হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা.হর্শ বর্ধন্না তামিল নাদুদা কোবিদ-১৯গী শেম শারিবা অমসুং কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎনবগী লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং য়েংশিনখ্রে
“অচম্বা চেকশিল থৌরাংশিং অমসুং কোবিদকা চুনবা চৎ-লোনচৎ ঙাক্না চৎপনা কোরোনা শন্দোকপা হন্থহনবদা কান্নগনি”
28 OCT 2020 7:39PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না ঙসি তামিল নাদুগী হেল্থ অমসুং মেদিকেল এজুকেসন মন্ত্রী দা. সি. বিজেয়াবাস্কর অমসুং রাজ্য সরকার অসিগী অতোপ্পা মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা কোবিদ-১৯গী শেম শারিবা অমসুং কোবিদকা চুনবা চৎন-লোচৎকী লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং য়েংশিন্নবা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা মীফম অমা পাংথোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদকী মায়োক্তা জন-অন্দোলন অমা হৌনবা অপাম্বা ফোঙদোকখিবা অদু নৌহৌনা নীংশিংদুনা দা. বর্ধন্না হায়খি, “রাজ্য অসিনা প্রজাশিংগী মরক্তা মাস্কশিং/মাইখুমশিং শীজিন্নবা, ফিজিকেল দিস্তেন্সিং থম্বা অমসুং চাং নায়না খুৎশা হাম্বগী তঙাই ফদবা অমসুং কান্নবশিংগী মতাংদা এৱের্নেস পীবা হেনগৎপা মথৌ তাই।” “লাক্কদৌরিবা হরাও কুম্মৈগী শাংলবা পন্থা অসিনা হৌজিক কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা ফগৎলক্লিবা অসিদা চাউনা শীংনরকপা য়াই। লাক্কদৌরিবা থা অহুম অসি ঐখোয় পুম্বনা চেকশিনগদবনি। অচম্বা কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎপনা কোরোনা শন্দোকপা হন্থহনবদা কান্নগনি। মাস্ক/মাইখুম শীজিন্ননবা, ফিজিকেল দিস্তেন্স থম্নবা অমসুং খুৎশা তোয়না হাম্নবা প্রধান মন্ত্রীগী পাউজেল অসি প্রজা পুম্নমক্তা য়ৌহনগদবনি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “লৈবাক অসিনা কোবিদকী পেরামিতরশিংদা চাউনা ফগৎলক্লি। কেসশিং অমসুং লৈখিদবশিংগী মশিং অসি হন্থরকপগী ফেজতা লৈরি। কেসশিং অসি চাউনা হন্থরক্লি। এক্তিব কেসকী মশিং ৬,১০,৮০৩দা লৈরি। ভারতকী নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি ৯০.৮৫% ওইদুনা মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংলি। কেস ফেতেলিতী রেৎ অসিসু হন্থরক্লি অমসুং ১.৫০%দা লৈরি। ঙসিদি লৈবাক অসিদা লেব ২০০০গী মথক্তা লৈরে।”
তামিল নাদুগী কোবিদকী পেরামিতরগা লৈবাক অসিগী পেরামিতরগা চাংদম্নরদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “তামিল নাদুগী নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি ৯৪.৬% ওইদুনা লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাংদগী হেল্লি। কেস ফেতেলিতী রেৎ অসি ১.৫৪% ওইদুনা লৈবাক্কী লৈরিবা চাংচৎ অসিগা চপ মান্নরি।”
দা. বর্ধন্না তামিল নাদুনা আরোগ্যা সেতু এপ অমসুং ইতিহাস শীজিন্নদুনা রাজ্য অসিগী হোৎস্পোৎশিং খঙদোক্নবা হোৎনরিবা অসিবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। রাজ্য অসিনা এক্তিব কেস হন্থহন্নবা হোৎনরিবা অসি থাগৎলদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না লাইনা অসিগী চাং য়াম্না ৱাংলিবা চেন্নাই, কোইম্বতুর, তিরুভলুর, সেলম, কঞ্চিপুরম অমসুং কুদলুর জিলাশিং অসইগী কোবিদ ত্রেজেক্তরী অসিগী মতাংদা নুংনাইবা ফোঙদোকখি। এক্তিব কেসশিং হেনগৎলক্লিবা নত্ত্রগা ফেতেলিতী রেৎ ৱাংখৎলক্লিবা জিলাশিং অসিগী ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা দা. হর্শ বর্ধন্না ৱারী শাখি।
রাজ্য অসিগী হেল্থ ওথোরিশিংনা মখোয়না ঙসি ফাওবদা কন্সল্তেসন লাখ ২গী মথক্তা ফংহন্দুনা রাজ্য অসিনা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি হায়না কেন্দ্রগী মন্ত্রীদা খঙহনখি। রাজ্য অসিদা তৌখিবা অপুনবা তেস্ত অসি ৯৬,৬০,৪৩০নি তেস্তশিং অসিগী মনুংদা ৯৮.৯৯%দি আর.তি.-পি.সি.আর.নি। তেস্ত তৌবা হেনগৎনবা স্পেসিএল স্ক্রীনিং সেন্তরশিং অমসুং তেস্তিং কেম্পশিং লিংখৎখি। লৈখিদবগী ওদিৎ চয়োল অমদা অহুমরক পাঙথোকই। অফবা ওক্সিজেন ফেসিলিতীশিং য়াওবা দেদিকেতেদ কোবিদ এম্বুলেন্সশিং, রাজ্যগী অখন্নবা সর্ভিলেন্স রিপোর্ত তৌনবা প্লেৎফোর্ম (স্তোপ কোরোনা পোর্তেল) অমসুং ফিভর ক্লিনিকশিং হায়রিবা অফবা খোঙথাং খরা অসি রাজ্য অসিনা ঙাক্না চৎলি। জন অন্দোলনগী পাউজেল শন্দোক্নবা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অসিগী মতাংদা কেন্দ্রগী মন্ত্রীদসু খঙহনখি।
কেন্দ্রগী হেল্থ সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুশন্না লাইনা অসি নাবগী চাং ৱাংলিবা অমসুং রাজ্য অসিগী শীবগী ৩০%গী ময়া ওইরিবা চহি ৪১-৬০গী কাংলুপ্তা লৈবা মীশিংদা মীৎয়েং চংবগী তঙাই ফদবা অদু ফোঙদোকখি। কো-মোর্বিদিতী ওইবা মীওইশিংদা মীৎয়েং চংবগী মথৌ তাই অমসুং কোবিদকী লাইয়েংগী প্রোতোকল অসিদা খুদোংথিবগী চাং ৱাংবা কাংলুপশিংসু য়াওহনবা মথৌ তাই হায়নসু মহাক্না ফোঙদোকখি।
মীফম অসিদা এদিস্নেল সেক্রেতরী (হেল্থ) শ্রীমতি আর্তি অহুজা অমসুং নেস্নেল সেন্তর ফোর দিজিজ কন্ত্রোলগী দিরেক্তর দা. সুজীৎ কে সিংহসু শরুক য়াখি। রাজ্য অসিগী অতোপ্পা মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু ভর্চ্যুএল ওইনা য়াওখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan reviews COVID19 preparedness and measures for ensuring COVID Appropriate Behaviour in Tamil Nadu
“Following simple precautionary measures and Covid appropriate behaviour will be effective in cutting transmission of Corona”
28 OCT 2020 7:39PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare held a meeting through video conferencing to review COVID-19 preparedness and measures for ensuring COVID Appropriate Behaviour with Dr C. Vijayabaskar, Health and Medical Education Minister, Tamil Nadu and other senior officials of the State Government, here today.
Reiterating Prime Minister's clarion call of building a Jan-Andolan against COVID, Dr Vardhansaid, “The State needs to enhance the awareness amongst the citizen regarding the need and virtues of using masks/face covers, physical distancing and regular hand hygiene."“The coming long festive season pose a significant risk that may threaten the improvements made against COVID-19 so far. We should all be vigilant for the next three months. Following simple Covid appropriate behaviour will be effective in cutting transmission of Corona. Prime Minister’s message of wearing a mask/face cover, maintaining a physical distance and frequent handwashing should reach the last citizen”, he stated.
Dr. Harsh Vardhan said, “The country has seen significant improvement in the COVID parameters. The number of cases and deaths are in a declining phase. The cases have been substantially reduced. The active cases stand at 6,10,803. The Recovery Rate of India is highest in the world at 90.85%. The Case Fatality Rate is also declining and stands at 1.50%. The country has more than 2000 labs today.”
Comparing the COVID parameters of Tamil Nadu with that of the country, Dr. Harsh Vardhan said, “Tamil Nadu has a Recovery Rate of 94.6% which is more than the national recovery rate. The case fatality rate is 1.54% which is at par with the national average.”
Dr Vardhan lauded the proactive usage of ArogyaSetu App and ITIHAS by Tamil Nadu to identify the hotspots in the State. Appreciating the efforts of the State in reducing its active case contribution, Dr. Harsh Vardhan expressed concern over the COVID trajectory in Chennai, Chengalpattu, Coimbatore, Thiruvallur, Salem, Kanchipuram and Cuddalore districts where the disease burden is the highest. Dr Vardhan also spoke with officials of the districts where the active cases are increasing or the fatality rate is rising.
The health authorities of the Stateapprised the Union Ministerthat they have done more than 2 lakhteleconsultaions till date which is highest by any State. The total tests conducted in the state are 96,60,430 out of which 98.99% of the tests are RT-PCR. Special screening centres and testing campshave been established to increase testing. The death audit is done thrice a week. Dedicated COVID ambulances along with improved oxygen facilities, State specific surveillance reporting platform (STOP Corona Portal) and fever clinicsare some of thebest practices followed by the State. They also updated the Union Minister on the steps being taken to spread the message of Jan Andolan.
Sh. Rajesh Bhushan, Union Health Secretary underscored the importance of focussing on the population in the 41-60 year age group that are exhibiting high levels of infection and almost 30% of the mortality in the State. He also stated that those with co-morbidities need attention and the COVID treatment protocol needs to include this high risk category too.
Smt. ArtiAhuja, Addl. Secretary (Health) andDr. Sujeet K Singh, Director, National Centre for Disease Control were also present in the meeting. Other senior officials from the State joined virtually.