আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
খা-নোংপোক থংবা বে ওফ বেঙ্গাল অমসুং য়ুমল্লোন্নবদা দিপ্রেসন লৈরি
লাক্লিবা পুং ২৪ মনুং অসিদা দীপ দিপ্রেসন মখা তানা হেনগৎলকপা য়ানা লৈরি
সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ-নুংশিৎ অসিসু মখা তানা হেনগৎলকপা য়ানা লৈরি
খা-থংবা তামিল নাদু অমসুং খা-থংবা কেরলাগী মফম খরদা অকনবা অমসুং য়াম্না কনবা নোংজু অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুবা য়ানা লৈরি
বে ওফ বেঙ্গালগী খা-নোংপোক অমসুং থংনবা খা-নোংপোক শমুদ্রগী ফিবম অসি নোংলৈ-নুংশিৎ অমসুং য়াম্না কনবা নোংলৈ-নুংশিৎ লৈরি
ঙা-ফাবশিং বে ওফ বেঙ্গালগী খা-নোংপোক অমসুং থংনবা খা-নোংপোক শমুদ্রদা দিসেম্বরগী ১গী নুমিদাংদা চৎতনবা পাউতাক পীরি
30 NOV 2020 10:20AM by PIB Imphal
ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)গী নেস্নেল ৱেধর ফোরকাস্তিং সেন্তরগী মতুং ইন্না:
খ্বাইদগী অনৌবা সেতেলাইত অমসুং জহাজনা য়েংবগী মতুং ইন্না খা-নোংপোক থংবা বে ওফ বেঙ্গাল অমসুং য়ুমল্লোন্নবদা ময়েক লানা লো প্রেসর এরিয়া দিপ্রেসন অমসুং খা-নোংপোক থংবা বে ওফ বেঙ্গালদা ২০২০গী নবেম্বরগী ৩০গী আই.এস.তি. পুং ০৫৩০ চাওরাক্না কিলোমিতর ৭৫০ ত্রীনকোমালি(শ্রী লঙ্কা) অমসুং কৈন্যাকুমারি (ইন্দিয়া) দা নোংপোক-খানোংপোক্তা কিলোমিতর ১১৫০দা তারি। পুং ২৪ মনুং অসিদা মখা তানা দীপ দিপ্রেসন হেনগৎলকপা য়ানা লৈরি। সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ-নুংশিৎসু মখা তানা হেনগৎলবা য়ারি। হায়রিবা অসি দিসেম্বরগী ২গী নুমিদাংৱাইরমদা নোংচুপ-অৱাংনোংচুপ অমসুং শ্রী লঙ্কাগী শমুদ্র মপাল অকোইবদা চৎখিবা য়ানা লৈরি। অদুগা অঙনবদা নোংচুপলোমদা অমসুং কোমোরিনগী মফমদা দিসেম্বর ৩গী অয়ুক্তা হুমখিবা য়ারি। ফোরকাস্ত ত্রেক অমসুং হেনগৎলকপশিং মখাদা পীরি:
তাং/মতম (আই.এস.তি.)
পোজিসন
(লেত.এন./লোং.ই.)
লেঙদনা লৈবা খ্বাইদগী ৱাংবা সর্ফেস ৱিন্দ স্পীদ (পুংদা কিলোমিতর)
সাইক্লোনিক দিস্তরবেন্সগী কেতগরি
৩০.১১.২০/০৫৩০
৭.৫/৮৮.০
৪০-৫০দগী ৬০ ফাওবা শিৎপা
দিপ্রেসন
৩০.১১.২০/১৭৩০
৭.৭/৮৭.০
৫০-৬০দগী ৭০ ফাওবা শিৎপা
দীপ দিপ্রেসন
০১.১২.২০/০৫৩০
৭.৯/৮৬.১
৬০-৭০দগী ৮০ ফাওবা শিৎপা
সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ-নুংশিৎ
০১.১২.২০/১৭৩০
৮.১/৮৪.৮
৬৫-৭৫দগী ৮৫ ফাওবা শিৎপা
সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ-নুংশিৎ
০২.১২.২০/০৫৩০
৮.৩/৮৩.১
৭০-৮০দগী ৯০ ফাওবা শিৎপা
সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ-নুংশিৎ
০২.১২.২০/১৭৩০
৮.৫/৮১.৫
৭০-৮০দগী ৯০ ফাওবা শিৎপা
সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ-নুংশিৎ
০৩.১২.২০/০৫৩০
৮.৫/৮০.২
৬০-৭০দগী ৮০ ফাওবা শিৎপা
সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ-নুংশিৎ
ৱার্নিং:
(i) নোংজু
• ২০২০গী দিসেম্বরগী ২দা তামিল নাদু অমসুং খা থংবা কেরলাগী লৈবা মফম খরদা অকনবদগীনা য়াম্না হেন্না কনবা নোংজু অমসুং তাম্না লৈবা মফম খরদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং লৈরি অমসুং হায়রিবা তাম্না লৈবা মফম অসিদা ২০২০গী দিসেম্বরগী ১,৩ অমসুং ৪দা অকনবদগীনা য়াম্না হেন্না কনবা নোংজু লৈরি।
• ২০২০গী দিসেম্বরগী ২, অমসুং ৩দা তামিল নাদু, পুদুচেরী, মাহে অমসুং কারিয়াকাল অমসুং অৱাং কেরলাগী তাম্না লৈবা মফমশিংদা অকনবদগীনা য়াম্না হেন্না কনবা নোংজু লৈরি অমসুং দিসেম্বরগী ১, অমসুং ৪দা য়াম্না কনবা নোং লৈরি।
• দিসেম্বরগী ২, অমসুং ৩দা অন্ধ্র প্রদেশগী শমুদ্র মপালগী মফমশিংদা য়াম্না কনবা নোংজু লৈরি অমসুং ২০২০গী দিসেম্বরগী ৩, অমসুং ৪দা লৈরি।
সব-দিবিজন
২০২০ নবেম্বর ৩০*
২০২০ দিসেম্বর ০১*
২০২০ দিসেম্বর ০২*
২০২০ দিসেম্বর ০৩*
২০২০ দিসেম্বর ০৪*
খা থংবা তামিল নাদু
মফম খরদা নোং চুগনি
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
অৱাং থংবা তামিল নাদু, পুদুচেরী অমসুং কারাইকাল
খর তাম্বা মফমদা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
খা-থংবা কেরলা
খর তাম্বা মফমদা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
অৱাং কেরলা অমসুং মাহে
খর তাম্বা মফমদা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
খা-থংবা অন্ধ্র প্রদেশকী শমুদ্র মপাল
খর তাম্বা মফমদা নোং চুরবা য়াই
খর তাম্বা মফমদা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
মফমদা খরদা নোং চুরবা য়াই
লক্ষদ্বীপ
খর তাম্বা মফমদা নোং চুরবা য়াই
খর তাম্বা মফমদা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
অয়াম্বা মফমদা অকনবা নোং অমসুং খর তাম্বা মফমদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়াই
(ii) নুংশিৎকী ৱার্নিং
• বে ওফ বেঙ্গালগী খা-থংবা মফমদা অকনবা নুংশিৎ শিৎপগী ৱেধর (নুংশিৎকী খোঙজেল পুংদা কিলোমিতর ৪৫-৫৫দগীনা পুংদা কিলোমিতর ৬৫ ফাওবা) অসি নবেম্বরগী ৩০ ফাওবা লৈরি।
• মসিনা দিসেম্বরগী ১ নুমিদাং ফাওবদা বে ওফ বেঙ্গালগী খা-নোংচুপ অমসু মসিগা থংনবা মফমশিং অসি তপ্না তপ্না হেনগৎলক্তুনা পুংদা কিলোমিতর ৫৫-৬৫দগীনা পুংদা কিলোমিতর ৭৫ ফাওবা লৈরি
• অকনবা নুংশিৎ শিৎপগী ৱেধর (নুংশিৎকী খোঙজেল পুংদা কিলোমিতর ৫৫-৬৫দগীনা পুংদা কিলোমিতর ৭৫ ফাওবা) অসি গলপ ওফ মান্নার, তামিল নাদু অমসুং কেরলা খোঙবান, কোমোরিনগী মফমশিং, লক্ষদ্বীপ-মালদিপকী মফমশিং আরাবিয়ান শমুদ্র অসিদা দিসেম্বরগী ৩দা লৈরি।
(iii) শমুদ্রগী ফিবম
• শমুদ্রগী ফিবম অসি বে ওফ বেঙ্গালদা দিসেম্বর অমগী নুমিদাংদা নোংলৈ নুংশিৎ লৈ অমসুং বে ওফ বেঙ্গালগী খা-নোংচুপ থংবদা পুংদা কিলোমিতর ৯০ শিৎতুনা অকনবা নোংলৈ নুংশিৎ লৈ। শ্রী লঙ্কা অমসুং কোমোরিনগী মফমশিং, গলপ ওফ মান্নার অমসুং তামিল নাদু কেরলা কোচ অসিদা দিসেম্বরগী অনি ফাওবা মখা তানা পুং ২৪ লৈরি।
• শমুদ্রগী ফিবম অসি গলপ ওফ মান্নার অমসুং তামিল নাদু কেরলা কোচ দিসেম্বর অমগী নুমিদাংদা নোংলৈ নুংশিৎ লৈ অমসুং অকনবা নোংলৈ নুংশিৎ লৈ। লক্ষদ্বীপ-মালদিব অসিদা দিসেম্বরগী ৩ ফাওবা মখা তানা পুং ২৪ লৈরি।
(iv) ঙা-ফাবশিংগী ৱার্নিং
ঙা-ফাবশিং অসি বে ওফ বেঙ্গালগী খানোংপোক অমসুং মসিগা থংনবা মফমশিং দিসেম্বরগী ১গী নুমিদাং; বে ওফ বেঙ্গালগী খা-নোংচুপ, শ্রী লঙ্কাগী শমুদ্র মপাল, কোমোরিনগী মফমশিং, গলফ ওফ মান্নার অমসুং তামিল নাদু-কেরলা কোচদনা দিসেম্বর ২ নুংথিল মখা তানা পুং ২৪, গলফ ওফ মান্নার, তামিল নাদু অমসুং কেরলা কোচ, কোমোরিনগী মফমশিংদা দিসেম্বর ২গী অয়ুক অমসুং লক্ষদ্বীপ-মালদিপকী মফমশিংদা দিসেম্বর ৩গী অয়ুক তগী মখা তানা পুং ২৪ ফাওবা চৎতনবা পাউতাক পীরি।
শমুদ্রদা লৈখ্রবশিং অদুসু ঙসি হল্লক্নবা পাউতাক পীখ্রে।
গ্রাফিক্স/মেপশিংগীদমক মফম অসিদা নম্বিয়ু।
অকক্নবা লোকেসনগী ফোর্কাস্ত অমসুং চেকশিন ৱাশিং য়েংনবা মোসম এপ, এগ্রোমেৎ এদভাইজরীগীদমক মেঘদুৎ এপ অমসিং মমিৎ খাকপগী চেকশিন ৱাগীদমক দাউনলোদ তৌবীয়ু।

Ministry of Earth Sciences
Depression formed over southeast Bay of Bengal & neighbourhood
It is very likely to intensify further into a Deep Depression during next 24 hours
It is also likely to intensify further into a cyclonic storm
Heavy to very heavy rainfall at a few places with isolated Extremely heavy falls very likely over south Tamilnadu and south Kerala
Sea condition will be rough to very rough over southeast and adjoining southwest Bay of Bengal
Fishermen are advised not to venture into southeast and adjoining southwest Bay of Bengal from 1st December night
30 NOV 2020 10:20AM by PIB Delhi
According to the Cyclone Warning Division of the India Meteorological Department (IMD):
Latest satellite and Ship observations indicate that the well marked low pressure area over southeast Bay of Bengal &neighbourhood concentrated into a Depression and lay centered at 0530 hrs IST of 30th November 2020 over southeast Bay of Bengal about 750 km east-southeast of Trincomalee (Sri Lanka) and 1150 km east-southeast of Kanyakumari (India). It is very likely to intensify further into a Deep Depression during next 24 hours. It is also likely to intensify further into a cyclonic storm. It is very likely to move west-northwestwards and cross Sri Lanka coast around evening of 2nd December. It is very like to move nearly westwards thereafter and emerge into Comorin area on3rd December morning.Forecast track and intensity are given below:
Date/Time(IST) Position (Lat. 0N/ long. 0E) Maximum sustained surface wind speed (Kmph) Category of cyclonic disturbance
30.11.20/0530 7.5/88.0 40-50 gusting to 60
Depression
30.11.20/1730 7.7/87.0 50-60 gusting to 70
Deep Depression
01.12.20/0530 7.9/86.1 60-70 gusting to 80
Cyclonic Storm
01.12.20/1730 8.1/84.8 65-75 gusting to 85
Cyclonic Storm
02.12.20/0530 8.3/83.1 70-80 gusting to 90
Cyclonic Storm
02.12.20/1730 8.5/81.5 70-80 gusting to 90
Cyclonic Storm
03.12.20/0530
8.5/80.2 60-70 gusting to 80
Cyclonic Storm
Warnings:
(i) Rainfall
• Heavy to very heavy rainfall at a few places with isolated Extremely heavy falls very likely over south Tamilnaduand south Keralaon 2nd December, 2020 and Isolated heavy to very heavy rainfall likely over these regions on 1st, 3rd and 4th December 2020.
• Heavy to very heavy rainfall at Isolated places very likely over north Tamilnadu, Puducherry, Mahe&Kariakal and north Kerala during 2nd and 3rd December, 2020 and isolated heavy rainfall during 1st and 4th December.
• Heavy rainfall at isolated places very likely over south Coastal Andhra Pradesh during 2nd& 03rdDecember and over Lakshadweep during 03rd and 4th December, 2020.
Sub-Divisions
30 Nov 2020*
01 Dec 2020*
02 Dec 2020*
03 Dec 2020*
04 Dec 2020*
South Tamilnadu
Rainfall at a few places
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
Rainfall at most places with heavy to very heavy rainfall at few places and extremely heavy fall at isolated places
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
North Tamilnadu, Puducherry &Karaikal
Rainfall at isolated places
Rainfall at a few places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
Rainfall at most places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
Rainfall at many places with heavy fall at isolated places
South Kerala
Rainfall at isolated places
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
Rainfall at most places with heavy to very heavy rainfall at few places and extremely heavy fall at isolated places
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
North Kerala &Mahe
Rainfall at isolated places
Rainfall at many places with heavy rainfall at isolated places
Rainfall at most places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
Rainfall at many places with heavy rainfall at isolated places
Rainfall at a few places with heavy fall at isolated places
South Coastal Andhra Pradesh
Rainfall at isolated places
Rainfall at isolated places
Rainfall at a few places with heavy rainfall at isolated places
Rainfall at a few places with heavy rainfall at isolated places
Rainfall at a few places
Lakshadweep
Rainfall at a few places
Rainfall at a few places
Rainfall at most places
Rainfall at most places with heavy to very falls at isolated places
Rainfall at most places with heavy to very falls at isolated places
(ii) Wind warning
• Squally Weather (wind speed reaching 45-55 kmph gusting to 65 kmph) very likely over central parts of South Bay of Bengal on 30thNovember.
• It would gradually increase becoming 55-65 kmph gusting to 75 kmph over southeast and adjoining southwest Bay of Bengal from 1st December night and 70-80 kmph gusting to 90 kmphover southwest Bay of Bengal, along & off Sri Lanka coast and 45-55 kmph gusting to 65 kmph over Comorin Area, Gulf of Mannar and Tamilnadu-Kerala coasts from 2nd December forenoon for subsequent 24 hours.
• The squally wind speed reaching 55-65 kmph gusting to 75 kmph is very likely to prevail over Gulf of Mannar,along & off south Tamilnadu&Kerala coasts, Comorin Area, Lakshadweep-Maldives area and adjoining southeast Arabian Seafrom 3rd December morning for subsequent 24 hours.
(iii) Sea condition
• Sea condition will be rough to very rough over southeast and adjoining southwest Bay of Bengal from 1st December night and very rough to high gusting to 90 kmphover southwest Bay of Bengal, along & off east Sri Lanka coast and rough to very rough over Comorin Area, Gulf of Mannar and Tamilnadu-Kerala coasts from 2nd December forenoon for subsequent 24 hours.
• Sea condition will be rough to very rough over Gulf of Mannar, along and off south Tamilnadu&Kerala coasts, Comorin Areafrom 2nd December morning and Lakshadweep-Maldives area and adjoining southeast Arabian Seafrom 3rd December morning for subsequent 24 hours.
(iv) Fishermen Warning
Fishermen are advised not to venture into southeast and adjoining southwest Bay of Bengal from 1st December night; over southwest Bay of Bengal, along & off east Sri Lanka coast, Comorin Area, Gulf of Mannar and Tamilnadu-Kerala coasts from 2nd December forenoon for subsequent 24 hours, over Gulf of Mannar, along & off south Tamilnadu& Kerala coasts, Comorin Area from 2nd December morning and over Lakshadweep-Maldives area & adjoining southeast Arabian Sea from 3rd December morning for subsequent 24 hours.
Also those who are out at Sea are advised to return to the coast by today.
For details in Graphics, Please Click here.
Kindly download MAUSAM APP for location specific forecast & warning, MEGHDOOT APP for Agromet advisory and DAMINI APP for Lightning Warning.