জল শক্তি মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন তেরিতোরী লেহদা জল জীবন মিসন অথুবা মতমদা চৎন্নবা এদমিনিস্ত্রেসন্দা মতেং পাংনবা মল্তিদিসিপ্লিনর সেন্ত্রেল তীম লেহদা থুংখ্রে
04 NOV 2020 5:03PM by PIB Imphal
মনুং হঞ্জিনবা মফমশিং, এস্পিরেস্নেল জিলাশিং অমসুং ঙমখৈগী মফমশিংদা তঙাই ফদবা অৱাৎপশিং ফংহন্নবা কেন্দ্র সরকার অসিগী মীৎয়েং অসিগা লোইননা অৱাংবা মফমশিং খুদম ওইনা লদাখতা অফবা থক্নবা ইশিং নিংথীজনা ফংহন্নবা জল জীবন মিসন(জে.জে.এম.) অসিনা হোৎনরি৷ জম্মু অমসুং কশ্মীর অমসুং লদাখ য়ুনিয়ন তেরিতোরী অনিমক্না ভারতনা মনিং মখা তম্বা চহী ৭৫ শুরকপগী পাংথোকপা মতম ২০২২ ফাওবগী মনুংদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতিগী ইশিং শমহন্নবা পান্দম থম্লি৷ য়ু.তি. অসিদা জল জীবন মিসন অসি চৎনবদা মতেং পাংন্নবা মন্ত্রালয় অসিগী ওফিসিয়েলশিং অমসুং এক্সপর্তশিং য়াওবা মল্তিদিসিপ্লিনরী তীম নেস্নেল জল জীবন মিসন্দগী লাদাখদা থুংখ্রে৷
তীম অসিনা মীতর ৩,৫০০ ৱাংবা মফমদা লৈরিবা স্তোক ভিলেজতা চৎখ্রে অমসুং সর্পাঞ্চ য়াওনা লোকেল কম্ম্যুনিতীগা পব্লিক হেল্থ ইঞ্জিনিয়রিং দিপার্তমেন্তগী ওফিসিয়েলশিংগা লোইননা ভিলেজ ৱাতর অমসুং সেনিতেসন কম্মিতী(ভি.দবল্যু.এস.সি.)গা লোইননা খন্না নৈনখ্রে৷ খুঙ্গংদা মশা-মশাগী ময়ুমদা চাং নাইনা অমসুং মতম শাংনা ইশিংগী সপ্লাই অসি ফংহন্নবা লোকেল কম্ম্যুনিতী অসিনা মশা-মশাগী ওইজনবা, য়েংশিন্নবা অমসুং চলাইদুনা য়ুমথোং খুদিংদা তোতিগী ইশিং শমহন্নবা হৌজিক লৈরিবা হেন্দ পম্পশিং অসি শিজিন্ননবা তীম অসিনা লেপখ্রে৷
লদাখকী অৱাংবা মফমশিংদা তোতিগী ইশিং য়ুমথোং খুদিংদা শমহন্নবা প্রোভিজন শেম্বা অসি মফম অদুগী সব-জিরো এত্মোস্ফেরিক কন্দিসন য়াম্না নেম্বা অমসুং থা ৫-৬ খক্তমক থবক শুবগী মতম ফংবা অসিনা মরম ওইরগা য়াম্না চেলেঞ্জিং ওইরগনি৷ সব-জিরো তেমপরেচর লৈবা মতমদা য়ুমথোংশিংদা ইশিংগী সপ্লাই অদু কাইদনবা এদভান্স ওইরবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবা অসি মিসন অসিগী পান্দমনি৷ লো-কোস্ত গ্রেভিতীদা বেস তৌবা ইশিংগী সপ্লাই সিস্তেম অসি চলাইবগী অমসুং মেন্তিনেন্স তৌবগী মমল অসি য়াম্না চংদনা শেম্ননবা হেন্না মীৎয়েং চংলি৷ তেমপরেচর য়াম্না নেম্বা অমসুং তোইনা তোইনা পোখাইবা অসিনা মরম ওইরগা ফ্রিজিং তৌরকপা অসিদগী কন্নবা পাইপলাইনশিং অসি লৈবাক মখাদা ফুম্বা মরু ওই৷ উন তারকপা মতমদসু মফম অসিদা ইশিংগী অৱাৎপা লৈতনবা গ্রাউন্দ ৱাতর সোর্সশিং অমসুং স্ত্রিম অনিমক অসিদা মতুং ইন্দুনা ইশিং কঞ্জঙ্কতিব ওইনা শিজিন্ননবা য়ু.তি.দা মতেং পাংখ্রে৷
মিসন অসিনা য়ুমথোং খুদিংদা অফবা থকপা য়াবা ইশিংগী সপ্লাই অদু ফংহন্নবা য়াম্না কন্না হোৎনরি৷ নোমিনেল চার্জতা মখোয় মখোয়গী ইশিংগী সেমপল অদু তেস্ত তৌন্নবগীদমক জেনেরেল পব্লিকতা ইশিং তেস্ত তৌনবা লেবোরেতরীশিং অদু হাংলি৷ কিৎশিং শিজিন্নদুনা ইশিং তেস্ত তৌনবা গ্রাম পঞ্চয়ত/ভি.দবল্যু.এস.সি./পানি মনিতি ত্রেন তৌখ্রে অমসুং পুল্লপ পুন্না দাতা অদু থাগৎলি, মসিনা অফবা থকপা য়াবা ইশিং ফংহনবদা মতেং পাংলগনি৷ অসুম্না হায়রিবা লেবোরেতরীশিং অসি পুনশিন্নদুনা অমসুং লৈবাক মীয়ামদা হাংদোক্তুনা ফংহনবা অসিনা তোতিশিংগী খুৎথাংদা ইশিংগী সপ্লাই শুংশোই শোইদনা ফংহনবদা মতেং পাংলগনি৷ মিসন অসিনা কম্ম্যুনিতী অসিদা কিৎশিং সপ্লাই তৌনবা, খুঙ্গং খুদিংমক্তা য়ামদ্রবদা মীওই মঙা মরু ওইনা নুপী অশা অমসুং অনগনৱাদি ৱর্করশিং, স্কুল ওজাশিং, ভি.দবল্যু.এস.সি./পানি সমিতি মেম্বরশিংদগী খন্দোক্নবা অমসুং খুঙ্গং খুদিংদা ফংহল্লিবা ইশিং অসি লোকেল্লী ওইনা তেস্ত তৌবা য়ানবা ফিল্দ তেস্ত কিৎ(এফ.তি.কে.) অসি ত্রেনিং তৌদুনা শিজিন্নবা হৈহন্নবা কন্না হোৎনরি৷ ৱাখল্লোন অসিনা অফবা থকপা য়াবা ইশিংগী সপ্লাই অসি চৎনবা য়াবা অমসুং থাজবা য়াবা মওং অমদা থম্নবা হোৎনরি৷
পব্লিক স্তেন্দ পোস্ততগী খোমগৎলকপা সেমপল
লদাখকী য়ু.তি. সাসন অসিনা ফিল্দ তেস্ত কিৎশিং অসি শিজিন্ননবগীদমক গ্রাম পঞ্চয়ত অমসুং ভি.দবল্যু.এস.সি. মেম্বরশিং ত্রনিং পীগদৌরি৷ এন.জে.জে.এম. তীমগী খোংচৎ অদুদা বেসিক ৱাতর ক্বালিতী পেরামীতরশিং খুদম ওইনা পি.ঐচ., ফ্লোরাইদ, আইরন, নাইত্রেত, ফোস্ফেৎ, হার্দনেস, তর্বিদিতী অসি মতৌ কমদৌনা চাংয়েং তৌগদগে হায়বা অদু ভিলেজ কম্ম্যুনিতী অমসুং পি.ঐচ.ই.দি. ওফিসিযেলশিং অদুদা উৎখ্রে৷
লেহগী নেহ ভিলেজতা এফ.তি.কে. ত্রেনিং তৌবা
খুঙ্গংদা ৱাতর সপ্লাই স্কিম অসি চৎননবা অমসুং চলাইনবগী প্লানিংদা মীৎয়েং থমদুনা কম্ম্যুনিতী য়াওশিলহনবা অসিনা প্রোগ্রাম অসিগী খ্বাইদগী মরু ওইবা মশক ওইরি৷ খুঙ্গং খুদিংমক য়ুনিৎ অমা ওইনা পাংথোক্নখ্রে অমসুং ইমুং খুদিংমক্তা অফবা থকপা য়াবা ইশিং মরাং কাইনা ফংন্নবগীদমক তঙাই ফদবা মচাকশিং খুদম ওইনা লোকেল দ্রিঙ্কিং ৱাতর সোর্সশিং; তোতিগী ইশিং ফংহন্নবা খুঙ্গংশিংদা ইশিংগী সপ্লাই ইনফ্রাস্ত্রকচর; গ্রে ৱতর ত্রিতমেন্ত অমসুং অমুক হন্না শিজিন্নবা য়ানবা; ৱাতর সপ্লাই সিস্তেম চলাইনবা অমসুং য়েংশিনবদা লোকেল কম্ম্যুনিতী শরুক য়াদুনা খুঙ্গং খুদিংমক্কী ওইনা চহী মঙাগী ভিলেজ এক্সন প্লান(ভি.এ.পি.) শেম্লি৷
দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন দিপার্তমেন্তগী নেস্নেল জল জীবন মিসন অসিনা চহী খুদিংগী ওইনা য়ুমথোংশিংদা তোতিগী ইশিং মখোয়গী ‘ফঙ্কসন্নেলিতী’গীদমক শমহল্লগনি, হায়বদি ইশিং মতিক চানা অমসুং ক্বালিতী লৈনা চাং নাইবা মওং অমদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা ফংহল্লগনি৷ মসিগী ৱাহন্থোক্তি ‘সর্ভিস দেলিভরী’দা মীৎয়েং থম্লি হায়বনি৷ হন্দক্কী চহী অসিগী ওইনা ২০২০গী নবেম্বর-দিসেম্বর ফাওবগী মনুংদা এসেস্মেন্ত অসি পাংথোক্লগনি৷ কেন্দ্র সরকারগী ফ্লেগশিপ প্রোগ্রাম ওইনা রাজ্যশিংগা খুৎশম্নরগা চৎথগদৌরিবা জল জীবন মিসন অসিনা ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতিগী ইশিং শমহন্নবা পান্দম থম্লি৷ খুঙ্গং পুম্নমক/ মী তাবা মফম পুম্নমক্তা লৈরিবা য়ুমথোং খুদিংদা য়ুমথোং অমতা চিথহৌদনা মথৌ নিংথীনা তৌবা তোতি ইশিং শমহনবা অসিনা মিসন অসিগী পান্দম ওইরি৷

Ministry of Jal Shakti
Multidisciplinary Central team visits Leh to help administration speed up implementation of Jal Jeevan Mission in the Union Territory
04 NOV 2020 5:03PM by PIB Delhi
With the undivided focus of the Union Government to provide basic amenities in remote areas, aspirational districts, border areas, etc., the Jal Jeevan Mission (JJM) strives for ensuring provision of the basic amenity of safe drinking water in high altitude areas like Ladakh. Both the Union territories of Jammu & Kashmir and Ladakh plan to provide tap water connections to every rural household by 2022, when India celebrates its 75 year of Independence. To help the UT Administration, a multidisciplinary team from National Jal Jeevan Mission comprising of officials of the ministry and experts visited Ladakh to help in implementation of Jal Jeevan mission in the UT and to speed up the same.
The team visited Stok village, situated at an altitude of 3,500 metres and interacted with the local community including Sarpanch, members of Village Water & Sanitation Committee (VWSC) along with officials of Public Health Engineering Deptt. The team assessed the potential of using the existing hand pumps to provide household tap connections with the local community to own, manage, operate and maintain to ensure regular and long-term water supply in their homes.
Making provision for household tap water connections in the difficult terrain of Ladakh becomes more challenging owing to its sub-zero atmospheric condition as well as only 5-6 months working season.It’s the endeavour of the mission to make use of advanced technology so that water supply in households during sub-zero temperature can be ensured. Emphasis is given to build low-cost gravity-based water supply systems with low operation and maintenance cost. The distribution pipelines need to be laid underground to avoid freezing due to very low temperature and subsequent bursting.The UT is encouraged for conjunctive use of water by relying on both streams as well as ground water sources to make sure there is no shortage of water even during snowfall.
The mission gives highest priority to provision of potable water supply to every home. The water testing laboratories are being opened to general public for testing of their water samples on nominal charge. Gram Panchayat/ VWSC/ Paani Samiti are trained to test water using kits, and data is uploaded concurrently, it will help in ensuring potability of water. Thus, by integrating these laboratories and making them open to general public will help in ascertaining potability of water supplied through taps. The mission ensures supply of kits to the community, identification of at least five persons preferably women in every village viz. ASHA and Anganwadi workers, school teachers, VWSC/ Paani Samiti members, etc. and training them for Field Test Kit (FTK) use so that water supplied in villages could be tested locally. The idea is to put in place a reliable and trustworthy arrangement of potable supply.
Sample collection from Public Stand Post
The UT administration of Ladakh is imparting training to Gram Panchayat and VWSC members for use of field test kits. During the visit of the NJJM team, village community and PHED officials were showed how8 basic water quality parameters viz. pH, Fluoride, iron, nitrate, phosphate, hardness, turbidity, etc. can be tested
FTK training at Ney Village, Leh
The soul of the programme is community participation with focus on the planning of the water supply scheme in the village to its operation and maintenance. Every village is taken up as a unit and Village Action Plan (VAP) for five years is being prepared for each village by participation of local community with mandatory components viz. strengthening of local drinking water sources; in-village water supply infrastructure to provide tap water connections; grey water treatment and reuse; and operation & maintenance of water supply systems so as every family gets assured supply of potable water.
National Jal Jeevan Mission, Dept. of Drinking Water & Sanitation will carry out assessment of household tap connections every year for their ‘functionality’ i.e. adequate quantity of water and of prescribed quality on regular basis supplied to each rural household. This means focus is on ‘service delivery’. This year the assessment will be undertaken during November-December, 2020. Union Government’s flagship programme, Jal Jeevan Mission being implemented in partnership with States aims to provide tap water connections to every rural household of the country by 2024. The objective of the mission is to ensure every household in every village/ habitation gets a functional tap connection and ‘none is left behind’.