আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
দিসেম্বর ২০২০দগী ফেব্রুৱারী ২০২১গী মনুংদা তেম্পরেচরগীদমক্তা সীজনেল আউৎলুক
লাক্কদৌরিবা নিংথমথাদা (দিসেম্বরদগী ফেব্রুৱারী)গী মতমদা ভারতকী অৱাং, অৱাং-নোংচুপ, ময়াইথংবা শরুক্কী সবদিবিজন খরা অমসুং নোংপোক ভারতকী সবদিবিজন খরদা মিনিমম তেম্পরেচরদগী হন্থনা লৈরবা য়াই
হৌজিক্কী ওইনা, ময়াইথংবা অমসুং নোংপোকথংবা ইক্বুআলেতরেল পেসিফিক ওসিন্দা সমুদ্রগী লৈমাইগী তেম্পরেচল মহৌশাদগী হন্থরে
নিংথমথাগী অরোইবা ফাওবদা মোদরেৎ লা নিনাগী ফিভম অসুম্মক লৈবগী ওইথোকপা লৈ
29 NOV 2020 6:27PM by PIB Imphal
ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্মেন্ত (আই.এম.দি.)গী মতুং ইন্নাঃ
হাইলাইৎশিং:
লাক্কদৌরিবা নিংথমথাদা (দিসেম্বরদগী ফেব্রুৱারী)গী মতমদা ভারতকী অৱাং, অৱাং-নোংচুপ, ময়াইথংবা শরুক্কী সবদিবিজন খরা অমসুং নোংপোক ভারতকী সবদিবিজন খরদা মিনিমম তেম্পরেচরদগী হন্থনা লৈরবা য়াই।
১. য়ুম্ফম
২০১৬তগী ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.), আর্থ সাইন্সেস (এম.ও.ই.এস.) মন্ত্রালয়না কালেন অমসুং নীংথমথা অনিমক্কীদমক্তা লৈবাক শিনবা থুংবদা তেম্পরেচরশিংগী সবদিবিজন স্কেলগীদমক্তা সীজনেল ফোর্কাস্ত থাদোক্লি। প্রিদিক্সনশিং অসি এম.ও.ই.এস.গী মিশন প্রোজেক্কী মখাদা মোন্সুন মিশন কুপল ফোর্কাস্তিং সিস্তেম (এম.এম.সি.এফ.এস.)দা য়ুম্ফম ওইবনি। আই.এম.দি.না হৌজিক লাক্লিবা নিংথমথাগীদমক্তা (দিসেম্বর ২০২০দগী ফেব্রুৱারী ২০২১) সবদিবিজনেল এভরেজ তেম্পরেচরশিংগীদমক্তা সীজনেল আউৎলুক শেম শারে অসি মদু মফম অসিদা থম্লি।
এম.এম.সি.এফ.এস.তা চাউরাক্না কি.মি. ৩৮গী স্পাসিএল রিজোলুসন অমসুং মোদেল ফিজিক্সকী হেন্না ফবা মোদ্যুল লৈ। চগি ১৬ (২০০৩-২০১৮)গী হিন্দকাস্ততা য়ুম্ফম ওইবা মোদেল ক্লাইমেতোলোজী ফোর্কাস্ত আউৎলুক শেম শাখি। নবেম্বর, ২০২০গী হৌরকপা ফিভমগী মতুং ইন্না এম.এম.সি.এফ.এস. সিম্যুলেসনশিং শিজিন্নদুনা সীজনেল তেম্পরেচর ফোর্কাস্ত আউৎলুক শেম-শাখি। ফোর্কাস্ত অদু ইন্সেম্বর মেম্বর ফোর্কাস্ত ৩৪ শিজিন্নদুনা শেম-শাখি। মোদেল হিন্দকাস্ত অমসুং ফোর্কাস্তশিংবু প্রোবেব্লিতী দিস্ত্রিব্যুসন ফঙ্কসন (পি.দি.এফ.) মেথোদ শিজিন্নদুনা অমুক হন্না চুমথোকখি। ২০০৩-২০১৮গী মতমগী মনুংদা অৱাং নোংচুপ অমসুং ভারতকী ময়াই থংবা সবদিবিজনশিংদা মোদেল হিন্দকাস্তকী থোংদা মোদরেৎ স্কিল উৎলি।
২. দি.জে.এফ. পন্থা (দিসেম্বর ২০২০দগী ফেব্রুৱারী ২০২১)গী ফোর্কাস্ত
শক্তম-১ অমসমুং শক্তম-২না দিসেম্বর ২০২০দগী ফেব্রুৱারী ২০২১ (দিসেম্বর, জনুৱারী, ফেব্রুৱারী) পন্থাগীদমক্তা মথংশিৎনা প্রেদিক্তেদ সব-দিবিজনেল প্রোবেবিলিতী অমসুং সবদিবিজনেল এভরেজ মিনিমম অমসুং মেক্সিমম তেম্পরেচর এনোমেলীশিং (লোং তর্ম নোর্মেলদগী দিপার্চর) অদু উৎলি। মিনিমম তেম্পরেচরগীদমক্তা প্রোবেবিলিতী ফোর্কাস্ত (শক্তম-১) অৱাং, অৱাং নোংচুপ, ময়াই থংবা শরুক্কী অনম্বা সবদিবিজনশিং অমসুং অৱাং ভারতকী সবদিবিজন খরদা মহৌশাগী চাংদগী হন্থবা তেম্পরেচর উৎলি। অৱাং নোংপোক ভারতকী অনম্বা সবদিবিজনশিং, নোংচুং থংবা কোস্ত অমসুং খা থংবা ভারকী পেনিন্সুলরগী সবদিবিজন খরদা মহৌশাদগী হেন্না নেম্বা তেম্পরেচর থেংনবগী ওইথোকপা লৈ।
৩. পেসিফিক ওসিন্দা ই.এন.এস.ও.গী ফিভম
হৌজিক হৌজিক, সেন্ত্রেল অমসুং ইস্তর্ন ইক্বুএতোরিয়েল পেসিফিক ওসিন্দা সী সর্ফেস তেম্পরেচর অসি মহৌশাদগী নেম্লি অমসুং ইক্বুএত্রিক পেসিফিক ওসীন্দা মোদরেৎ লা নিনাগী ফিভমদা লৈরি। খ্বাইদগী নৌবা এম.এম.সি.এফ.এস. ফোর্কাস্তনা তাক্লি মদুদি য়ামদ্রবদা নীংথমথাগী লোইরকপা ফাওবদা মোদরেৎ লা নিনাগী ফিভম অসুম্মক ওইবগী ওইথোকপা লৈ।
৪. পাকথোক-চাউথোক্লবা রেঞ্জ ফোর্কাস্ত সর্বিসসিং
আই.এম.দি.না লৈবাক অপুনবা অসিদা মেক্সিমম অমসুং মিনিমম তেম্পরেচরশিংগী চয়োল খুদিংগী শাংদোক্লবা রেঞ্জ ফোর্কাস্ত (মথংগী চয়োল মরিগীদমক্তা নুমিৎ ৭নিগী এভরেজ ফোর্কাস্ত)সু ফংহল্লি। মসি আই.এম.দি.গী হৌজিক্কী লৈরিবা মল্তি-মোদেল এন্সেম্বল দাইনামিকেল এক্সতেন্দেজ ফোর্কাস্তিং সিস্তেমদা য়ুম্ফম ওইবনি। ফোর্কাস্তশিং অদু মখাগী আই.এম.দি.গী ৱেবসাইৎকী থোংদা ফংবীগনি।
https://mausam.imd.gov.in/imd_latest/contents/extendedrangeforecast.php)
শক্তম ১. দিসেম্বর ২০২০দগী ফেব্রুৱারী ২০২১ ফাওবগীদমক্তা প্রোবেবিলিতী ফোর্কাস্ত অমসুং সবদিবিজন এভরেজ মিনিমম তেম্পরেচর এনোমেলী ফোর্কাস্ত
মেক্সিমম তেম্পরেচর
শক্তম ২. দিসেম্বর ২০২০দগী ফেব্রুৱারী ২০২১ ফাওবগীদমক্তা প্রোবেবিলিতী ফোর্কাস্ত অমসুং সবদিবিজন এভরেজ মেক্সিমম তেম্পরেচর এনোমেলী ফোর্কাস্ত
ভিদিও - দিসেম্বর ২০২০দগী ফেব্রুৱারী ২০২১ ফাওবগী তেম্পরেচরশিংগীদমক্তা সীজনেল আউৎলুক
চানবীদুনা লোকেসন স্পেসিফিক ফোর্কাস্ত অমসুং ৱার্নিংগীদমক্তা মাউসম এপ, লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা এদভাইজরীগীদমক্তা মেঘদুত এপ অমসুং নোংথাং তাবগা মরী লৈননা দামিনী এপ দাউনলোদ তৌবীয়ু।

Ministry of Earth Sciences
Seasonal Outlook for the Temperatures during December 2020 to February, 2021
During the upcoming winter season (December to February), below normal minimum temperatures are likely over most subdivisions of north, northwest, central and few subdivisions over east India
Currently, Sea Surface Temperatures are below normal over central and eastern equatorial Pacific Ocean
Moderate La Niña conditions are prevailing over the equatorial Pacific Ocean and are likely to continue at least till the end of winter season
29 NOV 2020 6:27PM by PIB Delhi
According to the India Meteorological Department (IMD):
Highlights
During the upcoming winter season (December to February), below normal minimumtemperatures are likely over most subdivisions of north, northwest, central and fewsubdivisions over east India.
1. Background
Since 2016, India Meteorological Department (IMD), Ministry of Earth Sciences (MoES) has beenissuing seasonal forecast outlooks for subdivision scale temperatures over the country for both hot and coldweather seasons. These predictions are based on the Monsoon Mission Coupled Forecasting System(MMCFS) Model developed under MoES’s monsoon mission project. IMD has now prepared Seasonaloutlook for the subdivision averaged temperatures for the upcoming winter season (December 2020 to
February 2021) and the same is presented here.
The MMCFS has a spatial resolution of about 38 km and improved modules of model physics. Themodel climatology was prepared based on retrospective forecasts for 16 years (2003-2018). The seasonaltemperature forecast outlook was prepared using MMCFS simulations based on the 2020 November initialconditions. The forecast was prepared using 34 ensemble member forecasts. The model hindcasts andforecasts were bias corrected using the probability distribution function (pdf) method. The model hindcastsshow moderate skill over many subdivisions over northwest and central India during the period 2003-2018.
1. Forecast for the DJF Season (December 2020 to February 2021)
Fig.1 and Fig.2 show predicted sub-divisional probability and subdivision averaged minimum andmaximum temperature anomalies (departures from the long term normal) respectively for December 2020 toFebruary 2021 (DJF) season. The probability forecast for minimum temperature (Fig.1) indicates that belownormal minimum temperatures are likely over most subdivisions of north, northwest, central and a fewsubdivisions of east India. Most of the subdivisions of northeast India, few subdivisions of west coast andsouth peninsular India are likely to experience above normal minimum temperatures.
The probability forecast for maximum temperature (Fig.2) indicates that above normal maximumtemperatures are likely over most subdivisions of northwest, north, east and northeast India and a fewsubdivisions of central and peninsular India. Most of the subdivisions of south peninsular India are likely toexperience below normal maximum temperatures.
1. ENSO conditions in the Pacific Ocean
Currently, Sea Surface Temperatures are below normal over central and eastern equatorial PacificOcean and moderate La Niña conditions are prevailing over the equatorial Pacific Ocean. The latest MMCFSforecast indicates that the moderate La Niña conditions are likely to continue at least till the end of winterseason.
1. Extended Range Forecast Services
IMD also provides extended range forecasts (7 –day averaged forecasts for the next four weeks) ofmaximum and minimum temperatures over the country updated every week. This is based on the Multi-modelensemble dynamical Extended Range Forecasting System currently operational at IMD. The forecasts areavailable through IMD website
(https://mausam.imd.gov.in/imd_latest/contents/extendedrangeforecast.php)
.
Fig1. Probability forecast & Subdivision averaged Minimum Temperature Anomaly forecast for December 2020 to February 2021
Maximum Temperature
Fig2. Probability forecast & Subdivision averaged Maximum Temperature Anomalyforecast for December 2020 to February 2021
Video Seasonal Outlook for the Temperatures during December 2020 to February, 2021:
Kindly download MAUSAM APP for location specific forecast & warning, MEGHDOOT APP for Agromet advisory and DAMINI APP for Lightning Warning.