Ministry of Defence
Launch of ‘Aatma Nirbhar Bharat Abhiyaan’ is a "Watershed" moment in the economic history of India : Raksha Mantri
14 DEC 2020 7:10PM by PIB Delhi
Addressing the 93rd Annual Convention of Industry body FICCI, through video conferencing in New Delhi Raksha Mantri Shri Rajnath Singh said the Covid-19 pandemic has brought many new challenges to the country and the government has taken various steps to mitigate its adverse impacts concerning both lives and livelihoods. Utmost priority has been given first to save lives and the Medical Fraternity made every possible effort to minimise the loss of lives, he said.
Referring to the government’s efforts on the economic front, Shri Rajnath Singh said, after the nationwide lockdown, it was said that it would take more than one or two years for India to reverse the 23.9 percent contraction in GDP, that was witnessed in the first quarter of this financial year. “But India bounced back in no time. In the second quarter, the Indian economy registered a 7.5 per cent contraction in its GDP and the manufacturing sector registered a 0.6 per cent growth in the second quarter as against a 39.3 percent contraction in first-quarter.” Shri Rajnath Singh said following this development, the Asian Development Bank (ADB) changed its forecast for the Indian economy, projecting 8 per cent contraction in 2020-21 as compared to 9 percent degrowth estimated earlier.
Pointing out the strength of economy Raksha Mantri said in April-August 2020, India received the highest ever total Foreign Direct Investment (FDI) in the first five months which was 35.73 billion US Dollar, 13% higher than that in the same period last fiscal. “All of this has been made possible by the help of ‘Inspired India’ which is guided and motivated by the bold and decisive leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and timely policy interventions by the government” Shri Rajnath Singh said.
Raksha Mantri urged the industry to “… catch the next wave for lowering global manufacturing costs and look into the ways and means to ensure that India becomes a global manufacture hub soon.”
Shri Rajnath Singh hoped that the Defence sector will play a significant role in contributing towards Atmanirbhar Bharat Initiative and to the revival of growth in the economy. He added that “It’s not a very comforting fact that as one of the largest armed forces of the world, we are so import-dependent in critical areas. While we have made some important strides in defence production, a lot more can and must be done.”
Raksha Mantri said “We have opened doors to the private sector, incentivized domestic production, are creating defence corridors and doing a lot more. We are also willing to engage in meaningful joint ventures and partnerships with other countries.”
Shri Rajnath Singh expressed confidence that the new Defence Acquisition Procedure along with the earlier decision to increase FDI in defence through the automatic route to 74 per cent will provide an impetus to domestic manufacturing and development with the induction of newer technologies and global best practices.
He said a negative import list of 101 items has been released to give a boost to domestic manufacturing. This will especially provide an opportunity to the private sector to enter into the defence manufacturing space. He also expressed confidence that the private sector will remain an active participant in achieving the turnover of Rs 1,75,000 Crores and exports of Rs 35,000 crore.
Raksha Mantri said, a 20 lakh crore package announced by the government in May 2020 addressed a number of challenges faced by the country. The focus of this initiative is also aimed at providing a major impetus to the Atmanirbhar Bharat initiative. “Launch of ‘Aatma Nirbhar Bharat Abhiyaan’ is a "Watershed" moment in the economic history of India”, Raksha Mantri said
He said nearly 81 lakh MSMEs have taken advantage of Prime Minister Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) under the Atma Nirbhar Bharat package.
Shri Rajnath Singh said India has helped people across the globe, besides helping itself to recover from the Covid-19 crisis. “Whether it is evacuation, or supply of medicines, or any other kind of help, India is taking everyone along.” He said, India has been inspired by itself, and has also inspired others to help them get revived. “There is the self-inspiration of India, which has been embedded in us for centuries in the form of 'संगच्छध्वं, संवदध्वं', i.e. 'May we all go together, let us all move together.”
On the agricultural sector reforms, Raksha Mantri said they have been undertaken keeping in mind the best interests of India’s farmers. However, the government is always willing to listen to our farmer brothers, alley their misgivings and provide them with assurances we can provide. “Our Government is always open to discussion and dialogue.” He said.
Referring to the unprovoked aggression on Himalayan frontiers, Raksha Mantri said there is big build-up of Armed Forces at the LAC in Ladakh. “However, in these testing times our forces have shown exemplary courage and remarkable fortitude, fought the PLA with utmost bravery and forced them to go back.” he said. Raksha Mantri said there can be a serious debate on who owns more military might but when it comes to soft power there is no scope of ambiguity. “India is far ahead of China when it comes to leading the world with ideas.” He said.
On cross-border terrorism, Shri Rajnath Singh said India had been its victim and fought the scourge alone even when there was no one to support us. But later, the world understood we were right about Pakistan being the fountainhead of terrorism.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
‘আত্মানির্ভর ভারত আভিয়ান” হৌদোকপা অসি ভারতকী শেন্মিৎলোনগী পুৱারিদা ‘মাইয়োন হোংবা’ মিকুপ অমনি : রক্ষা মন্ত্রী
14 DEC 2020 7:10PM by PIB Imphal
নই দিল্লীদা পাংথোকখিবা এফ.আই.সি.সি.আই. ইন্দস্ত্রী বোদীগী ৯৩শুবা এন্নুএল কনবেন্সন্দা ভিদিও কনফরেন্সকী খুথাংদা ৱা ঙাংলদুনা রক্ষা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি মদুদি কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিনা লৈবাক অসিদা অনৌবা অৱাবা মায়োক্নবা কয়া অমা পুরক্লি অমসুং সরকার অসিনা পুন্সি অমসুং পুন্সি মহিং অনিমক্তা চৈথেং পীরিবা অসি মুৎথৎনবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি। পুন্সি কয়া অমা কন্নবা হান্না লৌখৎফম থোকপা কয়া অমা লৌখৎলি অমসুং মেদিকেলগী ওইবা কাংবু অসিনা ঙম্বা মখৈ হোৎনদুনা পুন্সি মাংলিবশিং অসি হন্থনবা হোৎনরি, হায়না মহাক্না হায়খি।
সরকারনা মমাং থংনা পীরিবা ইকোনোমীগী অসিদা য়েংলগা, শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়রি মদুদি, লৈবাক পুম্বা লোকদাউন্দ লৈখ্রবা মতুং অসিদা মসিদা হায়খি মদুদি ভারত্না জি.দি.পি.দা ২৩.৯% হান্নগী মফমদা ওইরকপদা চহি অমা নত্ত্রগা অনি অমদি চংখিগনি, মসি হন্দক্কী ফাইনান্সিএল চহি অসিগী অহানবা ক্বাতর অসিদা মমি তারি। “অদুবু ভারত্না মসি ওইরকপদা মতম চংদ্রি। অনিশুবা ক্বাতরদা, ভারতকী ইকোনোমীদা মসিগী জি.দি.পি.দা ৭.৫% হেনগৎলক্লি অমসুং অনিশুবা ক্বাতরদা পোৎ শারিবশিং অসিনা ০.৬% হেনগৎলক্লি মসিনা অহানবা ক্বাতরদা ৩০.৩% অদুগা য়েংনবদনি”। শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায় মদুদি এসিয়ান দিবলপমেন্ত বেঙ্ক (এ.দি.বি.)না ভারতকী ইকোনোমীগী ফোরকেস্ত অসি উৎতুনা হান্ননা পারম্বা অদুদগী হন্থরক্তুনা ২০২০-২১দা ৯% দগী ৮%দা লৈরি।
ইকোনোমীগী মপাঙ্গল অসি উৎতুনা রক্ষা মন্ত্রনা হায় মদুদি ২০২০গী এপ্রিল অমসুং ওগস্ততা ভারত্না ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত (এফ.দি.আই.) পুন্না খ্বাইদগী ৱাংনা ফংখি হায়রিবা অসি থা মঙা অসিদা য়ু.এস. দোল্লার বিল্লিয়ন ৩৫.৭৩ ওইদুনা মমাং চহিদগী ১৩% হেল্লি। “হায়রিবা পুম্বা অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং অমসুং পুক্নিং থৌগৎপা ‘ইন্সপাইয়র ইন্দিয়া’গী মতেংনা ওইহনবনি” শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি।
রক্ষা মন্ত্রনা ইন্দস্ত্রীদা থকশিনখি মদুদি “.. .. .. মালেমগী ওইবা পোৎ শাবগী মমল অসি হন্থনবা অমসুং পাম্বৈ মখল কয়া অমা য়েংদুনা ভারত অসি য়াম্না থুনা মালেমগী পোৎ শাবগী হব অমা ওইনবা য়েংগদবনি”।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা আসা তৌই মদুদি দিফেন্স সেক্তর অসিনা আত্মানির্ভর ভারতকী খোঙথাং অসি লৌখৎতুনা য়াম্না মরু ওইবা শক্লোন লৌদুনা থৌদাং কয়া অমা লৌগনি অমসুং ইকোনোমী চাওখৎপদা মতেং পাংগনি। মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি, “মসি য়াম্না অরাইবা থবক অমদি নত্তে মদুদি মখোয় অসিনা মালেমগী খ্বাইদগী চাওবা আর্ম ফোর্স অমা ওইবনা, ঐখোয়না মফম অসিদা য়াম্না লুনা লৌরি। দিফেন্সকী পোত্থোকশিং অসিদা ঐখোয়না মরুওইনা লৌরিবা অসিনা, য়াম্না হেন্না অমসুং তৌগদবনি”।
রক্ষা মন্ত্রনা হায় মদুদি, “ঐখোয়না লনাইগী সেক্তরদা থোং হাংদুনা লৈরি, মরুওইনা দোমেস্তিক ওইবা পোত্থোকশিং, দিফেন্সগী মফমশিংদা শারিবা অসিদা পুক্নিং থৌগৎলি। ঐখোয়না অতৈ অতোপ্পা লৈবাকশিংগা য়াম্না ফবা মরী অমা থম্বা পাম্মী”।
মহাক্না হায় মদুদি নেগেতিব ওইবা পোৎ মশীং ১০১ দোমেস্তিক ওইবা পোত্থোক ওইনবা ফোংখ্রে। মসিনা অখন্ননা লনাইগী মফমদা হেন্না খুদোংচাবা অমা পীরদুনা দিফেন্স মেনেফেকচুরিংদা চংলগনি। মহাক্না থাজবা অমসু থম্লি মদুদি লনাইগী সেক্তরশিং অসিনা মপুং ফানা শরুক য়াদুনা লুপা করোর ১,৭৫,০০ ফংবা ঙমগনি অমসুং লুপা করোর ৩৫,০০রোম মপাল লমদা থাদোকপা ঙমগনি>
রক্ষা মন্ত্রনা হায় মদুদি, ২০২০গী মে থাদা লৈবাত অসি অৱাবা মায়োক্নরিবা কয়া অসি থেংননবা লুপা করোর লাখ ২০গী পেক্কেজ লাউথোকখ্রে। মসিগী মরু ওইবা পান্দমদি আত্মনির্ভর ভারত অসিগী খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎপা অসিনি। ‘আত্মানির্ভর ভারত আভিয়ান” হৌদোকপা অসি ভারতকী শেন্মিৎলোনগী পুৱারিদা ‘মাইয়োন হোংবা’ মিকুপ অমনি হায়না রক্ষা মন্ত্রী হায়খি।
শ্রী রাজনাথ হায় মদুদি ভারত্না মালেম পুম্বগী মীওই কয়াদা মতেং কয়া অমা পীরি, মদুদা নত্তনা মশা মথন্তগীশু ওইনা কোবিদ-১৯ অসিদগী ফগৎনবা হোৎনরি। “মসি ইবাক্যুসন ওইগেরা নত্ত্রগা হিদাক য়েনবা ওইগেরা অতোপ্পা মতেং কয়া অমশু ভারত্না অপুনবগা লোয়ননা লৈরি”। মহাক্না হায় মদুদি ভারত অসি মশা মথন্তনা পুক্নিং থৌগৎচৈ, অমসুং অতৈশিংদসু পুক্নিং থৌগৎলি। “ভারতকী মশা মথন্তা পুক্নিং থৌগৎনবা লৈজৈ মতম কুইরবদগী 'संगच्छध्वं, संवदध्वं' হায়বদি “ঐখোয় পুম্বা পুন্না চৎশিরা, ঐখোয় পুন্না লেঙলশি”।
লৌউ শিংউবগী সেক্তর শেমদোকপদা, রক্ষা মন্ত্রীনা হায় মদুদি লৌমীগী য়াইফবা অসি পুম্বা ৱাখলদা থম্লি। অদুম ওইনমক সরকার অসিনা মতম লৈবা খিবিক্তা লৌমী ইচিল ইনাওশিংগী ৱাশিং তারি অমসুং ঐখোয়না ঙম্বা মখৈ পীগনি হায়বা থাদবা থম্লি। “ঐখোয়গী সরকার অসি মতম খুদিংদা ৱা খন্নবা অমসুং ৱারি শান্নবগীদমক থোং হাংদুনা লৈরি” হায়না মহাক্না হায়খি।
হিমালায়ানগী ঙমখৈদা লৈরিবা এগ্রেগেসনশিং অসিদা য়েংলদুনা রক্ষা মন্ত্রীনা হায় মদুদি লাদাখক্কী এল.এ.সি.দা য়াম্না চাওবা আর্ম ফোর্সেস শেমগৎতুনা লৈরি। “অদুম ওইনমক, মসিগী মতম অসিদা ঐখোয়গী ফোর্সশিংনা তমজনিঙাই ওইরবা থৌনা কয়া উৎতুনা অমসুং থৌনা ফনা পি.এল.এ.গা লাল থেংনদুনা মখোয়বু হন্দোকহনখি” হায়না মহাক্না হায়খি। রক্ষা মন্ত্রীনা হায় মদুদি মসি য়াম্না লুরবা ৱাফম অমা ওইগনি মদুদি ঐখোয়গী মিলিতরি অসি কনানা মশাগী ওইবগে হায়বা অসি। “মালেম পুম্বা ৱাখল্লোলগী য়েংনবদা ভারত্না চাইনাদগী য়াম্না মাংজিল থাদুনা চৎলি” হায়না মহাক্না হায়খি।
ঙমখৈ লানশিনবা তেরোরিজমগী মথক্তা, শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায় মদুদি ভারত অসি ভিক্তিম অমনি অমসুং ঐখোয়না কনাগুম্বা অমত্তগী মতেং ফংদ্রবশু য়াম্না কন্না লান্থেংনরি। অদুবু মতুংদা মালেম অসিনা পাকিস্তান অসি তেরোরিজমগী হৌরকফম ওইরিবনি হায়না ঐখোয়না লৌরিবা অসি খংলক্লে।