Ministry of Finance
ADB, India sign $177 million loan for state road improvements in Maharashtra
19 OCT 2020 5:45PM by PIB Delhi
The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India today signed a $177 million loan to upgrade 450 kilometers (km) of state highways and major district roads in the state of Maharashtra.
The signatories to the Maharashtra State Road Improvement Project were Shri Sameer Kumar Khare, Additional Secretary (Fund Bank and ADB), Department of Economic Affairs in the Ministry of Finance who signed for the Government of India, and Mr. Kenichi Yokoyama, Country Director of ADB’s India Resident Mission who signed for ADB.
After signing the loan agreement, Shri Khare said the project will improve connectivity between rural areas and urban centres in the state enabling rural communities to better access markets, employment opportunities and services. Improved mobility will expand development and livelihood opportunities outside of the state’s major urban centers to second-tier cities and towns thus reducing income disparities.
Mr. Yokoyama said that the project will also strengthen road safety measures by developing a road safety audit framework that will protect vulnerable groups such as the elderly, women, and children, following the international best practice. Another feature of the project is to update road maintenance system by encouraging 5-year performance-based maintenance obligations to contractors to sustain asset quality and service levels.
Overall the project will upgrade 2 major district roads and 11 state highways, with combined length of 450 km, to 2-lane standard across seven districts of Maharashtra, and improve connectivity to national highways, interstate roads, seaports, airports, rail hubs, district headquarters, industrial areas, enterprise clusters and agricultural areas.
The project will also focus ontraining the Maharashtra Public Works Department project staff to build their capacity inclimate change adaptation and disaster resilient features in road design, road maintenance planning and road safety.
ADB is committed to achieving a prosperous, inclusive, resilient, and sustainable Asia and the Pacific, while sustaining its efforts to eradicate extreme poverty. Established in 1966, it is owned by 68 members—49 from the region.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
এ.দি.বি., ইন্দিয়ানা মহারাস্ত্রদা স্তেত লম্বী শেম্নবগী দোলর মিলিয়ন ১৭৭গী শেন্থংগী খুৎয়েক পীনখ্রে
19 OCT 2020 5:45PM by PIB Imphal
এসিয়ন দেভেলপমেন্ত বেঙ্ক (এ.দি.বি.) অমসুং ভারত লৈঙাক্না মহারাস্ত্র স্তেত্তা কিলোমিতর ৪৫০ শাংবা স্তেত হায়ৱে অমসুং অচৌবা দিস্ত্রিক্ত লম্বীশিংগী ফীভম ফগৎহন্নবগীদমক ঙসি দোলর মিলিয়ন ১৭৭গী শেন্থংগী খুৎয়েক পীনখ্রে‍।
মহারাস্ত্র স্তেত রোদ ইমপ্রুবমেন্ত প্রোজেক্তকীদমক খুৎয়েক পীনখিবশিংদি ভারত লৈঙাক্কীদমক খুৎয়েক পীখিবা শেলথুম মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ ইকনমিক্স এফ্যার্সকী এদিসনেল সেক্রেতরী (ফন্দ বেঙ্ক অমসুং এ.দি.বি.) শ্রী সমীর কুমার খারে অমসুং এ.দি.বি.গীদমক খুৎয়েক পীখিবা এ.দি.বি.গী ইন্দিয়া রেসিদেন্ত মিসনগী কন্ত্রী দাইরেক্তর মিস্তর কেনিচি য়োকোয়ামানি‍।
শেন্থংগী য়ানচে অদু খুৎয়েক পীনরবা মতুংদা, শ্রী খারেনা প্রোজেক্ত অসিনা স্তেত অসিগী খুঙ্গঙ অমসিং ময়োল্লমগী মফমশিংগী মরক্তা হেন্না ফবা মওংনা শম্নহন্দুনা খুঙ্গঙগী মীশিংবু কৈথেল য়ৌবগী, থবক্কী খুদোংচাবা অমসুং সর্ভিসশিংগী হেন্না ফবা ফীভম ফংহল্লগনি‍ হায়না হায়খি‍। চত্থোক চৎশিনগী ফীভম ফগৎহনবনা চাওখৎপা অমসুং পুন্সি হিংনবগী খুদোংচাবশিং স্তেত অদুগী অচৌবা ময়োল্লমগী মফমশিংদগী অনিসুবা থাক্কী ময়োল্লমশিংদা পাকথোক চাউথোরক্তুনা খেন্নবা ফীভম হন্থহল্লগনি‍।
মিস্তর য়োকোয়ামানা হায়খিবদা প্রোজেক্ত অসিনা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা চৎনরিবা থৌওংশিং ইন্দুনা অহল ওইরবশিং, নুপী অমসুং অঙাঙগুম্বা খুদোংথিনিংঙাই ওইবা কাঙবুশিংবু ঙাকথোক্কদবা রোদ সেফতী ওদিত ফ্রেমৱর্ক শেমগত্তুনা লম্বী চত্থোক চৎশিনগী শাফনবা থৌরাংশিংগী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি‍। প্রোজেক্ত অসিগী অতোপ্পা ৱাফম অমদি লনথুমগী ক্বালিতী অমসুং সর্ভিসকী থাক চাং চানা থম্নবগীদমক চহী ৫গী ওইবা পর্ফোর্মেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা শেমজিন শাজিনবগী থৌদাং থিকাদারশিংদা পীদুনা রোদ মেন্তেনেন্স সিস্তেমগী ফীভম ফগৎহনবা অসিনি‍।
পুম্না য়েংবদা প্রোজেক্ত অসিনা অপুনবা অশাংবা কি:মি: ৪৫০গী ওইগদবা অচৌবা দিস্ত্রিক্ত লম্বী ২ অমসুং স্তেত হায়ৱে ১১ মহারাস্ত্রগী দিস্ত্রিক্ত ৭ থুংনা লেন-২গী থাক্তা ওনখত্তুনা নেসনেল হায়ৱেশিং, ইন্তরস্তেত লম্বীশিং, সমুদ্রগী হিথাংফমশিং, এয়রপোর্তশিং, রেল হবশিং, দিস্ত্রক্ত হেদক্বার্তরশিং, ইন্দস্ত্রিএ, এরিয়াশিং, এন্তরপ্রাইজ ক্লস্তরশিং অমসুং লৌউ-শিংউগী মফমশিংগা হেন্না ফবা মওংদা শম্নহল্লগনি‍।
প্রোজেক্ত অসিনা মহারাস্ত্র পব্লিক ৱর্ক দেভেলপমেন্ত প্রোজেক্ত স্তাফশিংবু লম্বী দিজাইন তৌবদা, মেন্তেনেন্সকী থৌরাং তৌবদা অমদি লম্বী চত্থোক চৎশিন তৌবদা শাফবা ফীভমগী মতাঙদা অইং-অশাগী খল হোংলকপগা চুশিন্ননবা অমদি অমাঙ অতা থোক্লুরবা মতুংদা হান্নগী ফীভমদা লায়না হঞ্জিল্লকপা য়াগদবা মওং থম্নবগীদমক মখোয়গী কেপাসিতী হেনগৎহন্ননবা ত্রেনিং পীবগী লমদসু মীৎয়েঙ থমগনি‍।
এ.দি.বি.না শাথিনা লায়রবা ফীভম মুত্থৎনবগী মখোয়গী থৌরাং পায়খৎ-পায়খৎনা নুংঙাই য়াইফবা, পুম্নমক কোনশিনবা, খাংবা কনবা অমদি তুং কোইগদবা এসিয়া অমসুং পেসিফিক ফংবা ঙম্নবগীদমক খোঙফম চেৎনা লেপ্লি‍। ইং ১৯৬৬তা লিংখৎখিবা বেঙ্ক অসি মফম ৪৯দগী মেম্বর ৬৮না মপু ওইরি‍।