গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়
খাৰিফ বিপণন ছিজন ২০২০-২১ৰ সময়ত ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (এমএছপি)ৰ ৰূপায়ণ
১৬৮৬৫.৮১ কোটি টকাৰ মূল্যৰ ৫৭৮৩১২২ কপাহৰ গাঁঠ ক্ৰয় কৰা হৈছে যাৰ ফলত প্ৰায় ১১২৪২৫২ কৃষক লাভবান্বিত হৈছে
20 DEC 2020 5:46PM by PIB Guwahati
বৰ্তমান খাৰিফ বিপণন ছিজন (কেএমএছ) ২০২০-২১ৰ সময়ত, চৰকাৰে নিজৰ বৰ্তমানৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (এমএছপি) যোজনা অনুসৰি কৃষকৰ পৰা এমএছপিত খাৰিফ ২০২০-২১ ফচলৰ ক্ৰয় অব্যাহত ৰাখিছে। খাৰিফ ২০২০-২১ৰ বাবে ধানৰ ক্ৰয় পঞ্জাৱ, হাৰিয়ানা, উত্তৰ প্ৰদেশ, তেলেংগানা, উত্তৰাখণ্ড, তামিলনাডু, চণ্ডীগড়, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ, কেৰালা, গুজৰাট, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, ছত্তিশগড়, উৰিষ্যা, মধ্যপ্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, বিহাৰ আৰু ঝাৰখণ্ডৰ দৰে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশত সুচাৰুৰূপে চলি আছে। যোৱা বছৰৰ ৩৩৭.৭৪ লাখ মেট্ৰিক টনৰ তুলনাত এই বছৰ ১৯ ডিচেম্বৰ ২০২০লৈকে ৪১২.৯১ লাখ মেট্ৰিক টনতকৈ অধিক ধান ক্ৰয় কৰা হৈছে আৰু এনেদৰে যোৱা বছৰৰ তুলনাত ধানৰ ক্ৰয়ত ২২.২৫ শতাংশতকৈ অধিক বৃদ্ধি নথিভুক্ত কৰা হৈছে। মুঠ ৪১২.৯১ লাখ মেট্ৰিক টনৰ ক্ৰয়ৰ ভিতৰত অকল পঞ্জাৱৰ পৰা এই বছৰ ৩০ নবেম্বৰ ২০২০ত খাৰিফ ছিজন সমাপ্ত হোৱালৈকে ২০২.৭৭ লাখ মেট্ৰিক টন ক্ৰয় কৰা হৈছে যি দেশত মুঠ ক্ৰয়ৰ ৪৯.১০ শতাংশ।
মুঠ ৭৭৯৫৭.৮৩ কোটি টকাৰ এমএছপি মূল্যসহ বৰ্তমান জাৰি কেএমএছ ক্ৰয় প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে প্ৰায় ৪৮.৫৬ লাখ কৃষক এতিয়ালৈকে লাভবান হৈছে।
ইয়াৰ উপৰিও ৰাজ্যসমূহৰ পৰা পোৱা প্ৰস্তাৱৰ আধাৰত খাৰিফ বিপণন ছিজন ২০২০ৰ বাবে তামিলনাডু, কৰ্ণাটক, মহাৰাষ্ট্ৰ, তেলেংগানা, গুজৰাট, হাৰিয়ানা, উত্তৰ প্ৰদেশ, উৰিষ্যা, ৰাজস্থান আৰু অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ ৰাজ্যৰ পৰা মূল্য সমৰ্থন যোজনা (পিএছএছ)ৰ জৰিয়তে ৫১.০০ লাখ মেট্ৰিক টন দাইল আৰু তিল ক্ৰয়ৰ বাবে মঞ্জুৰী দিয়া হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, কৰ্ণাটক, তামিলনাডু আৰু কেৰালা ৰাজ্যৰ বাবে কোপ্ৰা (বাৰমাহী শস্য)ৰ ১.২৩ লাখ মেট্ৰিক টনৰ ক্ৰয়কো মঞ্জুৰী দিয়া হৈছে। পিএছএছৰ জৰিয়তে অন্য ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশৰ পৰা ক্ৰয়ৰ প্ৰস্তাৱ প্ৰাপ্তিৰ ওপৰত দাইল, তিল আৰু কোপ্ৰাৰ বাবেও মঞ্জুৰী দিয়া হ'ব যাতে অধিসূচিত ফচল অৱধিৰ সময়ত বজাৰ দৰ এমএছপিতকৈ কম হোৱাৰ অৱস্থাত বৰ্ষ ২০২০-২১ৰ বাবে অধিসূচিত এমএছপিৰ আধাৰত এই ফচলৰ এফএকিউ গ্ৰেডৰ ক্ৰয়, ৰাজ্যৰ ফালৰ পৰা নামাংকন কৰা ক্ৰয় এজেঞ্চিৰ মাধ্যমত কেন্দ্ৰীয় নোডেল এজেঞ্চিৰ দ্বাৰা সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশত পোনপটীয়াকৈ পঞ্জীকৃত কৃষকৰ পৰা কৰিব পৰা যায়। ১৯ ডিচেম্বৰ ২০২০লৈকে চৰকাৰে নিজৰ নোডেল এজেঞ্চিৰ মাধ্যমত ১০৫০.০৪ কোটি টকাৰ এমএছপি মূল্যযুক্ত মগু, উড়দ, বাদামৰ ফলি আৰু ছয়াবিন ১৯৫৮৯৯.৩৮ মেট্ৰিক টন ক্ৰয় কৰে যাৰ ফলত তামিলনাডু, মহাৰাষ্ট্ৰ, গুজৰাট, হাৰিয়ানা আৰু ৰাজস্থানৰ ১০৮৩১০ কৃষক লাভবান্বিত হৈছে। এইদৰে, ১৯ ডিচেম্বৰ ২০২০লৈকে ৫২.৪০ কোটি টকাৰ এমএছপি মূল্যত ৫০৮৯ মেট্ৰিক টন কোপ্ৰা (বাৰমাহী শস্য) ক্ৰয় কৰা হৈছে, যাৰ ফলত কৰ্ণাটক আৰু তামিলনাডুৰ ৩,৯৬১ কৃষক লাভবান্বিত হৈছে, ইয়াৰ বিপৰীতে যোৱা বছৰ এই সময়ছোৱাত ২৯৩.৩৪ মেট্ৰিক টন কোপ্ৰা ক্ৰয় কৰা হৈছিল। কোপ্ৰা আৰু উড়দৰ সন্দৰ্ভত, অধিকাংশ প্ৰধান উপাদক ৰাজ্যত দৰ এমএছপিতকৈ অধিক। সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশৰ চৰকাৰে খাৰিফৰ ফচল দাইল আৰু তিলৰ সন্দৰ্ভত প্ৰাপ্তিৰ আধাৰত সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যৰ দ্বাৰা নিৰ্দ্ধাৰণ কৰা তাৰিখৰ পৰা ক্ৰয় আৰম্ভ কৰিবৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা কৰি আছে।
পঞ্জাৱ, হাৰিয়ানা, ৰাজস্থান, মধ্যপ্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, গুজৰাট, তেলেংগানা, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, উৰিষ্যা আৰু কৰ্ণাটক ৰাজ্যত এমএছপিৰ জৰিয়তে বীজ কপাহ (কপাহ) ক্ৰয় প্ৰক্ৰিয়া সুচাৰুৰূপে চলি আছে। ১৯ ডিচেম্বৰ ২০২০লৈকে ৫৭৮৩১২২ কপাহৰ গাঁঠ ক্ৰয় কৰা হৈছে যাৰ মূল্য ১৬৮৬৫.৮১ কোটি টকা, যাৰ ফলত ১১২৪২৫২ কৃষক লাভবান্বিত হৈছে।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
MSP Operations during Kharif Marketing Season 2020-21
A quantity of 5783122 Cotton bales valuing Rs.16865.81 Crore procured benefitting 1124252 Farmers
20 DEC 2020 5:46PM by PIB Delhi
In the ongoing Kharif Marketing Season (KMS) 2020-21, Government continues to procure Kharif 2020-21 crops at its MSP from farmers as per its existing MSP Schemes.
Paddy procurement for Kharif 2020-21 has progressed smoothly in the procuring States & UTs of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Telangana, Uttarakhand, Tamil Nadu, Chandigarh, Jammu & Kashmir, Kerala,Gujarat, Andhra Pradesh,Chhattisgarh, Odisha, Madhya Pradesh, Maharashtra, Bihar and Jharkhand with purchase ofover 412.91LMTs of paddy up to 19.12.2020 against the last year corresponding purchase of 337.74LMT showing an increase of 22.25 % over last year. Out of the total purchase of 412.91LMT, Punjab alone has purchased202.77 LMT till the close of procurement season in the state on 30.11.2020 which is 49.10% of total procurement in the country.
About 48.56 Lac farmers have already been benefitted from the ongoing KMS procurement Operations with MSP value of Rs. 77957.83 Crore.
Further, based on the proposal from the States, approval was accorded for procurement of 51.00 LMT of Pulse and Oilseeds of Kharif Marketing Season 2020 for the States of Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra, Telangana, Gujarat, Haryana, Uttar Pradesh, Odisha, Rajasthan and Andhra Pradesh under Price Support Scheme (PSS). Further, sanction for procurement of 1.23 LMT of Copra (the perennial crop) for the States of Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu and Kerala was also given. For other States/UTs, approval will also be accorded on receipt of proposals for procurement of Pulses, Oilseeds and Copra under PSS so that procurement of FAQ grade of these crops can be made at notified MSP for the year 2020-21 directly from the registered farmers, if the market rate goes below MSP during the notified harvesting period in the respective States/UTs by the Central Nodal Agencies through State nominated procuring agencies.
Upto 19.12.2020, the Government through its Nodal Agencies has procured195899.38MT of Moong, Urad, Groundnut Pods and Soybean having MSP value of Rs. 1050.08 Crores benefitting 108310 farmers in Tamil Nadu, Maharashtra, Gujarat, Haryana and Rajasthan.
Similarly, 5089 MT of copra (the perennial crop) having MSP value of Rs.52.40 crore has been procured benefitting 3961 farmers in Karnataka and Tamil Naduupto 19.12.2020 as against the last year corresponding purchase of 293.34 MT of copra. In respect of Copra and Urad, rates are ruling above MSP in most of the major producing States. The respective State/UTs Governments are making necessary arrangements for commencement of procurement from the date as decided by the respective States based on the arrivals in respect of Kharif Pulses and Oilseeds.
Procurement operations of seed cotton (Kapas) under MSP are going on smoothly in the States of Punjab, Haryana, Rajasthan Madhya Pradesh,Maharashtra, Gujarat,Telangana, Andhra Pradesh, Odisha and Karnataka. Till 19.12.2020 a quantity of 5783122 cotton bales valuing Rs.16865.81 Crore has been procured benefitting 1124252 farmers.