Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Agriculture Minster Shri Narendra Singh Tomar's Letter to Farmers
17 DEC 2020 5:37PM by PIB Delhi
Narendra Singh Tomar
Minister of Agriculture & Farmers Welfare
Government of India
national emblem
17 December, 2020
A letter to farmer brothers and sisters
Dear Farmer brothers and sisters,
I am in constant communication with you for the last few days regarding historical agricultural reforms. In the recent past, I had dialogue with various Farmer Organizations of many states. These farming reforms have been welcomed by many farmer organizations. They are happy with these reforms farmers have found a new ray of hope in these reforms. Examples of such farmers from different regions of the country are also being received, who have also started taking benefits of these new agriculture laws.
However, there is also the other aspect of these agricultural reforms that confusion has been created about these laws among some of the farmers' organizations.
Being the Agriculture Minister of the country, It is my duty to clear up the confusion of each and every farmer, and to make every farmer free from worries. It is my responsibility to bring the reality and actual position before you about the conspiracy creating a wall of lies between the government and the farmer in Delhi and the surrounding areas.
I myself belong to a farmer family. I grew up looking at and understanding the specifics of farming and the challenges of farming, waking up late at night to water the field, running to close the ridge when it was broken by running water, fear of untimely rain - all these have been the part of my life too. I have also waited for weeks after harvest to sell crops.
Even under these conditions and circumstances, the farmer of the country is endeavoring to produce more and more grains for the country. We have seen the endeavors of the farmers of India during this crisis of Corona. Our farmers helped to accelerate the country's economy by bumper production. During this time, record sowing ensured better yields in the future.
It is a matter of great satisfaction for me as an Agriculture Minister that after the new law came into force, all previous records of government procurement on MSP have also been broken. At a time when our government is creating new records of procurement on MSP and increasing the number of procurement centres, some people are lying to the farmer that the MSP will be done away with.
I urge the farmers to recognize this white lie being spread by some people motivated by political interests and reject it outright. The government which gave MSP one and a half times of the cost to the farmers, the government which in the last 6 years has almost doubled the amount of MSP in the account of farmers, such government will never stop MSP. MSP continues and will continue.
Myth
Truth
The MSP system is ending.
APMC mandis are being closed.
The MSP system in operation and will be operational.
APMC mandis will be continued. This law will not be applicable on APMC mandis.
Farmers' land is in danger.
Agreement will be only for crop, not for land. There will be no agreement for any transfer of land including sale, lease and mortgage.
Contractors can acquire land of the farmer against any due.
Whatever be the situation, the land of the farmers is safe.
There is no price guarantee for farmers in the case of contract farming.
The procurement price of agricultural produce will be mentioned in the farming agreement.
Farmers will not be paid.
Farmers have to be paid within the stipulated time frame, otherwise legal action will be taken and penalty will be imposed.
Farmers cannot withdraw from the contracts.
Farmers can withdraw from the contract at any time without any penalty.
Contract farming has never been tried before.
Many states have approved contract farming. Many states even have contract farming laws.
There is no consultation or discussion regarding these laws.
There have been discussions for two decades. It started in the year 2000 with the Shankarlal Guru Committee. Thereafter, the Model APMC Act in 2003, APMC Rules in 2007, Committee of Chief Ministers of Haryana, Punjab, Bihar and West Bengal in 2010 and approved by Agriculture Ministers of 10 states in 2013, Model APMC Act in 2013 and finally approved by Parliament in 2020.
For the Prime Minister Shri Narendra Modi, farmer welfare is one of the most important commitment of his life. To increase the income of the farmers and to bring prosperity in their lives, this government is constantly taking decisions under the leadership of Prime Minister.
In order to empower the farmer, our government has taken every decision from seed to market for the last 6 years, which will make farming easier for farmers, reduce difficulties and increase their profits.
You also know that 80% of the small farmers in our country have holding of only one or two acres. Such farmers have been engaged in farming since independence for their survival. These small farmers are being benefitted to a large extent by the steps taken by the government.
The motive behind giving you Rs 6000 annually through PM Kisan Samman Nidhi is that you do not need to take loan in difficult times. Crop insurance cover compensates you for the crop damaged by natural calamities. The Soil Health Card provides information about the the health of the farmer’s land. Neem Coated Urea has given great relief to the farmers by stopping the black marketing of fertilizer. May the Annadata be also Urjadata, the country is moving forward to achieve this goal.
One another problem of the farmers has also been that most of the warehouses, cold storages and processing centers are located near the big towns rather than villages. Due to this, farmers can not avail full benefit of these facilities. To overcome this imbalance, now an Agricultural Infrastructure Fund of Rs 1 lakh crore has been created.
In the midst of these efforts, we have also seen how some people used to buy the hard toiled produce of the farmer at a throwaway price due to lack of market availability. The farmer of India did not even have the right to fix the price of the produce of his field, to sell it wherever he wanted.
Everyone knew and understood this compulsion of the farmer. The earlier governments also used to advocate for providing open market along with the mandi to the farmers. The process of dialogue about this started in the year 2001 during the period of Atal Ji’s government. After Atal ji, there was a Congress government at the Center for 10 years and it was also in support of these reforms, mentioning these reforms in its manifesto.
The fact is that no one ever supported the old system that binds the farmers. Today, I want to tell you by this letter that not even any farmer leader or organization has given a single statement for the last 20-25 years, that farmers should not get other alternatives to sell their produce and the system that is going on is better. In our country, many big farmers have been in protest for freeing themselves against the restrictions of prevailing system. Agricultural experts have been saying that without these reforms it is difficult to change the life of the farmers of India.
When the NDA government was formed in the year 2014, we started discussing these reforms afresh. Model laws were sent to state governments. Discussions were held in the committees of Chief Ministers. Within six months, we took this matter to crores of farmers of our country. Through 1.5 lakh trainings and webinar sessions, various matters related to farmers and the provisions of the new agricultural law were discussed and then these new agricultural laws have come into existence.
Dear farmer brothers and sisters,
The mandis are in operation and will be operational. APMC is being strengthened further. Along with this, the open market will also give you the option of selling your produce at good prices at your door. Besides, the transporting cost of produce from the farm to the mandi will also be saved.
The ownership of the land will remain with the farmers. The government which is also providing ownership of the house to every family living in villages through ownership sceme, will never permit anyone to arrogate even an inch of land of the farmers.
Our government is committed to the farmers both by intention and policy.
Dear sisters and brothers,
The confusion which is being spread on MSP, mandi and taking possession of the land, the government is constantly trying to clear misgivings.
We are constantly discussing with farmers and their organizations and are ready at all times to address their concerns.
But it is equally necessary to understand the vicious nexus created by some political parties and organizations under the guise of farmers.
The country's misfortune is that today some people who call themselves neutral, consider themselves intellectuals, are shamelessly speaking the exact opposite of what they said. But nothing is hidden from the public. Their old statements and real face are also exposed to the country.
These people are thinking that they will harm the government for their political selfishness. But the truth is that they are targeting you, the country's farmer and the youth of the country also. These people have tried to make innocent farmers puppets of their politics.
This Congress government who put down Swaminathan Committee reports by 8 years, how they may be friendly to the farmers?
The Congress, Which says in its manifesto that in addition to the market, farmers should be provided with different options for selling produce, why they want the farmers to be restricted. UPA's agriculture minister wrote letters in favor of these reforms, why he is now taking a U-turn?
Aam Aadmi Party was writing in its manifesto at the time of Punjab elections that it would allow the farmers to sell produce outside the mandi, why it is now opposing?
The Hooda Committee had talked about farming reforms, the committee also had big leaders of the Akali Dal, so why they are speaking in a different tone today?
The farmer organizations, who were supporting these reforms two or three months ago, and were greeting our government, why they are opposing it now?
My farmer brothers and sisters,
For decades, there has been a politics of vote-making in our country by just announcing it. The country is now watching the government, which fulfills them authentically by making an announcement.
Seeing increased blessing of the people of the country on us, some parties also felt that they lost political ground, will get back to spread confusion among farmers.
It is our responsibility to clear this confusion. Therefore, we are constantly trying to resolve each and every issue with the agitating farmers.
But, you also have to be cautious that such people have also joined this movement, whose goal is not peasant interest at all. In the last 6 years, you must have seen that the group of people of the same clan, the same ethos - sometimes students, sometimes Dalit society, sometimes women and sometimes Minorities by hiding behind different classes has been trying to spread dissatisfaction and chaos in the country.
Today, once again they are directly and indirectly encouraging violence and anarchy for their political selfishness by hiding behind the country's Annadaata.
By hiding behind Annadata of the country, they are forcing to set free the accused of riots and accused involved in spreading violence immediately.
By hiding behind Annadata of the country, they deface the statue of Gandhi, insult Bapu, same Bapu who started a huge movement of Satyagraha for the farmers in Champaran.
Irrigation water should not reach to farmers, for this, these Organizations left no stone unturned and resorted to every legal maneuver over the years. These people have been putting obstacles in the work of providing electricity to the farmers and construction of dams for years. These people are pretending to be the farmers friend today.
When the country is moving forward with its determination of Aatmanirbhar Bharat, Vocal for local is going on , then we will have to recognize these people's intentions, who have announced to boycott the Indian products.
When the challenges of security on the border in Leh-Laddak are at peak, when much snow falls have occurred, people, who are trying to stop the trains carrying supplies for troops on the border row, cannot be farmers in any way.
Because of these people, logistics and other important things have to be sent through air and other means for our soldiers. Hard-earned money of our people is being spent for these alternative arrangements.
Even in the battle of 1962, the ideology of these people was not with the country and they were hiding behind the curtains and misleading farmers.
Today, these people are again speaking the same language of 1962.
These people have also attempted to destroy and pollute the discretion of farmers with their vile intentions and plans.
Our farmer brothers and sisters must think about when they had started the movement, what was their intention at that time and what is happening today?
I humbly request to you through this letter, without being misled, please consider it on the basis of the facts.
It is the responsibility of our government to clear your doubts and to answer your queries. We have never withdrawn from this obligation and will never step back.
Following the mantra of 'Sabka Saath Sabka Vishwas' in the leadership of Prime Minister Narendra Modi, our government has been endeavoring for protecting interest of everyone without discrimination. The history of the last 6 years is a witness to this.
Have faith on us, these reforms which have been made in the interest of farmers will lay the foundation of a new era in Indian agriculture, strengthen and provide freedom to the farmers of the country.
With the strength of these agricultural reforms, we will make farmer affluent and enrich Indian agriculture.
Yours
Narendra Singh Tomar
Assurance to Anndata
Government is ready to give written assurance about MSP.
States may be allowed to tax private markets outside APMC.
Farmers will also have the option to go to court to resolve any type of dispute.
States will have the right to register into farming agreements.
No one can acquire the land of farmer, because this law does not allow transfer, sale, lease and mortgage of any tract of land of the farmers.
Contractors cannot make any permanent changes on farmers' land.
Contractors cannot avail loans on any temporary structure constructed on farmer’s land.
Whatever be the situation, but the law does not allow any process to seize the farmers' land.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৌমীশিংদা এগ্রীকলচর মিনিস্তর শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরগী চিথী
17 DEC 2020 5:37PM by PIB Imphal
নুংশিরবা লৌমী ইচিল-ইনাওশিং,
পুৱারী ওইরবা ফার্ম রিফোর্মশিং অসিগী মতাংদা হৌখিবা নুমিৎ খরনিদগী ঐ লেপ্তনা অদোমগা লোইনদুনা লাক্লি। হৌখিবা নুমিৎ খরনিদা ঐ রাজ্য কয়ামরুমগী লৌমী লুপশিংগা ৱারী শানখ্রে। লৌমী লুপ কয়ানা ফার্ম রিফোর্মশিং অসিবু তরাম্না ওক্লি, মখোয় মসিদা য়াম্না হরাওবা পোক্লি, লৌমীশিংদা আশা অমা পোক্লি। লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদগী অসিগুম্বা কাংলোনশিং অসিগী কান্নবা লৌবা হৌখ্রবা লৌমীশিংগী মতাংদসু পাউ তারি।
অদুবু ফার্ম রিফোর্মশিং অসিগী অতোপ্পা নাকল অমসু লৈরি মদুদি লৌমী লুপ খরদা মসিগী মতাংদা চমম্নবা অমা পোকহল্লি।
লৈবাক্কী লৌউ-শিংউগী মন্ত্রী ওইরুবনা লৌমী খুদিংমক্কী চম্নমবা কোকহনবা, লৌমীশিংগী অৱাবা কোকহনবা অসি ঐগী থৌদাংনি। সরকার অমসুং লৌমীশিংগী মরক্তা দিল্লী অমসুং মসিগী অকোইবদা মীনম্বগী চেকপল অমা খানবগী থৌরাং তৌরিবা অসিগী অচুম্বা অমসুং ফিভম অদু অদোমগী মাংদা থম্বা অসি ঐগী ইথৌদাংনি।
ঐ লৌমীগী ইমুংদগী লাকপনি। লৌউ-শিংউগী অকুপ্পশিং অমসুং লৌউ-শিংউগী শিংনবশিং, অনিমকপু উজদুনা, খঙজদুনা, ঐ চাউরকখিবনি। লৌবুক্তা ঈশিং চন্নবগীদমক অহিং অথেংবা ফাওবা মিশেল খাংখিব, ঈশিং চল্লিঙৈদা পল কাইবা থিংনবা চেনখিবা, মতম চাদনা নোং চুবগী অকিবা, মতম চানা নোং চুবগী নুংঙাইবা – পুম্নমক অসি ঐগীসু পুন্সিগী শরুক অমা ওইরক্লি। লৌ লোক্লবা মতুংদা মদু য়োন্নবগীদমক চয়োল কয়া ঙাইখিবা অদুসু ঐনা উরে।
অদুগুম্বা ফিভমশিং অদুগী মরক্তসু লৈবাক অসিগী লৌমীশিংনা লৈবাক্ অসিগীদমক্তা খ্বাইদগী য়াম্না পোত্থোক পুথোক্নবা হোৎনরি। ভারতকী লৌমীশিংগী হোৎনরিবা অসিবু, মখোয়গী অনীংবগী পাঙ্গল অসিবু ঐখোয়না কোরোনাগী মতম অসিদসু উবা ফংলি। লৌমীশিংনা পোৎথোক য়াম্না পুথোক্তুনা লৈবাক্কী শেন্মিৎলোনগী খোংজেল হাপ্পদা মতেং পাংলি। মতম অসিদা রিকোর্দ থুগাইবা মওংদা মরু-মরাং হুন্দুনা তুংলমচৎতা হেন্না পোৎথোক পুথোক্নবা হোৎনরি।
লৌউ-শিংউগী মন্ত্রী অমা ওইনা ঐগীদমক্তদি মসি য়াম্না পেঞ্জনীংঙাইগী ৱাফম্নি মদুদি অনৌবা কাংলোন চৎনরবা মতুংদা হন্দক এম.এস.পি.দা সরকারনা লৈখিবদসু মমাংগী রিকোর্দ খুদিংমক থুগাইখ্রে। ঐখোয়গী সরকারনা এম.এস.পি.দা অনৌবা রিকোর্দ থম্লিবা, লৈননবা সেন্তরশিংগী মশিং হেনগৎলক্লিবা অসিগুম্বা মতম অসিদা, মীওই খরনা লৌমীশিংদা এম.এস.পি. অসি থিংজিনখ্রগনি হায়না মীনম্বা ঙাংলি।
ঐগী লৌমীশিংদা হায়জরি মদুদি রাজনীতিগী কান্নবা য়েংদুনা মীওই খরনা শন্দোক্লিবা মীনম্বা অসিবু খঙদোকপীয়ু অমসুং মদুবু মকোক্তগী হৌনা থৌওইবীগনু। লৌমীশিংদা চংখিবা অদুদগী শরুক অমা মখাই হেন্না এম.এস.পি. পীখিবা সরকার অসিনা, হৌখিবা চহি ৬তা এম.এস.পি.গী খুৎথাংদা চাউরাক্না শেনফম শরুক অনি লৌমীশিংগী একাউন্তা য়ৌহনখিবা সরকার অসিনা, এম.এস.পি. অসি কৈদৌঙৈদসু থিংজিল্লোই। এম.এস.পি. লৈরি অমসুং লৈখিগনি।
অরানবা
অচুম্বা
এম.এস.পি.গী থৌরাং লোইশিনগদৌরে।
এ.পি.এম.সি.গী কৈথেলশিং থিংজিনগদৌরে।
এম.এস.পি.গী সিস্তেম চৎথরি, চৎথখিগনি। এ.পি.এম.সি.গী কৈথেলশিং লেংদনা লৈখিগনি। এ.পি.এম.সি.গী কৈথেলশিং কাংলোনশিং অসিগী মপান্দা লৈ।
লৌমীশিংগী কৈথেল খুদোং থিবা ওইরে।
এগ্রীমেন্ত মহৈ-মরোংশিংগীমক্তা তৌনগনি, লমগীদমক্তা তৌনরোই। অপুনবা লৌফমগীদমক মখল অমা হেক্তগী এগ্রীমেন্ত অমত্তা তৌনরেই।
লৌমীশিংদা তোনবা শেন্দোল অমা হেক্তগী মহুত্তা কোন্ত্রেক্তরশিংনা লম মৎপা য়াই।
ফিভম অমা হেক্তদা, লৌমীশিংগী লম শোইদ-ঙামদবা ওই।
কোন্ত্রেক্ত ফার্মিংগী মতাংদা লৌমীগীদমক্ত মমলগী গরেন্তী অমত্তা লৈতে।
ফার্মিং এগ্রিমেন্ততা লৌউ-শিংউগী পোৎথোক্কী অরৈমল হাপকনি।
লৌমীশিংদা শেল পীরোই।
লৌমীশিংগী শেল অপীবা মতমগী মনুংদা পীথোক্কদবনি, নত্ত্রবদি কাংলোনগী ওইবা থৌওং চৎথগনি অমসুং ফাইন থিগনি।
লৌমীশিংনা কন্ত্রেক্ত লোইশিনবা য়ারোই।
লৌমীনা মতম অমা হেক্তদা ফাইন অমত্তা য়াওদনা কন্ত্রেক্ত লোইশিনবা য়াই।
অরানবা
অচুম্বা
এম.এস.পি.গী থৌরাং লোইশিনগদৌরে।
এ.পি.এম.সি.গী কৈথেলশিং থিংজিনগদৌরে।
এম.এস.পি.গী সিস্তেম চৎথরি, চৎথখিগনি। এ.পি.এম.সি.গী কৈথেলশিং লেংদনা লৈখিগনি। এ.পি.এম.সি.গী কৈথেলশিং কাংলোনশিং অসিগী মপান্দা লৈ।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীগীদমক্তদি লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং অসি মহাক্কী পুন্সিগী খ্বাইদগী মরুওইবা ফিরেপশিংগী মনুংদা অমনি। লৌমীশিংগী চাগা হেনগৎহন্নবা, মখোয়গী পুন্সিদা চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীগী মিৎয়েং মখাদা সরকারনা অসিনা লেপ্তনা ৱারেপ লৌরি।
হৌখিবা চহি ৬লোম অসিদা লৌমীশিংবু মপাঙ্গল কলহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়গী সরকারনা মরু-মরাংদগী কৈথেল ফাওবগী মতাংদা লৌখিবা ৱারেপশিং অদু লৌমীশিংনা লৌ উবদা হেন্না লাইহন্নবনি, মখোয়গী অৱাবা হন্থহন্নবা অমসুং হেন্না শেন্দোং লৈহন্নবনি।
অদোমসু খঙবীরি মদুদি ঐখোয়গী লৈবাক্তা চাদা ৮০দি অপীকপা লৌউবশিংনি, মখোয়গী লৌফম একর অমা-অনিখক্কীনি। অসিগুম্বা লৌমীশিং অসিনা নীং-খা তম্লবা মতুংদগী শুপ্নগী পুক থাক্নবগীদমক লৌ উরক্লি। সরকারনা পাইখৎলিবা খোংথাংশিং অসিগী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবদি, অসিগুম্বা অপীকপা লৌমীশিং অসিনা ফংলি।
পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী থোংদা চহি খুদিংগী অদোমদা লুপা লিশিং ৬ পীবগী মরম অৱাবা তারবা মতমদা অদোম্না শেল অমত্তা পুরুদনবনি। ক্রোপ ইন্সুরেন্সকী চুঙ্গোইনা অদোম্বু মহৌশানা থোকহনবা অমাং-অতানা মরম ওইদুনা মহৈ-মরোং মাং তাকপা অদু মেনখৎলি। সোইল হেল্থ কার্দতগী লৌমীশিংদা মখোয়গী লৌফমগী অশেংবা মগুন খঙবা ঙমহল্লি। নীম তোৎলবা য়ুরিয়ানা হারবু লোন্না য়োন্থোকপা থিংদুনা লৌমীশিংদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংই। অন্নদাতা অসি উর্জাদাতা (পাঙ্গল পীনবীবা)সু ওইনবা, লৈবাক অসিনা পান্দম অসিগা লোইননা মাংদা চংশিল্লি।
লৌমীশিংগীদি মসিসু অৱাবা অমনি মদুদি অনম্বা গোদাম, কোল্দ স্তোরেজ অমসুং প্রোসেসিং সেন্তর, খুঙ্গংগী কৈথেল অচৌবা শহরশিংদা ওইনা লৈ। মসিগী মরমদগী লৌমীশিংনা মসিগী কান্নবা মপুং ফানা ফংবা ঙমদে। মসিগী খল মান্নদবা অসি কোকহন্নবা হৌজিক লুপা করোর লাখ ১গী লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ শেমখ্রে।
হোৎনরিবশিং অসিগী মরক্তা ঐখোয়না মসিসু উরি মদুদি লৌমীশিংগী হুমাং মমলনা পুথোকপা পোৎথোকশিং অসিবু মীওই খরনা কৈথেল ফংহন্দবনা মরম ওইদুনা করিসু লৈতবা মমলদা লৈনরি। ভারতকী লৌমীশিংনা মখোয়গী লৌবুক্তগী পুথোকচবা পোৎথোক্কী মমল ফাওবা লেপচবা, অপাম্বা মফমদা য়োন্নবগী হক ফাওবা লৈরমদে।
লৌমীশিংগী অৱাবশিং অসি পুম্নমক্না খঙনরম্মি। ঐখোয়গী মমাংদা লৈরম্বা সরকার অদুসু লৌমীশিংদা কৈথেলগা লোইননা ওপন মার্কেৎ পীনবা তাল্লম্মি। মসিগী মতাংদা অতলজীগী সরকারগী মতমদা কুমজা ২০০১দা ৱারী শানবা হৌখি। অতলজীগী মতুংদা চহি ১০ কেন্দ্রদা কংগ্রেসকী সরকার পানখি অমসুং মখোয়সু রিফোর্মশিং অসিবু শৌগৎখি, রিফোর্মশিং অসি মখোয়গী মেনিফেস্তোদা ইদুনা লাকখি।
অশেংবা ৱাফমদি লৌমীশিংবু ফাজিন্দুনা থম্বা অরিবা থৌরাং অদুদা কনানসু খক শৌগৎখিদে হায়বসিনি। ঐনা ঙসি চিথী অসিগী থোংদা ৱাফম অসি হায়জবা পাম্মি মদুদি হৌখিবা চহি ২০-২৫দা লৌমীশিংদা মখোয়গী পোৎথোক য়োন্ননবগীদমক অতোপ্পা পাম্বৈ অমত্তা ফংহল্লোইদবনি, হান্নদগী চৎনদুনা লাক্লিবা থৌরাং অসিনা হেন্না ফৈ হায়না হায়খিবা কনাগুম্বা লৌমীশিংগী লুচিংবা নত্ত্রগা লুপ অমগী মীওই অমত্তা পুথোকপীরকউ। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৌমীশিংগী অচৌ অচৌবা লুপশিংনা, অসিগুম্বা অফা-অপুনশিং অসিদগী নান্থোক্নবা খোংজং চংশিন্দুনা লাক্লি। লৌউ-শিংউগী অখঙ-অহৈশিংনা হায়দুনা লাক্লি মদুদি রিফোর্মশিং য়াওদনা ভারতকী লৌমীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা ৱাগনি।
কুমজা ২০১৪দা এন.দি.এ.না সরকার পায়রকপগা ঐখোয়না রিফোর্মশিং অসিদা মকোক্তগী খন্ন-নৈনবা হৌখি। রাজ্য সরকারশিংদা মোদেল লো থাখি। মুখ্যমন্ত্রীশিংগী মীফমদা খন্ন-নৈনখি। থা ৬কী মনুংদা ঐখোয়না লৈবাক অসিগী লৌমী করোর কয়াগী মনাক্তা ৱাফম অসি পুদুনা চৎখি। চাউরাক্না ত্রেনিং অমসুং ৱেবিনার সেসন লাখ অমা মখাইরোম পাংথোক্তুনা লৌমীশিংগা মরী লৈনবা মতাংশিং অমসুং অনৌবা ফার্ম লোগী ৱারোলশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি। অমসুং মদুগী তুংদা অনৌবা ফার্ম লো অসি লাকখিবনি।
লৌমী ইচিল-ইনাওশিং,
মন্দী/কৈথেলশিং চৎথরি অমসুং অসুম্মক চৎথখিগনি। এ.পি.এম.সি.বু হেন্না মপাঙ্গল কলহন্নবা হোৎনরি। মসিগা লোইননা ওপন মার্কেৎনা অদোম্বু অদোমগী য়ুম্মক্তদা অদোমগী পোৎথোকশিং অদু হেন্না ফবা মমলদা য়োন্ননবগী পাম্বৈসু ফংহল্লগনি। লোইননা মসিনা লৌবুক্তগী কৈথেল ফাওবা পোৎথোকশিং পুবগী চাদিং অদুসু হন্থহল্লগনি। অদুগা অপাম্বা কৈথেল খঞ্জবা অদুসু লৈরি। লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিংগী কৈথেলশিং হান্নগুম অদুম্মক থবক তৌদুনা লৈগনি। হৌখিবা চহি ৫-৬তা লৌউ-শিংউগী কৈথেলশিংবু অনৌবা মওংদা শেমগৎনবা সরকারনা লুপা করোর কয়া চাদিং তৌখি। মখোয় অসি লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা হেন্না অনৌবা মওংদা শেমগৎকনি।
রাজনীতিগী লাংদা থুরবা মীওইশিং অদুনা, মফুং ফানা শেমজিল-শাজিল্লবা অরানবশিং শন্দোক্লি মদুদি লৌমীশিংগী লম মৎপীখ্রগনি। লৌমীশিং অমসুং ললোনবশিংগী মরক্তা শুপ্নগী পোৎথোকশিংগী এগ্রীমেন্ত তৌনরগা লম করম্না মৎখিগদৌরিবনো? অনৌবা কাংলোন্দা ময়েক শেংনা পল্লি মদুদি লৌফমদা শুপ্নগী লৌমীশিংতনা মপু ওইবগা হক লৈগনি। খুঙ্গংদা লৈরিবা ইমুং খুদিংমকপু স্বামিত্ব য়োজনাগী মখাদা মখোয়গী য়ুমগীসু মপু ওইবগী হক ফংহল্লিবা সরকার অসিনা, লৌমীশিংগী লম ইঞ্চী অম ফাওবা কনানসু মুলহল্লোই।
ঐখোয়গী সরকারগী অনীংবা অমসুং থৌরাং অনিমক লৌমীশিংগীদমক্তা লেপ্লি।
ইচিল ইনাওশা,
এম.এস.পি., কৈথেল অমসুং লম/লৌফম লৌশিনবগী মতাংদা মীনম্বা শন্দোক্লিবশিং অসি থিংনবগীদমক সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি।
ঐখোয়না লৌমীশিং অমদি মখোয়গী লুপশিংগা লেপ্তনা ৱারী শানরি অমসুং মখোয়গী অৱাবা খুদিংমক কোহন্নবা মতম পুম্নমক্তা শেম-শাদুনা লৈরি।
অদুবু লৌমীশিংগী মরুমদা রাজনীতি দল খরনা অমসুং লুপশিংনা থাকপা লৌনম লাং অসি খঙবসু অদুক্কী মতিক মথৌ তাই।
লৈবাক অসিগী লাইবক থিবনি মদুদি ঙসি মশানা মশাবু ন্যুত্রেন্নি হায়জবা, খঙ-হৈরে লৌজবা মীওই খরনা ইকাই খঙদবগা লোইননা মখোয় মশানা হায়রম্বা ৱাহৈ অদুগী ওন্ন-তৈননা ঙাংলি। অদুবু মীয়ামদদি খক লোৎপা ঙমদে। লৈবাক অসিনা মখোয়গী মমাংগী ৱারোল অদুসু য়েংলি অমসুং ঙসিগী মখোয়গী অশেংবা মশকসু উরি।
মখোয়শিং অসিনা খল্লি মদুদি মখোয়গী রাজনীতিগী কান্নবা য়েংদুনা সরকার অসিগী মাংনবা তৌগে। অদুবু অচুম্বদি মখোয়গী পান্দম অদোমদা, লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা, লৈবাক অসিগী নহাশিংদা তারি হায়বসিনি। মখোয়শিং অসিনা লাঞ্জদ্রবা লৌমীশিং অসিবু রাজনীতিগী খুৎলাই ওইনা শিজিন্নরি।
কংগ্রেসনা মখোয়গী সরকারদা স্বামীনাথন কমিতীগী রিপোর্ত অদু চহি ৮ ফাওবা নমশিন্দুনা থমখি, অদুগুম্বা কংগ্রেস অদু লৌমীশিংগী অফবা তৌবা পাম্বা করম্না ওইগদৌরিবনো?
লৌমীশিংনা কৈথেলদা নত্তনা মখোয়গী পোৎথোক য়োঞ্জনবা অতোপ্পা পাম্বৈসু লৈগদবনি হায়বসি কংগ্রেসনা মখোয়গী মেনিফেস্তোদা হায়দুনতা লাক্লগা হৌজিক মখোয়না লৌমীশিংবু করিগী অফা-অপুন্ননা থম্বা পাম্লিবনো। রিফোর্মশিংগী মায়কৈদা চিথী ইদুনতা লাকখিবা য়ু.পি.এ.গী লৌউ-শিংউগী মন্ত্রীনা হৌজিক করিগী য়ু-তর্ন তৌখ্রিবনো?
পঞ্জাবকী মীখলগী মতমদা মখোয়গী মেনিফেস্তোদা লৌমীশিংবু কৈথেলগী মপান্দসু পোৎথোকশিং য়োন্ননবা পাম্বৈ ফংহনগনি হায়না ইখিবা আম আদমী পার্তীনা হৌজিক করিগী ওন্ন-তৈননা ঙাংলিবনো?
হুদ্দা কমিতীনা ফার্ম রিফোর্মগী মতাংদা ৱাফম ফোংদোকখি, কমিতী অদুদা অকালী দলগী অচৌবা লুচিংবশিংসু য়াওখি অদুগা হৌজিক করিগী মখোয় তোঙানবা খোঞ্জেলদা ঙাংলিবনো?
থা অনি-অহুমগী মমাং ফাওবা রিফোর্মশিং অসিবু শৌগৎলম্বা, ঐখোয়গী সরকারবু থাগৎলম্বা লৌউ-শিংউগী লুপ অদুনা হৌজিক খঙহৌদনা খোংজং করিগী চংশিল্লিবনো?
ঐগী লৌমী ইচি-ইনাওশিং,
চহি কয়ামরুম অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা শুপ্নগী লাওথোকলগা ভোত খোমজিনবগী রাজনীতি তৌদুনা লাক্লি। লাওথোক্লগা খুদম উৎপগা লোইননা মদুবু মপুং ফাহনবা সরকার লৈবাক অসিনা হৌজিক উরে।
লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ঐখোয়দা থৌজানবীবা অসি হেনগৎলকপা উবদা, পার্তী খরনা মসিসু খনবা হৌরক্লি মদুদি মখোয়গী মাংখ্রবা রাজনীতিগী মফম অসি লৌমীশিংবু লান্না লমজিংলগা ফংবা ঙমগনি।
অরানবা অসি কোকহনবা ঐখোয়গী থৌদাংনি। মরম অসিনা খোংজং চংশিল্লিবা লৌমীশিংগা লোইননা হিরম খুদিংগী পাম্বৈ পুথোক্নবা লেপ্তনা হোৎনরি।
অদুবু, অদোম ৱাফম অসিগী মতাংদসু চেকশিনবীগদবনি মদুদি খোংজং অসিদা মখোয়গী পান্দম অদু লৌমীশিংগী য়াইফনবা নত্তবা অদুগুম্বা মীওইশিং অদুসু য়াওশিনখ্রে। হৌখিবা চহি তরুকলোম অসিদা অদোম্না উবীরমগনি মদুদি শাগৈ অমত্তগী, চৎনরোল অমত্তগী মীওই কাংলুপ্না করিগুম্বদা মহৈরোইশিংগী, করিগুম্বদা দলিৎকী খুন্নাইগী, করিগুম্বদা নুপীশিংগী, করিগুম্বদা মোইনোরিতী – তোঙান-তোঙানবা কাংলুপশিংগী মরুমদা লোৎতুনা খুন্নাই অসিদা তংদু-লৈতাদবা অমসুং লৈবাক অসিবু মপু পান্দবা ওইহন্নবা হোৎনদুনা লাক্লি।
ঙসি মখোয়শিং অসিনা অমুক্কা হন্না লৈবাক অসিগী অন্নদাতাশিংগী মরুমদা লোৎতুনা মখোয়গী রাজনীতিগী কান্নবা লৌনবগীদমক হিংসা অমসুং চরাংনবদা হকথেংননা অমদি নাকোইননা পাঙ্গল হাপ্লি।
মখোয়শিং অসিনা অন্নদাতাশিংগী মরুমদা লোৎতুনা ইরাং শাগৎপদা মরাল লৈরবশিং, হিংসা শন্দোকপগী মরাল লৈরবশিংবু থুনা থাদোক্নবা শাফু পীরি।
মখোয়শিং অসিনা অন্নদাতাশিংগী মরুমদা লোৎতুনা গান্ধীজীগী মীতম অমাং-অতা থোকহল্লি, পুজা তৌনীংঙাইগী মশক ওইরবা বাপুগী মিংচৎ থিহল্লি, চম্পারন্দা লৌমীশিংগীমক সত্যগ্রগী য়াম্না চাউবা খোংজং অমা হৌদোকখিবা অদুগুম্বা বাপু অদুগী।
ইথৈ-লৌখোংগী ঈশিং লৌমীশিংদা ফংহন্দনবগীদমক মখোয়না হোৎদুনা লাকখি, কাংলোনগী ওইবা হোৎনবা য়াবা হোৎনখি। মখোয়শিং অসিনা লৌমীশিংদা ইলেক্ত্রিক ফংহনবগী থবক্তা অমসুং দামশিং শাবগী থবক্তা চহি কয়া অপনবা পীদুনা লাকখি। মখোয়শিং অদুনা ঙসি লৌমীশিংগী খনবা শাদুনা লৌনম লাং থাক্লি।
লৈবাক অসিনা আত্মনির্ভর ভারতকী ফিরেপ অদুগা লোইননা মাংদা চংশিল্লিবা অসিদা, ভোকেল ফোর লোকেল পাংথোক্লিবা অসিদা, ভারতকী পোৎথোকশিংবু ইন্থোক্নবা লাওরিবা মখোয়শিং অসিগী ৱাখল্লোন অদু খঙবা মথৌ তাই।
লেহ-লদ্দাখতা ঙমখৈদা শিংনবশিং হেনগৎলিঙৈ অসিদা, ফুৎ কয়া উন তারকপা মতম অসিদা, ঙমখৈদা জৱানশিংগী রাসন পুদুনা চৎপা ত্রেনশিংবু থিংলিবা মখোয়শিং অসি লৌমী ওইরোই।
মখোয়শিং অসিগী মরমদগী ঐখোয়না ঐখোয়গী লান্মীশিংগী রাসন অমসুং অতৈ মরুওইবা পোৎলমশিং নোংথক্কী লম্বীদা অমসুং অতোপ্পা পাম্বৈশিংগী মতেংনা পুবা তারি। মীয়াম্না তাঞ্জবা লন অসিগুম্বা অতোপ্পা পাম্বৈশিং অসিদা চৎহল্লে।
ফিজং মরুমদা লোৎতুনা লৌমীশিংবু লান্না লমজিংলিবা মখোয়শিং অসিগী ৱাখল্লোন কুমজা ৬২গী লানফমদসু লৈবাক অসিগী মীচংদা লৈখিদে।
ঙসি মখোয়শিং অসিনা অমুক হন্না কুমজা ৬২গী ৱারোল অদু লোল্লি।
মখোয়শিং অসিনা লৌমীশিংগী শেংলবা পুক্নীং অদুবু মখোয়গী নত্তবা ৱাখল্লোন অমসুং লৌনম-লাং অদুনা শেংদবা অমদি অমোৎপা ওইহন্নবা হোৎনরি।
ঐখোয়গী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংনা ঙসি মুন্না খন্থবীগদবনি মদুদি মখোয়না খোংজং অসি হৌখিবা মতমদা, মখোয়গী পান্দম করি ওইখি, অমসুং ঙসিনা করি করি ৱারী শানরিবগে?
ঐনা চিথী অসিগী থোংদা অদোমদা খুৎ লোন্নদুনা মসি হায়জরি মদুদি অসিগুম্বা থৌইনশিন অমত্তদা চৎপীগনু, চানবীদুনা অচুম্বা অদুদা য়ুম্ফম ওইরগা খন্ন-নৈনবীয়ু।
অদোমগী চিংনবা খুদিংমক কোকহনবা, মদুগী পাউখুম পীবা ঐখোয়গী সরকারগী থৌদাংনি। ঐখোয়না থৌদাং অসিদগী কৈদৌনুংদসু খোংফম লৈখিদ্রি অমসুং কৈদৌনুংদসু লৈরোই।
‘সবকা সাথ সবকা বিকাস সবকা বিশ্বাস’কী মন্ত্র অসিদা চৎতুনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী মিৎয়েং মখাদা ঐখোয়গী সরকারনা খেন্নবা থমদনা পুক্নমক্কী কান্নবা ওইননবা হোৎনরি। হৌখিবা চহি ৬কী পুৱারীনা মসিগী শাখিনি।
অদোম থাজবীয়ু, লৌমীশিংগী য়াইফনবা তৌখিবা রিফোর্ম অসিনা ভারতকী লৌউ-শিংউদা অনৌবা তাঙ্কক অমগী য়ুম্বী ওইরগনি, লৈবাক অসিগী লৌমীশিংবু হেন্না মনীং তমহল্লগনি, মপাঙ্গল কলহল্লগনি।
ফার্ম রিফোর্মশিং অসিগী পাঙ্গলদগী ঐখোয়না পুন্না ভারতকী লৌউ-শিংউবু চাউখৎপা ওইহনগনি, মপুং ফাহনগনি।
অদোমগী,
নরেন্দ্র সিংহ তোমর
অন্নদাতাশিংদা থাজবা পীবা
এম.এস.পি.গী মতাংদা সরকরনা থাজবা পীনবা শেম-শারি।
এ.পি.এম.সি.গী মপান্দা লনাইগী কৈথেলশিংদা রাজ্যশিংনা তেক্স লৌবগী অয়াবা পীবা য়াই।
করিগুম্বা মখল অমা হেক্তগী চয়েৎনবগী ৱারোইশিন পুরক্নবা লৌমীশিংনা কোর্ত্তা চৎপগী থৌওংসু লৈগনি।
রাজ্যশিংনা লৌউ-শিংউগী এগ্রীমেন্ততা রেজিস্তর তৌবগী হক লৈগনি।
কনাগুম্বা লৌমী অমত্তগী লৌফম/লম লৌশিনবা য়ারোই, মরমদি কাংলোন অসিনা লৌফম/লম অমত্তা, মখল অমা হেক্তগী ত্রান্সফর, য়োনবা, লীজ নত্ত্রগা বন্ধপ থম্বগী অয়াবা পীদে।
কোন্ত্রেক্তরশিংনা লৌমীশিংগী লৌফমদু করিগুম্বা মখল অমত্তগী ওইবা মতম চুপ্পগী ওইনা অহোংবা পুরকপা য়াদে।
কোন্ত্রেক্তরশিংবু লৌমীশিংগী লৌফমদা মখল অমা হেক্তগী ওইবা মতম খরগী ওইনা শেমগৎ-শাগৎনবগীদমক লোন পীবা য়াদে।
ফিভম অমা হেক্তদা, কাংলোন্না লৌমীশিংগী হক মৎনবগী থৌওং অমত্তদা অয়াবা পীদে।