কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
২১০ মেগাৱাটৰ লুহৰী ষ্টেজ-I জল বিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ ১৮১০ কোটি টকা বিনিয়োগৰ প্ৰস্তাৱত কেবিনেটৰ অনুমোদন
04 NOV 2020 3:34PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষাধীন অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমাৰ কেবিনেট কমিটিয়ে হিমাচল প্ৰদেশৰ চিমলা ও কুল্লু জিলাৰ শতদ্ৰু নৈত ২১০ মেগাৱাটৰ লুহৰী ষ্টেজ-I জল বিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ অৰ্থে ১৮১০.৫৬ কোটি টকা বিনিয়োগত অনুমোদন জনাইছে। এই প্ৰকল্পটোৱে বছৰি ৭৫৮.২০ নিযুত ইউনিট বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিব।
এই প্ৰকল্পটো ভাৰত চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ সক্ৰিয় সমৰ্থনত বুইল্ড-অউন-অপাৰেট-মেইনটেইন (BOOM) ভিত্তিত শতদ্ৰু জল বিদ্যুৎ নিগম লিমিটেড (SJVNL) এ ৰূপায়ণ কৰিছে। হিমাচল প্ৰদেশ চৰকাৰৰ সৈতে এই প্ৰকল্পটোৰ বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল ৰাইজিং হিমাচল শীৰ্ষক গ্ল’ৱেল ইনভেষ্টৰ মীটত। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৭ নৱেম্বৰ, ২০১৯ত ইয়াৰ উদ্বোধন কৰিছিল। তদুপৰি ভাৰত চৰকাৰে ৬৬.১৯ কোটি টকাৰ অনুদানেৰে এই প্ৰকল্পটোত সহায় কৰিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণত সহায়ক হৈছে আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে বিদ্যুতৰ মাচুল ৰাহিত সহায়ক হৈ উঠিছে।
৬২ মাহৰ ভিতৰত এই লুহৰী ষ্টেজ-I জল বিদ্যুৎ প্ৰকল্পটো কাৰ্যক্ষম হৈ উঠিব। প্ৰকল্পটোৰপৰা উৎপাদিত শক্তিয়ে গ্ৰীড সুস্থিৰতা আগবঢ়োৱাত সহায় কৰিব আৰু শক্তি যোগানৰ স্থিতি উন্নত কৰিব। গ্ৰীডটোলৈ মূল্যৱান নৱীকৰণযোগ্য শক্তি আগবঢ়োৱাৰ উপৰিও, এই প্ৰকল্পটোৱে পৰিবেশৰপৰা বছৰি ৬.১ লাখ টন কাৰ্বন ডাই অক্সাউড ৰোধ কৰিব। ইয়াৰ জৰিয়তে বায়ুৰ মানদণ্ড উন্নত হোৱাত সহায়ক হৈ উঠিব।
এই প্ৰকল্পটোৰ নিৰ্মাণ কাৰ্য আৰম্ভ হোৱাৰ লগে-লগে প্ৰায় ২০০০ লোকে প্ৰত্যক্ষ ও পৰোক্ষভাৱে নিয়োগৰ সুবিধা লাভ কৰিব আৰু ই ৰাজ্যখনৰ সামগ্ৰিক আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নত বৰঙণি যোগাব। ইয়াৰোপৰি, লুহৰী ষ্টেজ-I জল বিদ্যুৎ প্ৰকল্পটোৰ ৪০ বছৰীয়া জীৱন চক্ৰত হিমাচল প্ৰদেশে প্ৰায় ১১৪০ কোটি টকা মূল্যৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ লাভ কৰিব। প্ৰকল্পটোৰদ্বাৰা প্ৰভাৱিত হোৱা পৰিয়ালসমূহে দহ বছৰলৈ প্ৰতি মাহে ১০০ ইউনিটতকৈ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ লাভ কৰিব।
নৱীকৰণযোগ্য শক্তি, শক্তি হস্তান্তৰণ আৰু তাপ বিদ্যুৎ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত শতদ্ৰু জল বিদ্যুৎ নিগম লিমিটেডে অভিজ্ঞতা আহৰণ কৰিছে। ই নিৰ্ধাৰণ কৰা সকলো উৎসৰ মুঠ সংস্থাপিত সামৰ্থ্যৰ অভ্যন্তৰীণ বিকাশৰ লক্ষ্য হৈছেঃ ২০২৩ ত ৫০০০ মেগাৱাট, ২০৩০ ত ১২০০০ মেগাৱাট আৰু ২০৪০ ত ২৫০০০ মেগাৱাট।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Rs 1810 crore Investment Proposal of 210 MW Luhri Stage-I Hydro Power Project
04 NOV 2020 3:34PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the investment of Rs.1810.56 crore for 210 MW Luhri Stage-I Hydro Electric Project located on river Satluj which is situated in Shimla &Kullu districts of Himachal Pradesh. This project will generate 758.20 million units of electricity annually.
This project is being implemented by Satluj Jal Vidyut Nigam Limited (SJVNL) on Build-Own-Operate-Maintain (BOOM) basis with active support from Government of India and State Government. The MoU of this project was signed with the Govt. of Himachal Pradesh during Rising Himachal, Global Investor Meet, which was inaugurated by Prime Minister, Shri Narendra Modi on 7thNovember 2019. Government of India is also supporting this project by providing grants of Rs. 66.19 crore for enabling infrastructure which has helped in reducing in power tariff.
The Luhri Stage-I Hydro Electric Project shall be commissioned within a span of 62 months. The power generated from the Project will help in providing Grid stability and will improve the power supply position. Besides adding valuable renewable energy to the Grid, the project would also lead to reduction of 6.1 lakh Tons of carbon dioxide from environment annually, thus contributing to improvement in air quality.
The construction activities of the project will result in direct & indirect employment to around 2000 persons and will contribute to overall socio-economic development of the State. Further, Himachal Pradesh will benefit with free power worth around Rs. 1140 crore from Luhri Stage-I Hydro Electric Project, during Project Life Cycle of 40 years. The Project Affected Families will be provided with 100 units of free electricity per month for ten years.
SJVN has forayed into the fields of Renewable Energy, Power Transmission and Thermal power generation. It has envisaged Internal Growth Targets of total installed capacity from all sources of 5000 MW by 2023, 12000 MW by 2030 and 25000 MW by year 2040.