Ministry of Social Justice & Empowerment
Shri Thaawarchand Gehlot Launches Mobile Application “Swachhata Abhiyan”
“Swachhata Abhiyan” Mobile APP has been Developed to Identify and Geotag the data of Insanitary Latrines and Manual Scavengers
“With its help the Insanitary Latrines can be Replaced with Sanitary Latrines and Rehabilitate all the Manual Scavengers to Provide Dignity of Life to Them”: Sh thaawarchand gehlot
24 DEC 2020 2:13PM by PIB Delhi
Union Minister for Social Justice and Empowerment Shri Thaawarchand Gehlot launched a Mobile Application “Swachhata Abhiyan” in the presence of Ministers of State for Social Justice and Empowerment Shri Ram Das Athawale and Shri Krishan Pal Gurjar in New Delhi today. In the absence of any authentic data base regarding the location of insanitary latrines, it has been decided to seek the help of NGOs, Social Organisations and general public for collection and compilation of the data. A mobile application “Swachhata Abhiyan” has been developed for this purpose.This mobile application can be downloaded from the ‘Google Play Store’ free of cost.
Addressing on the occasion, Shri Thaawarchand Gehlot said that this mobile application “Swachhata Abhiyan” has been developed to identify and geotag the data of insanitary latrines and manual scavengers so that the insanitary latrines can be replaced with sanitary latrines and rehabilitate all the manual scavengers to provide dignity of life to them. The mobile application can be downloaded from the ‘Google Play Store’ on your mobiles. He urged all citizens of the country to download the above application and if they notice any insanitary latrine or manual scavenger, their details may be uploaded using the application.
He said that Census 2011 reported Existence of more than 26 Lakh insanitary latrines in the country. Existence of insanitary latrines is the main reason for manual scavenging. “Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act, 2013”mandates survey of insanitary latrines, their demolition and construction of sanitary latrines in their place.Government has been implementing Swachh Bharat Mission for identification of insanitary latrines and construction of sanitary latrines in their place.
He said that more than 9 crore sanitary latrines have been constructed under Swachh Bharat Mission. The country has been declared as open defecation free. More than 66 thousand manual scavengers have been identified since 2013-14 through surveys by the States and also through a National survey in 194 districts. More than 57 thousand manual scavengers who have submitted bank account details have been paid onetime assistance of Rs. 40,000/- each. The manual scavengers and their dependents are also provided skill training with monthly stipend of Rs.3000/- and subsidy upto Rs.3,25,000/- on loans taken by them for self- employment projects.
Shri Gehlot expressed his concern that there have been reports from social organisations about existence of insanitary latrines and manual scavengers in some isolated parts of the country. Government is determined to identify all such insanitary latrines and manual scavengers and make the country insanitary latrine and manual scavenger free at the earliest.
Shri Krishan Pal Gurjar in his address said that despite construction of large number of sanitary latrines under Swachh Bharat Mission, there have been reports from social organisations about existence of insanitary latrines and manual scavengers in some isolated parts of the country.Government is determined to identify all such insanitary latrines and manual scavengers and make the country insanitary latrine and manual scavenger free at the earliest.
In his address Shri Ram Das Athawale said that Census 2011 reported existence of more than 26 Lakh such insanitary latrines in the country.Construction/ maintenance of insanitary latrines and engagement of persons for manual scavenging is prohibited under“Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act, 2013” from 6th December, 2013. This Act also mandates the local authorities to ensure survey of insanitary latrines, their demolition and construction of sanitary latrines in their place.
Traditionally persons of a section of the society has been engaged or employed to clean undecomposed excreta from the dry latrines and latrines from which excreta is flushed into open drains. Such workers are called manual scavengers. Existence of the above mentioned type of insanitary latrines has been the main reason for manual scavenging. Census 2011 reported existence of more than 26 Lakh such insanitary latrines in the country.Construction/ maintenance of insanitary latrines and engagement of persons for manual scavenging is prohibited under“Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act, 2013” from 6.12.2013. This Act also mandates the local authorities to ensure survey of insanitary latrines, their demolition and construction of sanitary latrines in their place.
Most of the insanitary latrines have been converted into sanitary latrines under the Swachh Bharat Mission implemented by the Ministry of Housing and Urban Affairs and he Department of drinking water and Sanitation in urban and rural areas respectively. The country has been declared open defecation free.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
শ্রী থাৱারচান্দ গেহলোত্না মোবাইল এপ্লিকেসন “স্বচ্ছাতা আভিয়ান”হৌদোকখ্রে
মোবাইল এপ “স্বচ্ছাতা আভিয়ান” অসি অমোৎপা লেত্রিন অমসুং ফত্ত-হৌদি শেংবা মীওইশিং অসিগী দেতা খংদোক্নবা অমসুং জিওতেগ তৌন্নবা শেমগৎখিবনি
“মসিগী মতেংনা অমোৎপা লেত্রিনশিং অসি লু-নানবা লেত্রিন্না শিনবা ঙম্লগনি অমসুং ফত্ত-হৌদি শেংবা মীওইশিং অসিবু মখোয়গী পুন্সিদা ইজৎ লৈনা হিংবা ঙম্নবগা লোয়ননা মহৌশাগী পুন্সিদা পুরকপা ঙম্লগনি”: শ্রী থাৱারচান্দ গেহলোত
24 DEC 2020 2:13PM by PIB Imphal
সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পৱারমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী থাৱারচান্দ গেহলোত্না সোসিএল জস্তিস অমসুং এমপৱারমেন্তগী মিনিস্তর ওফ স্তেত শ্রী রাম দাস অথাৱালে অমসুং শ্রী কৃষ্ণন পাল গুরজার য়াওনা ঙসি নই দিল্লীদা মোবাইল এপ্লিকেসন “স্বচ্ছাতা আভিয়ান” অসি হৌদোকখ্রে। অমোৎপা লেত্রিনশিং অসি অশেংবা দেতা অমা ফংবা ঙমদবদগী মসিদা এন.জি.ও.শিং, সোসিএল ওর্গানাইজেসন অমসুং মীয়ামগী মতেং লৌদুনা দেতাশিং অসি খোমজিনবা অমসুং শেমজিন্নবগী ৱারেপ লৌখিবনি। মসিগীদমক মোবাইল এপ্লিকেসন “স্বচ্ছাতা আভিয়ান” অসি শেমগৎখিবনি। মসিগী মোবাইল এপ অসি ‘গুগল প্লে স্তোর’ দগী লেম্না লৌথবা য়াগনি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রী থাৱারচান্দ গেহলোত্না হায় মদুদি মোবাইল এপ্লিকেসন “স্বচ্ছাতা আভিয়ান” অসি অমোৎপা লেত্রিন অমসুং ফত্ত-হৌদি শেংবা মীওইশিং অসিগী দেতা খংদোক্নবা অমসুং জিওতেগ তৌন্নবা শেমগৎখিবনি হায়রিবা অসিনা অমোৎপা লেত্রিনশিং অসি লু-নানবা লেত্রিন্না শিনবা ঙম্লগনি অমসুং ফত্ত-হৌদি শেংবা মীওইশিং অসিবু মখোয়গী পুন্সিদা ইজৎ লৈনা হিংবা ঙম্নবগা লোয়ননা মহৌশাগী পুন্সিদা পুরকপা ঙম্লগনি। মোবাইল এপ অসি ‘গুগল প্লে স্তোর’ দগী অদোমগী মোবাইলদা লৌথবা য়াগনি। মহাক্না নাগরিক পুম্বা এপ্লিকেসন অসিবু লৌথনবা কন্না তকশিনখি অমসুং করিগুম্বা অমোৎপা লেত্রিন অমসুং ফত্ত-হৌদি শেংবা মীওইশিং থেংনরবদি মখোয়গী মরিকচুম্বা এপ্লিকেসন অসি শিজিন্নদুনা থাগৎলকপা য়াই হায়রি।
মহাক্না হায়খি মদুদি সেন্সস ২০১১গী মতুং ইন্না লৈবাক অসিদা অমোৎপা লেত্রিন লাখ ২৬ হেন্না লৈবগী রিপোর্ত লৈখি। অমোৎপা লেত্রিন লৈবা অসিনা ফত্ত-হৌদি শেংবা মীওইশিং অসি লৈনবগী য়াম্না মরু ওইবা মরম ওইরি। “প্রোহিবিসন ওফ এম্প্লোইমেন্ত এজ মেন্যুএল স্কাভেঞ্জর এন্দ দিয়র রিহাবিলিতেসন এক্ত, ২০১৩”গী মতুং ইন্না অমোৎপা লেত্রিনগী সর্ভে চৎথবা, মখোয় অসি থুগাইবা অমসুং মদুগী মফমদুদা লু-নানবা লেত্রিন শাবা অসিগী হুকুম থোকখি। সরকারনা স্বচ্ছ ভারত মিসন শিজন্নদুনা অমোৎপা লেত্রিন থিদোকপা অমসুং মখোয় অদুগী মফমদা লু-নানবা লেত্রিন শাবা চৎথরি।
মহাক্না হায় মদুদি স্বচ্ছ ভারত মিসনগী মখাদা লু-নানবা লেত্রিন করোর ৯ হেন্না শাখ্রে। লৈবাক অসিদা মপান্দা অমাং-অশোই লৈতবা মফম হায়না লাওথোকখ্রে। ২০১৩-১৪দা দিস্ত্রীক্ত ১৯৪দা স্তেত অমসুং লৈবাক্কী ওইবা সর্ভেগী মখাদা ফত্ত-হৌদি শেংবা মীওই লিশিং ৬৬হেন্না থিদোকখি। বেঙ্ক একাউন্ত পীশিনখ্রবা ফত্ত-হৌদি শেংবা মীওই লিশিং ৫৭ হেনবা অমদা অমুক্তং পীবা শেলগী মতেং ওইনা লুপা ৪০,০০০ অমমম পীখি। ফত্ত-হৌদি শেংবা মীওইশিং অমসুং মখোয়দা তাংজবশিদা থাগী ওইনা স্তাইপেন্দ লুপা ৩০০০ পীদুনা হৈ-শিংবগী ত্রেন্নিংশিং পীরি অমসুং মশানা থবক পীজবা প্রোজেক্তকীদমক সবসিদি লুপা ৩,২৫,০০০ ফাওবা লৈবা লোন মখোনা লৌরি।
শ্রী গেহলোত্না মহাক্কী ওইবা ফোংদোক্তুনা হায় মদুদি লৈবাক্কী মনুং হঞ্জিন্না লৈবা মফম খরদা অমোৎপা লেত্রিন লৈবা অসিনা ফত্ত-হৌদি শেংবা মীওইশিং অসি লৈবগী পাউদমশিং সোসিএল ওর্গানাইজেসনশিংদগী ফংলি। সরকারনা অসিগুম্বা অমোৎপা লেত্রিন লৈবা অসিনা ফত্ত-হৌদি শেংবা মীওইশিং অসি থিদোক্তুনা লৈবাক অসি অমোৎপা লেত্রিন লৈবা অসিনা ফত্ত-হৌদি শেংবা মীওইশিং লৈতবা অমা ওইনবা য়ারিবমখৈ হোৎনরি।
শ্রী কৃষ্ণন পাল গুরজারনা মহাক্কী ৱা ঙাংবদা হায়খি মদুদি মশিং য়াম্লবা লু-নানবা লেত্রিন কয়া অমা স্বচ্ছ ভারত মিসনগী মখাদা শারবশু অদুমক লৈবাক্কী মনুং হঞ্জিন্না লৈবা মফম খরদা অমোৎপা লেত্রিন লৈবা অসিনা ফত্ত-হৌদি শেংবা মীওইশিং অসি লৈবগী পাউদমশিং সোসিএল ওর্গানাইজেসনশিংদগী ফংলি। সরকারনা অসিগুম্বা অমোৎপা লেত্রিন লৈবা অসিনা ফত্ত-হৌদি শেংবা মীওইশিং অসি থিদোক্তুনা লৈবাক অসি অমোৎপা লেত্রিন লৈবা অসিনা ফত্ত-হৌদি শেংবা মীওইশিং লৈতবা অমা ওইনবা য়ারিবমখৈ হোৎনরি।
মহাক্কী ৱা ঙাংবদা শ্রী রাম দাস অথাৱালেনা হায় মদুদি সেন্সস ২০১১গী মতুং ইন্না লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা অমোৎপা লেত্রিন লাখ ২৬ হেন্না লৈখি। “প্রোহিবিসন ওফ এম্প্লোইমেন্ত এজ মেন্যুএল স্কাভেঞ্জর এন্দ দিয়র রিহাবিলিতেসন এক্ত, ২০১৩”গী মতুং ইন্না অমোৎপা লেত্রিনগী শাগৎপা/শেমজিনবা অসি ২০১৩গী দিসেম্বরগী ৬তগী অথিংবা থমদুনা লাক্লি। মসিগী এক্ত অসিনা অমুকশু লোকেলগী ওথোরিতিশিংদা অমোৎপা লেত্রিনগী সর্ভে চৎথবা, মখোয় অসি থুগাইবা অমসুং মদুগী মফমদুদা লু-নানবা লেত্রিন শাবা অসিগী হুকুম থোকখি।
মমাংগী চৎনবী অমা ওইনা সমাজগী মফম খরদা মীওই খরদা অকংবা লেত্রিন্দগী অমাং-অশোই শেংদোকহনবা অমসুং মসিদু লাংখোঙদা থাদোকপা অসি তৌরম্মী। মথক্তা পনখ্রিবা অমোৎপা লেত্রিনশিং অসিনা মরম ওইদুনা ফত্ত-হৌদি শেংবা মীওইশিং অসি লৈবনি। সেন্সস ২০১১গী মতুং ইন্না লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা অমোৎপা লেত্রিন লাখ ২৬ হেন্না লৈখি। লৈখি। “প্রোহিবিসন ওফ এম্প্লোইমেন্ত এজ মেন্যুএল স্কাভেঞ্জর এন্দ দিয়র রিহাবিলিতেসন এক্ত, ২০১৩”গী মতুং ইন্না অমোৎপা লেত্রিনগী শাগৎপা/শেমজিনবা অসি ২০১৩গী দিসেম্বরগী ৬তগী অথিংবা থমদুনা লাক্লি। মসিগী এক্ত অসিনা অমুকশু লোকেলগী ওথোরিতিশিংদা অমোৎপা লেত্রিনগী সর্ভে চৎথবা, মখোয় অসি থুগাইবা অমসুং মদুগী মফমদুদা লু-নানবা লেত্রিন শাবা অসিগী হুকুম থোকখি।
অমোৎপা লেত্রিন অয়াম্বা হাওশিং অমসুং আর্বান এফিয়র্সগী মিনিস্ত্রী অমসুং দ্রিংকিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন দিপার্তমেন্তগী পীবা স্বচ্ছ ভারত মিসনগী মখাদা লু-নানবা লেত্রিন ওইনা ওন্থোকখ্রে। লৈবাক অসি হৌজিক্তি মপান্দা অমাং-অশোই চাইদবা অমা ওইনা লাওথোকখ্রে।