Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Government committed to landscape restoration for snow leopard habitat conservation.
States together with the Centre should resolve to bring up the population of snow leopards in the next five years.
23 OCT 2020 7:24PM by PIB Delhi
Minister of State for EnvironmentForest and Climate Change Shri Babul Supriyo has said that the Government of India has been conserving snow leopard and its habitat through the Project Snow Leopard (PSL). The PSL was launched in 2009. Speaking at the International Snow Leopard Day 2020through a virtual meeting, Shri Supriyo said, Government is committed to landscape restoration for snow leopard habitat conservation, and implementing participatory landscape-based management plans involving local stakeholders, the. The Minister said, India is also party to the Global Snow Leopard and Ecosystem Protection (GSLEP) Programme since 2013.
During the virtual meet, Shri Supriyo stated that India has identified three large landscapes, namely, Hemis-Spiti across Ladakh and Himachal Pradesh; Nanda Devi – Gangotri in Uttarakhand; and Khangchendzonga – Tawang across Sikkim and Arunachal Pradesh. Shri Supriyo emphasised that states together with Government of India should resolve to bring up the population of snow leopards in India in the next five years.
In India, their geographical range encompasses a large part of the western Himalayas including the states and UTs of Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Sikkim and Arunachal Pradesh. Protecting the snow leopard and its habitat ensures protection of the major Himalayan rivers that support the teeming millions downstream. It also ensures that the ecological balance is maintained in these fragile ecosystems.This multi-lateral programme comprises of 12 snow leopard range countries and they have developed national priorities and identified large landscapes to support viable populations of snow leopards. During the virtual meet community volunteer programme “HimalSanrakshak” was launched by Shri Supriyofollowed by the release of origami notebook based on the theme of combatting illegal trade in wildlife.
The Government of India has identified the snow leopard as a flagship species for the high-altitude Himalayas.
The Centre hosted the 4th Steering Committee of the GSLEP program in October 2019 at New Delhi. This meeting resulted in the “New Delhi Statement” of strengthening the resolve of the snow leopard range countries towards conservation of the mountain ecosystems of Central and South Asia.
First National Protocol was also launched last year on Snow Leopard Population Assessment which has been very useful for monitoring populations.In line with other projects, this initiative exclusively focuses on developing landscape-based management plans, habitat restoration plans, livelihoods improvement, mitigation of wildlife crime and illegal trade in wildlife, human-wildlife conflict mitigation strategies, improving awareness and communications strategies.
The project also encourages the States and UTs to adopt innovative strategies to resolve issues related to multi-stakeholder landscape management, human-wildlife conflicts, wildlife crime and trade in wildlife parts and products, capacity building, climate-smart energy solutions etc.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
সরকারনা উনগী-কবোকৈগী লৈফম খাক্তুনা থম্নবগী ৱাফম ঙাকখ্রে
স্তেত্না সরকারনা সেন্তরগা লোয়ননা লাক্লিবা চহী মঙা অসিদা উনগী-কবোকৈগী মশীং হেনগৎনবা ৱারেপ লৌমিন্নগদৌবনি
23 OCT 2020 7:24PM by PIB Imphal
এনভাইরোনমেন্ত ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী স্তেতকী মিনিস্তর শ্রী বাবুল সুপ্রিয়োনা হায় মদুদি ভারত সরকারনা উনগী-কবোকৈ অমসুং মখোয়গী লৈফম অসি প্রোজেক্ত স্নো লিওপার্দ (পি.এস.এল.)গী মখাদা য়োকখৎতুনা লাক্লি। পি.এস.এল. অসি ২০০৯দা হৌদোকখিবনি। ইন্তরনেস্নেল লিওপার্দ দে ২০২০গী ভর্চুএল ওইনা পাংথোকপা মিতিংদা শ্রী সুপ্রিয়োনা হায় মদুদি সরকার অসিনা উনগী-কবোকৈগী লৈফম খাক্তুনা থম্নবগী ৱাফম ঙাক্তুনা থমগনি অমসুং মফম অদুগী ওইবা মীওইশিংদা মফম অদুগী ওইবা শিন্দোক-শিঞ্জিন তৌগনি। মিনিস্তরনা হায় মদুদি ইন্দিয়া অসি গ্লোবেল স্নো লিওপার্দ এন্দ ইকোসিস্তেম প্রোতেক্সন (জি.এস.এল.ই.পি.) থৌরমগী শরুক অমা ওইনা ২০১৩দগী ওইরক্লি।
ভর্চুএল ওইনা উন্নবা অসিদা শ্রী সুপ্রিয়োনা হায় মদুদি ইন্দিয়ানা অচৌবা লমহাং অহুম মফম খংদোক্লে মদুদি লাদাখ অমসুং হিমাচল প্রদেশকী অকোইবদা হেমিস-স্পিতি; উত্তরাখন্দদা নন্দা দেবী –গাংতোরি; অমসুং সিক্কিম অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী অকোইবদা কানচেঞ্জুংগা-তাৱাং অসিনি। শ্রী সুপ্রিয়োনা হায় মদুদি স্তেত অমসুং ভারত সরকারনা পুন্না ৱারেপ লৌদুনা উনগী কবোকৈ অসি চহী মঙা অসিদা মশীং হেনগৎনবা হোৎনগদবনি।
ইন্দিয়াদা মখোয়গী লৈফম অসি নোংচুপ থংবা হিমালায়াদগী হৌরগা জম্মু অমসুং কাশ্মির, উত্তরাখন্দ, সিক্কিম অমসুং অরুনাতল প্রদেশনা কোনবা মফমশিং অসিদা লৈরি। মসিনা অমুকশু ইকোসিস্তেম অসি কাইহন্দনা থম্লি। হায়রিবা মখল কয়াগী ওইবা থৌরম অসিনা লৈবাক ১২গী ওইবা উনগী কবোকৈগী প্রোগ্রাম য়াওরি অমসুং মখোয় অসি লৈবাক অমগী অহানবা ওইনা লৌগদবা ওইরি অমসুং উনগী কবোকৈগী লৈফম অসি পাক চাওনা লৈরি হায়বা খংদোক্লি। হায়রিবা ভর্চুএল ওইবা থৌরম অসিদা শ্রী সুপ্রিয়োনা “হিমল সান্রাশক” অসি হৌদোকখি মদুগী মতুংদা আইন্না য়াদবা লমলক্কী শা করবার তৌবগী মরমদা ওরিগামি অমা ফোংখি।
ভারত সরকারনা উনগী কবোকৈ অসি হাই-অলতিচুৎ হিমালায়াগী মরুওইবা জিব অমনি হায়না লৌখ্রে।
সেন্তরনা জি.এস.এল.ই.পি.গী ৪শুবা স্তরিং কম্মিতিগী থৌরম অসি নই দিল্লীদা ২০১৯গী ওক্তোবরদা হৌদোকখি। মসিগী মীফম অসিনা “নই দিল্লী স্তেতমেন্ত”দা তাদুনা সেন্ত্রেল অমসুং খা-থংবা এসিয়াগী চীংগী ইকোসিস্তেম অসি উনগী কবোকৈগী মফম ওইনা খাক্নবা ৱারেপ তাখি।
অহানবা লৈবাক্কী ওইবা প্রোতোকোল অসি উনগী কবোকৈ অসিগী মশীং থীনবা মমাং চহীদা হৌদোকখিবনি। অতোপ্পা প্রোজেক্ত অমদা লমহাংশিং অসি শেমগৎগী থৌরাংশিং অসিদা পান্দম থম্লি।
প্রোজেক্ত অসিনা অমুকশু স্তেত অমসুং য়ু.তি.শিংদা পুক্নিং থৌগৎতুনা মল্তি-স্তেকহোলদর লেন্দস্কেপ মেনেজমেন্ত, হুমেন-ৱাইলদলাইফ কনফ্লিক, ৱাইলদলাইফ ক্রাইম অসিদা অনৌবা লালোং পুথোক্নবা ৱারেপ লৌরি।