সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সি.এস.আই.আর.-এস.ই.আর.সি., চেন্নাইননা পৱর লাইনগী লমদমসিদা শেমগৎচবা ইমর্জেন্সী রিত্রাইভেল সিস্তেম (ই.আর.এস.) পুথোক্লে
14 NOV 2020 12:18PM by PIB Imphal
কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিছর্চ (সি.এস.আই.আর.)গী শরুক অমা ওইরিবা চেন্নাইদবা লৈবা লেবোরেতরী স্ত্রকচরেল ইঞ্জিনিয়রিং রিছর্স সেন্তর (এস.ই.আর.সি.)না ত্রান্সমিসন লাইন তৱারশিং য়ারক্তবা মতমদা থুনা পৱার ত্রান্সমিসন হঞ্জিলহল্লক্নবা লমদমসিগী ওইবা তেক্নোলোজী, ইমর্জেন্সী রিত্রাইভেল সিস্তেম (ই.আর.এস.) অমা পুথোক্লে‍। সি.এস.আই.আর.-এস.ই.আর.সি.না ই.এস.আর. তেক্নোলোজী অসিগী লাইসেন্সিংগীদমক্তা এম./এস. অদবৈত ইন্ফ্রাতেক, অহমদবাদকা য়ানচে অমা খুৎয়েক পীনখ্রে‍।
হৌজিক্কী ওইনা ই.আর.এস. সিস্তেম মপান্দগী পুশিল্লক্লি‍। মসি পুথোকপা মশিং মালেমসিদা খরখক্তমক লৈ অমদি মসিগী মমল য়াম্না ৱাংই‍। তেক্নোলোজী অসি শেমগৎপসিনা অহানবা ওইনা ভারত্তা পুথোকচবা ঙমহন্দুনা মরুওইবা মহুৎ শিন্দোক্নবগী মচাক অমা ওইরগনি অমদি মপান্দগী পুশিল্লকপা সিস্তেমদগী চাদা ৪০গী চাংদা মমল হন্থগনি‍। ই.আর.এস. অসি ভারত লোয়ননা সার্ক অমদি অফ্রিকান লৈবাকশিংগী কৈথেলদা চাউনা মথৌ তাই‍। মরম অসিনা তেক্নোলোজী অসি শেমগৎপা অসিনা মরোমদোম লেপচবা ভারত অমদি মেক ইন ইন্দিয়াগী লমজেলদা অচৌবা খোঙথাঙ অমা ওইরে‍।
ই.আর.এস. অসি সাইক্লোন/য়ুহা হাবনচিংবা মহৌশাগী খুদোংথিবা থোকপদা নৎত্রগা মীওইবগী থৌওংনা অপনবা পীদুনা ত্রান্সমিসন লাইনদা য়ারক্তবা মতমদা খুদক্তা হান্নগুম মৈ পীহন্নবা মতম খরগী ওইবা ঙাক্লৌগী স্ত্রকচরনি ওইনা শীজিন্নবা অয়াংবা অনৌবা মওংগী সিস্তেম্নি‍। অসিগুম্বা খুদোংথিবা থোকপা মফমশিংদা নীংথিনা মৈ পীবা য়াননবা শেমজিনবদা চয়োল কয়া চঙগদবা মফমদা মী পীননবা নুমিৎ ২-৩নিদা থুনা মফমদুনা পানখৎপা য়াই‍। পুথোক্লিবা তেক্নোলোজী অসি ত্রান্সমিসন লাইন য়ারক্তবা মতমদা মীচম মীয়ামগী পুন্সিদা শাথিনা চৈথেং পীবা অমদি পৱার কম্পেনীশিংদা শেল চাউনা মাঙবা মরম্না য়াম্না মরুওই‍। মপুং ফানা য়াদবা/অমাঙ অতা থোকপা হায়বসি মৈ মুৎপগী মতমগা হকথেংননা মরী লৈনবা মরম্না য়াদ্রিবা/অমাঙ অতা থোক্লিবা স্ত্রকচর অসু হান্নগী ফীভমদা তারক্নবা শেমজিনবদা মতম হায়বসি য়াম্না মরু ওই‍।
য়াম্না ৱাংনা স্তেবল ওইবা উপুগী সেক্সনগী মওং মতৌদা শাবা ই.;আর.এস. অসি য়াংই, অনৌবা মখলগী ওই অমদি হঞ্জিন হঞ্জিন শীজিন্নবা য়াই‍। মসিনা তোঙান তোঙানবা লৈবাক লৈহাউ মখলদা মেম্বর কন্নেক্সনদগী ফাউন্দেসন ফাওবগী মপুং ফাবা সোলুসন পী‍। সিস্তেম অসি অকনবা স্ত্রকচরেল চাংয়েংগী খুত্থাঙদা ভেরিফাই তৌই‍। খুদোংথিবা থোক্লিবা মফমদা ই.আর.এস. পানখৎনবা অমদি হাপচিন্নবগীদমক বেসিক নোলেজ অমদি খুৎশু খুৎলায়খক্তমক মথৌ তাই‍। তোঙান তোঙানবা ভোলতেজ ক্লাসকী ত্রান্সমিসন লাইগা চুননা শেমদোক শেমজিন তৌবা য়াই‍। সিস্তেম অসি য়াম্না চাউদবা অদুবু য়ুংখৎলবা মতমদা মপুং ফানা মথৌ তৌবা ঙম্বা মওংনি‍। মসি কে.ভি. ৩৩দগী ৮০০ ফাওবগী পৱার লাইনগী থাক্তা চাউখৎহনবা য়াননবা শেমবনি অমদি অমাঙ অতা থোকপদা খুন্নাইবু হান্নগী ফীভমদা লায়না হঞ্জিল্লকপা ঙমহনবদা মতেং ওইগনি‍।
য়ানচে অদু সি.এস.আই.আর.-এস.ই.আর.সি., চেন্নাইগী দাইরেক্তর প্রোফেসর সান্তোস কাপুরিয়া অমদি সেন্ত্রেল ইলেক্ত্রিসিতী ওথোরিতী, নই দিল্লীগী চীফ ইঞ্জিনিয়র (সি.এস.ই. অমদি তি.দি.) শ্রী এস.কে. রে মোহাপত্রা য়াওবা থৌরম অমদা খুৎয়েক পীনখি‍।
পুথোক্লিবা ই.আর.এস.কী চাউরাকপা মশক মওং
সি.এস.আই.আর.-এস.ই.আর.সি.না ই.আর.এস. তেক্নোলোজীগী লাইসেন্সিংগী য়ানচে এম./এস. অদবৈত ইন্ফ্রাতেক, অহমদবাদকা সি.এস.আই.আর.-এস.ই.আর.সি., চেন্নাইগী দাইরেক্তর প্রোফেসর সান্তোস কাপুরিয়া অমদি সেন্ত্রেল ইলেক্ত্রিসিতী ওথোরিতী, নই দিল্লীগী চীফ ইঞ্জিনিয়র (সি.এস.ই. অমদি তি.দি.) শ্রী এস.কে. রে মোহাপত্রা য়াওবা নই দিল্লীদা থৌরম অমদা খুৎয়েক পীনখি‍।

Ministry of Science & Technology
CSIR-SERC, Chennai Develops Indigenous Emergency Retrieval System (ERS) for Power Lines
14 NOV 2020 12:18PM by PIB Delhi
Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) constituent laboratory Structural Engineering Research Centre (SERC) based in Chennai has developed an indigenous technology, Emergency Retrieval System (ERS), for quick retrieval of power transmission in the event of failure of transmission line towers. CSIR-SERC has signed an agreement for licensing of the ERS technology with M/s Advait Infratech, Ahmedabad.
At present, the ERS systems are imported. There are very few manufacturers across the world and the cost is relatively high. This technological development will enable the manufacturing in India for the first time, which will be an import substitute and will cost about 40% of imported systems. ERS has huge market requirement in India as well as in SAARC and African countries. Hence, this technological development is a big leap forward towards Atma Nirbhar Bharat and Make in India.
ERS is a lightweight modular system that is used as temporary support structure to restore power immediately after the collapse of transmission line towers during natural calamities such as cyclone/earthquake, or manmade disruptions. ERS can be assembled quickly at the disaster site for restoration of power in 2-3 days, whereas the permanent restoration may take several weeks. This development is very significant as failure of transmission lines severely impact lives of common people and causes huge monetary loss to the power companies. As the total losses/damages are directly proportional to the outage duration, time is a crucial factor in reinstating or remediating the damaged/fallen structures.
Made of structurally highly stable box sections, ERS is lightweight, modular and reusable. It provides complete solution from member connections up to the foundation for different type of soil conditions. The system is verified through rigorous structural tests. Basic knowledge and tools are enough to assemble and install ERS at the disaster site. Suitable configurations for different voltage-class of transmission line systems are possible. The system is compact and yet provides full functionality on erection. It is designed as a scalable system for 33 to 800 kV class of power lines and can help in building a disaster resilient society.
The agreement was signed in the presence of Prof. Santosh Kapuria, Director, CSIR-SERC, Chennai and Shri S.K. Ray Mohapatra, Chief Engineer (PSE & TD), Central Electricity Authority, New Delhi.
Typical view of the ERS developed
CSIR-SERC has signed an agreement for licensing of the ERS technology with M/s Advait Infratech, Ahmedabad in the presence of Prof. Santosh Kapuria, Director, CSIR-SERC, Chennai and Shri S.K. Ray Mohapatra, Chief Engineer (PSE & TD), Central Electricity Authority, New Delhi.