হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দাঃ হার্শ বর্ধন্না ইন্দিয়া স্বীদেন হেলকেয়র ইন্নোবেসন সেন্তর শঙ্গাবগী সেসন্দা চেয়র লৌখি – চহিগী ওইবা কনফরেন্স
“পোলিসি মেক্করস, একাদেমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রী কোনশিনবা অসিনা অনৌবা অমা পুথোকপদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি"
দাঃ হার্শ বর্ধন্না কোবিদ মতুং হকশেলগী খুৎশম্নবদা: “ঐখোয়না ইথন্তা তৌবনা য়াম্না শাংনা থবক তৌবা ঙম্লোই। ঐখোয়না মমাংদা অমুক্তা তৌখিদ্রিবা মওংদা মালেম পুম্বগী ওইনা পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমা চংই”।
02 DEC 2020 6:24PM by PIB Imphal
হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ হার্শ বর্ধন্না ঙসি –‘হেলথ তোল্ক’ স্বীদেন ইন্দিয়া নোবেল মেমোরিএল চয়োলগী মখাদা ইন্দিয়া স্বীদেন হেলকেয়র ইন্নোবেসন সেন্তরগী এন্নুএল কনফরেন্সগী শঙ্গাবগী সেসন্দা চেয়র লৌখি।
মীপুম খুদিংবু নিংশিংহনখি মদুদি লৈবাক অনি অসিগী হকশেলগী ওইবা তৌমিন্নরিবা থবক অসিগী লমদা য়াম্না শাংনা চৎথরক্তুনা ২০১৯দা ১০শুবা চহি ফাহগী থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, মিনিস্তরনা হায় মদুদি, “ইন্দিয়া-স্বীদেন হেলকেয়র ইন্নোবেসন সেন্তর অসি স্বীদেনগী নিংথৌ গুস্তাফনা ২০১৯গী ১৬তা শঙ্গাবা উখিবা অদু ঐখোয়না নিংশিংলি”।
লৈবাক অনি অসিগী খুৎশম্নবা অসিনা মল্তি-স্তেকহোলদর ফাওবা য়ৌরকপা অসিদা নুঙাইবা ফোংদোক্লদুনা দাঃ হার্শ বর্ধন্নানা হায়খি মদুদি, “পোলিসি মেক্করস, একাদেমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রী কোনশিনবা অসিনা অনৌবা অমা পুথোকপদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি অমসুং ঐহাক্না থবক তৌমিন্নরিবশিং অসিবু মাংলোমদা চংশিনহনগনি”।
কোবিদকী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা দাঃ হার্শ বর্ধন্নানা হায়খি মদুদি, “হেলথকেয়রগী মতাংদা ৱারি শান্নবা অসি মালেম অসিদা মায়োক্নরিবা কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিগী থা ১০ চুপ্পা অৱাবা থেংনরিবা অসিগী খন্নবা য়াওদ্রবদি মপুং ফাদে। অদুম ওইনমক থেংনরিবা অৱাবা পুম্বদা আসা অমদি অদুম্মক লৈরি। মালেমগী ওইবা লায়চৎ অসিনা ঐখোয়দা পারা অমা তম্বিরি মদুদি থেংনরিবা অৱাবা অসিগী মান্নবা থৌদাং লৌমিন্নগদবনি। ঐখোয়না ইথন্তা শাংনা থবক তৌবা ঙম্লোই। ঐখোয়না মমাংগা অমুক্তা মান্নদবা মওংদা থবক তৌম্মিনগদবনি”।
মসিগী মতাংদা মহাক্না হায়খি মদুদি, “ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী অনিনা লৈবাক অনি অসি মনুংদা মতেং পীনবা অসি হেনগৎনবা হোৎনবগী অপাম্বা লৈবা অসি ফোংদোক্নরক্লি। মতাং অসিদা ঐহাক্না স্বীদিশকী হেলথ মিনিস্তরগা উন্নদুনা ৱারী শান্নবগী খুদোংচাবা অদু ফংখি”। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নরিবা অমদি মখা তানা লৈবাক অনিগী হেলথ কোওপরেসন হেনগৎনবা মথং চয়োলদা উন্নগদৌরিবা অসি য়েংখি।
নাকন অনিগী এম.ও.য়ু. অসিগী ফল অসিগী অফবা অসি উদুনা দাঃ হার্শ বর্ধন্নানা হায়খি মদুদি, ‘ইন্দিয়া-স্বীদেন হেলকেয়র ইন্নোভেসন সেম্তর অসি এ.আই.আই.এম.এস. জোদপুরদা কেন্সরগী ওইবা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স থৌরাং শিল্লি। মসিনা অনাবাশিং অসিদা হেন্না ৱাখল তাবা অমসুং মখোয়গী লায়নাশিং অসি লায়েংবদা লাইনা তৌবা ঙহল্লগনি। মসিনা অমুকশু হিদাকশিং শিনবা, লায়েংবা অসিদা হেন্না অফবা অমা ওইরগনি”।
দাঃ হার্শ বর্ধন্নানা সেন্তর অসিগী অহানবা অৱাবা মায়োক্নবগী অনৌবা পুথোকপা অসিগী মায় পাক্লবশিং লাওথোকপা অসি য়েংনবা বার্তোন তৌরি; প্রোব্লেম ৮গী স্তেতমেন্ত এন.সি.দি. অমসুং কোবিদ-১৯ য়াওনা খংদোকখ্রে অমসুং ইন্দিয়া অমসুং স্বীদেন অনিগী স্তার্ত-অপ হৌনবগী কৌখ্রে। ইন্নোবেসন চালেঞ্জ অসি য়াম্না হেন্না এপ্লিকান্ত ৪৬৮ লাকখি অমসুং মসিদা মায় পাকপা ১৪ লৈগনি।
মায় পাক্লবশিং অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা দাঃ হার্শ বর্ধন্নানা হায়খি মদুদি, “ইন্দিয়াদা ঐখোয়গী ওইবা অনৌবা পুথোকপা কয়া অমা লৈ, মায়োক্নরিব অদুদি ৱাখল্লোল অসিবু পুথোকপা অসিনি অমসুং ঐখোয়না মিয়েং ইন্দিয়া অমসুং মপালদা মতেং পীগনি”। মহাক্না থাজবা ফোংদোক্লি মদুদি তেক্নোলোজিকেল অমসুং লৌশিংগী ওইবা খুৎশম্নবা অসিনা ইন্তরপ্রেনুর অসি মাই পাকপা ঙমগনি।
. ইন্দিয়াদা স্বীদেনগী এম্বাসাদুর, মিস্তর ক্লাস মোলিন, স্বীদেন সরকারগী হেলথ অমসুং সোসিএল এফিয়র্সগী মিনিস্ত্রী, দিপুতি দি.জি. অমসুং হেদ ওফ দিবিজন ফোর ই.য়ু. অমসুং ইন্তরনেসনেল এফিয়র্স, মিস্তর নিক্লাস জেকোবসন, ইন্দিয়াদা স্বাদিশ ত্রেদ কম্মিস্নরনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি। এ.আই.আই.এম.এস. নই দিল্লী, দাইরেক্তর দাঃ রান্দীপ গুলেরিয়া, এ.আই.আই.এম.এস. জোদপুরগী দাইরেক্তর দাঃ সঞ্জীব মিস্রা, দাঃ কুলদীপ সিংহ অমসুং দাঃ মিনু বাজপায়ি (এ.আই.আই.এম.এস. নই দিল্লী)না মেদিকেল কম্ম্যুনিতি ওইনা শরুক য়াখি।
য়ুনিয়ন হেলথ সেক্ত্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুশন, ইকোনোমিক এদভাইজর শ্রী নিলামবুজ শারন অমসুং হেলথ মিনিস্ত্রীদগী অতৈ অতোপ্পা ওফিসিএলশিংশু শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan chairs inaugural session of the India Sweden Healthcare Innovation Centre - Annual Conference
“Inclusion of Policy makers, Academia and Industry will play a key role in Innovation”
Dr. Harsh Vardhan on post COVID Health Collaboration: “We can no longer work in silos. We have to create global synergies like never before.”
02 DEC 2020 6:24PM by PIB Delhi
Dr Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare today chaired the inaugural session of the annual conference of the India Sweden Healthcare Innovation Centre – ‘health talks,’ under Sweden India Nobel memorial week.
Reminding everyone that the cooperation in the field of health between the two countries has been long standing for which the 10th year celebration took place in 2019 with much adulation, the Minister said, “We all remember the event that saw the inauguration of the India-Sweden Healthcare Innovation Centre by King of Sweden Gustaf the 16th in 2019.”
Expressing his pleasure that the cooperation between the two countries has bloomed into a multi-stakeholder relationship, Dr. Harsh Vardhan noted “The inclusion of policy makers, academia and industry will play a key role in innovation and I look forward to the synergies being created in the process.”
Speaking on COVID, Dr. Harsh Vardhan said, “No conversation on healthcare today is complete without underlining the massive challenge that the planet has faced in the last ten months on account of the COVID19 pandemic. However, each challenge also has a silver lining to it. The global pandemic has taught us that our shared challenges also require shared responsibilities. Collaborations and synergies have become the order of the day. We can no longer work in silos. We have to create global synergies like never before.”
He continued in this regard, “It is on the same lines that our two honourable Prime Ministers have expressed the desire to enhance cooperation between the two nations. During this time, I too had the opportunity to deliberate with the Swedish Health Minister.” He added that he looked forward to hearing about the strategic plans emerging from the Joint Working Group set-up under the MoU which is going to meet next week, to further increase health cooperation between the two countries.
Applauding the positive outcomes resulting from the bilateral MoU, Dr.Harsh Vardhan said, “The India Sweden Healthcare Innovation Centre is also in the process of setting up a Centre of Excellence at AIIMS Jodhpur on Cancer Care. This will help patients to better understand and manage their disease, the treatment plan and the prognosis. It will also help them to manage complex medication regimes, ensure treatment compliance and minimize complications resulting in improving quality of life for patients and caregivers.”
Dr. Harsh Vardhan was also invited to witness the announcement of the winners of the first Innovation Challenge of the Centre; as many as 8 problem statements across therapy areas including NCDs and COVID19 were identified and startups across India and Sweden were invited to apply. The challenge warranted the inclusion of Digital Tools, Med-Tech, Tele-Medicine, and Artificial Intelligence backed solutions which would improve the efficiency of healthcare systems. The Innovation Challenge received an overwhelming response of 468 applications which then went through a rigorous evaluation process for identification of 14 winners.
Congratulating the winners, Dr. Harsh Vardhan said, “In India we have a lot of Innovation, the challenge is to scale these ideas, and we support the vision of the Centre towards supporting the scale up within and outside India.” He expressed confidence that the technological and knowledge partners associated with this collaboration and the Institutes will together guide these entrepreneurs to success.
Mr. Klas Molin, Ambassador of Sweden to India, Mr. Niclas Jacobson, Deputy DG & Head of Division for EU & International Affairs, Ministry of Health and Social Affairs, Government of Sweden, Mr. Anders Tofte, Swedish Trade Commissioner to India were also present in the event
Dr. Randeep Guleria, Director, AIIMS New Delhi, Dr. Sanjeev Misra, Director, AIIMS Jodhpur, Dr. Kuldeep Singh and Dr. Minu Vajpayee (AIIMS New Delhi) represented the medical community.
Sh. Rajesh Bhushan, Union Health Secretary, Sh. Nilambuj Sharan, Economic Advisor, Sh. Lav Agarwal, Jt. Secretary, and other senior officials were present from the Health Ministry.