received in IPCC from 01.01.2020 to 30.11.2020.
• Implementation of Dynamic Queue Management System (DQMS) in Post Offices:Dynamic Queue Management System (DQMS) has been installed in 57 Head Post Offices in the last one year having six or more than six working counters. Overall DQMS have been installed in 340 Post Offices. The Objectives & scopeofDQMS are given below:-
• To reduce waiting time.
• To increase processing capacity.
• To reduce miscommunication among customers.
• To give a comfort level to staff and customers.
• To monitor customer flow.
6. Initiatives taken by the Department in the COVID-l9 situation:
• Postal services were identified as essential services during lockdown. The vast network of post offices had been galvanized to respond to the challenges in coordination with State Governments and local bodies. Control Rooms at India Post HQ and Circle (State) HQs were established to manage, receive and respond for immediate needs.
• Supply Chain: Road Transport Network connecting 56 routes and 75 cities was commenced in April, 2020 utilizing Departmental Mail Vans. The network came handy to delivery essentials, medicines and medical equipment including ventilators, defibrillators, COVID 19 testing kits, masks and PPE kits. Around 36,000 tonnes of material were delivered through postal channels which also include use of Parcel Trains. Supply chain arrangements were also made for farmers to connect their farm produce to markets.
• Financial Inclusion: During lockdown and initial phase of unlocking more than 33.95 crore transactions valuing around Rs. 7.02 lakh crore were made through POSB accounts. Around 78 lakh POSB ATM transactions amounting to Rs. 2389 crore were made.
• Instructions issued during lockdown for the ease of customers:
1. Waive off penalty/revival fee (default fee) in RD/PPF/SSA Accounts for the deposits due in FY 2019-20 and April, 2020, till June, 2020.
2. Relaxation in guidelines in respect of PPF/SSA Accounts for a Single Deposit pertaining to FY 2019-20 till June, 2020.
3. Extensionof the prescribed time limit of one month post retirement for retirees, of Feb 2020 to April 2020, to invest in Senior Citizen Savings Scheme (SCSS) till June, 2020.
4. Relaxation in provisions for rebate on RD Advance deposits & default fee for the month of March 2020 to May, 2020 without default/ revival fee, till June, 2020.
5. Reduction in TDS rate in POSB Schemes for the period from 14.05.2020 to March, 2021.
6. Various relaxation under POSB schemes extended till 30.07.2020 instead of 30.06.2020.
• India Post tied-ups with Indian Drug Manufacturers Association, DirectorGeneral of Health Services and a number of private firms and online pharmaceutical companies for delivery of medicines from their facilities to hospitals and beneficiaries.
• During COVID period, Rs. 5200 crore disbursed to 2.5 crore beneficiaries through AePS at the doorstep who were not able to access banking facilities.
• 31 crore financial transactions enabled during COVID19 period through Post Office and IPPB accounts.
• Taking initiative in public interest, special features have been added to Post info App for accepting emergent service requests from people.More than 60,000 service requests have been attended by Department of Posts during lockdown.
• Activated Mobile Post Offices across the country to provide basic postal services, food and masks distribution etc.
• Free distribution of around 10 lakhs food and ration packets was made to the needy.
• Launched dedicated Road Transport Network in April, 2020 on 56 long haul routes and connected farm produce of farmers to markets by activating postal supply chain.
• India Post won India Today Healthgiri Award for providing the best logistic services during COVID19. The selfless service of the employees of India Post did not go unnoticed!
• Special Covers, Post Cards and Special Impressions were issued with messages to create awareness about social distancing and to express gratitude to Corona Warriors.
• A grace period was provided to all the Registered Newspapers from March, 2020 to November, 2020 for printing and posting of their editions as per their convenience.
• Department of Posts has extended the Postal Life Insurance (PLI) / Rural Postal Life Insurance (RPLI) premium payment period due on March, 2020, April, 2020 and May, 2020 upto 30.06.2020 without penalty/default fee due to outbreak of COVID19.Due to outbreak of COVID19, date for revival of lapsed policies, in which premia have not been paid during the last 5 years, was extended in phases.
• CPGRAMS Portal: A separate category for 'COVID-19' grievances was created on CPGRAMS to address and monitor grievances of the public with regard to their postal needs in the backdrop of the pandemic. 1235 grievances have been resolved within the prescribed timeline of 3 days since the creation of the category i.e. from 30.03.2020.
• Social Media: Social Media (Twitter handle of India Post) had a mitigating effect in this pandemic by providing immediate relief to the citizens by redressing their concerns in booking and delivering medicines and arranging financial transactions in post offices. 1.54 lakh grievances have been resolved during the period of lockdown.
• Separate category of COVID 19 Grievances provided on the Online portal. IPPC services over 25 Lakh calls during COVID 19 lockdown.
7. Miscellaneous:
• Human Resource Management:The Department has conducted various training sessions and a total no of 92,824 officers / officials were trained for the period from January, 2020 to November, 2020.