Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister and renowned diabetologist Dr. Jitendra Singh says, right food regime plays an important role in disease control
08 NOV 2020 8:31PM by PIB Delhi
Union Minister Dr Jitendra Singh, who is also a renowned Diabetologist, said here today that proper food regime prescribed for a diabetic patient can also be prescribed for healthy people so that they cannot catch the disease. Delivering the inaugural address, as chief guest on the topic “Digital Outreach for Knowledge Upgradation-Diabetes Specific Nutrition”, organized by Association of Physicians of India, he said, COVID has prompted us to discover new norms in adversity and underlined the importance of Indian Traditional Medicine System.
At the Webinar organized on the eve of World Diabetes Week, Dr Jitendra Singh said that ever since Narendra Modi took over as Prime Minister of India, he has brought to the centre stage the virtues of indigenous system of medical management. He said, it was Modi, who brought a unanimous resolution in the United Nations to observe International Day of Yoga, as a result of which Yoga has reached virtually every household across the world. He also added that it was Prime Minister Modi again, who created a separate Ministry of AYUSH, considering the importance of indigenous medical management system, besides promoting Holistic Medicine.
While Corona has taught us to live with new norms, Dr Jitendra Singh said, it has also given the physicians a cue to emphasize on the non-pharmacological methods of management including hygiene etc which had somehow lost due importance in recent years. He noted, even after the COVID pandemic is over, the discipline of physical distancing and avoiding droplet infection will act as safeguard against many other infections as well.
Dr. Jitendra Singh said that country like India is on the verge of becoming a frontline state in post COVID era and North East Region will play an important role in it. He said, Bamboo as a new fuel of growth is fast gaining currency and bamboo products are becoming increasingly popular in tune with Prime Minister’s call of “Vocal for Local”. The Minister also informed the delegates that how the government of India by its latest decision on hiking the import duty by 20 percent on bamboo sticks paved the way for setting up of new Agarbatti stick manufacturing units in India, which was mostly imported.
President of Association of Physicians of India, Dr Arulrhaj in his welcome address said that API always believed in evidence based medicine. He said, due to Prime Minister Narendra Modi’s Digital push API will soon become global.
In his address Prof. Shashank Joshi, Dean of Indian College of Physicians said that API DIAS was started in 2013 to bring experts from different fields in the country on different specialised topics with a common goal of alleviating the sufferings of the people.
President of Association of Physicians of India, Dr Arulrhaj, Dr.V.Mohan, Prof Shashank Joshi, Dr. Amit Saraf, Dr. Mangesh Tiwaskar, Shri Amal Kelshikar and other prominent medical professionals and speakers joined the Webinar.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন মিনিস্তর অমসুং মমিং লৈরবা দাইবিতোলোজিস্ত দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি নিয়ম চুম্না মতম চানা চিঞ্জাক চাবনা লায়নাশিংদগী ঙাকথোকপদা মরুওইবা থৌদাং লৌই
08 NOV 2020 8:31PM by PIB Imphal
ঙসি য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ জিতেন্দ্র সিংহ অমসুং মমিং লৈরবা দাইবিতোলোজিস্তনা হায়রি মদুদি দাইবেতিস্না নারবা মীওইশিংগীদক চাননবা প্রেসক্রাইব তৌরিবা চিঞ্জাকশিং অসি মশা মউ ফরবা মীওইশিংদশু প্রেসক্রাইব তৌরবদি লায়না কয়াদগী ঙাকথোকপা ঙমগনি। ৱাহৌদোক্তা ৱা ঙাংলদুনা অথোইবা অতিথি অসিনা এসোসিএসন ওফ ফিজিসিয়ান ওফ ইন্দিয়ানা শিনবা তোপিক “দিজিতেল আউতরিচ ফোর নোলেজ অপগ্রেসন-দাইবেতিস স্পেসিফিক ন্যুত্রীসন”, অসিদা ৱা ঙাংলদুনা হায় মদুদি কোবিদ অসিনা ইন্দিয়াগী থাইনদগী লৈরক্লবা হিদাকশিং অসিগী অনৌবা মওংদা শিজিন্নফম পুথোক্লে।
মালেমগী ওইবা দাইবেতিসকী চয়োল ওইনা শিনবা ৱেবিনারদা দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতকী প্রধান মন্ত্রীগী ফম হেক পায়রকপদগী হিদাক লাংথক্কী হীরমদা য়েলহৌগী ওইবা মওংদা সেন্তরনা শিন-লাংবা তৌরি। মহাক্না হায় মদুদি মোদী মহাক খক্তনি য়ুনাইতেৎ নেসন্দা মালেমগী ওইবা য়োগাগী নুমিৎ থম্নবা অয়েৎপা অমত্তা য়াওদনা ৱারেপ তান্নখিবা অসি। মহাক্না অমুকশু মকা তানা হায়খি মদুদি মহাক খক্তনা আয়ুশকী তোঙানবা মিনিস্ত্রী অমা শেমখিবা অসি, মসিনা থায়নদগী লৈরক্লবা য়েলহৌগী হিদাকশিং অসিগী মরুওইবা তাক্লি।
কোরোনা অসিনা ঐখোয়দা অনৌবা মহিং অমা তম্বিরিঙৈ অসিদা দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি ফিজিসিয়নশিং অসিনা ফার্মাসোলোজিকেলগী ওইবা মওং অসি হোংদোক্তুনা অমসুং লু-নানবা অসিদা হেন্না মরু ওই হায়বা অসি পীখি। মহাক্না পনখি মদুদি কোবিদকী লায়চৎ অসি লোইখ্রবশু হৌজিক চৎনরিবা থাপ্না লৈনবা অমসুং লান্নবা য়াবা লায়নাশিং অসিগী ঙাকথোকপা অসিনা তুংদা অতৈ লায়না কয়া অমদগী ঙাকথোকপা ঙম্লগনি।
দাঃ জিতেন্দ্রনা হায় মদুদি ইন্দিয়াগুম্বা লৈবাক অসি কোবিদ মতুংদা খ্বায়দগী ফ্রন্তলাইন্তদা লৈবা লৈবাক অমা ওইগনি অমসুং অৱাং নোংপোক্কী লমদমশিং অসিনা হেন্না মরুওইবা থৌদাং লৌগনি। মহাক্না হায় মদুদি ৱা অসিনা অনৌবা থাও অমা ওইদুনা য়াম্না থুনা ফংবা করেন্সি ওইগনি অমসুং ৱাগী পোত্থোক অসিনা য়াম্না মমিং লৈরক্তুনা প্রধান মন্ত্রীগী “ভোকেল ফোর লোকেল” হায়বা অসিদা চংলক্লি। মিনিস্তরনা দেলিগেৎশিংদা মখা তানা খংহনখি মদুদি মতৌ করম্না ভারত সরকারনা ৱারেপ লৌদুনা অনৌবা আগরবত্তিগী চৈ শানবা মফম লিংখৎতুনা মপাল লমদগী পুশিল্লকপা অসিদ ২০% হনথহনল্লি।
এসোসিএসন ওফ ফিজিসিয়ন ওফ ইন্দিয়াগী প্রেসিদেন্ত, দাঃ অরুলরাজনা মহাক্কী ৱেলকম এদ্রেস্তা হায়খি মদুদি এ.পি.আই. না মতম লৈবা খিবিক্তা শকখংলবা হিদাক্তা থাজবা থম্লি। মহাক্না হায় মদুদি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিজিতেল ওইনা ইনখৎলকপা অসিনা এ.পি.আই. অসি মালেমগী ওইনা লৈরগনি।
ইন্দিয়ন কোলেজ ওফ ফিজিসিয়নগী দিন প্রফেসর শাশঙ্ক জোসি মহাক্না ৱা ঙাংবদা হায় মদুদি এ.পি.আই. অসি ২০১৩দা লৈবাক অসিগী হীরম কয়াদা হৈ-শিংলবা কয়া অমবু পুন্সিন্দুনা অৱা অনা তারবা কয়া অমবু য়েংশিন্নবা শেমখিবনি।
এসোসিএসন ওফ ফিজিসিয়ন ওফ ইন্দিয়াগী প্রেসিদেন্ত দাঃ আরুলরাজ, দাঃ ভি. মোহন, প্রোফেসর শাশঙ্ক জোশি, দাঃ আমিৎ সারফ, দাঃ মাঙ্গেশ তিৱাস্কর, শ্রী অমাল কেলশিকার অমসুং অতৈ অতোপ্পা মেদিকেল প্রোফেসনেল অমসুং ৱাঙাংলোই কয়া অমসুং ৱেবিনার অসিদা শরুক য়াখি।