কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
খরিফ মার্কেতিং সিজন ২০২০-২১গী মনুংদা পাঙথোকপা এম.এস.পি.গী থবক-থৌরমশিং
লৈশিনখিবা অসিনা মেত্রিক তন করোর অমা হেনবগা লোয়ননা কে.এম.এস. ২০২০-২১গী ফৌ লৈশিনবা অসি হৌজিক খোঙজেল য়াংবা হেনগৎখ্রে
২০.১০.২০২০ ফাওবদা লুপা লাখ ৬৬৮৪২.২৮ ওইগদবা লশিং বেল ২৩৬৭৪৮কী চাংদা লৈশিনখ্রে
21 OCT 2020 3:53PM by PIB Imphal
সরকারনা মমাংগী সিজন্দা পাঙথোকখিবগুম্না হৌজিক চৎনরিবা এম.এস.পি. স্কীমগী মখাদা লৌউমীশিংদগী খরিফ ২০২০-২১গী মহৈ-মরোং লৈশিনবগী থবক লেপ্তনা চত্থরি।
এম.তি. অমদা লুপা ১৮৮৮০গী মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.)তা লুপা করোর ২০১৮৯.৫০ ওইগদবা ফৌ অসি লৈশিল্লিবা রাজ্য/য়ু.তি. ৭কী লৌমী লাখ ৯.৩৭তগী এম.তি. লাখ ১০৬.৮৮ লৈশিনখিবগা লোয়ননা মেত্রিক তন করোর অমা হেন্দুনা কে.এম.এস. ২০২০-২১গী ফৌ লৈশিনবা অসি হৌজিক খোঙজেল য়াংবা হেনগৎখ্রে। কে.এম.এস. ২০১৯-২০গী মতম অসিগী মনুংদা লৈশিনখিবা ফৌ অসি এল.এম.তি, ৮৪.৮৮ ওইখি। মরম অসিনা চৎলিবা সিজন অসিগী লৈশিনবা অসিনা হৌখিবা সিজন্দগী ২৫.৯২% হেন্না হেনখ্রে।
মখা তানা, রাজ্যশিংদগী লাকপা প্রপোজেলদা য়ুম্ফম ওইরগা প্রাইজ সপ্পোর্ত স্কীম (পি.এস.এস.)গী মখাদা খারিফ মার্কেতিং সিজন ২০২০গী তামিল নাদু, কর্নাতকা, মহারাস্ত্র, তেলঙ্গনা, গুজরাত, হরিয়ানা, উত্তর প্রদেশ, ওরিশা, রাজস্থান অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ রাজ্যশিং অসিগীদমক হৱাই অমসুং থাও শুংবদা শিজিন্নবা মরুশিংগী এল.এম.তি. ৪২.৪৬ লৈশিনবগী অয়াবা পীখি। মখা তানা, অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, তামিল নাদু অমসুং কেরেলা রাজ্যশিং অসিগীদমক য়ুবী অকংবা (চহি চুপ্পা পুথোকপা মহৈ-মরোং)গী এল.এম.তি ১.২৩ লৈশিন্নবা সেঙ্কসন তৌবগী অয়াবসু পীখি। অতোপ্পা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী ওইনা পি.এস.এস.গী মখাদা হৱাইশিং, থাও শুংবদা শিজিন্নবা মরুশিং অমসুং য়ুবী অকংবা লৈশিন্নবগী প্রপোজেলশিং লাক্লবা মতমদা অয়াবা পীগনি মরমদি করিগুম্বা সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সীশিংনা রাজ্যনা খনবা প্রোক্যুরিং এজেন্সীশিং অসিগী খুত্থাংদা নোতিফাইদ তৌখিবা হর্বেসতিং পেরদ অসিগী মনুংদা হায়রিবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিগী কৈথেলগী মমল অসি এম.এস.পি.দগী হন্থখ্রবদি হায়রিবা মহৈ-মরোংশিং অসি রেজিস্তর তৌরবা লৌমীশিংদগী হকথেংননা ২০২০-২১দা নোতিফাইদ তৌখিবা এম.এস.পি.দা হায়রিবা মহৈ মরোংশিং অসিগী এফ.এ.ক্যু. গ্রেদকী লৈশিনবা য়াগনি।
২০.১০.২০২০ ফাওবদা সরকারনা মখোয়গী নোদেল এজেন্সীশিংগী খুত্থাংদা তামিল নাদু, মহারাস্ত্র অমসুং হরিয়ানাগী লৌমী ৮১৯দা কান্নবা পীদুনা লুপা করোর ৬.০২গী এম.এস.পি. ওইবা মুং অমসুং উরাদ এম.তি. ৮৬৩.৩৯ লৈশিনখ্রে। মসিগা চপ মান্ননা কর্নাতকা অমসুং তামিল নাদুগী লৌমী ৩৯৬১দা কান্নবা পীদুনা লুপা করোর ৫২.৪০গী এম.এস.পি. ওইবা য়ুবী অকংবা এম.তি. ৫,০৮৯ লৈশিনখ্রে। খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা রাজ্য অয়াম্বদা য়ুবী অকংবা অমসুং উরাদকী ওইনা মমলশিং অসি এম.এস.পি.গী মথক্তা লৈরি। খারিফকী হৱাইশিং অমসুং থাও শুংবদা শিজিন্নবা মরুশিং ফংবগী মতুং ইন্না মরী লৈনবা রাজ্যশিংনা লেপচবা তারিক্তগী হৌদুনা মরী লৈনবা রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা লৈশিনবগী থবক পাংথোক্নবা মথৌ তাবা থৌরাংশিং লৌখৎপা হৌখ্রে।
এম.এস.পি.গী মখাদা লশিং লৈশিনবগী থবক থৌরমশিং অসি পঞ্জান, হরিয়ানা, রাজস্থান অমসুং মধ্য প্রদেশকী রাজ্যশিংদা মপুং ফানা চত্থরি। হৌখিবা চহিগী মতম অসি মক্তদা বেল ২৩৩৫ লৈশিনখিবা অদুগা চাংদম্নবদা ২০.১০.২০২০ ফাওবদা লুপা লাখ ৬৬৮৪২.২৮ ওইবা লশিংগী বেল ২৩৬৭৪৮ লৈশিন্দুনা লৌমী ৪৬৭০৬তা কান্নবা পীখ্রে ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
MSP operation during Kharif Marketing Season 2020-21
Paddy procurement for KMS 2020-21 gains good momentum with procurement crossing One crore metric ton mark
Till 20.10.2020, a quantity of 236748 cotton bales valuing Rs. 66842.28 lakh procured
21 OCT 2020 3:53PM by PIB Delhi
Government continues to procure Kharif 2020-21 crops at its MSP from farmers as per its existing MSP Schemes as was done in previous seasons.
Paddy procurement for KMS 2020-21 has gained good omentum now with procurement crossing One Crore Metric Ton (MT) mark with purchase of over 106.88 Lac MT from 9.37 Lac farmers of 7 procuring States/UTs valuing more than ₹20180.50 Crore at Minimum Support Price (MSP) of Rs18880 per MT. Paddy procurement during corresponding period of KMS 2019-20 was 84.88 LMT. Therefore procurement in current season exceeds procurement in previous season by 25.92%.
Further, based on the proposal from the States, approval was accorded for procurement of 42.46 LMT of Pulse and Oilseeds of Kharif Marketing Season 2020 for the States of Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra, Telangana, Gujarat, Haryana, Uttar Pradesh, Odisha, Rajasthan and Andhra Pradesh under Price Support Scheme (PSS) . Further, sanction for procurement of 1.23 LMT of Copra (the perennial crop) for the States of Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu and Kerala was also given. For other States/UTs, approval will also be accorded on receipt of proposals for procurement of Pulses, Oilseeds and Copra under PSS so that procurement of FAQ grade of these crops can be made at notified MSP for the year 2020-21 directly from the registered farmers, if the market rate goes below MSP during the notified harvesting period in the respective States/UTs by the Central Nodal Agencies through State nominated procuring agencies.
Upto 20.10.2020, the Government through its Nodal Agencies has procured 863.39 MT of Moong and Urad having MSP value of Rs.6.02 Crores benefitting 819 farmers in Tamil Nadu, Maharashtra and Haryana. Similarly, 5089 MT of Copra (the perennial crop) having MSP value of Rs. 52.40 crore has been procured benefitting 3961 farmers in Karnataka and Tamil Nadu. In respect of Copra and Urad, rates are ruling above MSP in most of the major producing States. The respective State/UTs Governments are making necessary arrangements for commencement of procurement from the date as decided by the respective States based on the arrivals in respect of Kharif Pulses and Oilseeds.
Cotton procurement operations under MSP are going on smoothly in the States of Punjab, Haryana, Rajasthan and Madhya Pradesh. Till 20.10.2020, a quantity of 236748 cotton bales valuing Rs.66842.28 lakh has been procured benefitting 46706 farmers as against 2335 bales procured during corresponding period of last year.