রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
গদকারীনা ২০২১গী জানুৱারীগী ১দগী ফাস্তেগ শোইদনা চৎননবা লাওথোকখ্রে
24 DEC 2020 5:09PM by PIB Imphal
রোদ ত্রান্সপোর্ত, হায়ৱেজ অমসুং এম.এস.এম.ই.এস.গী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী নিতীন গদকারীনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা গারী খুদিংমক অনৌবা চহি অসিদগী ফাস্তেগ শোইদনা শিজিন্নবা ঙসি লাওথোকখ্রে। ঙসি ভর্চুএল ওইবা থৌরম অমগী ৱা ঙাংবদা মহাক্না হায় মদুদি ফাস্তেগ ২০২১গী জানুৱারীগী ১দগী শোইদনা চৎনরগনি। মসিগী কান্নবশিং অসি মথং-মথং পল্লদুনা মহাক্না হায় মদুদি, মসিনা কম্ম্যুতরশিংনা তোল প্লাজাদা পৈশা থীবগী মথৌ তাদবা মরম্না মখোয়দা কান্নহল্লি। মসিনা মতম অমসুং থাও মাংহন্দে।
ফাস্তেগ অসি ২০১৬গী চহিদা হৌদোকখিবনি অমসুং বেঙ্ক মরি পুন্না লাখ অমগী ময়াদা পীখি। ২০১৭দা মখোয়গী মশিং অসি লাখ ৭ য়ৌখি। ২০১৮দা ফাস্তেগ লাখ ৩৪গী মথক্তা পীখি।
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজগী য়ুনিয়ন মিনিস্ত্রীনা সি.এম.ভি.আর., ১৯৮৯গী এমেন্দমেন্ত মখাদা অরিবা গারী ২০১৭গী দিসেম্বরগী ১গী মমাংদা য়োনখিবা অসিদা ফাস্তেগ অসি ২০২১গী জানুৱারীগী ১দগী শোইদনা চৎননবা চৎলিবা চহি অসিগী নবেন্বরদা নোতিফিকেসন অমা থোকখি।
সেন্ত্রেল মোতোর ভেহিকল রুলস, ১৯৮৯, গী মতুং ইন্না ২০১৭গী দিসেম্বরগী ১দগী, রেজিস্ত্রেসন তৌখ্রবা অনৌবা মখোঙ মরি পানবা গারী পুম্বা ফাস্তেগ অসি শোইদনা চৎননবা শেমখ্রে অমসুং হায়রিবা অসি গারী শারিবা অমসুং দিলরশিংনা পীরি। মখা তানা পোৎ পুবা গারীগীদমক্না ফিত্নেস সর্তিফিকেৎ অসি রিনেৱেল তৌবদা ফাস্তেগ অসি তৌরবা মতুংদা ওইহল্লি। নেস্নেল পর্মিৎ পীরবা গারীশিংগদমক্তদি ফাস্তেগ অসি ২০১৯গী ওক্তোবরগী ১দগী চৎনহল্লি।
মসি অমগশু চৎনহল্লি মদুদি ফাস্তেগ অসি ফোর্ম ৫১ (সর্তিফিকেৎ ওফ ইন্সুরেন্স) এমেন্দমেন্তগী মখাদা অনৌবা ৩শুবা পার্তি ইন্সুরেন্স ফংলবা মতুংদা ওহল্লি, হায়রিবা অসিদা ফাস্তেগ আই.দি. অসি লৌগনি। মসি ২০২১গী এপ্রিলগী ১দগী চৎনবা হৌগনি।
মসি অচৌবা খোঙথাং অমা ওইদুনা ফী থীবা অসি ১০০% তোল প্লাজাদা ইলেক্ত্রোনিক্কী খক্তদা ওইহনগনি অমসুং গারীশিং ফাওদুনা চৎপা অসি ফী প্লাজাগী খুত্থাংদা অয়েৎপা য়াওদনা চৎপা য়াহনগনি। মসিনা প্লাজাদা ঙাইদুনা লৈররোই অমসুং থাওশু মাংলরোই।
ফাস্তেগ ফংহন্নবগী খোঙথাং কয়া অমা মফম কয়া অমদা শেমদুনা লৈরি অমসুং ওনলাইনগী ওইবা মেকানিজমদা ফংহন্দুনা প্রজাশিংদা মখোয়গী খুদোংচাবা য়েংদুনা থা অনিগী মনুংদা ফংবা ঙমগনি।

Ministry of Road Transport & Highways
Gadkari Announces Enforcement of Mandatory FASTag from 1st January, 2021
24 DEC 2020 5:09PM by PIB Delhi
Union Minister for Road Transport, Highways and MSMEs Shri Nitin Gadkari today announced that FASTag is being made mandatory for all vehicles in the country from new year. Addressing a virtual function today, he said, FASTag will be enforced from 1st of January, 2021. Enumerating its benefits, he said, it is useful for the commuters as they will not need to stop at toll plazas for cash payments. It also saves time and fuel.
The FASTags were launched in the year 2016, and four banks together issued nearly a lakh of them. By 2017, their numbers went up to seven lakh. Over 34 lakh FASTags were issued in 2018.
Union Ministry of Road Transport and Highways had issued a notification in November this year making FASTag mandatory by 1st of January 2021 in old vehicles also sold before 1st December, 2017 through amendments in CMVR, 1989.
As per Central Motor Vehicles Rules, 1989, since 1st December 2017, the FASTag had been made mandatory for all registration of new four wheeled Vehicles and is being supplied by the Vehicle Manuracturer or their dealers. It had further been mandated that the renewal of fitness certificate will be done only after the fitment of FASTag for the Transport Vehicles. For National Permit Vehicles, the fitment of FASTag was mandated since 1st October 2019.
It has also been mandated that a valid FASTag is mandatory while getting a new 3rd Party Insurance through an amendment in FORM 51 (certificate of Insurance), wherein the details of FASTag ID shall be captured. This shall be applicable w.e.f. 1 April 2021.
This would be a major step for ensuring that the payment of fees be 100% at Toll Plazas through the Electronic Means only and that the vehicles pass seamlessly through the Fee Plazas. There would be no waiting time at the Plazas and would save fuel.
The steps for ensuring the availablity of FASTag at multiple channels are being made through physical locations and also through online mechanism so that the citizens are able to have them affixed at their vehicles within the next two months at their convenience.