তুরিজম মন্ত্রালয়
তুরিজম মন্ত্রালয়না দেখো অপ্না দেশ ৱেবিনার পরিংগী মখাদা "বুন্দিঃ অকাউ পরৈ চল্লুরবা রাজপুৎ কেপিতেল অমগী আর্কিতেকচরেল হেরিতেজ" হায়বসিদা ৱেবিনার অমা পাঙথোকখ্রে
26 OCT 2020 4:58PM by PIB Imphal
তুরিজম মন্ত্রালয়গী ওক্তোবর ২৪, ২০২০দা পাঙথোকখিবা "বুন্দিঃ অকাও পরৈ চল্লুরবা রাজপুৎ কেপিতেল অমগী আর্কিতেকচরেল হেরিতেজ" হায়না মিংথোনবা দেখো অপ্না দেশ ৱেবিনার পরিংদা রাজস্থানগী বুন্দিদা মীৎয়েং থমখি। মতম অমগী মমাংগী মেদিভেল ভারতকী শক্তিগী ময়োল-লম ওইরম্বা মফম অসিগী মনুংদা, অপীকপা পুৱারীগা শাগোন্নরবা শহর মচা কয়া ঙসিদি কনা অমত্তনা মখোয়গী নক্নবা জিওগ্রাফিকেল কন্তেক্সকী ৱাংমদা খঙনদ্রে। দিল্লী, জয়পুর, জৈশল্মর, উদয়পুর, অহেমদবাদ, লখনৌ অসিনচিনবা ভারতকী মরুওইবা পুৱারীগা শাগোন্নবা অমসুং প্রোভিন্সিএল সিতীশিং অসিদা মীৎয়েং ফনা চঙজবা তারবসু মনুং হঞ্জিনবা মীনা চৎনদবা ভারতকী অপীকপা শহর অমসুং তাউনশিংদি তুরিস্ত, এন্থুজিয়াস্ত অমসুং স্কোলারশিংনা পীগদবা মীৎফমদগী হেন্না তারি।
হরাউতি হায়না খঙনবা হারা রাজপুতকী প্রোভিন্স ওইরম্বা খা-নোংপোক থংবা রাজস্থান্দা লৈবা বুন্দি অসি অসিগুম্বা মফম অমনি। ৱেবিনার অসি আর্কিতেক-অর্বান প্লান্নর, মেনেজিং প্লানিং অমসুং অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং এয়রপোর্ত, স্পিসিএল ইকোনোমিক জোন, ত্রান্সপোর্তেসন অমসুং অর্বান রিদিবেলপমেন্ত, মেত্রো রেল, ইনভাইরোন্মেন্তেল সস্তেনেবিলিতী অমসুং স্লম রিহেবিলিতেসন য়াওনা চহী ২৫ হেনবগী এক্সপরিএন্স লৈরক্লবা দিজাইন অর্বানিস্ত চরুদত্ত দেশ্মুখনা পীখি। শ্রী চরুদত্ত দেশ্মুখনা আর্কিতেকচরেল হেরিতেজশিংগী লনশিং করম্না শেম্লকপগে হায়বা অমসুং ২১শুবা চহী চাদা থেংনরিবা খুদোংচাদবাশিং, বুন্দিগী আর্কিতেকচরেল হেরিতেজ অসিবু বুন্দি অমসুং খা-নোংপোক থংবা রাজস্ত্রহান্দা তুরিজম চাউখৎনবগী লম্বী অমা ওইনা শীজিন্নবগী মনুং হঞ্জিনবা ৱাখল্লোন কয়া থমখি।
বুন্দি অসি স্তেপৱালগী শহর অমসুং ছোতি কাশি হায়রগসু খঙনৈ। ঙল্লিঙৈ মতমদা, বুন্দিগী অকোইবদা লৈবা মফমশিং অসি পরিহার ত্রাইব, মীনানা নম্না তাবা তোঙান-তোঙানবা লোকেল ত্রাইবশিংনা খুন্দা লৈতাদুনা লৈরম্মি। কোন্নথংদদি, হায়রিবা মফমশিং অসি জৈতা মীনাদগী ১২৪২দা বুন্দিবু লৌশিনখিবা রাও দেবনা পাল্লবা মতুংদা মসিগী অকোইবা মফমশিংবু হরাবতি নত্ত্রগা হরোতি হায়না থোনখি। মসিদগী চহী ২০০গী মতুং ফাওবা, বুন্দিগী হরাশিং অসি মেৱারগী সিসোদাইস্কী ভসাল ওইরম্মি অমসুং রাওগী মিংথোন্দা ১৫৬৯ ফাওবা পাল্লম্মি, মসিগী মতম অসিদা নিংথৌ অকবরনা রন্থম্বোর লানবন পীথোক্লবা মতুংদা অমসুং চঙজরবা মতুংদা রাও সুর্জন সিংহবু রাও রাজাগী মিংথোল পীখি। ১৬৩২দা, রাও রাজা চত্তর সালনা নিংথৌ ওইনা পাল্লে, মহাক য়াম্না শাথিবা, চৎনরোল ঙাক্না চৎপা অমসুং অচুম্বা চৎপা বুন্দিগী নিংথৌশিংগী মনুংদা অমা ওইরম্মি। মহাক্না বুন্দিদা কেশোরাইপতান অমসুং চথ্র মহলদা কেসবরাওগী লাইশঙ শারম্মি। মহাক্কী রতন সিংহনা পাল্লিঙৈ মতমদা মহাক্কী মপানা লৈখিদ্রবা মতুংদা মপুবোক রাও রতন সিংহগী মতুংদা মহাক্না নিংথৌ ওইনা পানখি। রাও চত্তর সাল হারা রাজপুৎ ত্রুপশিংগী লুচিংবা ওইনা সমুগরগী লানফমদা ১৬৫৮তা মহাক্কী অতোনবা মচানুপা ভারত সিংহ রাও ভাও সিংহগা লোইননা থৌনা ফনা লান শোক্নরবা মতুংদা লৈখিদে, মহাক্কী মচানুপা অহল ছত্তর সিংহনা মপাগী মহুৎ শিন্দুনা বুন্দিগী নিংথৌ ফম্বাল কাখি।
ফোতো
মুঘলগী মতুং তারকপা মতম
১৮০৪দা রাও রাজা বিশন সিংহনা কর্নেল মোন্সোন্দা মরাথা এম্পাইয়র অমসুং পিন্দারিশিংনা লেপ্পা লৈতনা মহাক্কী স্তেৎপু লান্দারকপা মতম অমসুং কিংদম অসিবু ১৮১৭দা ইকাই খুম্নবা নমদুনা উৎহনখিবা, হোল্কারদগী মাইথিরদুনা হল্লকপা মতমদা মতেং পাংখি। মসিগী মতুংদা, বিশন সিংহনা বৃতিশ ইস্ত ইন্দিয়া কম্পেনীগা পুন্দুনা ফেব্রুৱারী ১০, ১৮১৮দা মহাকপু ঙাকপী শেনবীখি। বুন্দিগী ময়াদা সুখকী প্লেজর পেলেস শাবগী দাইত্য মহাক্না পুখি।
মহারাও রাজা রাম সিংহ মীয়াম্না খ্বাইদগী ইকাই খুম্নবা উৎখিবা শেন্মিৎলোন অমসুং লৈঙাক্কী রিফোর্ম পুরকখিবা অমসুং সংস্কৃৎ তম্নবা মহৈলোইশঙ লিংখৎখিবা মীশক অমনি। চহী ৬৮ নিংথৌ খুবম পায়রদুনা মহাকপু রাজপুৎকী ইকাই খুম্ননিংঙাই ওইরবা মীশকশিংগী মনুংদা অমা ওইখি অমসুং রাজপুতাশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী "কঞ্জর্বেতিব ওইবা নিংথৌ মচা ওইখি। ১৯৪৭দা ভারতপু খাইবোক খাইখিবা মতমদা, বৃতিশনা মখোয়গী প্রিন্সলী স্তেৎ অদু সোবরিন ওইনা থাদোকখি, মসিনা মখোয়দা ইন্দিপেন্দেন্ত ওইনা লৈগদ্রা নত্ত্রগা নৌনা শেম্লক্লবা ভারত নত্ত্রগা পাকিস্তান্দা য়াওগদ্রা হায়বগী ৱারেপ লৌজবা তারম্মি। বুন্দিগী নিংথৌনা য়ুনিয়ন ওব ইন্দিয়া ওইখিবা ভারত্তা য়াওবা হায়না ৱারেপ লৌখি। মসিনা বুন্দিগী ইন্তর্নেল এফিয়র্স পুম্বা দিল্লীগী চুপ্লি মখাদা লৈখি। বুন্দিগী অরোইবা নিংথৌনা এপ্রিল ৭, ১৯৪৯দা ইন্দিয়ন য়ুনিয়ন্দা তিনবা হায়না খুৎয়েক পীখি।
মরুওইবা অমসুং তোপ-তোপ্পা মায়কৈ
হোরা রাজপুৎশিং অসি য়াম্না শাথিবা, শিবা কিদবা চহী নৌরিঙৈদগী হৌনা মখোয়গী লম ঙাক্নবগীদমক লান শোক্নবদা লানফমদা থৱাই থাগনবা কাংবু ওই। মসিনা মরম ওইদুনা হোরাগী অঙাং অমনা বুন্দিগী নিংথৌ খুবম অসি অঙাং ওইনা তাংকক কয়াদা পানখি। মরম অসিনা, নিংথৌ মহারানি, দিৱান অমসুং ধাই মা হায়বসি বুন্দিগী নিংথৌ লৈঙাক্তা অমসুং রাজনিতীগী থবক থৌরমদা য়াম্না মরুওই।
বুন্দিগী শহর অসি অসুম্না তারাগর চীংদা চঙশিনখি। লানবন অসিগী চীংখোঙ মক্তদা অপীকপা খুন্দা লৈতাবা লম অমা শেমগৎখি। নিংথৌ কোনুংনা তম্পাক অসিবু উবা য়াবা অঙম্বা চীং অমদা লৈদুনা অকোইবা চীংগী লমশিং উবা ফংখি। গর মগল অসি মরুওইবা অমসুং বুন্দিগী অতিয়া থংবা লানবন অসি বুন্দি মখাদগী য়েংলকপদা উখি। মথংগী চহী ২০০ লৈরবা মতুংদা অপুম্বা ক্লস্তর অসি শেমখি। গর মহল অসি অৱাবা তারবা মতমদা বুন্দিগী মীয়াম্না য়েংবদা নুংঙাইবা মীৎয়েংফম ওইখি অমসুং তারাগর অসিনা চীংগী হেক মতোন্দা শহর অসিবু ঙাকপী শেনবীরিবা অমা ওইনা লেপখি। য়ুম অসিগী মপান থংবা শরুক্তা মচু কয়া তৈবনা মঙাল অমা থোকহল্লি অমসুং বুন্দিগী লম্বী শোরোক্তা জোধপুর নত্তনা ভারতকী মফম অতৈদা উবা ফংদবা মচু অমা উবা ফংহল্লি। বুন্দিগী য়ুম অয়াম্বা লম্বীদগী উবা মথক থংবা ফ্লোরশিংদা ঝারোকা য়াওই, মসিনা মঙাল অমসুং নুংশিৎ চঙহল্লি। চত্থোক চৎশিন অমসুং পাউ ফাওনবা য়াহনবগী মথক্তা, হায়রিবা লম্বীশিং অসিনা ৱাল্দ সিতী অসিগী মমাই অমা ওইনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি।
বুন্দিগী দর্ৱাজা অসি মখাগী অসিগুম্না মখল খায়দোকপা য়াইঃ-
ক) তারাগরগী চঙফম থোং, খ্বাইদগী লিরবা দর্ৱাজা
খ) ৱাল্দ সিতী অসিগী দর্ৱাজা মরি
গ) মপান থংবা শহরগী ৱালগী দর্ৱাজাশিং
ঘ) ৱাল্দ সিতী অসিগী মরুওইবা লম্বীশিংদা লৈবা দর্ৱাজাশিং
ঙ) অপীকপা দর্ৱাজা
কোৎৱালি দর্ৱাজা অমসুং নাগর পোল অসি সর্দার বজার লম্বীদা ৱাল্দ সিতী অসিগী মনুংদা শাখি।
ৱাতর আর্কিতেকচর
খুন্দা লৈতানবগী থাক্তা ঈশিং য়োক্নবগী পাম্বৈ উৎপা মেদিবল ইন্দিয়ন সিতীশিংগী খ্বাইদগী ফরবা খুদম অমসুং ঈশিংগী আর্কিতেকচরগী খ্বাইদগী নাল্লবা খুদম। ৱাল্দ সিতী অসিগী মপান থংবা শরুক্তা লৈবা বাওরিস অমসুং কুন্দশিংগী মফমশিং অসি ৱাল্দ সিতী অসিগী মনুংদা লৈবা বাওরিস অমসুং কুন্দশিং অসি কন্ত্রোল তৌদুনা লৈবনা খুন্নাইনা খন্নবগী মতুং ইন্না ইথিল পী।
বুন্দি অসি হারা কোনুংগী মনুং অমসুং অকোইবদা লাইশঙ চাম্মা হেন্না লৈবনা ছোতি কাশি হায়নসু খঙনখি। মুঘল সমরাজ্যগী ভসাল স্তেৎ অমা ওইবা তারবসু, হারাগী নিংথৌশিং অসি মখোয়গী হিন্দু ধর্ম অমসুং নাৎকী চৎনবী কয়া অসিবু ঙাকচখিবদা নত্তনা হারা হেজিমোনীগী চহী চামরি হেন্না পানখিবা মতমদা লাইশঙ মশিং থীঙমদনা শাখি। বুন্দিগী হৌরকঙৈগী অঙনবা শরুক্তা শারম্বা লাইশঙশিং অসি ক্লাসিকেল নাগরাগী মওং মতৌ ওইরম্মি, অদুগা অকোনবগী মতমদনা অনৌবা লাইশঙশিংগী মওং মতৌ অসি মহৌশাগী হাবেলিগী আর্কিতেকচরেল মওং মতৌগা ক্লাসিকেল নাগরাগী স্তাইলগগী পুনশিল্লবা মওং মতৌ ওইখি। জৈন লাইশঙশিংনা ইন্ত্রোবর্ত ফোর্মদা শাবা অহুমশুবা লাইশঙ মওং ওইখি, মসিদা সর্পেন্তাইন তোর্না গেৎৱেগী ফিবমদ, অচৌবা ক্যুবোইদ অপেক মাস অমসুং সেন্ত্রেল কোর্তয়ার্দকা লোইননা গর্ভাগৃহাদা নাগরা স্তাইল সিকার্স য়াওবা জৈন লাইশঙগী মওং য়াওরি। মরিশুবা লাইশঙগী মওংনা তোংখৎপা নত্ত্রগা ঙমখৎপা মওংগী লাইশঙ ওইনা লাকখি। মখোয়গী চাওবগী চাংদা মোনুমেন্তেলিতীগী ফিবম য়াওবসি বুন্দিগী লাইশঙশিংগী মওং মতৌ অমনি। মসিগী মরম অমা হায়বা তারবদি নক্নবা মরীনি। লাইশঙগী মওং মতৌ খেন্নবা অমসুং শাগৎপা মতমদা ক্লাসিকেলদগী নত্ত্রগা হান্ননা লৈরবা ফিবমদগী থৈদোক্লকপা অসি নীং তম্বা অমসুং লোকেল কম্ম্যুনিতী কয়া শরুক য়াই হায়বা তাক্লিবনি।
বুন্দিগী আর্কিতেকচরেল হেরিতেজ অসি তাইপোলোজী তরুক থোক্না খায়দোকপা য়াইঃ-
১) গর (লানবন)
• তারাগর
২) গর মহল (নিংথৌ কোনুং)
• ভজ মহল
• ছত্তর মহল
• উম্মেদ মহল
৩) বাওরি (স্তেপ ৱেল)
• খোজ দর্ৱাজা কি বাওরি
• ভাৱল্দি ভাওরি
৪) কুন্দ (স্তেপ তেঙ্ক)
• ধভাইজি কা কুন্দ
• নাগর কুন্দ অমসুং সাগর কুন্দ
• রানি কুন্দ
৫) সাগর মহল (লেক পেলেস)
• মোতি মহল
• সুখ মহল
• শিকার বুর্জ
৬) ছত্রি (সেনোতাফ)
• চৌরাসি
তারাগর লানবন – রারাগর লানবন অসি রাও রাজা বায়র সিংহনা ১৩৫৪দা ফুৎ ১৪২৬ ৱাংবা চীংদোল অমদা শাখি। লানবন অসিগী ময়াইদা মতম অমদা কা হেন্না চাওবা গার্ভ গঞ্জাম নত্ত্রগা 'থন্দর ফ্রোম দি ৱুম' কৌবা কেনন অমা খিল্লম্বা ভিম ভুর্জ লৈ। অকোনবা মতোন য়াওবা য়ুম্থক, লাইশঙগী কলম, অমসুং শামু অমসুং থম্বালগী মোতিফশিং য়াওরদুনা কোনুং অসি রাজপুৎ স্তাইলবু ইকাইখুম্নরি। লানবন অসিদা হজারি দর্ৱাজা, হাথি পোল, নাউ ধান, রতন দৌলাখানা, করিখানা, রতন নিয়াবস, চত্র মহল, বাদল মহল অমসুং মোতি মহল য়াওরি।
সুখ মহল – অপীকপা, মথোল অনি ৱাংবা কোনুং অসি হৌখ্রবা নিংথৌশিংগী কালেন থাদা খাঙফম ওইরম্মি। জৈৎ সাগর পাৎকী মপান্দা লৈবা কোনুং অসি রাও রাজা বিষ্ণু সিংহনা ১৭৭৩ এ.দি.দা শাখি।
রানি কী বাওরি – বুন্দিদা স্তেপৱেল ৫০দগী হেন্না লৈ অমসুং মসিবু য়াম্না চুম্না স্তেপৱালশিংগী শহর হায়না খঙনরি। 'ক্বিন্স স্তেপৱেল্স' হায়নসু খঙনবা রানিজি কী বাওরি অসি নিংথৌ ওইনা পানখিবা বুন্দিগী রাও রাজা অনিরুধ সিংহগী মহারানি অতোনবী রানি নাথবতিজিনা ১৬৯৯দা শাখিবা য়াম্না মমিং লৈবা স্তেপৱেলনি। মথাং কয়া লৈবা স্তেপৱেল অসিনা গজরাজগী অহকপা ময়েকশিং মখোয়গী মনাতোন্না মনুংদা চঙশিল্লদুনা উৎলি, অদুগা বাওরিগী উখোঙশিংদগী ঈশিং থক্লিবগী মওং উৎলি। মসিগী কা হেন্না ৱাংখৎলবা থোংনা মসিবু উবদা কৌশিল্লিবোই খলহল্লি।
য়ুম্বী ৮৪গী সেনোতাফ – মমিং অসিনা তাক্লিবগুম্না, য়ুম্বী ৮৪ য়াওবা সেনোতাফ অসি য়ুম্বী ৮৪না ঙাকপা স্ত্রকচর অমনি। বুন্দিগী মহারাজা রাও অনিরুধনা শাবগী অয়াবা পীরদুনা সেনোতাফ অসি নিংথৌ মচা অসিবু নুংশিনা তাকপী তম্বীরক্তুনা চাওরকখিবা মহাক্কী নর্স দেবগী নিংশিং খুবম ওইনা শাখি। মীয়াম্না পাম্নবা লমকোইবশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লিবা মফম অমা ওইনা, মসিগী ফজরবা স্ত্রকচর অসি শজি, শামু অমসুং অপ্সারা কয়া হক্তুনা লৈতেংই।
বুন্দিদা লমকোইবশিংনা অহোংবা মমলগী হোতেল কয়া লৈবগা লোইননা কোইবা য়াবা মফম কয়া অমা লৈ। মনা মশিংতমক চাবা মীওইশিংনা দা ভাতি অমসুং তোঙান-তোঙানবা মখলগী স্পাইসী ওইবা চৎনিশিং মহাও তংবা য়াই।
ৱেবিনার অসিবু শম্লপনা হায়রদুনা, রুপিন্দর ব্রার, এদিসনেল দিরেক্তর জেনরেলনা লম কোইবা অমসুং লম ইনশাং, নাৎ অমসুং হেরিতেজ কয়া খঙনবা হোৎনবগী মরুওইবশিংগী মতাংদা পনখি। তুরিজম মন্ত্রালয়গী ইনক্রেদিবল ইন্দিয়া তুরেইস্ত ফেসিলেতর সর্তিফিকেসন প্রোগ্রাম্না লমদম অদুগী লোল মুন্না খঙবা স্কিল লৈতবা লমদম অদুগী মীওই কয়াবু ইমুং মনুংগী চানবা পুশিনবা ঙম্লবা মীওই অমা ওন্থোকপা ঙমহল্লে। মসিনা মীয়াম্বু লোকেল হেরিতেজশিং, ফোল্কলোর অমসুং নাৎ ঙাকপা অমসুং লমকোইবশিংদা তাকপীবদা মতেং পাংলগনি।
মহাক্না লাইচৎ অসিগী মনুংদা, মাস্ক উপ্পা, খুৎশা হামদোকপা অমসুং সোসিএল দিস্তেন্সিং ঙাকপগী তঙাইফদবসু পনখি।
দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার সেরিস অসি ভারতকী ইনাক খুল্লবা দাইবর্সিতীশিংবু এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী মখাদা উত্থোক্নবা হোৎনরি। পরিং অসি নেসনেল ই গবর্নান্স দিপার্ত্মেন্ত, ইলেক্ত্রোনিক অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গা পুন্দুনা লান্থোক্লি। ৱেবিনার অসিগী থৌরমশিং অসি https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featuredদা অমসুং তুরিজম মন্ত্রালয়, ভারত সরকারগী সোসিএল মীদিয়া হেন্দলশিংদা ফংবীগনি।
মথংগী "ক্রুজ ইন গঙ্গা" হায়না মিংথোনবা ৱেবিনার অসি ওক্তোবর ৩১, ২০২০গী নুমিদাং পুং ১১ তাবা মতমদা পাঙথোক্লগনি।

Ministry of Tourism
Ministry of Tourism organisesa webinar on “Bundi: Architectural Heritage of a Forgotten Rajput Capital” under Dekho Apna Desh Webinar Series
26 OCT 2020 4:58PM by PIB Delhi
The Ministry of Tourism’s Dekho Apna Desh Webinar series titled “Bundi: Architectural Heritage of a Forgotten Rajput Capital on 24th October 2020 focused on Bundi, Rajasthan. In shadows of erstwhile power centres of medieval India, are small historic towns largely unknown today beyond their immediate geographical context. While considerable focus has been garnered on major historic imperial and provincial cities of India like Delhi, Jaipur, Jaisalmer, Udaipur, Ahmedabad, Lucknow etc., the smaller cities and towns spread across vast unvisited hinterland of India have received less than deserved attention of tourists, enthusiasts and scholars.
Bundi erstwhile capital of Hada Rajput province known as Hadauti located in south-eastern Rajasthan, is one such place. The webinar was presented by Charudatta Deshmukh, an Architect-Urban Planner, an urbanist with over 25 years of experience in managing planning and design of urban infrastructure and development projects including Airports, Special Economic Zones, Transportation & Urban Redevelopment, Metro Rail, Environmental Sustainability and Slum Rehabilitation. Mr. Charudatta Deshmukh presented a comprehensive understanding of the wealth of architectural heritage of reasons and conditions influencing its creation, challenges being faced by it in 21st century, utilisation of architectural heritage of Bundi as primary driver for growth of Tourism in Bundi and in south-eastern Rajasthan.
Bundi is also known as City of stepwalls, blue city and also as Chotti Kashi. In ancient times, the area around Bundi was apparently inhabited by various local tribes, of which the Parihar Tribes, Meena was prominent. Later the region was governed by Rao Deva, who took over Bundi from Jaita Meena in 1242, renaming the surrounding area as Haravati or Haroti. For the next two centuries, the Hadas of Bundi were the vassals of the Sisodias of Mewar and ruled by the title of Rao until 1569, when Emperor Akbar conferred the title of Rao Raja upon Rao Surjan Singh after the surrender of Ranthambore Fort and his submission. In 1632, Rao Raja Chattar Sal became the ruler, he was one of the most valiant, principled and just kings of Bundi. He built the temple of Keshavarao at Keshoraipatan and Chathra Mahal at Bundi. He became king of Bundi after his grandfather Rao Ratan Singh, as his father Gopinath died while Ratan Singh was still ruling. Rao Chattar Sal died fighting valiantly as the head of his Hada Rajput troopsin the Battle of Samugarh in 1658 along with his youngest son Bharat Singh Rao Bhao Singh, the eldest son of Chhattar Sal succeeded his father to the throne of Bundi.
Post Mughal Period
In 1804 Rao Raja Bishan Singh gave valuable assistance to Colonel Monson in his disastrous retreat before Holkar, in revenge for which the Maratha Empire and Pindaris continually ravaged his state and forced the kingdom to pay tribute up to 1817. Consequently, Bishan Singh made a subsidiary alliance with the British East India Company on 10 February 1818, which brought him under its protection. He was responsible for the creation of the pleasure palace of Sukh Niwas on the outskirts of Bundi.
Maharao Raja Ram Singh grew up to be a much-respected ruler who initiated economic and administrative reforms and established schools for the teaching of Sanskrit. On the throne for 68 years, he was described as a grand specimen of the Rajput gentleman and "the most conservative prince in conservative Rajputana. At the time of the partition of India in 1947, the British abandoned their soverignity over the princely states, which were left to decide whether to remain independent or to accede to the newly independent Dominion of India or to Pakistan. The ruler of the state of Bundi decided to accede to India, which later became the Union of India. This brought the internal affairs of Bundi under the control of Delhi. Bundi's last ruler signed the accession to the Indian Union on 7 April 1949.
Important and unique aspects
Hoda Rajputs were fierce, fearless warriors often laying down their life at young age, fighting on behalf of their soverign. Owing to this several times a Hoda child ascended the throne of Bundi. Therefore, the role of the royal queen, Diwan and of Dhai ma became very important in royal administrative and political affairs of Bundi.
The City of Bundi thus grew outwards Taragarh hill. A small habitat developed at the foothills of the fort itself. The location of the royal palace was on steep slope overlooking the valley below, providing a view of vast surrounding hinterland. Garh Mahal became the focus and an imposing landmark on skyline of Bundi was visible from the valley below. In the next 200 years the entire cluster was built. Garh Mahal was reassuring sight for the residents of Bundi during turbulent times and Taragarh on top of the hill stood as guardian of the city. External use of colour on external façade of houses imparted a unique radiance and vibrancy to streets of Bundi, rarely witnessed anywhere else in India, except in Jodhpur. Most houses in Bundi have Jharokhas with some screens on upper floors opening on to street, providing light and ventilation. Apart from enabling movement and connectivity, these streets also performed the important role as facades of settlement fabric of walled city.
Darwajas in Bundi can be classified as: -
a) Entrance gateways of Taragarh, the oldest darwajas
b) Four Darwajas of walled city
c) Darwajas of outer city wall
d) Darwajas on principal streets of walled city
e) small darwajas built
Kotwali Darwaja & Nagar Pol were built on Sadar Bazar street within walled city.
Water Architecture
Best example of medieval Indian city exhibiting water harvesting methods adopted at settlement level as well as finest examples of water architecture. Location of Baoris and Kunds outside the walled city was also influenced by social considerations as ascess to baoris and kunds were located within walled city was controlled.
Bundi was also known as Chotti Kashi owing to presence of over hundred temples within and around the hada capital. Despite being a Vassal State of Mughal empire, Hada rulers not only retained their hindu religious and cultural traditions but escalated their unflinching affiliation to them manifesting it in large number of temples built during four centuries of Hada hegemony. Temples constructed in early phase of Bundi’s growth were is classical Nagara style, while in later phases new temple typologies emerged from amalgamation of architectural form of traditional haveli with the classical Nagara style. Jain temples formed third type of temple type constructed in an introvert form, integrating typical Jain temple features like serpentine Torna gateways at entrance, large cuboid opaque mass and central courtyard with and Nagara style shikars on its garbhagriha. A fourth temple type emerged in the form of raised or elevated temple. Absence of monumentality in their scale is a distinctive feature of temples in Bundi. One of the reasons for this was close relationship. The diversity in temple forms and liberty exercised in this creation departing from classical, established norms is indicative of freedom and involvement of local communities.
Architectural heritage of Bundi can be classified in six typologies: -
1) Garh (Fort)
• Taragarh
2) Garh Mahal (Royal Palace)
• Bhj Mahal
• Chattar Mahal
• Ummed Mahal
3) Baori (Step well)
• Khoj Darwaja ki Baori
• Bhawaldi Baori
4) Kund (Stepped tank)
• Dhabhai ji ka Kund
• Nagar Kund & Sagar Kund
• Rani Kund
5) Sagar mahal (Lake Palace)
• Moti Mahal
• Sukh Mahal
• Shikar Burj
6) Chhatri (Cenotaph)
• Chaurasi
Taragarh Fort- Taragarh Fort was constructed by Rao raja Bair Singh in 1354 on a hilltop 1426 feet high. In the centre of the fort is located Bhim Bhurj on which was once mounted a particularly large cannon called Garbh Gunjam, or ‘Thunder from the Womb’. With its curved roofs topping pavilions, excess of temple columns and elephant and lotus motifs, the palace is a tribute to Rajput style. The fort includes Hazari Darwaza, Haathi Pol, Nau Dhaan, Ratan Daulatkhana, Darikhana, Ratan Niawas, Chatra mahal, Badal Mahal & Moti Mahal.
Sukh Mahal- A small, two-storied palace was a summer retreat of past rulers. Located on banks of JaitSagar lake, the palace was constructed by Rao raja Vishnu Singh in 1773 A.D.
Rani Ki Baori- Bundi has more than 50 stepwells and rightly known as city of stepwalls . Raniji ki Baori, also known as ‘Queen’s Stepwell’, is a famous stepwell built in 1699 by Rani Nathavati Ji, the younger queen of the ruling king Rao Raja Anirudh Singh of Bundi. This multi-storied stepwell displays excellent carvings of Gajraj with his trunk turned inwards, giving the impression of having drunk from the baori on its pillars. Its high arched gate gives it an inviting appearance.
84 Pillared Cenotaph- As the name suggests, the 84 Pillared Cenotaph is a structure supported by 84 columns. Commissioned by Rao Anirudh, the Maharaja of Bundi, this cenotaph was constructed in memory of his nurse, Deva, under whose love and guidance the prince grew up. A popular tourist attraction, this impressive structure is decorated with carvings of deer, elephants and apsaras.
Travellers have good number of places to explore in Bundi with good number of budget hotels. Vegetarians can enjoy Dal Bhati and various types of spicey chutneys.
Summing up the webinar Rupinder Brar , Additional Director General stressed on the importance of travel and explore destinations, cuisines, culture and heritage. Ministry of Tourism’s Incredible India Tourist facilitator certification programme act as an enabler for transforming a local citizen with no specified skills having proficiency in a regional language into a potential bread earner for their households. This will further help citizens to own up the local heritage, folklore and culture and show it to the visitors.
She also stressed on the importance of respecting the norms during this pandemic like wearing mask, washing hands and maintaining social distancing.
Dekho Apna Desh Webinar Series is an effort to showcase India’s rich diversity under Ek Bharat Shreshtha Bharat. The Series is presented in technical partnership with National e Governance Department, Ministry of Electronics and Information Technology. The Sessions of Webinar are now available on the https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured and also on all social media Handles of Ministry of Tourism, Government of India.
The next webinar titled “Cruise in the Ganga” is scheduled on 31st October 2020 at 11.00 am.